"Trial and error"

    
Mår bättre idag, är nog mer konvalescent. ( Det stavas så, slog upp det.)
Solen skiner i Stockholm och fåglarna kvittrar. Ja, hos oss på kajen tycker jag att måsarnas skrik tar över. Men bor man vid vattnet så är det bara att vänja sig. Och så farligt är det inte alls med deras läte.

Har funderat en del på det här med mat idag när jag inte varken kunnat träna eller gå någon långpromenad.
Jag tycker oftast om att laga mat, titta i kokböcker, läsa recept och planera vad som ska ätas. Men någon duktigare matlagare är jag inte. Men som sagt, intresserad.Fiskrätter har jag nästan aldrig gett mig på. Jo, i och för sig har jag lagat fisksoppa några gånger och dessutom bjudit vänner på den. Det har gått bra och soppan har blivit uppskattad. Alltid något.
Mitt förhållande till fisk är komplicerat sedan barnsben. Det är så att jag är väldigt rädd för att få i mig ben. (Nu fick jag till det)
Det har hänt en gång att jag var nära att kvävas p.g.a. ett fiskben satte sig på tvären i halsen.  Tror inte jag var mer än fyra år då. Och sedan dess och till mogen, snart övermogen, ålder har jag varit mycket restriktiv med att äta fisk över huvud taget.
Gode vännen Sven har lagat och bjudit mig på fantastiskt god torsk och även någon annan fiskrätt. Inga ben och jag vet att jag tyckte det var jättegott.
Likaså har jag hos familjen Ingius i Västerås ätit mälargös som varit varit helt benfri och också väldigt god.
Minns att jag också på Petersons krog på Kärringön i Bohuslän ätit fisk och skaldjursgryta.
När jag frågade servitrisen om det fanns ben i rätten så kom det ett stort leende från henne. Klart jag beställde fiskgrytan. Och inga ben!
Sushi äter jag gärna, liksom skaldjur av olika slag. Men just fiskar har jag haft ett lite ont öga till. Och att själv laga till något av dem har inte hänt mer än en gång tidigare i mitt liv. Och då gick det bra! Då var det gravlax i ugn.
Men jag jobbar på att komma över det.
Häromdagen var vännerna Ninni och Sven här och åt middag med oss.
Kände mig lite modig och plockade fram det gamla receptet från slutet 1980 talet på gravlax som gratinerats  i ugn med sparris och västerbottenost. Till detta  serverades champagnesås och pressad potatis.
Den enda fiskrätt jag någonsin tidigare lagat. Då, för över 20 år sedan vet jag att resultatet blev bra.
Det blev det inte när Ninni och Sven var här. Tyvärr!
Såsen var salt, var allftör "rinnande" och champagnebubblorna som skulle skumma den bara försvann. Även
gravlaxen var alldeles för salt. Förrätten och Bosses äppelkaka till dessert smakade bra. Alltid något!
Gläder mig i stället åt dessa jättefina blommor och receptet på laxen har jag kastat.
Får se när jag gör nästa försök med att laga fisk. Skulle nog behöva en handledare och finns det någon som läser så hör gärna av er. För jag vill verkligen klara av att laga till en enkel, god och benfri fiskrätt.

Tog  på eftermiddagen en kort promenad upp till ICA vid Ringen, Skanstull och fick där provsmaka norsk Salmalax. Det var jättegott och jag förhörde mig nogsamt om hur den skulle tillagas.
Den ska vara av så bra kvalitet att den egentligen inte alls behöver tillagas.
Salmalaxen är skinn och benfri! Köpte en bit, kunde inte motstå och ska i morgon också göra något av den. Måste ge laxen ett nytt försök.
Ska nu ägna aftonen åt att leta recept. Enkelt ska det vara!
Återkommer om resultatet!


Dessa blommor är i alla fall lyckade. Finns i parken utanför vårt hus.

Åse

Jag har också lite fobi mot fisk, men det beror nog på att jag är uppfödd på det av en far som alltid var ute och fiskade. Torsk och makrill stod ofta på matsedeln.

Köper du djupfryst fisk så är den benfri men lite tråkig. Godare med färsk.

Jag jobbar också på att bli duktigare på fiskrätter.

Skönt att du är bättre!

Kram

Åsa i Oslo

Den norska salmalaxen har jag köpt flera gånger här i Oslo och tycker den är jättegod! Jag bara skurit i bitar och ätit som sashimi, med soyasås och wasabi! Finns många recept på goda "sashimisåser" på nätet som jag också testat med bla färsk koriander!Lycka till!

Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: