Solskyddsfaktor

    
Har de senaste dagarna funderat på det här med solskyddsfaktor, att smörja in sig för att kunna vistas längre i solen.
Inom rimliga gränser tror jag visst att det kan vara bra. Men att inte vara i solen så långa stunder måste väl vara bäst, vare sig man smörjer in sig med hög eller låg solskyddsfaktor. Visst tar solen på i skuggan också. Men tänk solskyddsfaktor 50! Om jag förstått det hela rätt så skulle man då i princip kunna  vara i solen 50 gånger längre tid utan att bli röd än om man inte smörjer in sig.
Ett tankeexempel; jag som är ljus och nu med vinterblek hy kan vara i solen 15 minuter innan jag blir röd. ( Gäller nu här i Thailand) Med solskyddsfaktor 50 blir det 15 min. x 50 = 750 minuter = 12 h 35 min. Jag förstår att man inte måste vara så lång tid i solen. Vad menas med angivna solskyddsfaktorer?
Man kan man också undra vad denna smörja innehåller som ger ett sådant skydd. Kemikalier i mängder? Eller? Försökte läsa på förpackningen men det var svårt att tyda texten.
Undrar om någon provat och sett vad som händer om man skulle vara i solen så länge med faktor 50. Någon måste väl ha gjort det för att se om det fungerar.

Med faktor 30 och med samma förhållande, skulle jag kunna sola i sju och en halv timma. Även det låter mycket, åtminstone i den sol som finns här.
I Sverige är det ju annorlunda.

Att använda en hög solskyddsfaktor och vara ute kortare stunder om man är känslig för sol är säkert en god idé. Bara sunt förnuft råder.


Vad ska man välja?

Här tar jag det försiktigt; promenerar i strandkanten, sitter och läser i skuggan, badar och varvar med att gå upp till bungalowen och gå in i kylan en stund. (Ac:n på)
Det har gått bra de här dagarna och jag har inte bränt mig, vilket jag absolut inte ska.

PS Av solskyddsfaktorer med 30 och 50 blir kroppen färgad grön, känns inte alls bra. Men till fötter och axlar kan det få passera.
Givetvis har jag en keps eller "hatt" så jag inte ska få direkt sol i ansiktet.

Nu har jag haft paus från stranden och ska äta en härlig lunch på en liten, mysig, strandrestaurang i närheten. Den heter "Bee Happy" och det är jag också.


Nyfångade, grillade, räkor smakar mums till lunch och därtill en kall, liten, öl.


Anita

Undrar om inte ordet"LAGOM", skulle passa. Lite tråkigt, lite utnött men helt underbart!

Ditte

Visst är ordet "lagom" helt underskattat! Får ta det mer i bruk.

Åsa i Oslo

Hej Ditte!

Ja det finns mycket gifter i solskyddsfaktor!! Min bror (ja du har ju träffat Klas) har en kollega vars man har forskat på solskyddscremer och det finns inga "krämer"/bodylotion som innehåller så mycket gifter som solcremer! Själv tål jag inte det och inte min mamma heller! Utan jag håller mig under parasollet! Finns en solskyddsfaktor som är lite bättre än de andra enligt hans forskning, som innehöll mindre gifter än de andra.. Det märket heter Parasolo, men det är svårt att hitta! Tror att NK har den..

Så ligg under parasollet, det ger lagom solskydd utan gift på kroppen!!

Ha en fortsatt fin ferie!

Klem fra Oslo

Ditte

Tack Åsa! Var väl det jag anade med solskddskrämer. Har nu slagit upp en del av det de innehåller och det ska man nog vara försiktig att ta på sig. Ju starkare solskyddsfaktor ju mer suspekt innehåll.

fprtsätter under parasoll och lagom i solen.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: