Skördefest på Åland

    
Vi åkte i fredags över till Mariehamn/Åland för att vara med på helgens skördefest.
Resan började väldigt bra med sol och ett vackert, ganska blåsfritt Ålands hav.
En sen lunch med en mycket god skaldjurstallrik förhöjde resan.


Räkor, finska kräftor, olika sorters musslor, havskräftor, örtbröd, skagenröra, aioli och rhode islandsås smakade utmärkt.

Lördagen bjöd oss också på fint höstväder. Dagen var som gjord för att besöka olika gårdar. För mig var det särskilt roligt att få se lite mer av Åland och områden utanför Mariehamn.
Åland är inte så stort egentligen; ca 5x5 mil och har en ganska fyrkantig form. På många ställen går det ut flikar och vikar i havet.
Förutom själva "huvudön" där Mariehamn ligger, finns många öar dit man kan ta sig med hjälp av broar och olika färjor.



Vårt första besök blev på Bollstaholms Gård. Det är en stor gård med många djur och det är härifrån vi beställer vårt ekologiska kött. ( Köttet är väldigt bra. Det är mört och välhängt och djuren har det bra)





Hantverk till salu

Vi åkte vidare till Marskogens lamm, en mindre gård som satsat på ekologisk uppfödning av får.

Gulliga, ulliga, får


Fårskinn och tofflor till salu

Det började kännas lagom med kafferast. Nötrulltårta med chokladfyllning och vispgrädde smakade bra.


Bosse, Maggie och Bertrand ( min svägerska och svåger)

Potatisen såg väldigt fin ut så vi passade på att köpa med oss några kilo.



Vår nästa anhalt blev....Stallhagen




Information om alla gårdar som var med på Skördefesten hade getts i de olika Ålandstidningarna . Gårdarna hade fått nummer för att man lättare skulle hitta dem och de var alla utsatta på en karta.

Stallhagen tillverkar åländskt öl och kvantiteten är ännu liten, bara 320 000 l /år. (Denna mängd tillverkar stora bryggerier ibland per dag eller vecka.) Bryggeriet är ännu inte lönsamt, men man räknar med att vid en tillverkning av 550 000 l/ år så kan det börja bli lönsamt.
Stallhagens öl tappas bara på flaskor, några burkar vill man inte veta av.
Ölet går ibland att köpa i Sverige, men finns aldrig på taxfree. På Åland och i Finland går Stallhagens öl att inhandlas på deras systembolag, Alko.
För att lära oss lite mer gick vi med på en guidad tur genom det lilla bryggeriet.
Dagen till ära fanns det också ett öl framtaget just för Skördefesten. Givetvis provade vi det.




Dagens barmästare, Christian, var dykaren som hittade den över 100 år gamla gamla champagnen på havets botten utanför Mariehamn för någon månad sedan.

Vårt sista stopp blev på Ålands motsvarighet till Arla.
Här provsmakade vi olika ostar och diverse brödsorter.
En del inköp blev det......





Gott, nybakat, surdegsbröd

Det var många människor som reste runt under Skördefestdagarna. Jag tror att det var närmare 40 olika platser att besöka om man så ville och ibland blev det lite trångt när bussar och bilar skulle samsas.......


Lite trångt !!!!


Det blev en härlig dag med många nya intryck, upplevelser, inköp och skratt.
Jag återkommer gärna till Skördefesten nästa år!

Söndag=hemresa för min del. (Maken fortsatte sin resa till Lappo, en ö långt ut i den åländska skärgården, där han har sina rötter)


På väg hem


Utsikten jag hade från mitt fönsterbord under lunchen, Ålands hav i sol



Lunchen= scampi som ceasarsallad, mycket gott











Katarina

Vilken trevlig Skördefest!

Vad mycket ni hann uppleva på bara ett par dagar.

Och du, vilken fin skaldjurstallrik!!!

Kramar

Åse

Jag bara vill till Åland. Måste få till en resa till våren. Vad härligt att hamna mitt i en skördefest med så fina råvaror.

Stockholmsresan i höst blir inte av för min del. Vi prioriterar Malmö där Mattias fyller 40 år.

Kram från åse


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: