Sandbestyr!

    
Idag är det fredag den 30/12 och jag skriver inlägg nummer 1000. Så det har blivit en del under åren och det blir till att fira lite extra när detta inlägget är klart.

I morgon kväll, vid solnedgången, har jag fått ett spännande och för mig helt nytt uppdrag. Jag är ju mycket för att prova nya saker, inom rimliga gränser förstås och i morgon blir det något alldeles nytt. En klar utmaning! Och jag har antagit den! (Återkommer om detta!)

Jag har till uppdraget letat sand! Vanlig sand; fin och ljus sand som finns på stranden finns i mängder.
Men jag hade också tänkt mig färgad sand, kanske i rött, grönt eller blått och detta har jag inte hittat. Jag har varit i och ur små butiker under dagen och frågat efter sand. Färgad sand!
För thailändarna verkade frågan närmast absurd. De erbjöd mig vackra snäckor eller torkad fisk, men ingen sand.
Nu får jag fundera på hur jag skall lösa det hela. Undrar hur det går till att färga sand? Är det någon som vet?


Gott om sand på "vår" strand.


Gott om sand även på den långa stranden i grannbyn Mae Phim.

Eftersom vi i går kväll gjorde en matutflykt/restaurangutflykt till Mae Phim så letade jag även där efter färgad sand.
Fanns inte där heller!
Vad göra? Jo, släppa tankarna på sanden och njuta av god mat och dryck på en trevlig restaurang, Tequila Garden.
Väl värt ett besök både vad gäller mat, service och miljö.
Vi var där ganska tidigt på kvällen och tur var det eftersom det vid halv åttatiden var helt fullsatt. Populärt, med andra ord!


En god drink i väntan på maten på Tequila Garden.

Och i morgon är det nyårsafton! Gott Nytt År från Bosse och mig i Thailand!


Nummer 999

    
Idag skriver jag inlägg nummer 999 på bloggen och i morgon blir det lite av jubileum med 1000 blogginlägg.
Jag skriver ju främst för min egen del och det är verkligen roligt att med hjälp av bilder och text blicka tillbaka och se vad som hänt i mitt liv och i mina möten med både människor, länder och platser.
Jag är ju mycket för att se framåt, men jag tillåter mig ändå att då och då göra återblickar.

Just nu, i årets sista vecka, har jag funderat en hel del på det här med ålder, främst min egen och tänkt vidare på vad mer jag vill göra i livet.
Och det enkla svaret är att jag nog inte vet. Jag har valt att gå i pension några år för tidigt, nåja, men i princip alltså....
Jag har all tid i världen och jag njuter för närvarande av att just inte göra något alls egentligen. ( Börjar förstås jobba om en vecka, men det är under en begränsad tid)
Kommer det att bli så att jag blir en flyttfågel när vintern kommer? ( Med Bosse förstås) Tanken har faktiskt slagit mig. Och om jag inte jobbar ibland, hur skall jag då få dagarna att gå. Men å andra sidan; måste jag göra så mycket.
Jag ligger i alla fall i träning nu. Och det går bra!

En liten syssla är att hitta och prova  olika restauranger i området.
Och att då ha en bra moppe att färdas runt med är helt perfekt.
Igår besökte vi en familjerestaurang som heter Wangborn och trots att den ligger alldeles vid vägen är den välbesökt  och omtyckt och det viktigaste är att de serverar jättegod mat. Här äter vi en god middag med öl eller ett glas vin för ca 80 kr. Tar man vatten i stället så blir priset ett par tior lägre.
Och för vår del kan vi gärna ibland slita oss från stranden kvällstid och äta på mindre restauranger lite vid sidan av.
Givetvis finns det en hel del restauranger längs stranden också.


Den här typen av moperer finns det gott om. Perfekt för barnfamiljer och de lite äldre, som tycker att det är för våghalsigt att åka bakom på en vanlig moped. ( De går klart snabbare än hemma)

Eftersom jag tycker det är skönt att promenera på den långa, fina sandstranden så hittar vi alltid bra lunchställen.
Men vi har en favorit "Be Happy" och där äter vi gärna middag om vi vill äta på stranden. Men ibland blir det trångt om saligheten även där. Tilläggas skall att det kanske finns ca 15 bord...


"Be Happy", här finns både resaturang och lite solstolar som man lånar gratis. Småskaligt, som så mycket här.


Dagens lunch; frästa stora räkor med grönsaker och ingefära och den obligatoriska ananasen som ingår i priset; ca 17 kr med vatten till.


Eftersom det är högsäsong nu, det är det väl överallt där det är varmt antar jag så är det gott om turister. Många är svenskar, men fransmän, danskar, finländare, norrmän, australiensare, italienare, britter, tyskar och amerikanare och thailändare (flera bor och abetar i Bangkok) är väl de största utländska turistgrupperna här i området.
Men det mesta här känns inte speciellt tillrättalagt för just utländska turister och det är befriande tomt vad gäller strandförsäljare. Servicenivån är hög och det känns alltid mysigt vare sig jag är på stranden eller tar mig in till närmaste tätort som är antingen Ban Phe 13 km eller till Mae Phim dit det är 12 km.
Närmsta större stad är Rayong och dit är det tre mil. Men vi har ännu inte varit där.
Vill vi har fart och fläkt så ligger den klart mer turistiska ön Koh Samet en kort båtresa bort med större resorter, strandförsäljare och många ryska gäster. Även ön Koh Chang når vi lätt med bil/buss och ligger ca 80 km österut.

Än så länge har vi stannat i vårt område men vi har ju all tid i världen att se oss omkring.
Mopeden är startklar med bosse som förare och vi skall utforska både solnedgång och restaurangutbudet i Mae Phim.Stranden i dag också!

    
Vaknade tidigt av att solen letade sig in genom en liten springa i de täta gardinerna. Dessa gardiner skall hålla både värme och sol ute så att sovrummet inte blir alltför varmt då solen stiger upp vid 6 tiden.
Visserligen har vi stundtals på ac:n under natten så att sovrumstemperaturen håller sig på +23, men gardinerna hjälper till att hålla rummet någorlunda svalt, åtminstone efter det att solen gått upp.
Så i morse var jag riktigt pigg vid 8 tiden och serverade maken en lätt frukost nere på stranden.
Oftast äter vi frukost på balkongen, men om solen skiner, vilket den ju gör varje dag, så blir det lätt lite för varmt att sitta där och njuta av dagens första måltid. Och inte hörs vågskvalpet heller!


Strandfrukost i rofylld miljö.Nu är det ju så att jag har jullov fram till den 4/1 så jag unnar mig att vara lite lat. Men jag läser böcker, lyssnar på härliga "Sommarprogram" på min I pod, program som jag inte lyssnade på i somras och nu njuter av vid mina promenader längs den många kilometer långa sandstranden eller i solstolen. (Vi promenerar minst en timme om dagen och oftast blir det mer.)
Jag försöker också att arbeta i kapp lite på arbeten jag missat lämna in på skrivarkursen och skriver nu på ett lite längre reportage. Jodå, det blir om "Mitt Beijing". Utöver det skall en recension om ett resmål , en restaurang eller annan upplevelse lämnas in och sedan var det ytterligare något.....

I lägenheten finns som tur är också ett antal böcker för utlåning. De jag själv hade med är redan lästa. Och miljön här, i skuggan under en palm, inbjuder verkligen till både att läsa och lösa korsord.
Men man får se upp med palmerna. Kokosnötter kan falla ner och det kan också finnas någon enstaka orm som tycker att dessa palmer är trevliga att vistas i.

När jag känner att oron för nötter och ormar blir för stor tar jag min tillflykt till havet. Här gäller det att se till att inte driva för långt ut.......
Men oftast har jag en personlig livvakt med mig som har bra koll och ropar in mig vid behov.


Och hatten är på!

Solnedgången väntar och sedan middag på någon trevlig restaurang. Och i morgon är det en ny dag....

Blommor i all sin prakt

    
Eftersom jag verkligen tycker om orkidéer så gläds jag över att de finns här nästan överallt. Alldeles utanför skolan växer det flera träd där orkidéer är hyresgäster.
Orkidéerna växer ju på andra växter, utan att leva på dem och de trivs allra bäst där det är fuktigt och dessutom soligt. Dessa blommor är ju egentligen en regnskogsväxt och lever länge på den fuktighet de kan ta upp.
Det lär finnas omkring 30.000 olika arter av orkidéer fördelade på ca. 800 släkten. Och bara i Sverige finns ett 50 tal olika arter som alla är fridlysta.
En spännande sak som jag läste var hur man skulle göra med den stängel som blir kvar när själva blomman torkat ut.
Många förespråkar att när stängeln/stammen torkat och förlorat den gröna färgen så skall den klippas ner och så växer det så småningom upp en ny.
Men många orkidékunniga säger att man skall låta stängeln vara kvar och låta de nya blommorna växa ut där. För i naturen finns det ingen som springer omkring med en sax/seckatör för att klippa ner den torkade stammen.
Å andra sidan så är det nog skillnad på förutsättningarna för en orkidé som krukväxt och de som växer fritt.


Ett av träden alldeles bredvid skolan som har orkidéer som hyresgäster.


Flera olika sorters orkidéer, dock planterade. Men väldigt vackra!


Jasminer, med sin underbara doft, växer fritt överallt.

Bouganvilla likaså!Denna dock planterad som träd i en väns trädgård.
Även kokospalmerna är vackra och ger svalka under dagarna och blir en vacker kuliss när solen är på väg att gå ner.

Måste också tillstå att även djurlivet blomstrar; allt i från vackra och mindre vackra fiskar, snäckor, krabbor i olika storlekar, ödlor i olika färger och längder, elefanter, kor, höns, tuppar och andra husdjur. Och ormar!
Bosse och jag har träffat på ett par stycken som slingrat sig fram längs den stora vägen . En av dem tillhörde bestämt släkten kobra. Men vi är vaksamma och vet att det finns andra arter än snokar och huggormar i världen. Alltså! Vi ser neråt! Vet också att det i djungeln här finns ormar i träd, men där har vi ännu inte varit.....

Tomte på elefant

    
Jag har ju trott att tomten skall komma med sina renar och parkera sig och släden utanför huset. Ibland har dock renarna och släden kanske uteblivit p.g.a.snöbrist och tomten har fått dra sin släde med julklappar på barmark. Och jag vet att det hänt, att tomten i egen hög person kommit ner genom en skorsten och lämnat sina julklappar och sedan raskt försvunnit innan någon hunnit se honom. Men det har jag bara hört berättas för mig och sett på film.
Men i går kväll såg jag faktiskt för första gången i mitt liv ett par tomtar som kom ridandes på en elefant sent på julaftonens kväll. Och jag som trott att tomtar bara finns där det är kallt. Ack, så fel!


Lite julmat på balkongen.

Bosse åoch jag åt lite, men tonvilkt på lite, julinspirerad mat hemma på balkongen och sedan tog vi mopeden ner till den restaurang där det var ett mer rejält julkalas, Kim´s Beach.
Vi nöjde oss med stranden...


Stort julkalas pågår.

Och visst smakar det gott med en thailänds pannkaka, även på julafton.
Gott med thaipannkaka.


Dagens utsikt!

Lungt och skönt

    
Julafton! Ingen vit jul, men desto mer sol, strand och hav. Faktum är att detta ändå bara är tredje gången i mitt liv då jag varit bortrest till varmare trakter över jul och jag måste tillstå att jag tycker om det. Och då är jag ärlig. Visserligen saknar jag döttrarna med familjer jättemycket, men de har sitt liv och sina familjer. Och det finns så många andra tillfällen att ses resten av året.
De svenska fjällen har jag också besökt över flera jul och nyårshelger i min ungdom. Men i sanningens namn så tycker jag bättre om fjälltrakterna från mitten av februari och till slutet av mars. Då är dagarna lite längre och det är oftast inte så kallt.
Kanske har jag blivit mer känslig med åren?
Nu väntar "julmiddagen" här på balkongen och sedan blir det dags för att se om jultomten kommer ridandes på stranden på en elefant.
Jag önskar er alla en trevlig julafton var ni än befinner er.
Min adventsljusstake, eller vad det nu är. Ljusstake i alla fall....


Riktigt fint lyste ljusen i kvällningen, dan före dan.


Gårdagens köttbullsstekning. Resultatet blev väldigt bra!


Julaftons eftermiddag.


Och juldoppet förstås! (Ja, det blev fler bad under dagen.)

God Jul!

    
Dan för dan, så även här i varmare trakter. Lite, med tonvikt på lite julförberedelser har maken och jag ägnat oss åt.
Jag har äntligen fått tag på glas så nu är ljuslyktorna klara med snäckor och sand. Adventsljusstaken, en mycket försenad sådan, finns nu också. Jag hittade en metallbricka som jag har fyllt med sand från stranden och sedan dekorerta med snäckor och vackra blommor från trädgården. Återstår att se om jag får plocka nya i morgon.
Bosse steker just nu  köttbullar och jag ser fram emot att få provsmaka.
Vi har ingen spis utan köttbullarna steks i en elektrisk grill/ stekpanna, men det skall nog gå bra. Skinka i lös vikt är inhandlad, liksom ett par sillburkar och rökt lax.
Eftersom jag är väldigt förtjust i skaldjur så har jag beställt sådana för hemleverans i morgon, tillredda och klara för att ätas. Ett par goda ostar och grovt, svenskt, bröd från bageriet kommer också att finnas på vårt lilla julbord.
Lite varstans här i området kommer restaurangerna att duka upp diverse julbufféer, men vi avstår. Ingen av oss känner  behov av att äta en gigantisk julaftonsmiddag med mängder av människor, utan vi ansluter senare på kvällen och går ner på stranden och ser jultomten komma per elefant i den stjärnklara kvällen.
Just nu ser jag den lilla klädda julgranen i vår lobby och den blinkar riktigt fint med sina blå lampor och de röda kulorna lyser vackert.
Nu skall jag gå upp och provtända vår adventsljusstake och se solen gå ner i havet.
God Jul till er alla!
Jullov!!!

    
Dagen har bjudit på rekordvärme, +34 grader och snö, blåst och kyla känns fjärran. Snarare så har svetten stundtals "runnit uppför".
Idag var det sista arbetsdagen före jul och visst känns det skönt med ledighet i 12 dagar. Skolan börjar här igen redan den 4/1-2012 och terminen slutar redan den 31/5, men då är jag inte längre här. Jag lämnar skolan den sista februari och sedan skall Bosse och jag slå runt ett par dagar i Bangkok innan vi beger oss hemåt mot Sverige och Stockholm igen.

För min del var det absolut första gången under min lärartid som jag haft en julavslutning i denna värme. Antagligen är det även den sista gången....
Förmiddagen ägnade vi åt vanliga lektioner och mitt i detta kom en jultomte på besök med godispåsar.
Gissa om den thailändska tomten blev populär?
Och godiset smälte på bra i värmen.....


De elever som ännu inte gått på jullov från både förskolan och skolan samlades i vårt klassrum.
Längst fram till vänster är Martin som är rektor för skolan, vår thailändska lärare är dagen till ära tomte och längst till höger syns Frida, förskolelärare och bredvid henne står Phung som är "allt i allo" på skolan.

Efter lunchen, som alltid äts ute i skuggan under tak, hade Frida och jag ambitiöst nog ordnat en fyrkamp,; spika i planka, kasta bollar i hink, forsla vatten i små glas och rocka med rockringar.
En av de thailändska flickorna kunde "rocka" 545 varv runt midjan och då bröt vi. Tror hon kunde fortsatt i evigheter.
Trots hettan var stämningen god och barnen kämpade tappert i lekarna.
Det var desto mer behagligt att komma in i de luftkonditionerade skollokalerna och bara pusta när vi lekt färdigt.

I samband med vårterminens start så kommer det också  fler elever till skolan och ännu några till börjar under januari månad.
Vi räknar  med att ha ca. 17 elever i skolår 1-6 och ca 8 barn på förskolan. Men det kommer hela tiden in förfrågningar till skolan och många är nyfikna och intresserade av att se hur skolan fungerar och vill komma på besök. Jätteroligt!!!
Men nu är det ledigt!Här skall det spikas i en planka, ett moment i femkampen.


Liten paus i lekandet.

Väl hemma på eftermiddagen var det skönt att tillbringa ett par timmar på stranden och faktiskt inse att det är jullov.Ledig dag!

    
Ledig dag! Riktigt skönt! Inget alla planerat! Och i morgon ärdet sista dagen före jullovet!
Började dagen med frukost på balkongen och sedan en stund med en god bok nere vid havet.
Men redan efter någon timme i solstolen beslöt vi att ta mopeden för att hälsa på en vän, Håkan, i grannbyn Mae Phim, 11 km österut. Håkan är här en längre tid med sin familj och hyr ett hus i ett område som heter Bali, en bit upp från havet och några km före Mae Phim.


Vi har parkerat mopeden utanför Håkans hus. Området är väldigt fint och barnvänligt med många vackra växter och träd och ett stort, fint, poolområde med restaurang och klubbhus.
En liten del av poolen.


Julgran, eller?

PÅ hemvägen passade vi på att köpa upp oss på rökt lax, svensk hovmästarsås, julskinka i lös vikt, kvibilleost, knäckebröd och mörkt bröd. Det blev även en burk extra sill. ( Bosse köpte en förra veckan i fall den skulle ta slut...)
Nu är det bara köttfärsen som saknas för att få till de svenska köttbullarna men den ska inhandlas på fredag.
Vi har tänkt en "lite svensk" jullunch/frukost på julafton för att senare på kvällen kanske få se en skymt av en jultomte som kommer ridande på elefant.
Och då blir det säkert lite thailändskt till middag....Eller, snarare en massa goda skaldjur!

Eftermiddagen har jag tillbringat vid datorn för att få till någon form av julkort. Men även fast jag är envis som synden har jag ännu inte lyckats.
Anna, skrev en tydlig handledning till mig och jag har följt den till punkt och pricka. Jag kan göra korten, jag ser dem, jag e-postar dem. Men det funkar inte i alla fall. Jag har kortet till mig själv och då det är bara fotona som kommer. Inte alls på det kort med julhälsning som jag sett att de legat på. Någon som vet vad det kan vara för fel?
Klockan närmar sig nu midnatt och jag inser att jag får ge upp det hela för idag. Men i morgon är en ny dag!


Lyxig början på veckan

    
Måndag igen! Tänk vad helgerna går fort! Och vardagarna likaså!
en bra dag i skolan och en härlig eftermiddag hemma.
Fick i går besök i solstolen av en granne från villorna bredvid vårt lägenhetshus. Hon kom förbi for att rekommendera mig att beställa en helkropps oljemassage av en mycket duktig kvinna. Jag var inte alls sen att hänga på och beställde i samma andetag även manikyr och pedikyr.
Så idag, strax efter klockan 16, kom två kvinnor ner till mig där jag låg i min solstol i skuggan och med hatten på.
Det visade sig att jag beställt massage för två, så jag ringde efter maken som också kom ner för att få sin beskärda del av massagen.
Vad gäller min manikyr pch pedikyr så tror jag den blir bättre utförd i Beijing. Men det var väldigt skönt och fridfullt att ligga och bli ompysslad med utsikt över havet, stranden, palmerna och solnedgången.
Vad gäller massagen, helkropps oljemassage, så var den helt fantastiskt. Precis som utsikten! Och till det facila priset av ca. 80 sek för en timme.
Det här kommer jag att göra varje vecka, så skönt och avslappnande.


Min utsikt sttrax efter klockan 16 då manikyr och pedikyr just påbörjatsMassage pågår och händer och fötter har fått sitt.

Jag njuter av att bli ompysslad och av allt det vackra jag ser. Väldigt rogivande!Klockan är 17.45 och jag är "färdigbehandlad" och ser solen skyndsamt gå ner i väster. Redan efter några minuter är den borta i havet bakom ön Koh Samet.

En rejäl dusch behövs för att bli kvitt oljan som masserats in och sedan väntar en stund med en god bok på balkongen innan det är dags för middag tillsammans med nyfunna vänner.
Och visst har det varit en bra dag idag också! Helt perfekt! ( Många tankar till Helen H och Kerstin som jag jobbbade tillsammans med i förberedelsaklasserna på Odenslunda skola)


Fjärde advent

    
Sussi; Myggen är fortfarande med men numer sitter jag insvept med en filt om benen när jag sitter i lobbyn och skriver. Snart är det väl dags för dig och Ylva att få er beskärda del av sol och värme på Koh Lanta. Njut nu i Beijing och sedan i varmare trakter.
Sandra;Tack för fina funderingar! De värmde skall du veta.
Mikaela; Ja, här känns det verkligen som Thailand. Jättemysigt!

Sex dagar kvar till julafton. Känns inte riktigt som det. Har idag försökt att få till någon form av ljusstake, men kan inte påstå att jag lyckats så bra.
Jag hade tänkt mig små, låga dricksglas som jag kunde fylla med sand och lägga vackra snäckor i. Jag har både sanden och snäckorna, men saknar glasen.
Vi tog en tur med mopeden in till Ban Phe,för att leta glas. Men glas hittade vi inte, däremot personal i kassorna iklädda tomteluvor.Det finns massor av glas i lägenheten , men om de spricker så vore det trist. De är ju inte mina. Bosse skall i morgon ut på en tur med moppen och har i uppdrag att leta låga, vida, glas.
Det går även bra med ett par fat fat eller tallrikar. Ser med spänning fram emot vilka inköp maken skall göra i morgon.
Kanske någon läsare har ytterligare tips till mig. Hoppas!
Bäst att tillägga att shoppingutbudet här inte är särskilt stort. Men i närmaste stad, Rayong, tre mil västerut mot Bangkok är det helt annorlunda. Det är en stad med många butiker och shoppingcentrum, men inte ville jag åka dit på en söndag.....
Men det blev en tur med mopeden in till Ban Phe. Jag hoppadse ju på att hitta glas där

Vill också passa på att önska alla en mysig fjärde advent var i världen ni än befinner er.


Vackra orkidéer som ställts på bordet i lobbyn där jag brukar sitta med datorn. Personalen tyckte jag borde vila ögonen på något vackert. Och jag som älskar orkidéer!


Vår underbara strand utanför huset.


Vi bor verkligen stranden.


Ett husaltare finns också.

Och jag har inte tröttnat på vare sig solen, havet, stranden, skuggan under kokospalmerna, vågornas brus eller det helt lagom varma vädret, ca +29 med en lätt bris.

I morgon är det min sista arbetsvecka före jullovet. Jag jobbar måndag, tisdag är ledig på onsdag (har vikarie) och jobbar torsdag, som är sista dagen på höstterminen här.
Sedan väntar nästan två veckors jullov innan terminen startar igen den 4/1-2012.


Solen går upp och den går ner

    
Tänkte att jag skulle vakna lagom till soluppgången och gå ner på stranden med en kopp kaffe och njuta av den tidiga morgonstunden. Var lagom trött , så jag bestämde mig i dag för att bara sitta på balkongen en stund och se solen stiga upp. Njutbart det också!


Klockan 05.50 i morse


Här har klockan hunnit bli 06.15 och jag bestämde mig för att sova ett par timmar till. Det är trots allt lördag och ledig dag.

Frukost på balkongen, lång promenad längs stranden, bad, ett par timmar i solstolen under kokospalmerna tillsammans med inspelade "Sommarprogram",  lätt lunch hemma, en tur med mopeden/mororcykeln till grannorten Mae Phim och bageriet, kaffe med pepparkakor och saffransbullar på balkongen, ännu en promenad och nu i solnedgången på stranden, middag på en restaaurang under stjärnorna tillsammans med vännner, bloggande, "skypande" och en drink på balkongen i den stjärnklara kvällen.
Ja, mer har inte hänt här idag. Men det är ju det som är lite av vitsen med tillvaron här. Just att bara ta det som det kommer...Det behöver inte hända så mycket hela tiden.
Det mer "genuina" Thailand hittar man här i området. Tänk en strand som är milslång och utan trängsel. Jodå, det finns flera delar av stranden där små familjerestauranger med ljuvlig mat etablerat sig, här finns parasoller och solstolar, massage och alla service man kan önska. Men allt i liten skala!


Solen går ner över ön Koh Samet.

För och emot?

    
Veckorna går lika fort här som hemma i Stockholm, Beijing eller någon annanstans.
Jag jobbar en del, men hinner med att njuta av det behagliga livet ändå. Och jag skall ju inte heller vara i solen så mycket så at ha ett jobb passar egentligen jättebra.
Jag fortsätter också min skrivarkurs. Men tyvärr måste jag tillstå att jag ligger lite efter med ett reportage och en intervju. Men det är på gång. Snart är det två veckors jullov och då är det bra med lite skrivaravbrott så strandlivet inte blir alltför intensivt.
I veckan skickade jag in en uppgift som skulle vara en bloggpresentation. Det kändes lite konstigt att göra en mer personlig presentation eftersom jag på bloggen valt att inte vara så pesonlig.

Min bloggpresentation blev kanske både opersonlig och lite trist;
Men, så här blev den.

Livet i sig, är för mig en resa med många stopp på vägen och jag befinner mig någonstans mitt uppe i den resan. Det är mitt liv, det är min resa och det är jag som bestämmer vilka tankar som finns med.

Ofta är jag på resande fot, även rent fysiskt och jag delar gärna med mig av möten , betraktelser och den vardag som finns just där jag för stunden befinner mig.

I min blogg "Mitt i, möten och betraktelser" skriver jag om min tillvaro just där jag befinner mig.

(Välkommen att följa med; akker.blogg.se)

Vem är då jag? Den korta versionen på frågan blir; en pigg, ganska nybliven pensionär som gärna tar chanser som kommer. Jag är gift med B, som inte är en del av bloggen. Jag har två vuxna, gifta döttrar och Max, ett högt älskat barnbarn som blir två år i januari samt många härliga vänner som jag mött både hemma och på resor runt om i världen.

Jag har ett par deviser/ordspråk som jag tycker passar in på mig och på det liv jag lever och jag försöker tänka på dem varje dag.

  • "Erfarenheten gör dig klok, sällan rik".
  • "Pengar är inte till någon glädje om man inte gör något roligt för dem"
  • "Se framåt! Gårdagen har redan passerat!"

Tankar just nu, i skrivandets stund.

Varför skriver jag alls en blogg?Jo, i första hand skriver jag för min egen skull. Jag försöker sätta ord på mina upplevelser och möten med människor men mina innersta tankar blir aldrig offentliga. Jag vet att många gärna läser det jag skriver men jag har ingen som helst ambition att sticka ut hakan i de debatter som bedrivs offentligt i vilket ämne det vara månde.

Jag står för att min blogg plus min presentation kanske är ganska opersonlig och så får det nog förbli. Jag är jag och är nöjd med det. Men via skrivarkursen har jag fått konkreta tips på hur både presentation och blogg skall bli mer personlig. Men jag är som sagt noga med vad jag lämnar ut och vad jag aldrig skriver om.

Lite bilder från mitt möte idag med några lokala fiskare nere på stranden. Oh, tänk om jag kunde prata mer thailändska...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Eftermiddagen övergår i kväll

    
Att komma hem från skolan, dricka en kopp kaffe på balkongen och sedan sitta en stund nere på stranden och höra vågornas brus och gå en promend med fötterna i det salta havet, bada, fortsätta promenaden och verkligen känna ro i kroppen; det är en lisa för själen.
Att sedan njuta av en solnedgång gör inte tillvaron sämre....
Det blir ju mörkt redan vid sex och då känns det lagom att ta sig an morgondagens planering i någon timme.
Sedan kommer ju det svåra beslutet att fatta; nämligen var middagen skall intas.
Vi har flera favoritrestauranger i närheten som alla serverar god och mycket billig thailänds mat. Men det är så svårt att välja.
Ibland går vi 20 minuter längs stranden och kommer till "Be Happy". Här sitter vi nästan i havet och äter.


Strandrestaurangen "Bee Happy".

Att det finns en svenska flagga här har sin förklaring. Och det är inte bara för att många svenskar, bland alla andra gäster, kommer hit. Mannen som driver/äger restaurangen arrendreade förra året grannrestaurangen. Men innan han kom så långt träffade han på ett par, Lars Erik och Elene Uneståhl, som har ett konferenscenter just här. i närheten. Han berättade om sin önskan att arrendera marken och driva en restaurang. Men han hade inte tillräckligt med pengar.
Sagt och gjort! Elene hjälpte till med summan, som i svenska mått är liten och "Buddah," som mannen kallas, kunde starta sin restaurang.
DEt gick så bra att han i år inte fick arrendera marken för ägaren ville själv driva en restaurang.
"Buddah" fick tack och lov arrendera granntomten och har byggt upp en ny restaurang som är mycket omtyckt och som serverar jättegod mat. En familjerestaurang som vi gärna besöker.


Här är det gott att sitta.

En annan av våra favoritrestauranger ligger bara fem minuters promenad från oss, men längs vägen. Vi kallar den "Gropen". Ingen havsutsikt, men det har vi från lägenheten så vi kan klara oss utan under en middag.
Även här jättegod mat och billigt. Vad sägs om en middag med dryck till för två personer för ca. 70 svenska kronor. Och då ingår en efterrätt delad på två!


Restaurangen i "gropen". DEt är fler än vi som klarar oss utan havsutsikt till middagen.

Ibland hände oväntade saker. Världen kan vara liten. I går när vi åt middag på "Be Happy" och vandrade hemåt längs stranden så hörde jag någon ropa till mig. "Hej! Har inte du jobbat på Grimstaskolan i Upplands Väsby?"
Det visade sig vara en kille som också arbetade på Grimstaskolan och som assistent till ett par elever, under tiden jag jobbade där. Nu jobbar han med filmproduktion och har ett eget företag. Jättespännande!
Han och hans familj har åkt just hit i flera år lagom till jul. Och nu tar de en tur till Beijing på en vecka och det brukar de också göra.
Jag blev mest förvånad över att han kände igen mig för det var i alla fall minst fem år sedan vi sågs.
Själv fick jag fundera ett par minuter innan jag kunde placera honom...


Lucia och dagen därpå

    
Tusen tack för fina och roliga kommentarer! Och det går verkligen ingen nöd på mig här. Tvärtom! Jag saknar inte vare sig kylan, blåsten snöslasket eller mörkret.
Men visst saknar jag döttrar och Max! Absolut! Och alla vänner!

Men.....

Luciadagen? Jo, det står Lucia i almanackan och det är tisdag den 13/12. Inser att det nog är första gången i mitt ålderstigna liv då jag inte upplevt ett Luciatåg. Men någon gång kanske måste vara den första? Jag har ju valt att vistas i Thailand och då får jag vara utan Luciafirande. Men, jag hann uppleva ett Luciatåg på Svenska Skolan i Beijing redan den första advent, så jag får tänka på den upplevelsen.
Förhoppningsvis får jag ett kort från Max på hans förskola och det skall bli spännande att se honom som tomte.
Här kommer det! Men utan tomtemössa, den gillade han inte.


Max med sin morfar på förskolans Luciafirande.

Eftersom det trots allt är Lucia så tog Bosse och jag den nyhyrda mopeden och körde till grannbyn, Mae Phim som ligger 11 km österut, för att köpa pepparkakor. Vi hoppades också få tag på lussebullar, men de var slut så Bosse får ta en ny tur dit i morgon på förmiddagen för att köpa upp sig på ett antal. De har nämligen strykande åtgång direkt från bakplåtarna.
Julstämning i bageriet.

(Tyvärr kan jag just nu inte ladda upp några bilder på bloggen. Vet inte alls vad det kan vara för fel. Någon som har en idé? Hjälp mig gärna! Hitintills har det ju gått bra.
Och nu så! Plötsligt händer det!!! (Efter 24h)

Detta med bilder, ja att inte kunna ladda upp dem, tog min energi och tid så idag blir det inget annat inlägg än det jag började skriva i går, Luciadagen.

Här har det varit lite småmulet idag, och lite svalare. Tror inte temperaturen passerat +25. Så frysa behöver jag inte alls göra.

Skall nu ta en tur med mopeden, en snabbgående modell, till en sömmerska för att ändra lite kläder. Skall bli spännande att se om vi hittar dit. Men ett försök är det värt.
Vill också meddela att jag i januari får en ny kollega här på skolan. Jätteroligt! Det är en kollega jag haft tidigare hemma i Upplands Väsby  och som jag känt under många år. Välkommen L!Ännu en dag och solnedgång...

    
En varm och solig måndag, +30 i skuggan och en behaglig vind, gjorde att veckans första dag kändes ännu bättre än vanligt. Redan inne på min andra vecka på ESS.....
Dagen gick fort, som skoldagar brukar göra och jag tog en motorcykeltaxi ( en kille som hämtar mig på motorcykel) ner till samhället Ban Phe. (Skolan ligger ca 4 km utanför själva samhället.)
Lite inköp av frukostmat; ost, Kalles kaviar, grovt, svenskt, surdegsbröd bakat på plats i bageriet, tropiska frukter, tomater och ägg.
Ja, nästan som hemma.....
Ställde mig för att vänta på en "song thaw". Och stundtals kan väntan bli lång. Det blev den idag och jag höll på att
smälta bort mellan de varma husväggarna inne i stan. Men efter 20 minuters väntan så var varorna och jag på väg hem; 15 minuters resa.


Inga bestämda hållplatser finns utan man plingar på en klocka när man vill stiga av. Vill man gå på viftar man med armen och "bussen" stannar. Priset är facilt ca. 5 kr.

Ett par timmar på stranden känns bra och det är skönt att kunna göra en del av planeringen där. Ger extra inspiration!

Mörkret kommer tidigt. Redan strax före sex går solen ner för att pigg igen stiga upp tolv timmar senare. Just vid solens uppgång sover jag fortfarande, men jag har nog tänkt att en morgon ställa klockan för att gå ner de få metrarna till stranden för att se den stiga upp.
Tänk att jag är så faschinerad av att se solen gå ner i havet! Det är som en vacker tavla varje kväll.


Poolen är så läcker och ligger precis på stranden. Härifrån verkar poolen som om den gick rakt ner i havet.
Men jag badar hellre i det 27 gradiga havet.....


Gott om kokosnötter!Och så solnedgången i kväll.....

Vilodag

    
Visst är jag i god form men idag har jag vilat, på heltid. Jag har helt lämnat klockan och de "yttre styrdokumenten";måsten, därhän och bara strosat längs stranden, läst lite, promenerat till en strandrestaurang för lunch, badat, suttit och tittat ut över havet och bara "varit just här-just nu".
Helt underbart!
Inte ett moln på himlen och redan vid frukosten, på balkongen infann sig en nästan drömlik känsla, när jag såg havet nedanför som glittrade i kapp med solens strålar. En lagom havsbris gjorde det hela ännu mer behagligt. Jag behövde inte ens känna mig varm eller svettig, trots en utomhustemperatur på +30.
Dagen övergick så småningom i kväll och den blå himlen byttes ut mot en vackert rosa.
Tiden mellan 17.30 och strax efter 18 tillbringar jag gärna nere på stranden och hoppas få se solen sänka sig ner i horisonten. Och sedan kommer mörkret smygande.
I kväll var det först fullmåne och senare syntes månförmörkelsen tydligt även här. 


Vilodag! Har svårt att se mig mätt på hav öar och strand.


En vacker skymning.
Fullmåne!
Och snart försvinner Gubben i Månen för ett tag och antar en rödaktig färg.OBS!!! Har en fråga om jobb, trots att det är vilodag.
På skolan, Eastern Swedish School i Ban Phe, 17 mil sydost om Bangkok, kommer det att behövas en lärare till skolbarnen från mitten av januari och några månader framåt. Eleverna är i åldrarna 7-12 år. Skolans elevantal har ökat och det finns därför behov av ytterligare en utbildad lärare. Skolan har en hemsida, Eastern Swedish School; svenskaskolanbanphe.se och där finns alla kontaktuppgifter samt mailadress till rektor.
Givetvis går det också bra att även kontakta mig via mail; ditte_akker@hotmail.com.
Badavbrott!

    
Fredag! Vilken underbar dag! Helgen står framför dörren och tredje advent dessutom. Har absolut ingen tanke på vare sig Lucia, jul eller snö.
Men vi har sjungit jul och Luciasånger idag på skolan. (Frida, min kollega på förskolan var sånganförare. Just sången är inte min specialitet......Nåja, inte julpysslet heller. Men jag tror inte att så många här tänker på julen på samma sätt som hemma i kylan och mörkret)
Fredag! Också badförmiddag för skolans och förskolans elever. Verkligen jättemysigt!
Vi åkte direkt ner till havet när vi kom till skolan i morse och njöt av ett par härliga timmar på stranden innan "song tauen" körde oss tillbaka till skolan för lunch och vanligt skolarbete.


Beredda att åka ner till havet och stranden, en sträcka på ca 5km.


Framme! Alla glada och med spring i benen.
Några barn letar en sorts små snäckor som kan användas i den thailändska matlagningen. Skalen och dess invånare kokas, mals ner och blir till en sås.


Så här ser snäckorna ut.

Trots att jag var här i området förra vintern så hade jag inte varit vid denna strand, Mae Rampung.
Inom en sträcka på ett par mil så avlöser de olika stränderna varandra. Och man kan ingalunda påstå att det är någon trängsel.
Till helgerna kommer det fler besökare hit på en dagsutflykt för lite svalka och bad, men trångt blir det aldrig.


Milslång strand. Jättehärligt!

Kändes även mycket behagligt med lite strandliv hemma. Jag tror stundtals på att vila sig i form.
Och visst är det vilsamt med både strand och hav?


Obs! Hatten är på!Myrbo i trädet

    
Jag fick idag veta att boet på bilden innehåller en stack med bitande rödmyror och av thailändare blivit uppmanad att inte vara under dessa träd. Myrorna känner på lukten att vi människor är på gång och går liksom till anfall genom att "hoppa ner". Känner att jag absolut inte behöver se / uppleva om detta stämmer. Jag har tittat noga i trädet och i träd berdvid och de är också hem för dessa myror.
Så nu vet jag!
Myggorna är lika envisa nu i kväll som de var i går och trots att jag både har sockar på mig och sprutat på myggmedel så bits de rackarna. Usch och fy!
Så nu ger jag upp!


Här är myrboet/stacken.

Solnedgång och alla myggorna är med

    
Jodå Åse, jag håller på lite smått med att träna in några thailändska fraser varje dag. Men jag inser att jag inte kommer att hinna med så mycket. Men även lite är helt ok.

Sitter i lobbyn till vårt "lägenhetscompound" och försöker värja mig mot myggorna samtidigt som jag skriver.  Inte helt lätt! Har nämligen ingen internetuppkoppling i lägenheten utan sitter här nere. Funderar på en annan lösning, men det dröjer nog ett par veckor.
Tar då och då en paus när fotona laddas upp och går de få metrarna ner till havet för att få lite svalka och skaka av mig de pigga flygfäna.
Av någon anledning är de väligt förtjusta i mina fötter...
Får nog börja ha strumpor på mig!
Just nu kom nattvakten och satte på takfläkten så kanske myggdj-na blåser bort.
Värmen tar på krafterna och än så länge har kvällarna blivit "tidiga". Inser att jag inte är någon ungdom längre! Men det gör ingenting alls.


Skriver och värjer mig mot mygg.

I skrivandets stund ser det ut så här nere vid havet. Absolut njutbart!Här syns även den mer turistiska ön, Koh Samet i bakgrunden.
Nu drar jag mig ner till havet för lite eftertanke utan myggor. För med dem i närheten får jag ingen ro.

En fråga!!!!!Upptäckte tidigare idag i ett träd denna, ja,- vad-man -nu- skall-kalla -det- för. Funderar på om det möjligen kan vara ett myrbo. Jo, det lär finnas sådana här i träd. Är det någon som vet? Jag vill väldigt gärna veta.


Första "semesterdagen" i Ban Phe

    
Tack för fina kommentarer! Jag tror nog jag kommer att vänja mig vid kontrasten mellan det härliga pulserande Beijing med alla vänner och en mer lugn tillvaro här på stranden. Blir bra med lite jobb och just nu verkar det bli full fart fram tills jullovet den 22/12.

Idag var var det så dags för min första skoldag här i Thailand/Ban Phe. Uppe tidigt! (07.00)
Att sitta ute på balkongen och inta frukost och under tiden vila ögonen på ett hav som aldrig tar slut. Det känns verkligen som en bra början på dagen.


Min frukostutsikt klockan 07.15.

Skolbussen hämtade upp mig strax efter 8 och 20 minuter senare var jag på skolan.
En skola helt annorlunda än SSB i Beijing. Men så är klimatet också väldigt annorlunda....KLart varmare här den kalla årstiden.
Skolan ligger ca. 2 km från havet så det blir varmt fram på dagen. Skönt med fungerande ac.
Och på fredagarna blir det färd till havet med bad. Efterlängtat! ( Har jag förstått)
Barnen börjat 08.30 och slutar 14.20. Det har lunch+ rast i 50 minuter och under dagen ett par kortare raster då färsk frukt serveras.
I övrigt får man ta en paus när värmen blir alltför påträngande.


Eastern Swedish School i Ban Phe, både förskola och skola för elever i skolår 1-6 just nu.
Thailändska finns på schemat!

Lunchen serveras utomhus under tak och levereras per moped.


Det finns även en skolgård.Men barnen leker helst i skuggan under taken.
Temperaturen var +33, idag mitt på dagen och strålande sol.

Här finns gott om utrymme för fri lek.

Hemma igen klockan 15 och ett par behagliga timmar på stranden väntar i palmernas skugga med bad och promenad i vattenbrynet innan det blir dags för att njuta av solnedgången.
Mörkret kommer på snabbt och strax efter klockan 18 har solen sjunktit ner i havet.
En stund igen på balkongen med tankar inför morgondagen och en middag på en mysig, liten strandrestaurang.
Visst har jag det bra?

Beijing- Bangkok-Stranden

    
Tack för alla fina kommentarer!
Jag håller på att vänja mig vid min nya yrkesroll, känns spännande och en härlig utmaning.
Helen W; jag är helt övertygad om att kontrastrena på alla sätt blir stora mellan Beijing och "stranden" utanför Ban Phe. Hoppas vi ses snart!

Plötsligt är sju veckor i Beijing över och blev dags för den rersande läraren (skolräddaren) att fara vidare mot varmare  trakter.
Dygnet lördag mot söndag blev intensivt;
  • vinkade av Liv, Max och Johan
  • var till posten och skickat hem 15 kg vinterkläder plus lite väskor, skor och lite annat som shoppats (alltid ett äventyr innan alla papper är ifyllda)
  • packade det sista av sommarkläderna som skall med till Thailand
  • lunchade med Anna på "The Den"
  • till flygplatsen för resa mot Bangkok, inga förseningar och allt flöt på bra
  • anlände till Bangkok klockan 24, blev hämtad i bokad bil för att köras till vårt boende
  • efter uppackning och en stund på balkongen hörandes vågornas brus i den ljumma natten kom jag i säng vid 5 tiden på morgonen

Max, Liv och Johan på väg till Bejings flygplats för vidare resa hem till Sverige.


Hej då, älskade Max.

Söndag förmiddag. Bara att njuta och vänja in sig vid en mer rofylld tillvaro än den i Beijing. Men om jag tränar lite så skall det nog gå bra.


Utsikten från frukostbordet på "boendets restaurang".
Vårt thailandshem för tre månader, givetvis med havsutsikt......

Snö!!

    
Så kom snön här i alla fall. Enligt väderprognosen skulle det snöat i torsdags, men det gjorde det inte.
I stället kom snön natten till fredag. Snö och snö, mest snöblandat regn.
Eftersom bil och bussförarna är väldigt ovana vid att köra i snö och det inte finns vinterdäck så blev det viss osäkerhet i trafiken.
Men vi lät oss inte stoppas av lite snö utan tog bussen ner till Pärlmarknaden för att göra de sista inköpen.
Max med familj åker hem i morgon och Bosse och jag drar mot varmare trakter, till Thailand.


Utanför Estoril, vårt hus, fredag morgon.


Max och det ena lejonet tittar förundrat på snön.


Liv, Johan och Max i vagnen på väg till bussen.

Sista arbetsdagen på SSB

    
Jaha, så var sista arbetsdagen gjord på SSB, Svenska Skolan i Beijing. Ja, det trodde jag i och för sig också i juni 2010, då jag slutade mitt yrkesliv och blev pensionär.Nåja, slutade och slutade.... och sedan dess har mycket spännande hänt på arbetsfronten.
Det var en klar, frisk och solig morgon och eleverna och jag gick till en närbelägen lekpark för att ha ett litet avskedskalas.
Som dryck hade varm choklad passat utmärk. Det var ett par minusgrader ute och gräsmattorna på lekplatsen lyste vita av frosten. Tyvärr fanns ingen varm choklad att tillgå och jag yppade inte ens mina tankar för barnen. Jag hade liksom köpt Sprite, men den fick vi ta vid ett snare tillfälle under dagen. Annars hade vi/jag nog frusit ännu mer. Barnen var rejält klädda med tjocka jackor och skor, men min tunna poplinjacka och vårskor gav inte mycket värme i kylan. Men humöret var desto varmare.
I övrigt höll jag värmen genom att vid jämna och ojämna mellanrum dela ut olika sorters godisar som chokladbitar, sega gubbar och pepparkakor från gårdagens bak till barnen

Här leks det för fullt.
Rolig studsmatta!


Träden är förberedda för den kyliga årstiden och är vitmålade på stammarna. Detta skall göra att de bättre klarar vinterns kyla.

I övrigt blev dagen något splittrad för min del; jobb i annan klass, dokumentation, föräldrasamtal och att mentalt förbereda mig för att lämna SSB och framför allt "min klass".
Tror nog jag är lite pjåskig, men jag bjuder på det. I alla år jag jobbat, och det är nu faktiskt 41, så har eleverna alltid varit det viktigaste. Och det är mycket, otroligt mycket jag fått med mig genom åren. När jag tänker så, känns det faktiskt helt rätt att att ha minnena kvar. I övrigt är jag mycket för att se framåt. Det som har varit kan du ju ändå inte göra något åt. Men du kan påverka/ göra desto mer av den tid du har framför dig. Jag försöker göra det!
Efter att ha samlat ihop mig själv ett tag på sena eftermiddagen, så blev det middag med Bosse och vännerna Anna och Christina på den italienska restaurangen AliOoli
Mycket prat, många minnen och skratt och känslan av en härlig vänskap. Tack för att ni finns!
Ni är bäst!


Jättetrevligt! Och visst gillar vi alla AC Milan; där spelar ju Zlatan.....


Christina, Anna, Bosse och jag äter "farvälmiddag" tillsammans. Men jag kommer på besök i vår! Så avskedet blev inte så dramatiskt.....


En spännande tanke, men jag vet inte om just slutklämmen stämmer på mig. Jag är nog snarare tillfreds över att jag vid fyllda 62 och varandes frisk, har frihet och möjlighet att välja vad jag vill göra och att dessutom vara nöjd med de beslut jag fattar. För alla beslut går att ompröva. Och jag är inte rädd för att ge mig ut i det okända. Bara om det finns katter i närheten.....