Dumplings- jiaozi

    
Det ryckte särskilt i min "kinatarm" efter att jag på förmiddagen läst en artikel i Svenska Dagbladet, "Dags för dumplings".
I artikeln presenterades olika "ställen" (restauranger?) i Stockholm där det går att få dessa degknyten från olika länder. Nu var jag mest intresserad av de kinesiska och fann i artikeln inte mindre än sju platser/ restauranger, som jag nu i rask takt ska besöka för att prova just dumplings. Dessa har i Stockholm blivit mycket populära och kommer kanske att nu kunna börja så smått konkurera med alla sushiställen.
Många svenskar reser utomlands till asiatiska länder och har där provat olika slags dumplings. På koreanska kallas de för mandu och på japanska gyoza. Men smaken är ganska lik de kinesiska dumplings. (Jag ska ägna mig åt att provsmaka olika länders dumplings för att få till ett svar.)

Här i Stockholm kändes det idag verkligen som en höstdag och för första gången sedan jag kom tillbaka till Stockholm i juni satte jag på mig jeans och dessutom en lättare fleecejacka. Det var bara +12 och kraftig vind, så dessa mer värmande kläder var behövliga.

Givetvis blev det promenad ner till Drottninggatan 70 och "Pekingmormors Dumpleria".


Tar en kort paus vid Slussen. All klädsel denna dag är från i Beijing; är det Beijingdag så är det.....

Ägaren till "Pekingmormors Dumpleria" är från Peking och heter Qingyun Liu. Och någon mormor är hon inte. Hon har en son och skulle kunna vara farmor men tycker att mormor låter gulligare.
"Dumplerian" på Drottninggatan är som en liten , kinesisk, restaurang. det är ett "hål i väggen". Det finns en bardisk med två stolar och sedan kan kanske två till stå och äta där.
Dumplingen görs för hand och ägarinnan berättar att hon gör ca. 500 dumplings för hand varje dag. Hon betonar att just propotionerna mellan deg och fyllning är viktig. Degen ska vara , anser Qingyun Liu, 1-2 mm tjock. Hennes dumplings fylls med grönsaker, lax, malet kött , kyckling eller lax.
Man får 5 st dumplings och därtill två såser och ris. Priset? Ja, i Stockholm är 65 kr helt överkomligt för detta.
Måste också berätta att jag här inne träffade på en bekant från Beijing, Jacob, som också flyttat hem. Jättetrevligt!

Jag kände mig genast hemma här med det trevliga ägarparet. Jag fick också möjlighet att både prata och förstå kinesiska. Jätteroligt!!!


De trevliga ägarna


Jättegoda dumplings! De får absolut högsta betyg. Hit kommer både jag och Bosse gärna tillbaka!


Bosse äter med god aptit

Nästa vecka ska jag besöka ytterligare en "Dumpleria" i Stockholm och se vad jag tycker om deras dumplings.Carina

Hej där...jag vill också äta dumplingssss.... Det måste vi bara göra tillsammans snaaaart.

Hörde att du kommer å vickar hos oss :) Så Katarina kunde inte övertala dig att ta en musiktimme :) skulle nog inte jag heller gjort om jag var dig. Vi pratar mer dumplings på onsdag

kramis

Marie Leander

Gott. Kul att hitta ett Kinamatställe som har mat som smakar som i Kina. Det kan vara svårt tycker jag.

Jag kommer ihåg på det kinesiska nyårsfirandet på SSB när barnen gjorde sina egna dumplings. Mina vättar åt sen dumplings så att att det nästan kom ut ur öronen på dem.

Här behövs inga jeans på länge än.

Kram

Susanne

Vad gott! Nästa gång vill jag gå med!

Kramar

Anna nu i Beijing : )

Nihao...åhhh vad härligt..att kunna prata mandarin, äta "kina" mat....förstår att du njuter....jag har oxå njutit idag ...kolla gärna in min dag på hemsidan

kram

Lotta

Tack för tipset, dit måst vi gå!

Jag hittade Sichuan green beans och Chicken with tons of chili på söder. Dragon House vid Hornstull. De har två menyer - en svenskkinesisk och en äkta kinesisk. Inga dumplings alltså men annat gott!

Nisse Hult

Ska följa dina dumplingstester med intresse! Men, Kinas huvudstad heter Peking på svenska. Beijing må vara korrekt på andra språk, som t.ex. engelska, men är bara tramsigt på svenska.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: