Blommor i all sin prakt

    
Eftersom jag verkligen tycker om orkidéer så gläds jag över att de finns här nästan överallt. Alldeles utanför skolan växer det flera träd där orkidéer är hyresgäster.
Orkidéerna växer ju på andra växter, utan att leva på dem och de trivs allra bäst där det är fuktigt och dessutom soligt. Dessa blommor är ju egentligen en regnskogsväxt och lever länge på den fuktighet de kan ta upp.
Det lär finnas omkring 30.000 olika arter av orkidéer fördelade på ca. 800 släkten. Och bara i Sverige finns ett 50 tal olika arter som alla är fridlysta.
En spännande sak som jag läste var hur man skulle göra med den stängel som blir kvar när själva blomman torkat ut.
Många förespråkar att när stängeln/stammen torkat och förlorat den gröna färgen så skall den klippas ner och så växer det så småningom upp en ny.
Men många orkidékunniga säger att man skall låta stängeln vara kvar och låta de nya blommorna växa ut där. För i naturen finns det ingen som springer omkring med en sax/seckatör för att klippa ner den torkade stammen.
Å andra sidan så är det nog skillnad på förutsättningarna för en orkidé som krukväxt och de som växer fritt.


Ett av träden alldeles bredvid skolan som har orkidéer som hyresgäster.


Flera olika sorters orkidéer, dock planterade. Men väldigt vackra!


Jasminer, med sin underbara doft, växer fritt överallt.

Bouganvilla likaså!Denna dock planterad som träd i en väns trädgård.
Även kokospalmerna är vackra och ger svalka under dagarna och blir en vacker kuliss när solen är på väg att gå ner.

Måste också tillstå att även djurlivet blomstrar; allt i från vackra och mindre vackra fiskar, snäckor, krabbor i olika storlekar, ödlor i olika färger och längder, elefanter, kor, höns, tuppar och andra husdjur. Och ormar!
Bosse och jag har träffat på ett par stycken som slingrat sig fram längs den stora vägen . En av dem tillhörde bestämt släkten kobra. Men vi är vaksamma och vet att det finns andra arter än snokar och huggormar i världen. Alltså! Vi ser neråt! Vet också att det i djungeln här finns ormar i träd, men där har vi ännu inte varit.....

Stina

Härligt med vilda orkidéer och andra exotiska blommor! Här lär det dröja tills något spirar i rabatterna och våren känns avlägsen.

Många hälsningar!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: