Göteborg och tillbaka Stockholm

    
Jag kan inte påstå att nattens sömn var den bästa. Var lite orolig för att klockan inte skulle ringa 06.30 och att jag skulle försova mig.
Klockan ringde som den skulle och jag var vaken långt innan dess. Studsade upp, det hör absolut inte till vanligheterna. Var jag nervös, nja, snarare mer spänd, skulle jag vilja rubricera tillståndet.
Hade i alla fall lagt fram vad jag skulle ha på mig, så det var inget bekymmer.
Frukostpåsen hängde på dörren men där fanns vare sig te eller kaffe. Jag visste att det fanns att tillgå hela dygnet ute i korridoren, så  jag svepte in mig i ett stort badlakan och klev ut och hämtade ett par muggar te. Varför te? Ja, det kan man väl fråga sig? Hemma dricker jag kaffe med varm mjölk, men idag blev det alltså te. Vet inte alls varför.


Frukostpåse på dörren. (Hotellet byggs om och nu renoveras matsalen, därav frukostpåsarna)

I mitt tycke hade jag god tid på mig att äta frukost och göra mig i ordning. (Det var en timme mellan det jag vaknade och tills att jag skulle sitta i en taxi.)
Kläderna var framplockade, så det behövde jag inte fundera på, men tiden bara rusade i väg.
I alla fall hann jag i tid och jag var inte sist in i taxin. Skönt!

Uppdraget genomfördes bra, inga överord. Men helt ok, tycker jag, efter viss kritisk genomgång av det hela.
Fram på eftermiddagen/kvällen skulle jag ju hem till Stockholm igen.

Ett dygn kan ju vara så innehållsrikt och omväxlande att det är svårt att hinna smälta allt. Det här var ett sådant. Jag och några till från uppdraget hann i alla fall prata oss igenom stora delar av resan till Stockholm. I bistron! Ett par av oss hade fått sittplatser baklänges och då var Bistron en bra plats att sitta i. I varje fall jag, fick då åka framåt och mådde inte alls illa.
( Jag blir väldigt lätt åksjuk både på X2000, i bussar och i baksätet på bilar)


Vi sammanfattar dagen under muntra former.

Kan inte påstå något annat än att jag var trött när jag anlände till Stockholms Central. Jag var också många upplevelser och erfarenheter rikare.
I morgon ska jag ta det lugnt, får se vad det kommer att innebära.
Men visst gillar jag "uppdrag" av olika former. Jättekul!"Götelaborg", Karolina och kamerajakt....

    
Milt sagt, en mycket händelserik dag. Omväxlande som bara den!
Har just anlänt med tåg till "Götelaborg". Efter en liten promenad åt rätt håll, med kartan i handen, så befann jag mig på Burggrevegatan och hotell RICA. Smidig incheckning, det gillar jag och fick ett jättemysigt rum och härligt badrum, helt nyrenoverat. Trådlöst internet ingår!


Rummet räcker utmärkt,  jättefräscht!

Dagen har som sagt varit händelserik.
Karolina, väninna som nu jobbar på svenska Skolan i Moskva, är på studiedagar i Stockholm och kom förbi oss för att fika. Verkligen jättekul! Vi har inte setts sedan november och då i Beijing.


Det blev kaffe och Bosses äppelkaka med glass idag också. I alla fall väldigt gott!

Mycket prat och många skratt blev det, alltid lika roligt att träffa "gamla kinavänner". Eftersom jag var mitt i packningen blev Karolina smakråd till vad som skulle packas inför Göteborgsresan. Själv var jag osäker på vad som skulle med och tacksam för råd.Det här blir nog bra!

När packningen var klar och Karolina skulle gå, ville jag ta ett foto av henne. Då hittade jag inte kameran. Jag var förvisso den som höll i den sist, när jag gick till sovrummet.
Kameran var bara helt borta! Bosse letade, Karolina letade och givetvis jag också. Den måste finnas i lägenheten. Ingen hade gått ut.
Efter många turer, så hittade Bosse kameran. Var? Jodå, i sovrummet, under locket till mitt röda smyckeskrin.
Ordningen återställd! Puh!


Tack, snälla Karolina för besöket och hjälpen att leta efter den försvunna kameran.

Mitt tåg skulle gå 15.10 så Bosse och jag tog i godan ro bussen till Tegelbacken och sedan blev det en fem minuters promenad till Centralen. Tidningar inhandlades och jag var redo för att gå på tåget. Däremot vet man aldrig med SJ om tågen är redo för avgång i tid.
Idag var det så. Härligt!


Mot "Götelaborg"

Dagen är ännu inte över och jag ska nu bege mig ut på stan för att få mig lite till livs. Sedan väntar en stunds läsande och kanske blir det till att zappa lite mellan tv- kanalerna innan det blir dags för John Blund att komma.
Frukost serveras på rummet i morgon bitti, redan 06.30 och en timme senare blir jag hämtad med taxi till mitt uppdrag. Spännande!
I morgon kväll åker jag hem till Stockholm igen så det blir en lång dag och säkert fylld av spännande händelser."Kinavänner" hos oss

    
Mötte Sofia, min vän och kinesiska lärare, på Centralen. Vi tog oss vidare till Södra Station där vi mötte Sussie, "Draken" och Harm som kom med pendeltåget från Spånga. (Kinavänner)
Vilket kärt återseende! Många kramar! Tänk så fantastiskt, att även fast man inte sett varandra på flera månader så känns det som om det bara var högst en vecka sedan.
Jag tog med dem på en kortare rundtur på Söder. Ville gärna visa en del av mitt närområde. Medborgarplatsen, tyvärr inga uteserveringar öppna, Skånegatan, Katarina Bangata, Nytorget, Vita Bergen med alla gamla hus, och sedan ner till Hammarbykanalen och hem. (Skrev detaljerat om denna promenad i förra söndagens inlägg.)


Harm, "Draken", Sofia och Sussie pustar ut i solskenet och vilar sig i form inför lunchen. ( Anna, Iris och Karolina, ni var saknade, men vi tänkte på er...)

Jag hade förberett lunchen, en kycklinggryta med paprika, oliver, purjolök, starka kabanosskorvar, champinjoner och små salta gurkor. (cornichoner)
Lite dijonsenap, soya,vitlök, salt, svartpeppar, matlagningsgrädde+ mjölk och fond satte den rätta smaken.
Till detta serverade jag rosmarin och citronkryddade potatisklyftor. Broccolibuketter och sockerärtor, lätt frästa, passade bra till.
Bosse hade gjort "sin" äppelkaka till dessert och den serverades med vaniljglass.
Vi lät oss väl smaka och satt länge till bords. Det blev en lååång lunch. Jättetrevligt! Vilka vänner!
Språkmässigt blev det en mix av svenska, engelska, kinesiska och även några holländska inslag.


God stämning! Verkligen!

Tiden bara försvann kändes det som och det blev dags för vännerna att bryta upp.
Jag följde Sofia till Centralen och vi letade rätt på tåget mot Strängnäs. Man är alltid osäker på om SJs tåg går eller inte. Men vi hade tur. Tåget stod på perrongen och det var bara att stiga på.
Det var ganska fullt i alla vagnar och inte många sittplatser lediga. (Jag gick med upp på tåget.)
Undrar så varför svenskar placerar en liten väska, tidning, jacka eller påse på sätet bredvid sig. Antar att man vill markera revir och visa att någon betalande medresenär hellre får stå än sitta. Man värnar om sitt!
Vi tittade oss om efter en ledig plats, fri från påsar och annat. Hittade ingen.
Ingen gjorde heller någon som helst ansats till att flytta sina tillbehör.
Eftersom jag inte är så blyg gick jag fram till en plats jag tyckte var lämplig och frågade damen som satt där om hon betalat extra för platsen bredvid där hon hade sin handväska.
Damen såg mycket förvånad ut men flyttade handväskan och Sofia fick en sittplats.

Visum och annat roligt

    

Fredag och full fart! Bara roligt! Jag vill ha mycket om mig. Trivs nog allra bäst då.
Tänker på några kloka ord som en arbetande väninna sa i veckan; "Det bästa med fredagarna är att det känns så bra! Att jobba hela veckan är roligt och att sedan ha lördag och söndag att njuta extra avoch se fram emot."
Visst är det nog så!
Jag har ju helg hela veckan och gör mitt bästa för att njuta av alla dagar. Kanske är jag inte så effektiv i njutningen. Jag har ju ingen brådska. Och för mig är "att inte ha bråttom" en ny form av njutning som också känns bra.

I förmiddags tog vi bilen till Kinesiska Ambassaden för att hämta upp våra visum. Det var gjort på två minuter, utlämningen hade inge kö alls. Dessutom hade vi fått "rätt visum". Helt fantastiskt! Så nu är det bara att åka så mycket som möjligt under ett år och 60 dagar /tillfälle kan vi stanna. Utöver det kan vi förlänga 60 dagar på plats. Jättebra!
Först 2012 behöver vi göra om proceduren. Men den tiden, den sorgen!
Visumavdelningen, en mycket liten del av den Kinesiska Ambassaden, ute på Djurgården.

Efter besöket på ambassaden körde vi ut till Sicka för att storhandla. Vi var effektiva och fick med oss det vi skulle på 45 minuter. Bra jobbat och det blev i stort sett det som fanns på listan. Dock några utsvävningar!
Hem och in med varorna.
Dagens promenad, i solskenet, blev nästa programpunkt och helt spontant. Det är så skönt att vara ute när det är ljust. Och eftersom jag hade ett besök hos frissan bokat till klockan 13 så skulle inte mer än 90 minuters promenad inte hinnas med.


Kajen utanför vårt hus, bra promenadväg.

Vi tog färjan över till Hammarby Sjöstad och promenearde längs kajerna. Vi gick bort till ett nybyggt område, också vid vattnet, Henriksdal. Här har Sjöstadsfärjan en båthållplats sedan i januari och vi ville testa att åka hem härifrån. Vi stod i solen och väntade på färjan och såg att ute på pontonbryggan hade en skogshare satt sina spår.
På båten över till södersidan.

Efter frissan blev det en snabb tur upp till Ringen för lite kompletteringsinköp och sedan hem för att planera morgondagens lunch.
Då blir det "restaurang i vårt vardagsrum". Kinavännerna; Sussie, Christina och Harm kommer hit, jättekul.
Redan klockan 10 i morgon ska jag möta Sofia, min kinesiska lärare, som kommer hit med tåg från Strängnäs. Det ska bli så mysigt att ses igen, två månader sedan vi senast sågs, då i Beijing.
Vi hinner göra lite av Sockholm innan våra lunchgäster kommer och sedan får vi se vad vi hittar på. Ett glatt gäng blir det!
( Sofia var i Sverige  förra sommaren och ska nu stanna här i nästan ett år, jobb och studier.
Jag hoppas på många kinesiska lektioner under året.)

Även på söndag blir det full fart. Då ska jag träffa en annan av mina/våra "kinavänner", Karolina, som nu jobbar i Moskva.( En länk till hennes och Christians Moskvablogg finns hos mig)
Och på söndag eftermiddag åker jag tåg till ett uppdrag i Göteborg. Nog så spännande!
Övernattning på hotell och kanske hinner jag träffa lite "göteborgska" kinavänner också.
Tillbaka till Stockholm åker jag måndag kväll igen.
Så nu är det precis som jag vill ha det, fullt upp.
Riddarfjärden runt

    
Sol och -8, en perfekt vinterdag och en härlig långpromenad runt Riddarfjärden blev dagens motion.
Nästa gång ska jag ta med matsäck och sittunderlag och njuta ännu mer av de efterlängtade solstrålarna.
Hittade idag flera platser i lä och söderläge, där det skulle gå utmärkt att slå sig ner och "bara vara".
Oftast börjar jag mina promenader nere vid Årstaviken, några hundratal meter från vårt hus.


Årstaviken med Liljeholmsbron i bakgrunden.

Jag följer Årstaviken längs vattnet/isen förbi till Hornstull och mot Långholmen. Går upp mot Långholmsgatan och kommer ut på Västerbron.


På Västerbron, utsikt in mot stan.

Går över Västerbron och kommer ner på Kungsholmen. Tar en tur ut på isen.


Gick ut på Riddarfjärden. Just här var isen tjock.

Jag fortsätter att gå på isen. Det knarrar under fötterna. Jag går sakta nu, vill att solen ska gå ner, så jag kan få en fin bild.Jag fortsätter att gå på isen ett tag till. Strax innan jag går upp på land igen så passerar jag en av flera segelbåtar som väntar på isfritt vatten. Men om någon månad så kanske det är helt isfritt igen.
Söders höjder syns bra från Kungsholmen.

Jag fortsätter promenaden längs vattnet i skymningen och hinner ännu en gång fånga solen som går ner i vattnet bakom Västerbron.


Kyrkan med de två tornen är Högalidskyrkan på Söder.

Det blir kyligare och jag ökar på stegen. Undrar just hur många det blir idag? Får väl vänta med att läsa av tills jag är hemma igen.
Mörkret lägger sig snart. Har passerat Stadshuset och är på väg över Tegelbacken mot Gamla Stan och Slussen.


Hotell Sheraton vid Tegelbacken.


Från Gamla Stan mot Slussen.


Uppe på Slussen. Himmlen är så vacker!

Väl uppe på Slussen börjar Götgatan och följer jag den så är jag hemma efter mindre än 3 km.

Eftersom jag både förenat motion, rekreation och nöje så har jag inte gått "varvet" på tid. Det blir en annan gåg.
Stegräknaren då? Jodå, 15.000 steg vilket blir ca. 11 km. Jag är nöjd och hade en helt underbar promenad.
Jodå, Bosse var med han också och har tagit de flesta bilderna.


Lunchutflykt till Uppsala

    
Att träffa Max och Liv varje vecka har nästan blivit en vana, en jättetrevlig sådan. Antingen kommer de på besök hit till Stockholm eller också tar jag tåget till Uppsala.
Tågen dit och tillbaka till Stockholm går oftast smidigt och är inte så hårt drabbade av förseningar heller. Det går dessutom ett par tåg i timmen, så det behövs inga längre förberedelser för att kvista i väg.
Uppsala är en verkligt mysig stad; den känns liten, (128 000 inv. och är Sveriges fjärde största stad) den är promenadvänlig, fylld av studenter och har många caféer, restauranger och små butiker. Tempot är lugnt och att gå och titta i butikerna är ett sant nöje, även om man inte handlar något.
Max och Liv mötte mig vid stationen och vi tog en promenad före lunchen. Jag hade med mig en pulka till Max, en av hans ett-års presenter och den följde också med oss runt.


Max, en riktig "going".


Vackert längs Fyrisån.


Uppsala Slott i bakgrunden.

Lunchen intog vi på konditori Fågelsången. Ett anrikt konditori som både studenter, pensionärer, barnfamiljer och alla andra gärna besöker. Matiga smörgåsar och gott kaffe och goda bakverk finns.
För oss blev räksmörgåsar, gjorda på handskalade räkor, ett givet val.
Max, som gärna provar allt i matväg, blev väldigt intresserad av smörgåsarna och ville knappast ha sin egen mat. Undrar hur många ettåringar som tycker om räkor? Detta var Max första möte med räkor och det blir nog fler. Känns lovande, tycker mormor som är skaldjursfantast.


Spännande och gott, tycker Max.


Mysigt!

Tiden går fort när man har trevligt, visst är det så.
Efter ytterligare en promenad runt i Uppsala och besök i några affärer var det dags för mig att gå till tåget och åka tillbaka till Stockholm igen.
Men vi ses snart igen!


På väg till stationen.

Resan tillbaka till Stockholm, över Uppsalaslätten, gick genom ett vackert vinterlandskap. De 40 minutrarna resan tar försvann i ett nafs.
På Centralen mötte mig Bosse och vi tog en promenad hem till Söder, genom en vintervacker stad i skymning.


Klara Sjö, (Mälaren) och Stadshuset i bakgrundenVisumtankar

    
Var idag på Kinesiska Ambassaden för att lämna in våra ansökningar om visum.( Det går även att göras över internet, med hjälp av olika företag, men då gäller inga "specialarrangemang".) Av erfarenhet så vet vi att det egentligen inte spelar någon roll vilken tid på förmiddagen man kommer till ambassaden för det är alltid mycket folk. Så idag blev det en mitt emellan tid, någon timme efter öppnandet och någon timme innan de stänger vid lunchtid. 
Jag hade tur, det var bara 10 nummer före i kön och besöket var klart inom en halvtimme. Redan på fredag ska passen med de nya viseringarna hämtas.
Den trevliga "tjänstekvinnan" frågade vilken typ av visum vi önskade. Jag blev lite förvånad över frågan, men svarade att eftersom jag/vi nog kom att åka flera gånger under året, så vore det bekvämt med ett visum på längre tid och med mer än 30 dagar per vistelse.
Inga problem! Kändes väldigt bra! Då kan ju resandet till och från Kina ske mer spontant.
Får se på fredag vad som finns stämplat i passen! Man vet ju aldrig!
Men eftersom vi haft ett antal Z visum tidigare, så underlättade det..... Vet inte på vilket sätt!

När jag ändå var inne på visumfrågan kom jag på att det även krävs visum till Thailand om man ska stanna mer än 30 dagar. Och det ska vi! Men läste sedan på Thailändsaka Ambassadens hemsida att om man reser ut ur Thailand, så blir det 30 nya dagar vid inresan igen. Då klarar vi oss! Vi ska ju ta en tur in i Kambodja.
(Men detta med att resa ut och in kan bara göras en gång, vad jag förstod.)
Det ska också gå att förlänga sin vistelse på ett lokalt visakontor, men jag antar att det kan vara lite bökigt. Bra att det i alla fall finns alternativ!

Om två veckor så bär det av!!!! Den svenska vintern byts mot Beijing för en dag, sedan Thailand med sol och bad, Kambodja med kultur, storstad och spännande upplevelser och som avslutning möter vi våren i Beijing.
Jag längtar!

Tur till Åland, igen.....

    
Inser hur lättsamt det är att bara plötsligt komma på; "Det vore kanske trevligt med en tur till Mariehamn med den nyrenoverade båten, Birka Paradise."
Ungefär lika enkelt för Bosse och mig som att gå på bio. Det tar oss från dörr till dörr, båten, 20 minuter. Klart rimligt!
Vi har gjort det många gånger tidigare och kommer att fortsätta att göra det; ta en tur till Mariehamn då och då. Ibland åker vi från Stockholm på kryssning och så blev det denna gång.
Så skönt med lite hastiga beslut!
God mat och dryck, en perfekt hytt uppe på däck 8, en svängom både i danssalongen och på discot samt frågesport, (vi gillar sådana och vill helst vinna) blev en omväxlande och rolig kväll.

En tur ut på akterdäck för en nypa luft i månskenet kändes uppfriskande.

Vacker fullmåne på Ålands Hav.

Trots god och riklig middag, måste jag tyvärr tillstå, att en liten nattmacka i hytten fram på småtimmarna smakade väldigt bra.

Måndag morgon och återresa mot Stockholm i strålande sol. Visst blev det en stund på däck trots det lite kyliga vintervädret. Vackert!
Vita Bergen

    
Vita Bergen med Vitabergsparken är verkligen en av många oaser i vårt närområde här på Söder. I slutet av 1800- talet var detta ett av Stockholms absolut fattigaste områden.
August Strindberg har verkligen beskrivit detta i boken "Röda Rummet" från 1879, liksom Fogelström gjort i sina skildringar av livet i Stockholm i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
Idag har många kulturpersonligheter sina "skrivarstugor" och ateljéer här uppe, bl.a. Hasse Alfredsson.


Bergsprängargränd

De flrsta husen här uppe i Vita Bergen har inte alls moderniserats. Det finns el indragen, men vatten hämtas ur brunnar eller pumpar på de gemensamma gårdarna och utedass finns också ute på  gårdarna. Husen här uppe hyrs av förvaltas av Stockholmsbostäder och de är allesammans kulturminnesmärken.


Sofia kyrka från 1906, i bakgrunden.

Vita Bergen fick sitt nuvarande namn 1819, varför det heter så vet man inte riktigt. En tanke som finns är att berget här uppe på sina ställen var "kalt" och att de små husen byggdes i bergsskrevorna.
Kråkberget hette det på 1600 talet och 1727 döptes området till Kvarnberget.

Här uppe ligger också en friluftsteater, amfiteater.
Under sommarhalvåret ger Parkteatern en hel del föreställningar och konserter här, gratis, och det är alltid mängder av människor som kommer hit för att kombinera teater med picknick i det gröna.
Vi tar gärna en promenad hit upp under ljumma sommarkvällar och varför inte äta en medhavd matsäck och beundra Stockholm lite från ovan. ( Sofia kyrka ligger 46 m över havet)


Gammalt och nytt i storstan, en fantastisk blandning.


Utsikt från Vita bergen. Globen syns som en grå boll bredvid skorstenen, till vänster på fotot.

I kväll, om man nu ser något, ska jag ha en helt annan utsikt, Stockholms skärgård. (Annars får jag titta i morgon på hemresan, då det är ljust.)
Bosse och jag bestämde på eftermiddagen att det kunde vara mysigt att ta en tur till Åland/Mariehamn med den helt nyrenoverade båten Birka Paradise. Absolut ett trevligt avbrott så här på söndagseftermiddagen.
Klar missräkning

    
Förutom promenad i ett par timmar så blev det ett besök på IKEA. Jag valde medvetet att åka till Barkarby för där hittar jag. Det varuhuset är betydligt mindre och mer "brukarvänligt" än det gigantiska IKEA varuhus i Kungens Kurva, som ska vara  världens största. Det tar kanske 15 minuter längre tid att köra till Barkarby, men den tiden tas lätt igen vid själva handlandet. I vanliga fall.
Visserligen var det lördag, men ingen lönehelg och jag tänkte att det skulle vara lätt och smidigt att handla.
Tyvärr var jag inte ensam om att tro det.
Hela parkeringen var helt fylld och jag fick köra runt varv efter varv för att leta plats för bilen.
Men att ge upp, den tanken föll mig inte ens in. Var jag nu väl  där skulle jag ha en plats.
Och jag har inte bott i Beijing för inte. (Vill till att vara rask när tillfällen yppar sig. Och det var jag.)
Till sist efter 20 minuter fick jag en bra plats, ganska nära både in och utgången, så att jag inte skulle kånka mina varor så långt.


Många som vill ha parkeringsplats idag.


Parkeringsplats hittad och bara att ge sig in på IKEA.

På min handlingslista fanns; en låda att sätta under en arbetsbänk i köket och ett skåp/hylla i mindre fromat att ha några kinesiska lyktor på. Sedan kanske jag kunde se något som kunde vara till nytta. Man måste alltid ha ett öppet sinne vid IKEA besök tycker jag, vare sig de sker i Beijing, Stockholm eller i andra städer.
Jag dammsög varuhuset efter det jag skulle ha, men hittade ingen låda som passade. Ingen av alla lådor som fanns kunde sättas fast under själva bänkskivan med skenor. Däremot fanns gott om lådor som skulle fästas i "sidorna på angränsande hurtsar". Trist! Får fösöka med en riktig byggmarknad i stället, eller specialbeställa.
Sorgligt nog hittade jag inte heller det skåp/hylla som jag skulle ha till lyktorna. Det föll på måtten, som skulle vara 50 cm brett och som mest 90 cm högt. Bredare fanns det gott om! Puh!
Blev att bege sig hemåt utan varor, så nu har jag lite att söka efter i kommande vecka.
Tog mig smärtfritt ut från IKEA området och körde motorvägen tillbaka in mot stan.
Nu får det dröja ett tag till nästa besök.
Men man kan inte alltid lyckas, det vore för trist......
Kom nu på idén att leta skåp/hylla på blocket. Kanske har jag bättre tur där?Fredag hela veckan

    
Fredag igen! Ja, för mig är det ingen större skillnad numer på fredagarna och veckans övriga dagar. Det känns som om det är fredag varje dag!  Karolina brukade varje fredag morgon och eftermiddag i skolbussen sjunga för oss alla "Fredag, vilken undrbar dag.....". Tänker fortfarande på den lilla truddelutten varje fredag och skickar alltid extra tankar till alla som jobbat eller jobbar på SSB.
Stundtals kan jag sakna just fredagarna av den anledningen att arbetsveckan är över och man presterat något.
Håller på att jobba bort min prestationsångest. Men helt lätt är det inte.

Satt nu på eftermiddagen A.W. , "after walk" och summerade veckan som gått.
Ja, egentligen är veckorna både lika och olika. Vad som är lika är att jag tycker mig ha all tid i världen och skyndar inte på direkt. Jag kan gå och såsa här hemma; sitta vid datorn, läsa tidningarna både framåt och bakåt, lyssna på Radio Stockholm, prata i telefonen, lösa korsord och planera vår kommande långresa.
Att läsa en bok på dagtid har ännu inte blivit av. Det blir senare mot kvällen...........
Lite kinesiska försöker jag också att träna varje dag. Vissa dagar blir det väldigt lite.
Så vad har då den här veckan haft för innehåll? I grova drag utan speciell inbördes ordning och utan mitt "såsande här hemma" som i stort sett är lika varje dag.
 • Besökt vännerna Ninni och Sven på Gärdet för att fika. Mysigt att umgås och prata.

Fint dukat!


Ninni!
 • Har promenerat i stort sett ett par timmar varje dag och passerade vid ett tillfälle ett bageri med mitt namn. I Stockholm dyker det nu upp surdegsbrödsbagerier över allt. Precis som svampar!

Kanske något att sats på?
 • Ringvägen, vårt närområde. Här går jag varje dag. Påminner om en stad i staden med många butiker och cafeér.

 • Även här hemma i Stockholm går det bra att äta tepanyaki. Gick förbi och såg detta idag. Ska prova så småningom! Detta är en japansk restaurang om också har också en kinesisk granne.
 • Max har varit på besök i två dagar.

Max, lika glad som alltid!

 • I veckan har också Sofia, min kinesiska lärare och vän, från Beijing kommit till Sverige. Hon ska stanna här i ett år och jobba. Härligt! Då kan det bli lite extra skjuts på kinesiskan.
 • Ett och annat restaurangbesök har jag också avverkat. Men nu när jag har tid och väldans lust, så lagar jag gärna mat hemma. Får se när lusten tryter?
I kväll blir det en mysig tv-kväll hemma med god mat och dryck och frågeprogrammen; "Vem vet mest", "På Spåret" och senare tittar jag på "Skavlan". Kanske blir det som avslutning på kvällen en film också. Eller varför inte läsa en god bok?


Max i våra hjärtan

    
Javisst, Max nyss fyllda ett år, finns absolut i mitt hjärta och även i många andras, inte minst i sina föräldrars och i Bosses... Han bara finns där! Helt oemotståndlig!
Tog idag tåget till Uppsala för att hämta den lille mannen. Det var en ren fröjd att åka tillbaka till Stockholm med Max. Jag tror nästan hela vagnen var engagerad i honom och han var på sitt soligaste humör, vilket han nästan alltid är.
Han "småpratade", pekade och vinkade och njöt av resan. Men han är ju en van resenär, både mellan Uppsala och Stockholm och till andra delar av världen.

Max på tåget till Stockholm.

Idag sken solen igen och det var härligt promenadväder. Max och jag njöt av det vackra vädret och gick genom Gamla Stan, över Slussen, där Bosse mötte oss och en sväng på Söder för att så småningom komma hem.

Skönt med sol och att bli skjutsad i vagn.

I Gamla Stan stannade vi till lite extra utanför familjen Nybergs port och jag påminde Max om att han övernattat hos dem i Beijing. Tror inte att han minns så mycket av det hela, jetlagad som han var. Men sov gott, det gjorde Max.


Max i november, då han dagen efter sin ankomst till Beijing skulle sova hos mig och fam. Nyberg. Han fick en sängplats när jag gick och la mig......

Väl hemma var det mycket att titta på och leka med. Insåg plötsligt att det var några veckor sedan Max senast var här.
Men han hittar ständigt sina favoriter.

Lyktorna fortsätter att faschinera Max och stora legobitar är också kul.

Kanske höjdpunkten idag blev att steka pannkakor tillsammans med Bosse och att äta dem. Intressset var på topp, milt uttryckt.

Mjölk, mjöl, ägg och en gnutta salt ska ska förstås vispas. Det går galant!


Det färdiga resultatet! Sååå gott! Max var bara tvungen att provsmaka direkt.

Det är så roligt att vara med Max och han härmar oss hela tiden. Vissa saker får han inte röra och då har Bosse och jag visat med pekfingret och sagt "aj, aj,aj- du får inte röra". Nu säger Max själv; "aj, aj, aj" och pekar med fingret.
Han rör sig lätt som en fjäder mellan olika möbler, står själv, men vågar inte riktigt släppa taget och traska i väg helt själv. Men det är bara fråga om dagar innan han gör det.
Krupit  och ställt sig upp och även gått mellan möbler har Max gjort länge så balansen är jättebra. Nu är det bara att våga släppa taget helt...
Kanske i morgon?
Vore jätteroligt om Max tog sina första steg helt på egen hand hos oss.
Nu sover det lilla underverket sedan många timmar tillbaka och jag ser redan fram emot en ny morgon med Max vid min sida.Idrottsgalan på Globen

    
Igår var det den årliga Idrottsgalan på Globen. Vi var inte där, utan följde delar av tillställningen via tv. Den vackert upplysta Globen kunde vi i alla fall se genom vardagsrumsfönstren.


Globen, vackert upplyst.

Att svenska idrottskvinnor och idrottsmän visas uppskattning på det här sättet har jag alls inget emot. Tvärtom! De är verkligen värda detta.
Men jag tycker att andelen aktiva idrottare som blev inbjudna kunde vara betydligt fler. Det är ju de som kämpar!
Sorgligt värre var att det svenska damlandslaget i handboll inte blev inbjudna. De lyckade mot alla odds spela till sig en silvermedalj i EM för inte alls länge sedan, då de i finalen förlorade mot Norge. Jättebra kämpat och spelat!
Men denna prestation ansågs inte tillräcklig för att få en inbjudan till Idrottsgalan i år. "Man måste dra gränsen någonstans", läste jag att ansvariga svarat på frågan om varför det blev så. Märkligt svar!
Kanske kunde man låtit bli att bjuda in ett antal icke aktiva idrottare i stället? Eller satt in ett par extra bord? Globen är stor!
Vad jag såg, åtminstone från tvbilden, så fanns det gott om inbjudna gäster som "mest idrottar ombytta framför en tv apparat".  Visst ska sponsorer, tv kommentatorer m.fl. bli inbjudna, men det finns plats för fler....
Förhoppningsvis blir det en ändring till nästa år och antalet aktiva idrottare kan utökas.

Särskilt roligt tyckte jag det var att Ingemar Stenmark fick ett specialpris, överlämnat av hans ständiga konkurrenter Phil och Steve Maer. Häftigt!
Många med mig minns ju hur sverige nästan stod stilla och alla var stationerade framför en tv på den tiden Stenmark åkte.
För egen del jobbade jag då på Smedsgärdsskolan i Upplands Väsby och visst var det så att vare sig det var rast eller lektion så tittade eleverna och jag alltid på Stenmark.
Jag minns en gång när skolans tv inte fungerade utan vi gick hem till mig, som bodde i närhten för att titta.
Inga problem med 30 elever i en liten tvåa framför en liten tv. Det var ju Stenmark! (lite nostalgi)

I går fick också Therese Alshammar "Jerringpriset", ett pris som röstas fram av landets invånare.
Det var första gången hon fick det och hade på slutet att kämpa mot det svenska herr skidlandslaget. Men Therese vann och fick 34% av rösterna. Härligt!

Herrlandslaget på skidor fick sina pris ändå; bästa lag och de fick också i år Svenska Dagbladets Bragdguld för sina insatser i OS i Vancover 2010.

 • årets nykomling blev de 17 åriga stavhopperskan, Angelica Bengtsson
 • årets kvinnliga idrottare blev skidåkerskan, Charlotte Kalla
 • årets prestation gick till skidskytten, Björn Ferry
 • årets manlige idrottare blev skidåkaren, Marcus Hellner
 • årets idrottare med funktionshinder blev simmaren, Anders Olsson
 • årets ledare/tränare blev Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, längdskidor
Visst känns hela Idrottsgalan lite seg emellanåt, men jag överser med det. Kan göra annat under tiden..... Jag gläds i alla fall över att Sverige har så många duktiga idrottare och bra tränare.


Globen inzoomad från balkongen

Nytta och nöje

    
I går regnade det nästan hela dagen, så mycket snö försvann. Det var glashalt ute och jag tog bara en nypa luft på balkongen.
Idag var det också blidväder och snön har fortsatt att smälta. Men inget regn! Promenad så klart!
Bestämde mig för att göra ett besök i Efva Attlings butik uppe på Hornsgatspuckeln. Då kunde jag förena nytta och nöje.
Att röra på sig är alltid nyttigt och jag mår bra av det. Jag tycker också det är roligt att ganska förutsättningslöst promenera runt i Stockholm. Alltid hittar jag något nytt!
Besöket i Efva Attlings butik var kanske inte så nyttigt, åtminstone inte för plånboken, men väldigt roligt och inspirerande. Hon var även där själv och det gör förstås inte besöket sämre.
Jag tycker verkligen om de flesta av hennes smycken och det går att hitta en del som inte görs i så stora upplagor.  Jag hittade några verkliga favoritter, som jag verkligen tyckte om och vill köpa, men funderar lite.
(Numer finns det smycken både i silver, vitt, och rött guld så valet är inte lätt.)

Efva Attlings butik. Även skylten är smakfull!

Vi passerade även butiken med  "herrsmycken", den ligger vägg i vägg. Även här fanns mycket snyggt.

Mikael Persbrandt som smyckesmodell.

I detta område uppe på Söder, längs Hornsgatan och i trakterna runt Mariatorget, finns också många gallerier och konsthantverksbutiker. Mysigt att stanna och titta och ibland gå in. Inte för att jag behöver något, långt därifrån, men det är alltid roligt att titta.
Såg bland annat den här tavlan. Vet egentligen inte varför jag fastnade för den. Väldigt blå var den i alla fall!


Blått så det förslår!

Passade också på att gå upp till Monteliusgången, som ligger bakom Hornsgatan. Härifrån har man en fantastisk utsikt över nästan hela Stockholm.  Allra vackrast är det förstås att vara här uppe under den varma årstiden och då gärna ha med sig en picknickorg. Fantastiskt!
Men Stockholm är vackert året runt.


Första parkett! Stadshuset och Kungsholmen syns på andra sidan Riddarfjärden. Idag var jag ensam här men
sommartid är det svårt att hitta en plats för sig själv.


Utsikt från Monteliusgången med Gamla Stan i bakgrunden. Lyftkranarna tillhör bygget för den nya Citybanan som ska gå under vattnet.

Efter att ha strosat omkring i några timmar i dessa trakter halkade jag hemåt med Efva Attlings smycken i tankarna. Så svårt att välja. Det fanns verkligen så mycket vackert.


Passerade dessa gamla 1700tals hus som ligger på Bastugatan.
Förr fanns det fler gator med namnet Bastugatan i Stockholm. Dessa hade fått sina namn för att de låg i anslutning till offentliga badhus. Nu finns en Bastugata och den ligger på Söder;  västerut, från Slussen.

På sina ställen försöker man hacka bort all is som ligger på trottoarerna och det tackar jag för!


På väg nerför Bastugatan och Slussen. Ja, backen ner är brant!Medborgarplatsen i sol och kyla

    
När jag gick förbi Medborgarplatsen idag på eftermiddagen kändes den riktigt öde. Vilken kontrast mot allt folkliv som är där på sommaren. Inte utan att jag sände många tankar till nuvarande Beijingbor och tidigare sådana.


Medborgarplatsen i augusti 2010. Jag själv, Iris, Karolina, nu i Moskva, och Anna. Saknar er!


Iris, Bosse, Anna               Karolina och Christian


Medborgarplatsen en sommarkväll, ett härligt ställe att tllbringa några timmar på.

Idag kändes det inte lika inbjudande....


Burr!!!!

Jag tog i stället en titt in i Söderhallarna. Ett bra ställe om man vill handla kött och skaldjur av riktigt bra kvalité. Priserna är också därefter, men jag betalar gärna extra ibland för att få mört kött.
(På ICA och Hemköp i vårt närområde är det  mer ett vågspel vad köttkvalitén beträffar och vårt Åländska, ekologiska, kött har vi ätit upp.
Dags att beställ en ny omgång!)


En av köttdiskarna i Söderhallarna.

Att det varit en snöig vinter tycker jag varit bra. Då är det som det skall vara, liksom.
Det känns också lite ljusare. I Stockholm finns det nu knappast vare sig skidor eller pulkor kvar till försäljnung och visst är det roligt för barn att få uppleva en riktig vinter. Vad vuxna tycker vet jag inte.....
Nu i veckan har också den bruna, saltade snömodden försvunnit på trottoarerna och på många ställen bytts ut mot glanis.
Det vill till att vara ytterst försiktig med hur och var man sätter ner fötterna. För halt är det! Antalet lårbensbrott i Stockholm har ökat de senaste dagarna, så sjukhusen har inte plats för fler patienter.Riktig glansis till höger på bilden.

På vägen hem passerade jag denna insnöade bil. Tror den stått parkerad i flera veckor. Undrar varför den inte har fraktats bort? För mycket att skotta kanske?

Insnöad bil!


Beijing-Thailand-Kambodja-Beijing

    
Hade en tanke på att i samband med att jag fyllde 50, ett antal år sedan, att starta en resebyrå. Dessutom hade jag tänkt köpa ett hus i Frankrike. (Tror att jag till och med var inne på tanken att det skulle bli ett litet slott.)
Det blev ingen resebyrå och det blev inget hus i Frankrike. Men det blev Kina och Beijing i tre och ett halvt år  och mycket annat i stället. Fantastiskt!
Det här med att ordna resor tycker jag är jätteroligt.
Kanske, kanske; en liten tanke föddes hos mig och A-M på vår kinakväll i onsdags, att ordna en resa till Beijing med omgivningar för vänner och bekanta samt deras vänner/bekanta.
Strövtåg, cykling, åka buss och tunnelbana, shopping bortom de "vanliga marknadsvaruhusen", äta god kinesisk mat, vandra  på Kinesiska Muren och där vara med om både solens ner och uppgång, övernatta på ett litet, genuint gästhus, Förbjudna Staden, Sommarpalatset, Himmelska Fridens Torg, hutonger och mycket, mycket annat...........
Oj, vad roligt det vore! Vi får jobba vidare på tanken.

Vad som gäller i nuet, om några veckor, är en annan resa. Bosse och jag kommer att åka Stockholm- Beijing- Bangkok-Kambodja- Beijing och vidare hem till Stockholm.
Vi åker vecka 8 och kommer tillbaka i slutet av mars och då kanske vi kan möta våren här hemma.
Jag har letat flygbiljetter för rutten och noga dammsugit marknaden. Spännande att se allt utbud!
Eftersom vår avresa  sammanfaller med det Kinesiska Nyåret så blev det hela lite klurigare. Men envis är jag och lyckades via Air Chinas Europakontor få biljetter till ett kanonbra pris. Eller vad säjs om 6600/person för hela turen, förutom Kambodja?
Jag är supernöjd!
På utresan får vi en dag i Beijing också. Härligt!
Vi kommer dit på morgonen och åker vidare mot Bangkok på kvällen. Lunch i Beijing och förhoppningsvis hinner vi träffa lite vänner också. Ett bra stopover!

Till Bangkok kommer vi sent på kvällen och blir då hämtade med bil för vidare resa 25 mil sydost om Bangkok. ( I Bangkok har vi varit flera gånger och har inget behov av att stanna där just nu.)
Vi har hyrt en bungalow på stranden i två veckor. Bad, vackra solnedgångar, god mat, promenader på den milslånga stranden, snorkling, båtutflykter och kanske hyr vi mopeder för att se oss omkring. Vi tar dagen som den kommer.

Bungalowbilder! Det ser i alla fall bra ut på bild.


Efter ett par veckor i Thailand blir det en tur in i Kambodja via Aranyaprathet, en gränsstad. ( Jag bodde och jobbade där några månader 1979.) Ett besök i Angkor Wat/ Siem Riep, blir det under några dagar, vidare en tur på Mekongfloden till Phnom Penh. Och sedan får vi se.......
Tillbaka i Thailand åker vi kanske till ön Koh Chang och tar oss vidare ut till öarna Koh Khod och Koh Mak.
Vi vet bara att vi har biljetter från Bangkok till Beijing den 15/3. Så det datumet bör vi passa. Men biljetterna är ombikningsbara!
Finalen på resan blir Beijing och där har vi 10 dagar att spendera. Men känns det för kort, går det alltid att komma tillbaka. Och det kommer jag förstås att göra. Kanske redan senare i vår?


"The Outback"/ Vällingby

    
Onsdagens snöblandade regn var inte alltför uppmuntrande. Jag hade verkligen ingen lust att gå ut och gjorde inte det heller förrän sent på eftermiddagen.
Kvällen blev desto muntrare.
Dags för "kinaträff". Denna gång hos Marianne i Vällingby. (Det är Marianne som myntat uttrycket "The Outback" om Vällingby. För övrigt tar det bara 20 minuter från centrala Stockholm att åka dit med tunnelbanan, så långt är det inte.)
Kan med glädje konstatera att det blivit mycket Kinainspirerat denna vecka, men det kan aldrig bli fel. Tvärtom!!!!

När vi, fem damer i våra bästa år, klev av tunnelbanan i Vällingby vid 18 tiden, hade det snöblandade regnet upphört och det var någon minusgrad. Snön lyste vackert igen! Klart bättre, tycker jag. Snöslask gillar jag inte.
En kort, uppfriskande, promenad kändes skönt särskilt för mig som inte stuckit ut huvudet tidigare under dagen.


Utsikt från värdinnans balkong,vackert med alla ljus.

Att sjunka ner i soffan och njuta av gott "småplock" kändes väldigr lyxigt, särskilt en vanlig onsdagskväll.
Värdinnan!

Dags att sätta sig till ett vackert dukat bord och inmundiga en härlig middag. Ugnsgratinerad torsk med räkor,
smörsås, pressad potatis och en god sallad följdes av chokladmousse med apelsintopp till dessert. Verkligen gott!


Alla låter sig väl smaka.

Många skratt blev det och givetvis en hel del "kinaprat". Timmarna  försvann snabbt och så småningom blev det dags för oss gäster att tacka för en jättetrevlig kväll och styra kosan hemåt.
Och visst är det härligt med guldkanter i vardagen!
Tack Marianne och ni andra som var med!

Det blir en långpromenad idag i stället för den jag avstod från i går.  Får nog ta två, så jag kommer  kapp.....

Kinesisk inspiration

    
När längtan till Kina och Beijing blir alltför stark är det bra att kunna ägna sig åt "kinaupplevelser".
Särskilt trevligt är att göra det med en väninna som också är "kinafreak".
Idag blev det både besök på Östasiatiska museét och en titt på en mycket liten del av terrakottaarmén från Xian och senare lunch på ett kinesiskt tehus. Helt perfekt upplägg!
Började med att möta Gunilla, som kom med tåg från Västerås, på Centralen. Promenad under prat och skratt ut till Skeppsholmen och Östasiatiska museét. (Det var ett tag sedan vi sågs och hade som vanligt mycket att prata om.)


Skeppsholmsbron, Kungliga Slottet och Gamla Stan på andra sidan Strömmen.Utställningen har varit en stor succé med många besökare och den förlängdes med en månad för att fler skulle få tillfälle att se den.
Idag var det inte så många som besökte utställningen, så vi kunde stanna och titta när och var vi ville.
Även fast jag sett Terrakottaarmén i Xian, Kina, så var det roligt att se den pyttelilla del av den som hittat till Sverige.
Jag tror att utställningen bidragit till att många som sett den fått ett intresse för Kina och dess historia.
En av de lite större soldaterna från armén.

Efter besöket på museét gick vi mot Sergels Torg och "Grace Tea House".
Adressen dit,  Beridarebanan 1b, en kort gatstump som ligger bakom Stadsteatern. ( Man går förbi hela Kulturhuset och svänger vänster, in några 10 tal meter på Drottninggatan, gatstumpen till vänster är Beridarebanan)


Här är det!

Gunilla hade önskat att få äta dumplings, kinesiska sådana. Det finns japanska och vietnamesiska också......
Det får vi ta en annan dag!
Här på Grace Tea House erbjuds jiaouzi, jättegoda och tunna, obegränsat med te och en liten efterrätt för 100kr.
Miljön känns som hämtad från Beijing och ett litet tehus där.

Entrén mot sittavdelningen.


Jiaouzi serverade ur bambukorg och med den rätta såsen. Till detta serverades vitt jasmin te. Jättegott!

Vitt te anses nyttigt, har en mild smak och innehåller gott om antioxidanter. De bästa tebladen och knopparna till vitt te plockas på våren. Tebladen torkas i låg temperatur efter plockningen och genomgår inga ytterligare processer som grönt och svart te gör.
Jag hade aldrig druckit vitt te tidigare och passade också på att köpa en liten burk.
Här på Grace Tea House erbjuds på fredagar också  teprovningar. Det ska jag absolut prova inom kort.
Grace själv är kinesiska och mycket tekunnig och i butiken, vid kassan, säljs också te av finare kvalitet. 
Jag tyckte förstås också att det var särskilt roligt att få prata/träna lite kinesiska.
Det är ju nästan bara på restauranger jag kan träna.....

Gunilla tyckte att hennes jiaouzi var hala och slant från pinnarna.....

Kassan, där man betalar för sitt besök och "tebutiken".Stärkta av vår kinesiska lunch strosade vi runt i lite butiker. Men inga inköp! Jo, jag köpte en ny lampa till fönstret vid matbordet. Tror den kommer att passa bra.

Innan vi skildes åt samlade vi ihop oss själva och dagen i baren på hotell Continental. Vi var fast beslutna om att senare i vår ha en ny "kinesisk inspirationsdag".

Mysig avslutning på dagen.


Djurgården, lunch och promenad

    
Dagen bjöd på lite sol och några plusgrader.
Träffade väninnan Ninni uppe vid Saluhallarna på Östermalms Torg och vi promenerade Strandvägen bort mot Djurgården.
Passerade den anrika och helt fantastiska butiken Svenskt Tenn. Givetvis blev det en titt in!
Kunde inte låta bli att tänka på väninnan Karolina, nu i Moskva, som också gärna besöker Svenskt Tenn. Alla som varit där en gång, tittar gärna in igen.  Här finns vackra, tidlösa, tyger och möbler, lampor, lampskärmar och mycket annat. Det mesta gjort av den svenske designern Iosef Franck.
Affären Svenskt Tenn grundades redan 1924 av Estrid Eriksson, en teckningslärare från Hjo i Västergötland. Affären låg då på Smålandsgatan och flyttades tre år senare till Strandvägen där den ligger än idag.
Man kan säja att Iosef Frank designade och Estrid Eriksson exponerade hans alster.
Själv har jag hitinitlls bara en lampskärm, en bricka och två ljusstakar från affären.
Men det ska bli mer......


Djurgårdabron och Strandvägen, kanske Stockholms "finaste adress att bo på".


Kungliga Djurgården, Ninni och jag.

Att promenera och prata tar på krafterna, åtminstone lite. Lunchdags! Ett besök hos "Flickorna Heltin/Voltaire" passade utmärkt.
De har en restaurang/café  som ligger i en gammal gruvbyggnad alldeles under Skansenberget. Ninni bjöd mig på lunch och jag kan lugnt säja att vi kunnat dela på den rikliga portionen. Ska tänka på det nästa gång!
Omelette med bulgursallad, avokadosalsa och kräftstjärtar och gröna blad därtill smakade alldeles utmärkt.
(Vill ni se bilderna i större format? Klicka på dem!)

Beställningsdisken med goda bakverk och griffeltavlorna där dagens menyer finns uppskrivna.

Och skulle man händelsevis önska sig något gott till kaffet, så finns det mycket att välja på.....

Citronmarrängpaj, toskakaka och mycket annat.

Mätta och mycket belåtna fprtsatte vi in mot stan igen. Stannade på nytt vid Djurgårdsbron och kan inte annat än tycka att Stockholm är fantastiskt.


Kaknästornet och till vänster prins Eugéns Valdemarsudde.

Skidåkning, natur och vatten på nära håll

    
Visst bor vi mitt i stan, på Söder i Stockholm och gångavstånd till det mesta. Även till skidbacken om man så vill. Hammarbybacken ligger på andra sidan kanalen och var välbesökt idag trots mildväder.
Naturområden finns det gott om alldeles i närheten och vatten likaså.
Dagens promenad bjöd på alltihop och solen lyste lite på oss. Jättemysigt!
Det kändes aningens, aning att det går mot ljusare tider och att en vår kan närma sig. Kanske bidrog fåglarnas sång till känslan?


Vi tog färjan(gratis) från södersidan där vi bor till Hammarby Sjöstad. Hammarbybacken i bakgrunden, 20 minuter dit från vårt hus. Behändigt!


Vi passerade backen. Jag blev väldigt sugen på att åka skidor.


Barnbacken. Här är liften som en rullmatta, längst bort i bild och det är enkelt för de små att ta sig upp.


Ett koloniområde bredvid Hammarbybacken. Fina längdskidspår alldeles bredvid.


Det ser kallt ut för änderna.

På vägen tillbaka passerade vi en restaurang som heter Göteborg. Givetvis gick tankarna till vännerna på västra sidan av Sverige; Anna med familj, Iris, familjen W, Christina i Trollhättan, Lotta och några till. Ett par av dem, Iris och Anna, är nu tillbaka i Beijing. Men hemtrakterna är ändå Göteborgstrakten.


Båten tillbaka till Söder. Eftersom det byggs mycket vid vattnet mot Nackahållet, Henriksdal, så har båten fått en ny hållplats. PÅ vägen från Sjöstaden angörs numer Henriksdalsbryggan. Resan förlängs med 5 minuter och tar totalt strax under 10 minuter.
Båten är jättemysig och jag åker gärna en liten extra sträcka. Får då vara ombord lite längre.

Södersidan och Sofia kyrka sett från Sjöstadssidan.


Den nya bryggan vid Henriksdal och de några av de nybyggda husen skymtar.

Tillbaka mot vår brygga, Barnhemsbryggan. Området heter så och har fått sitt namn efter Barnängens gamla tvålfabrik.
Och snart hemma, efter en 10 minuters promenad längs kajen.
Skymningen har lagt sig och än en gång konstaterar jag att Stockholm är vackert.


Hård kuling

    

Resan tillbaka från Mariehamn till Kapellskär i går eftermiddag blev något guppig kan man säga. Det blåste hård kuling, vilket innebär att det blåser mellan 10.8 - 20.7 m/sek. Men en bit kvar till halv storm och storm. ( Storm rälnas det som om vinden mäter mellan 24.5 och 28.4 m/sek)
Det snöade ordentligt, så någon vidare sikt ut hade vi inte denna gång.
Många av våra medpassagerare mådde inte så bra, utan fördrog ett mer horisontalt läge lite varstans i båten.
Tur att vi åkte med Rosella, som i alla fall är en ganska stor båt och att den guppigaste delen av resan över Ålands Hav bara tar ca 1 1/2 timme.


Inte mycket sikt!

Bosse och jag gick redan före avgång från Mariehamn upp till à la cartematsalen. Där fanns inte fler än 5 gäster, oss inräknade. Inte ens bufférestaurangen med sitt smörgåsbord som brukar vara mycket välbesökt hade fler än ett 15 tal gäster.
Så lugnt och skönt var det!
Vi satsade på var sin köttbit, jättegott, och ett glas rött vin därtill.
När vi passerade fyren vid Marhällan, hör till Åland, innan öppet hav, så hade vi lagom ätit klart.


Marhällan med blinkoch utan.....

Vi satt kvar i matsalen tills vi närmade oss Kapellskär, kändes lugnast så.


Kände mig pigg trots sjögången....

Mariehamn; snö och plogat

    
I Stockholm så halkar jag fram och tillbaka på snöfyllda och nu i vinter på smala trottoarer. Snön är brun och ful. Det är moddigt av salt som strös ut.
Att ploga trottoarer i innerstan tror jag inte ens någon tänkt tanken att göra.
Att ta sig fram med spark går inte alls. Medarna fastnar i snö och saltblandningen.
Är man i behov av rullstol eller rollator, får man vackert stanna inne. Jag vet inte hur man skulle förflytta sig genom decimeter tjocka snö/saltlager. Kanske skulle någon ansvarig inom Stockholms stad ut och prova själv!
Möjligt  är att Södermalm är extremt eftersatt?
Annat är det i Mariehamn. Där är det är plogat på gator och trottoarer, inget salt strös ut och spark kan användas utan problem. Det går att ta sig fram även med hjälp av handikappanpassade hjälpmedel.
Snön är vit och vacker, även på trottoarerna.
På sina ställen har man sandat en aning på gatorna.
I Mariehamn tippas snön direkt ner i vattnet, eftersom den inte innehåller salt, så är det inte ovänligt mot havets invänare eller miljö.
I Stockholm, som ska vara så miljövänlig, är det däremot tillåtet för Stockholms stads snöröjare att tippa saltad snö i vattnet. Övriga snöröjare får köra bort den saltade snön så att den får smälta på andra ställen.
Förstår inte riktigt hur det hela hänger ihop.
Likaså är det svårt att förstå att det är förbud mot dubbdäck på Hornsgatan, miljöskäl. Men salta, det går bra. Motsägelsefullt!
Undrar om man får ha broddar på sina skor på Hornsgatan?


Effektiv snöröjning i Mariehamn.


Plogat men inte saltat.


Lätt att ta sig fram.......


Lugnt och stilla...


Denna mysiga balkong mötte oss i går kväll hos Maggi och Bertrand

Vi är ett par dagar i Mariehamn och hälsar på Bosses syster och svåger och tar del av ett vinterlandskap som i dag visar sig från en bister sida.
Det blåser, 15 sekundmeter, kulingvarning och snön yr omkring.
Jag undrar för mig själv hur mycket det kommer att blåsa på vägen hem över Ålands Hav. Tur att resan över öppet hav är kort och att jag inte så lätt blir sjösjuk.


Ålands Hav igår när det var lugnt.


Planerar och strukturerar

    
Har ägnat en del av dagen till att försöka planera vår kommande långresa och en annan del till att gå igenom och rensa bland mängder av foton som finns på våra datorer.
Vår stationära dator har stundtals krånglat, kanske med årens rätt. Den är ganska gammal......
Tyckte det kändes bäst att lägga över foton på "minne pinne", det norska och nog så passande ordet för USB minne.
Ett fel uppstod genast; minnepinnen var trasig och helt oanvändbar. Prövade nästa och och blev överraksd, för där fanns många bilder från min gamla bärbara pc och alltså många Kinabilder. Hurra!
Ny minnepinne ska strax inköpas och jobbet fortsätta fram på kvällskvisten.
Det känns bra att gå igenom gamla foton, för jag kan ledigt konsatera att många kan förpassas till soptunnan.
Jag har varit mycket mer noga med bildurvalet på min nya Mac Air Och flitigt sorterat ut bilder som inte håller måttet.
Men tankarna har under dagen också varit långt borta, i varmare trakter.


Denna bild är från Boracay, februari 2010, Kinesiska Nyåret.

Första momentet i själva tankeverksamheten har varit att fundera ut när vi skulle/ville åka och vart.
Nu vet vi att det blir avresa alldeles i början av februari. (Vi hade tänkt åka i mitten av januari, men jag har ett uppdrag i Göteborg i slutet av månaden och därefter åker vi)

Vart? Inte så lätt att bestämma."Lagom" varmt i luften, gärna mycket varmt i havet, långa sandstränder, turkost hav, mysigt, omväxlande, givande och soligt. Så att variera resmålen blir nog bra.
Vi träffar också gärna på lite vänner, om någon nu är i krokarna i denna del av Asien.
Att flyga till Bangkok för att genast ta oss bortåt Kambodjahållet, alltså mot sydost, känns bra.
Här finns öarna Koh Samet, Koh Chang och även små orörda öar söder därom med långa stränder och härligt, blått hav.
Att vandra barfota i sanden, kanske bada i ett 25 gradigt hav och vänta in en underbar solnedgång, ja det är en "lisa för själen". Liksom att sitta ute i skuggan, höra vågornas brus och palmbladen susa och äta en härlig frukost.

Härliga minnen!

Från Thailand har vi tänkt att via gränsstaden mot Kambodja, Aranya Prathet, ( där jag för övrigt jobbade några månader 1979) ta oss till Angor Wat och sedan till Phnom Penh och söderut i landet och mot kusten igen.
Och därefter får vi se ......
Kanske blir det Vietnam? Eller någon av de mindre öarna som till hör Malaysia? Eller tillbaka till Thailand?
Detta lämnar vi helt öppet.
Vi kommer i alla fall att i mitten av mars ta oss vidare till Kina och senare Beijing och flyger tillbaka till Sverige i slutet av mars. Kanske kan vi då möta våren?

Vi fortsätter att läsa på om olika resmål och har inte tänkt att "gapa över för mycket". Vi ska ha semester och har gott om tid på oss.
Om någon läser bloggen och har förslag på trevliga resmål/boenden eller annat, så vill vi väldigt gärna få råd och förslag.

I morgon blir det en kortare tripp. Vi tar oss en tur i vinterskärgården över till Åland och Mariehamn.Grattis, grattis!

    
Tänk att det är 30 år sedan Liv och Helen föddes! Tycker att åren gått så fort. Rusat i väg! Har inombords försökt dra mig till minnes vad som hänt under åren och tittat i gamla fotoalbum för att friska upp minnet. Inte helt lätt!
Jag kan bara lugnt konstatera att 30 år gått. Dessutom har jag ju också blivit 30 år äldre, vilket jag absolut är medveten om.
Jag önskar verkligen att Liv och Helen får all lycka i livet! Det är viktigast för mig.

Själv firade jag min 30 års dag i New York tillsammans med Jaak, Liv och Helens pappa. Fantastiska och härliga minnen både från födelsedagen och från New York.
Att jag visserligen blev bestulen på pengarna jag fick i present till en god middag av mina föräldrar, har inte på något sätt förtaget alla minnen. Mycket humor och glädje kan jag se tillbaka på från livet i New York och U.S.A.
Även döttrarna fick för många år sedan också uppleva det U.S.A. som Jaak och jag upplevde i 30 års åldern; New York, San Francisco, Hawaii, Los Angeles, Las Vegas och Gran Canion. Det blev mycket resande och många upplevelser för oss tillsammans, även utanför U.S.A givetvis och många minnen.
Men livet har gått vidare och tursamt nog finns minnena och erfarenheterna kvar. Det är jag väldans glad för.

Givetvis firades Liv och Helens 30 års dag och de hade tillsammans bestämt hur.
Det blev i form av "öppet hus" för döttrarnas vänner och den närmsta familjen hemma hos flickornas pappa i Upplands Väsby.

Helen, Liv och Max.


Liv med vänner och "fästman" Johan (i randig sjkorta) och Eva, som är Helens gudmor.


Helen och Rita, samt barndomsvännerna som alltid funnits med, Camilla och Sara.


Liv och Helens pappa Jaak, skymtar i bakgrunden. Liv, Johan och Max som sitter i sin farmors famn.

Och visst fick jag en stund med Max!

Vilken "going" Max är!!


Max vill gärna leka lite. Men man får ta det försiktigt med flickorna.....

Är det här din mun och kind, undrar Max.

Jag hann med att fundera en hel del idag på min vandring runt Södermalm, Hälsans Stig. Att promenera är ett bra sätt för mig att tänka.
Och visst kände jag mig väldigt hälsosam efter att ha gått 10 km.


Hammarbykanalen från Hammarbyslussen och våra hus, är de röda längst bort på vänster sida.


Årstaviken, en del av Mälaren och solen på väg ner.


Båtarna ligger på rad längs stranden. Om några månader är det dags!

Gott Nytt År!

    
Välkommen 2011!
Nytt år och nya möjligheter!
Å andra sidan behövs det inget nytt år för att ta vara på dagen och de möjligheter den erbjuder. Det kan man göra när som helst egentligen.
Just Nyårsafton ger mig ändå ett extra tillfälle att samla ihop det gamla året, utvärdera och minnas de stunder och tillfällen som jag vill ha mer utav.
Sedan finns det förstås stunder och tillfällen från året som gått som inte alls behöver återkomma eller upprepas.

Maggie, min svägerska, med Bosse och mig på balkongen vid 12 slaget. Rosa champagne välkomnade det nya året!

Nyårslöften? Nej, det är inget för mig! Men tankar om vad jag vill med mitt liv 2011, det har jag.
En av dem är att inte skjuta upp saker utan att leva här och nu. Jag är en bit på väg......
Jag har funderat de senaste dagarna på vad som är viktigt i livet just nu och det finns inga lätta svar. Men varför ska det vara lätt? Vad som känns viktigt idag kanske inte känns viktigt i morgon. Tillvaron är så föränderlig.
Jag tror och hoppas på att 2011 blir ett bra, innehållsrikt och spännande år. Ett år med glädje, humor, gemenskap och många upplevelser tillsammans med mina nära och kära.
(Hit räknas också givetvis mina vänner)
Att ha hälsan i behåll, att få vara frisk, tar man ofta som ganska självklart. Men att få vara frisk är ingen självklarhet!
Det har jag stundtals glömt bort!


Fyrverkerier

Dagen idag är viktig, det är den första dagen på det nya året, 2011.
Ett nytt, oskrivet, blad i min bok/ mitt minne.
Morgondagen är för mig en ännu viktigare dag. Mina älskade döttrar, Liv och Helen, fyller år! Och nu fyller de 30! Tänk så fort tiden har gått! Känns som om jag inte riktigt har hängt med eller förstått......