Ett underverk; ett av de sju

    
Kampuchea/Kambodja fortsättning. Tidigare inlägg finns från den 10/2-2015  (Bilderna är tagna med en gammal kamera och har sina brister...)
 Angkor, Khmerrikets gamla huvudstad ett besök för ett par år sedan
 
Så var det dags, en mycket tidig morgon, att bege sig till Angkor-området. Vi blev hämtade på hotellet av vår chaufför, plus en guide och dagens äventyr kunde  börja.
(Jag har ända sedan 1980, när jag arbetade i Thailand, precis vid gränsen till Kampuchea, velat se Angkor Wat och hela området och nu var dagen äntligenn inne.)
Angkor var från 800- talet fram till 1400- talet huvudstad i Khmerriket och det var härifrån som kungen styrde över minst 1 miljon undersåtar i området.
Av många olika skäl övergavs Angkor på 1400-talet och återupptäcktes på 1800-talet av några franska arkeologer.
I början av 1900-talet påbörjades upprustningen av ruinerna under Frankrikes ledning, men det har blivit många uppehåll i renoveringsarbetet.
Diverse krig, brist på pengar i ett fattigt land och svårigheter att hitta alla stenblock som försvunnit, gjorde att arbetet med att återuppbygga delar av Angkors tempel kom i gång först 1995.
Angkor är ett av världens sju underverk och finns sedan 1992 på UNESCOS världsarvslista.
 Under inbördeskriget i Kambodja på 1970 talet plundrades Angkor på skatter och under denna tid användes området som bas för Pol Pot och hans soldater, de "Röda Khmererna", som ytterligare förstörde och plundrade området.
Hela Angkorområdet är stort, omkring 40 kvadratmil, men de mest besökta platserna idag ligger inom ett område på ca. 9 km2 och som till stor del är täckt av djungel. Numer finns totalt 45 tempel/ tempelruiner som kan besökas.

                                       Drakbåtar vid en av de konstgjorda sjöarna inom Angkorområdet.

Vi besökte några av de mest kända tempelruinerna och började vid Bayontemplet, ett redan från början buddhistiskt tempel, som ligger i tempelstaden Angkor Thom.
Här blir man betittad av 37 torn och av 172 leende ansikten. Det sägs att dessa ansikten är avbilder av kung Jayavarman V11, (1181-1220) en omtyckt  och inflytelserik kung som låtit bygga många av templen i Angkor Thom.

Enorma ansikten som blickar ner från Bayontemplet.

Inom hela Angkorområdet finns gott om små restauranger och försäljarna är många och säkert är det hyfsat lönsamt att bedriva affärer här för man beräknar att omkring 5000 turister varje dag besöker området.
De största turistgrupperna som kommer hit är från Sydkorea, Japan och Kina. Men även turister från U.S.A. utgör en stor grupp och på senare år har även européerna hittat hit.

Många människor på gång inom området plus elefanter, kärror, cykelrickshaw och bilar.

Nästa tempel vi besökte var Ta Phrom. Här har djungelns rötter ätit sig in i ruinerna och gått både genom tak och fönster.
Templet kallas också i folkmun för "Tombraider-templet". Delar av filmen "Lara Croft. Tomb raider," med Angelina Jolie spelades in här. ( Har ännu inte sett filmen)

Ta Phromtemplet.
Enorma rötter som ätit sig in i ruinerna.
Runt många tempel ser man stora stenar på marken. Dessa är uppmärkta och ska tillbaka till sina "gamla platser".
Templen byggddes av sandsten, lavasten och trä; inte särskilt hållbara material och hittar man inte de gamla delarna så ersätts de inte med nya. Allt ska vara i original!
Så en av många anledningar till att restaureringsarbetet tar tid är att många delar till templen saknas och  är spridda över ett stort område och svåra att finna.

Stenar som ska på plats.

Det sista större templet vi besökte var Angkor Wat.
Angkor Wat är den främsta symbolen för khmerfolket i Kambodja och byggdes på 1100-talet. Det är tornen från detta tempel som också finns med i Kambodjas flagga.
Från början var det ett hinduiskt tempel, sedan ett buddistiskt, hinduiskt och blev så buddistiskt igen.
Till alla tempelbyggen användes förutom människor även  elefanter som arbetskraft. För att just bygga Angkor War berättas att över 4000 elefanter var verksamma.
Det var verkligen mäktigt att i verkligheten stå nedanför Angkor Wat och att gå in och strosa i de delar som finns kvar. Man fick se upp, snarare ner, för på sina ställen ville en del ormar också sola sig i glansen. Dock var vår guide väldigt uppmärksam på just detta och hann varna oss.
Angkor Wat, utsidan-


och en liten del från insidan.
 
Det blev en lång, varm och alldeles fantastisk dag. Mäktiga upplevelser, kunnig och rolig guide, en utmärkt chaufför som körde oss i en sval bil. Helt perfekt! Och mycket kunskap att sortera in i olika fack fick vi givetvis också.
Vilken tur att vi tog oss hit! 

Vi hade  ordnat resan från Thailand själva, med hjälp av en liten resebyrå, och kunde helt själva bestämma vad vi ville se och disponera tiden efter våra önskemål. Perfekt både med "privat" guide och chaufför

 
 
Cissi

Vilken upplevelse! Jätteroligt att du kom dit till sist!

Tack för jättebra info. om Angkor Wat. Jag lärde mig mycket nytt.

Kramar

Ami

Vilka fantastiska resor ni har gjort! Och filmen har vi sett :)
Jätteroligt och intressant att läsa om era äventyr!
Kram

Svar: Några resor har det blivit under åren. Räknade för ett tag ut att jag besökt 48 länder hitintills och alla världsdelar. Och lite till skall jag förhoppningsvis orka med. Kram!
Ditte

Ama de casa

Häftig resa och fina bilder trots den lite äldre kameran :-)

Svar: Tack! Ja, fotourustningen har förbättrats, men å andra sidan så är ju Angkor gammal också, dock var väl kameran inte lika gammal...Men tekniken går ju snabbt framåt. Och resan var häftig!
Ditte

Znogge

Vilken intressant och spännande upplevelse det måste ha varit! Jag gillar att allt är i original för det är ju det som man vill se. Skulle inte vara samma sak annars. Därför blev jag en smula besviken när jag besökte Knossos som delvis är en rekonstruktion...

Kram och tack för intressant läsning!

Svar: Tack,ja, det var både och! Och extra roligt att själv "snickra ihop" en resa och få ta det i egen takt och inte behöva skynda på utan stanna när man ville och hur länge man ville.
Knossos minns jag också att jag blev besviken då jag såg...
Jag gillar ju det här med att ordna resor...
Kram!
Ditte

Freedomtravel

Spännande att höra om tidigare resor! Kambodja skulle jag gärna vilja besöka!

Svar: Ja, Kambodja är absolut värt ett rejält besök och vi återkommer gärna dit.
Ditte

Marja

Så mäktiga byggnader! Verkliga underverk. Tack för guidningen! :) Kramar! :)

Svar: Angkor är verkligen mäktigt och man behöver tid för att se det och tid för att smälta allt så skönt att vi inte alla var stressade....Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Otroliga byggnadsverk!! Tack för info:n!
Kram P ♥

Svar: Visst är det fantastiskt att ha kunnat bygga detta och hela historien om det hela faschinerar mig. Men också väldigt trist att mycket förstörts under åren. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron Ditte!
Oj så mycket fina bilder och därtill berättelser om dem och resan.
Förstår att Ni var nöjda med er ihopsnickrade resa.
Kram/A-K

Svar: Fördelen med att planera själv är ju att man bestämmer vad man vill se och att man kan ändra efter hand. Den här resan var speciell för mig på många sätt och jag kunde få svar på många av de frågor jag haft sedan 1980. Och sedan att ha sett Angkor betydde mycket.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Vill börja med att tacka dig för ditt väl skrivna inlägg som får en att fastna i det och plötsligt kommer man på att man inte är där, du fängslar en på ett sätt som jag vet inte helt fantastiskt Ditte att du sett och varit på sådana platser är ju inte så jätte vanligt att höra om...så tack än en gång finaste vän för detta :) njut av dagen kram

Svar: Tack för dina fina ord! Roligt om jag kan bidra till att både du andra följer med på resor och upplevelser som jag gjort och fortfarande gör. Och några resor har ju gått till platser dit man kanske inte tar sig så lätt. Kram till dig från ett blåsigt Costa Blanca..
Ditte

Bosse Lidén

Mycket intressant läsning. Jag glömde att skriva på ditt sista inlägg att det var fantastiska bilder du lagt in. Kram

Svar: Vad roligt att du tyckte om det! Nåja, bilderna hade mer att önska men med den gamla kameran så var detta det bästa jag fick till. Och jag har inte hållit på att "fotoshoppa dem". Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: