"De glömda agenterna!

    
Idag har bosse och jag varit på Ekerö utanför Stockholm, närmare bestämt på Ählby Gård, vackert beläget vid Mälaren.
Där presenterades boken "DE GLÖMDA AGENTERNA". Boken är skriven av Anders Johansson, som har över 35 års erfarenhet som journalist på Dagens Nyheter.
Anders var 1968 på reportageresa till Afrika och följde med Frelimogerillan inne i det av Portugal koloniserade Mocambique. Även under 1970-1980 talet var han stationerad i Afrika.
Anders arbetade senare som riksredaktör i Mälardalen och fick under den tiden upp ögonen för att en befrielsekamp också pågått på betydligt närmare håll.
Anders har tidigare skrivit boken "Den glömda armén" som gavs ut den 2/9-2005. De två första exemplaren gavs till både den svenska och norska kungen.
Boken tar upp nya vinklingar av den så kallade svenska neutralitetspolitiken under andra världskriget.
"Den svenska neutraliteten tillät den dåvarande regeringen och militärledningen att det värvades en motståndsarmé på den svenska sidan av gränsen, de så kallade politropperna. Omkring 15 000 människor värvades hit. "( från boken, Den Hemliga Armén)
Under 2007 pågick en utställning på Mälsåkers Slott utanför Strängnäs, Norges sak är också vår, som Anders Johansson var initiativtagare till. Här visades mycket av den verksamhet som bedrevs på Mälsåker Slott och
just på Mälsåker fick många norska motståndsmän sin militära utbildning under andra världskriget.

Ett par bilder från utställningen på Mälsåker
Min pappa Allan, tredje man från vänster och ljusklädd


Idag var det alltså presentation av den nya boken, "DE GLÖMDA AGENTERNA" som var på agendan.
Att det blev just på Ählby Gård har en förklaring.
"Sommaren  1944 startade där en hemlig elitutbildning av norska gerillasoldater, kurirer och sabotörer - under brittisk ledning! Svenska Säpo ( säkerhetspolisen) vilseleddes att tro att Ählby var ett s.k. vänteläger för utvalda personer som låg i beredskap för att i skydd av nattmörkret få flyga med kurirplan från närbelägna Bromma till Skottland." (Citat från Anders Johanssons injudan till bokpresentationen)


Ählby Gård, som dock renoverats sedan den användes som "vänteläger". Gården ägs idag av Henry Molvidson.


Fin utsikt över Mälaren från altanen


Trevligt samspråk för lunchen

I boken de "GLÖMDA AGENTERNA" förekommer en rad personer som alla har en mycket spännande historia från andra världskriget bakom sig och som inte tidigare belysts på detta utförliga sätt. Är man agent, så är man!
I boken finns min pappa omskriven i mer än ett kapitel, vilket känns väldigt roligt. Jag har bara börjat läsa boken och ser med spänning fram emot att läsa hela. Men givetvis börjar jag med "pappas kapitel"; NORSK KRIGSHJÄLTE ODUGLIG FÖR SVERIGE.
Recension av boken kommer!
Författaren Anders Johansson och jag pratas vid


Nedre delen foton av pappa Allan. "Allan Mann, under ockupationen både frivillig soldat och kurir med förfalskat gränsebevis som efter kriget blev officer både i Sverige och Norge."( Från baksidan på boken)

Till saken hör att pappa Allan aldrig fick göra svensk värnplikt. Han ansågs inte duglig för strid,  trots att det var just det han ägnade sig åt mellan 18 och 25 års ålder. Var det inte finska vinterkriget så var det i motståndsrörelsen i Norge, Storbritannien eller Frankrike.
Men frikallad blev han i Sverige! Så det kan bli!
Pappa Allan avled i december 2005, svårt sjuk i alzheimer.
Men minnena av honom finns bevarade på många sätt.

Ett varmt och stort tack till Anders Johansson som satt en del av pappas och många andra "agenters" öden och äventyr på pränt. En bit historia finns nu, tack vare författaren, bevarade till omvärlden.
Pappa var själv mycket tystlåten, ödmjuk och en stor idealist, som kämpade med livet som insats för det han tyckte var rätt och det han trodde på.

Vi passade efter lunchen ute på Ekerö på att besöka Solna kyrkogård och mina föräldrars grav. Dags för lite höstblommor i svenska färger.
Jag får ta med blommor norska och finska färger nästa gång.Katarina

Vad spännande! Mycket från dessa tider tycks falla i glömska och historien går vidare. Jag ska absolut gå in och "Googla" på pappa Allan Mann.

Boken vill jag också läsa!

Många kramar och hälsningar

anna nu i Beijing : )

wow, så spännande för dig att vara med och att nu få läsa boken...

Du får berätta när vi ses om några veckor : )

Anonym

Vilken spännande och tillbakablickande dag du fick!

Jag vill också läsa boken! Dessutom ska jag rekommendera den till våra norska släktingar.

Ha de!

Kram!

Britta G

Vilken upplevelse för dig att få vara med om denna dag! Fantastiskt att det sätts på pränt och inte glöms bort allt detta som din far och övriga varit med om.

Tänker o känner med dig!

Kram

Kerstin

Kramen och inlägg 3 var från Kerstin

Susanne

Vad mycket roligt och spännande du hinner med! Tack för att du delar med dig.

Ha det bra!

pydd

Morfar :-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: