Laxprovning

    
Nu fick jag till det med laxen! Och visst var jag orolig! Men det var egentligen inte så mycket som kunde gå fel.
Jag hade av fiskhandlaren fått noga direktiv om att laxen skulle vara i ugnen ca 6-10 minuter och med en temperatur på 175 grader. (Salmalaxen kan gärna serveras med en innertemperatur på ca. 40 grader och om man vill kan den även ätas rå som "sashimi" eller snabbgravas i 10-20 minuter och den ska inte frysas innan.)


Här är den, Salmalaxen, innan besöket i ugnen.

Jag hade tvekat om laxen skulle ha någon fyllning eller inte och hade för säkerhets skull förberett en sådan; hackade räkor, dill, gräslök, crème fraiche och citronpepper. Bestämde mig för fyllning i sista stund.
Jag stod också på vakt vid ugnen för att passa det hela och tog för säkerhets skull ut laxen efter 8 minuter och då garnerade jag den bara med lite räkor.


Salmalaxen färdig för bordet.

Jag hade innan vi satt oss till bords berättat för Inger och Göran om min laxvånda. Jag fick support och det blev i sammanhanget många glada skratt.


Laxprovning!

Det kändes nästan som en vinprovning, fast nu var det ju lax det gällde.  Efter att ha tagit några tuggor var vi överens om att det var riktigt gott.
Kanske skulle vi för ett ännu bättre resultat sätta in laxen i ugnen ytterligare några minuter?
Vi provade och märkte en lite skillnad.
Gott blev det i alla fall!
Det här kan jag tänka mig att göra fler gånger.
Ett råd av Göran var att kanske sänka ugnstemperaturen till 150 grader och låta laxen vara i ugnen 12-15 minuter.
Ska prova det nästa gång.
För det blir en sådan!
Och jag ska hålla mig till Salmalaxen!


Göran, jag och Inger avnjuter desserten tillsammans med ett glas calvados. Bosse är fotograf.


Äppelkaka

Recept
  • ugn på 250 grader
  • smöra 4 små ugnseldfasta formar
  • skala, kärna ur och tärna 3-4 äpplen och fördela i formarna
  • ringla över ca 1 msk mörk sirap i varje form
  • droppa över lite calvados  (kan uteslutas)strö över 1 msk ströbröd eller havregryn  i varje form
  • avsluta med att hyvla över lite kallt smör
  • ställ formarna på galler i mitten av ugnen och grädda i ca. 20 minuter
Servera äppelkakan varm/ljummen med en kula vanilj eller citronglass ovanpå.         









Iris

Goda vänner, god mat och många skratt!

Så ska livet levas.

Kram till er båda

Åse

Grattis till den lyckade laxen. Det ser jättegott ut. Ska nog pröva receptet på äppelkaka vid tillfälle!

kram

Åsa, just nu i Ulricehamn..

Att fylla laxen låter spännande, det måste jag testa!

Tur att det blev lyckat!

ha en fortsatt god kväll!

Kram

Tova

Jag vet inte riktigt hur jag hittade din sida, men jag är glad att jag gjorde det :). Prenumererar nu på din sida på BlogLovin'!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: