Årstaviken runt

    
En helt strålande torsdag, den sista september. Dagen som gjord för en långpromenad längs Årstavikens stränder. Bara att ta på sig "springskorna" och ge sig i väg.
Vi, Bosse och jag, började promenaden på södersidan hos oss och njöt av vackra höstfärger.


Många båtar är redan uppe på land.


Andra väntar på att komma upp.

Stränderna här kantas  under vår, sommar och tidig höst av många restauranger och caféer. Men nu är det mesta stängt och kanske är det för kallt att nu sitta ute.


En vanligtvis mycket populär restaurang under Liljeholmsbrn kändeslite öde idag.

Efter att ha gått över Liljeholmsbron vid Hornstull så kom vi ner på Årstavikens södra sida  och där följde vi först Liljeholmskajen någon kilometer innan vi kom in i skogen. Härifrån har man fina vyer över mot Södermalm.


Södersjukhuset i bakgrunden


Vackra höstfärger

Här i området finns ingen annan bebyggelse än Dianelunds koloniområde och man kan inte undgå att lägga märke till hur olika de båda sidorna av Årstaviken är. 
På många platser finns bänkar och bord utsatta och det är lätt att ta sig ner till klipporna längs stranden.
Terrängen är kuperad och vi möter många som är ute och springer. Men de hinner ju inte njuta av naturen som vi "gångare" gör.


Rofyllt!

Promenaden tog oss ca. 90 minuter och ca. 11.000 steg kan läggas till veckans promenaddagbok.
Jag tycker det är helt fantastiskt med alla dessa "oaser" som finns mitt i stan. Nästa vecka ska jag hitta fler och då blir det också ett nytt dumplingsställe som ska få besök.
Prat, skratt och gemenskap

    
Tisdagens afton tillbringade jag i trevlig samvaro med några "damer"/"flickor", eller vad man nu ska kalla oss för, som tidigare bott i Beijing och nu vistas/bor mer eller mindre permanent i Stockholm eller dess närhet.
Väninnan B hade nämligen bjudit in till en "kinaträff"och bjöd oss på en läcker soppmåltid med gott vin därtill.
(I Beijing var jag med i SWEAs bokklubb och det var dessa damer också, så jag hade mött alla tidigare.)
Det blev en munter afton med många skratt, mycket "kinaprat" och givetvis prat om livet i största allmänhet.
Hur har det nu varit att komma hem igen? Ingen lätt fråga att hitta svar på och det ser nog väldigt olika ut för oss alla och tur är väl det.
Några har vistats/bott utomlands i många år och andra i ett par, men präglad tror jag alltid man blir, på ett eller annat sätt.
Det känns också bra att dela upplevelser med andra, som känner till, förstår och upplevt det man själv pratar om.
Nu blev det lite komplicerat, men kanske går det att förstå hur jag menar.........
Jag gläds dagligen åt mina "kinaår" men är också väldigt glad över allt jag har här hemma.
Jag försöker ta vara på det bästa av världarna och är kanske på gång att få till det rent praktiskt också.
Tankemässigt är det lättare!


Värdinnan förbereder de goda tillbehören


Förväntansfulla gäster i köket


Hög stämning vid matbordetStugsittardag och tid för tankar

    
Idag har jag varit lat, riktigt lat. Inte ens en liten, ynka, promenad har det blivit.
Den nypa friska luft jag fått kom från när jag var ute på balkongen för att se på alla båtarna som var på väg in i Mälaren genom Hammarbyslussen. Många båtar ska tas upp i veckan och återvänder från skärgården till sina vinteruppläggningsplatser. Ja, det är höst. Bara att konstatera. Även vädermässigt idag, +11 och verkligt grått.


På väg mot slussen

Dagen var som gjord för att sitta vid datorn och leta lite resor. Känner att jag nog väldigt gärna vill hinna med en resa till sol och värme innan det blir dags för Beijing i november. Ett alternativ är förstås att åka lite senare, i december kanske. Då är det kanske tristare väder än nu?
Och tid har vi ju!!!
Har i alla fall inte ännu hittat något jag tycker är riktigt bra. Men jag kan tillstå att Egypten verkar bra. Tyvärr så finns det inte så många resor i oktober. Utbudet ökar i december så vi får se.

Klart uppiggad blev jag i alla fall denna mulna dag av den äppelkaka som Bosse tillagade och bjöd mig på till eftermiddagskaffet. Väldigt gott!
Ska ytterligare pigga upp oss med en god middag i kväll.
Glass smakade bra till

Här har det varit ganska fint väder i höst och mycket tid har jag tillbringat ute på promenader, träffat vänner, döttrar och Max.
Att sitta ute på balkongen, även kvällstid, har också varit mysigt. Så egentligen gör det inte så mycket att luftintaget idag inte blivit så stort.

Att samla ihop lite tankar har jag också gjort. Jag gick igenom en hel massa foton från Beijingtiden och sparade dem på en extern hårddisk. (Det finns ändå många bilder kvar att rensa och gå igenom)
Och visst är det många minnen som är förknippade med just foton.
Tittade särskilt på alla bilder från Muren, Kinesiska Nyåret, Månfestivaler, Körsbärsfester och bilder från de besök vi haft. Jag är så glad för alla minnen, erfarenheter och upplevelser från min tid i Kina/Beijing.

Någon Månfestival i veckan som den som nu firats i Beijing kan jag inte påstå att vi haft här hemma i egentlig mening. Men en vacker fullmåne i veckan och kvällsljus som speglar sig i vattnet får duga. Och i år blev det inga månkakor, men väl annat till livs, som gjorde att viss festivalkänsla infann sig hos oss pensionärer på balkongen.


Utlandsboende och mässa.....

    
Vi tog på förmiddagen en promenad över Skansbron för att ta oss till Globen, en promenad på 30 minuter.
Här var det mässa på gång, "Fastighetsmässa"; att köpa hus /lägenhet utomlandds.
Vi gick dit, inte för att vi är så intresserade av att köpa något, utan mest för att få lite idéer och tips. Vi har nog tänkt att  under mörka och kalla månader spendera tid i varmare trakter. Och planera kan man alltid, det är helt kostnadsfritt.


Småbåtar i Hammarbyslussen, under Skansbron


Utsikt från Skansbron mot våra hus vid Hammarbykanalen. Sofia kyrka i bakgrunden.
Jaha, får se vad det här besöket kan ge.

Mycket information fanns att få om allehanda utlandsobjekt. Bara att välja; Italien, Frankrike, Spanien, Cypern, Turkiet, Vietnam, Thailand, Thailand och åter Thailand.
Jag fick broschyrer och info i mängder. Kan vara bra att ha föratt leta efter tänkbara områden. Men vi vill ju inte bo vare sig där det är nyproduktion, avsides eller "så turistiskt".
Ska ägna eftermiddagen åt att gå igenom allt material. Mycket hamnar nog i pappersinsamlingen....

Kanske kan något vara av intresse???? Återstår att se.


Cypern, nja.....


Thailand lockar alltid.....

När jag ändå är inne på det här med resor. Jag har bokat min biljett till Beijing och åker med Finnair den 3/11.
Det blev senare än vad jag tänkt mig tidsmässigt, men priset fick avgöra denna gång. Och någon brådska behöver jag inte ha.
Just i november har Finnair kampanjpriser till flera destinationer i Asien. Väl värt att titta på.
Och min resa fick jag för 5300sek från Stockholm. Riktigt bra!!!!! ( Jag är inte sponsrad av Finnair)
Det här blir en ren semester/rekreationsresa och i detta ingår, hoppas jag, dagliga lektioner i mandarin av "min lärare", Sofia.  Jätteroligt!
Det är svårt att träna på att prata mandarin här hemma, men jag kämpar på. Besöker i alla fall de kinarestauranger jag har i närheten för en pratstund ett par gånger i veckan. Alltid något!
(Att repetera ord, uttryck och uttal går lättare.)

En av alla dessa strandpromenader

    
Vad säjs om +20 grader och strålande sol, sista fredagen i september. Dagen som gjord för en lång promenad längs några av Stockholms alla stränder.
För en del  år sedan fick jag i present boken, "Alla dessa strandpromenader"; 51 Stockholmspromenader och idag tog Bosse och jag oss an en av dessa.
Flera av promenaderna har vi gått tidigare, men det gäller att hitta nya, fina, smultronställen. Och det är gott om dem här i stan.
Idag höll vi oss till trakterna längs Mälaren på sydvästra sidan av området där vi bor; Gröndal.
Först promenad längs kajen bort till båten äver till Hammarby Sjöstad.


På väg till båten


Mot Hammarby Sjöstad, gratis båttansport för alla

En kort promenad upp till tvärbanan, spårvagnen, som går till Alvik i Bromma. Efter en resa på 10 minuter var vi så framme i Gröndal, där vi tidigare aldrig varit. ( Trots att det bara ligger mindre än 30 minuter från vårt hem)
Gröndal är ett äldre område där många villor och hyreshus byggdes på 1940 och 50- talet.
Det har även kommit till en del nyare bostäder, men området känns som en lugn oas trots att du med buss eller tunnelbana kan vara mitt inne i city på 15 minuter.


Tvärbanans spårvagn      Gröndals centrum, litet och personligt


Fina hus med stora, blomstrande, terrasser ligger mitt i Gröndals centrum

Vi hade siktat in oss på att promenera längs Mälarens vatten och så blev det.
Här var verkligen vackert!!!!


Nere vid Mälaren, med Reimersholme på södersidan, framför oss.


Lilla Essingen tvärs över vattnet och Marieberg med tidningshusen till höger.


Essingeleden och ön Stora Essingen till vänster omges även de av Mälaren


Vi lämnar Gröndal och går mot Liljeholmen längs vattnet.


Utsikt från Liljeholmsbron med Tantoområdets höjder i bakgrunden.


Efter att ha varit ute och promenerat i nästan fyra timmar, pausat på vackra platser och upptäckt mycket nytt, kände vi oss väldigt nöjda. Och god motion fick vi på köpet, omkring 12km. (Vi promenerade alltså tillbaka till Trålgränd.)
Att sedan äta en god middag, ta det lugnt och sjunka ner i soffan framför teven, kändes som en alldeles lagom fortsättning på den sista fredagen i september 2010."De glömda agenterna!

    
Idag har bosse och jag varit på Ekerö utanför Stockholm, närmare bestämt på Ählby Gård, vackert beläget vid Mälaren.
Där presenterades boken "DE GLÖMDA AGENTERNA". Boken är skriven av Anders Johansson, som har över 35 års erfarenhet som journalist på Dagens Nyheter.
Anders var 1968 på reportageresa till Afrika och följde med Frelimogerillan inne i det av Portugal koloniserade Mocambique. Även under 1970-1980 talet var han stationerad i Afrika.
Anders arbetade senare som riksredaktör i Mälardalen och fick under den tiden upp ögonen för att en befrielsekamp också pågått på betydligt närmare håll.
Anders har tidigare skrivit boken "Den glömda armén" som gavs ut den 2/9-2005. De två första exemplaren gavs till både den svenska och norska kungen.
Boken tar upp nya vinklingar av den så kallade svenska neutralitetspolitiken under andra världskriget.
"Den svenska neutraliteten tillät den dåvarande regeringen och militärledningen att det värvades en motståndsarmé på den svenska sidan av gränsen, de så kallade politropperna. Omkring 15 000 människor värvades hit. "( från boken, Den Hemliga Armén)
Under 2007 pågick en utställning på Mälsåkers Slott utanför Strängnäs, Norges sak är också vår, som Anders Johansson var initiativtagare till. Här visades mycket av den verksamhet som bedrevs på Mälsåker Slott och
just på Mälsåker fick många norska motståndsmän sin militära utbildning under andra världskriget.

Ett par bilder från utställningen på Mälsåker
Min pappa Allan, tredje man från vänster och ljusklädd


Idag var det alltså presentation av den nya boken, "DE GLÖMDA AGENTERNA" som var på agendan.
Att det blev just på Ählby Gård har en förklaring.
"Sommaren  1944 startade där en hemlig elitutbildning av norska gerillasoldater, kurirer och sabotörer - under brittisk ledning! Svenska Säpo ( säkerhetspolisen) vilseleddes att tro att Ählby var ett s.k. vänteläger för utvalda personer som låg i beredskap för att i skydd av nattmörkret få flyga med kurirplan från närbelägna Bromma till Skottland." (Citat från Anders Johanssons injudan till bokpresentationen)


Ählby Gård, som dock renoverats sedan den användes som "vänteläger". Gården ägs idag av Henry Molvidson.


Fin utsikt över Mälaren från altanen


Trevligt samspråk för lunchen

I boken de "GLÖMDA AGENTERNA" förekommer en rad personer som alla har en mycket spännande historia från andra världskriget bakom sig och som inte tidigare belysts på detta utförliga sätt. Är man agent, så är man!
I boken finns min pappa omskriven i mer än ett kapitel, vilket känns väldigt roligt. Jag har bara börjat läsa boken och ser med spänning fram emot att läsa hela. Men givetvis börjar jag med "pappas kapitel"; NORSK KRIGSHJÄLTE ODUGLIG FÖR SVERIGE.
Recension av boken kommer!
Författaren Anders Johansson och jag pratas vid


Nedre delen foton av pappa Allan. "Allan Mann, under ockupationen både frivillig soldat och kurir med förfalskat gränsebevis som efter kriget blev officer både i Sverige och Norge."( Från baksidan på boken)

Till saken hör att pappa Allan aldrig fick göra svensk värnplikt. Han ansågs inte duglig för strid,  trots att det var just det han ägnade sig åt mellan 18 och 25 års ålder. Var det inte finska vinterkriget så var det i motståndsrörelsen i Norge, Storbritannien eller Frankrike.
Men frikallad blev han i Sverige! Så det kan bli!
Pappa Allan avled i december 2005, svårt sjuk i alzheimer.
Men minnena av honom finns bevarade på många sätt.

Ett varmt och stort tack till Anders Johansson som satt en del av pappas och många andra "agenters" öden och äventyr på pränt. En bit historia finns nu, tack vare författaren, bevarade till omvärlden.
Pappa var själv mycket tystlåten, ödmjuk och en stor idealist, som kämpade med livet som insats för det han tyckte var rätt och det han trodde på.

Vi passade efter lunchen ute på Ekerö på att besöka Solna kyrkogård och mina föräldrars grav. Dags för lite höstblommor i svenska färger.
Jag får ta med blommor norska och finska färger nästa gång.Beijingkänsla på nära håll

    
Har ni gjort min andra provsmakning av dumplings- jiaozi. Endast omkring 300 meter från vårt hus finns nämligen en kinesisk, liten, restaurang. Adressen dit är Östgötagatan 83, alldeles i närheten av Skanstull. (För ett par veckor sedan var jag på "Pekingmormors Dumpleria" på Drottningatan och åt dumplings. Mycket gott!
Men dit tar det mig minst 40 minuter att promenera......

Bara att komma in i den lilla restaurangen med sittplatser för kanske ett 15 tal matgäster/kaffegäster känns som att komma in i en av de mindre restaurangerna i Beijing där vi då och då åt middag. En skillnad är förstås här i Stockholm, bristen på kinesiska gäster.
Jag gladdes också över att få träna lite kinesiska och ägarinnan, vars namn jag nu glömt, önskade mig välkommen tillbaka för att prata.
Det ska jag verkligen göra och nästa gång ska jag prova att äta där.
Men jag kommer också att ringa och beställa mat därifrån och ta hem.
I och för sig får någon gå dit och hämta för "home delivery" är inte så vanligt i mina trakter. Men inte gör det något, ren friskvård men en promenad.

Menyn finns uppskriven på svarta tavlor, åskådligt och bra. Billigt är det också, efter Stockholms mått.
Vi beställde en portion dumplings- jiaozi med olika fyllningar för att njuta av hemma. Vi valde vegetariska, några med köttfärs och några med kyckling.  Man får  17 stycken för 60 kr! Till detta flöjer de såser såserna som jag är van vid  från Beijing.
Min lycka var stor!
Liv och Max var lika förtjusta över stället som jag var, de är hos oss på ett 24 timmars besök. Jättetrevligt!!


Den jättetrevliga ägarinnan är från Beijing.

En rask promenad hem för att prova de alldeles nylagade godbitarna.
Mycket gott!!! Rekommenderas verkligen! Både Liv och jag var mycket nöjda med vår lunch.

Nu har jag provat två av de kinesiska dumlingsställen som finns i Stockholm och jag har minst sex kvar. kvar.
Vilket som var bäst kav de två kan jag inte svara på. "Pekingmormors" var större till formatet men också mycket goda. Priset tror jag är någorlunda det samma.
Sedan finns också flera japanska, mindre, restauranger som serverar, "gyoza",  japanska dumplings. Jag ska nog prova mig igenom de också.
Återkommer med recensioner!

Att följa Max framsteg är alltid lika roligt och idag hittade han lite nya ställen att leka på. Förut har lyktorna varit en klar favorit. Men nu, hans intressen utökas......


Ett handtag på en sekretär är intressant.


Och att ligga under bordet på en rottinghylla och upptäcka allt som finns där är riktigt roligt.

Bara att krypa omkring på golvet och upptäcka saker i rummet är en sysselsättning som kan vara nog så spännande för en liten, smidig, gosse på åtta månader. ( Vikten är snart 7 kg och längd ca 68cm )
Skördefest på Åland

    
Vi åkte i fredags över till Mariehamn/Åland för att vara med på helgens skördefest.
Resan började väldigt bra med sol och ett vackert, ganska blåsfritt Ålands hav.
En sen lunch med en mycket god skaldjurstallrik förhöjde resan.


Räkor, finska kräftor, olika sorters musslor, havskräftor, örtbröd, skagenröra, aioli och rhode islandsås smakade utmärkt.

Lördagen bjöd oss också på fint höstväder. Dagen var som gjord för att besöka olika gårdar. För mig var det särskilt roligt att få se lite mer av Åland och områden utanför Mariehamn.
Åland är inte så stort egentligen; ca 5x5 mil och har en ganska fyrkantig form. På många ställen går det ut flikar och vikar i havet.
Förutom själva "huvudön" där Mariehamn ligger, finns många öar dit man kan ta sig med hjälp av broar och olika färjor.Vårt första besök blev på Bollstaholms Gård. Det är en stor gård med många djur och det är härifrån vi beställer vårt ekologiska kött. ( Köttet är väldigt bra. Det är mört och välhängt och djuren har det bra)

Hantverk till salu

Vi åkte vidare till Marskogens lamm, en mindre gård som satsat på ekologisk uppfödning av får.

Gulliga, ulliga, får


Fårskinn och tofflor till salu

Det började kännas lagom med kafferast. Nötrulltårta med chokladfyllning och vispgrädde smakade bra.


Bosse, Maggie och Bertrand ( min svägerska och svåger)

Potatisen såg väldigt fin ut så vi passade på att köpa med oss några kilo.Vår nästa anhalt blev....Stallhagen
Information om alla gårdar som var med på Skördefesten hade getts i de olika Ålandstidningarna . Gårdarna hade fått nummer för att man lättare skulle hitta dem och de var alla utsatta på en karta.

Stallhagen tillverkar åländskt öl och kvantiteten är ännu liten, bara 320 000 l /år. (Denna mängd tillverkar stora bryggerier ibland per dag eller vecka.) Bryggeriet är ännu inte lönsamt, men man räknar med att vid en tillverkning av 550 000 l/ år så kan det börja bli lönsamt.
Stallhagens öl tappas bara på flaskor, några burkar vill man inte veta av.
Ölet går ibland att köpa i Sverige, men finns aldrig på taxfree. På Åland och i Finland går Stallhagens öl att inhandlas på deras systembolag, Alko.
För att lära oss lite mer gick vi med på en guidad tur genom det lilla bryggeriet.
Dagen till ära fanns det också ett öl framtaget just för Skördefesten. Givetvis provade vi det.
Dagens barmästare, Christian, var dykaren som hittade den över 100 år gamla gamla champagnen på havets botten utanför Mariehamn för någon månad sedan.

Vårt sista stopp blev på Ålands motsvarighet till Arla.
Här provsmakade vi olika ostar och diverse brödsorter.
En del inköp blev det......

Gott, nybakat, surdegsbröd

Det var många människor som reste runt under Skördefestdagarna. Jag tror att det var närmare 40 olika platser att besöka om man så ville och ibland blev det lite trångt när bussar och bilar skulle samsas.......


Lite trångt !!!!


Det blev en härlig dag med många nya intryck, upplevelser, inköp och skratt.
Jag återkommer gärna till Skördefesten nästa år!

Söndag=hemresa för min del. (Maken fortsatte sin resa till Lappo, en ö långt ut i den åländska skärgården, där han har sina rötter)


På väg hem


Utsikten jag hade från mitt fönsterbord under lunchen, Ålands hav i solLunchen= scampi som ceasarsallad, mycket gottGråsparv på besök

    
Även om vi bor mitt inne i stan så tycks vissa djur med lätthet hitta hit och ibland in i lägenheten.
I somras ramlade en måsunge ner på balkongen från taket och idag kom en gråsparv flygandes in genom en liten glipa i balkongdörren. Det var sparvens, om den nu var samma, andra besök inne hos oss.
Lite pyssel var det att få ut den.
Men maken, som är en sann djurvän, lyckades via vardagsrummet, köket och badrummet få ut den förskräckta fågeln genom fönstret där.
Ska bli spännande att se nästa besökare från djurriket. Och då räknas inte insekter!


Gråsparven syns, vid noga titt, mellan stolen och datorn. Den hoppar från bordet. (Man skulle kunna tro att den ingår som mönster i gardinen.)

Sparven tar sig vidare in i köket och slår sig ner på diskbänken.


I övrigt lyser solen till största delen över Stockholm idag, just nu i alla fall och jag ser fram emot en förhoppningsvis blåsfri tur på Ålands Hav. Det blir en tur till Mariehamn, en kortare båtresa på 2 timmar, från Kapellskär och över, men visst hinner jag njuta av ytterskärgården på den tiden.

I morgon väntar aktiviteter hela dagen; det är skördefest på Åland. Jätteroligt!
Det är många år sedan jag var med på en sådan.
Vi ska åka runt till olika gårdar, titta, smaka upleva och se vad som erbjuds.
Känner jag mig själv, så blir det nog en del inköp av lokala varor.
Återkommer med rapport!

Vad gör ni i helgen?

Önskar alla vänner i världens alla hörn en trevlig helg!

IJust ingenting

    
En torsdag som inte direkt har varit så händelserik, snarast lite seg, känns det som.
Kanske är det bara en känsla?
Började morgonen med ett besök hos tandläkaren för den vanliga översynen. Ett ynka litet hål fanns och jag ska tillbaka för att laga det. Eftersom jag i högsta grad ogillar att få tänderna lagade, så vill jag absolut ha beövning. Så det blir ett besök till. (Tandläkare Zofia är jätteduktig och förstående, vilket underlättar för mig.)

I övrigt hade jag idag, precis som i går, tänkt ta en långpromenad runt Södermalm, 12 km. Men med tanke på det osäkra vädret med ömsom störtskurar och ömsom sol fastnade jag i stället vid datorn.
Jag jagar fortfarande flygbiljetter till Beijing och en bra "notebook". Känns nu som om jag är på gång att hitta det jag vill ha.


Regnbågen kom fram mellan störtskurarna. (Utsikt från vår balkong mot Hammarby Sjöstad)

Gick i alla fall en promenad upp till Ringens köpcentrum för att få lite luft och var för säkerhets skull utrustad med ett rejält paraply.
Passade på att titta in i Teliabutiken för att se hur Iphone 4 ser ut. Efter att ha fått den demonstrerad för mig, blev jag ganska intresserad. Kanske kan den vara ett komplement till min tänkta "netbook"? Och då kanske jag inte behöver köpa en Mac Proffice utan kan nöja mig med en billigare variant.
Puh, jag som trodde jag hade bestämt mig....Funderar lite till!

På söndag är det ju val, men då  kommer jag att vara på Skördefest på Åland, så det kändes bra att  rösta i förtid. Nu är det i alla fall gjort. Bara att invänta resultaten i lugn och ro.

Tisdag med Max

    
Ett mycket blåsigt Stockholm, plus 16 och med regnet hängandes i luften, gav inte direkt inspiration till en långpromenad med Max.
Jag hämtade honom på Stockholms Central och Max lämnades där över till mig av sin pappa. Givetvis hade gossen ett stort leende till hands när han fick se mormor.
(Max är numer en mycket van resenär på sträckan Stockholm -Uppsala, eftersom både han och föräldrarna bor i Uppsala)
Trots brist på promenadinspiration, satte vi fart mot Kungsholmen. Det är nog den av öarna i centrala Stockholm jag minst känner till.
Egentligen var mitt mål en kinesisk restaurang på Kungsholms Strand 157, Jin & Peeters, där det serveras dumplings. Riktigt kinsesiska sådana, har jag läst.
Tyvärr insåg jag när vi promenerat ett tag, att jag var på Kungsbro Strand, alltså fel gata. Dessutom gick vi åt fel håll!
Jag får göra ett nytt försök vid ett annat tillfälle. Men visst ska jag pröva dessa dumplings inom en snar framtid. Dessutom har jag ytterligare fem kinesiska dumplingställen här i stan att prova. Och jag ska försöka hinna med ett av dem per vecka. Känns som ett bra projekt.


Max och jag på Kungsbro Strand

Vi tog oss också en tur in i Stadshuset och tittade på Blå Hallen. Kanske blev det en aning ansträngande med många intryck, för sedan somnade den lille. 


Skönt me en tupplur

Efter att ha spatserat omkring i nästan två timmar och hoppats på bättre väder, gav vi upp och tog bussen hem.
(Här i stan åker man gratis med barnvagn)
Nog med frisk luft för idag.

Mysigt att leka hemma hos oss och visst är Bosse en klar favorit för Max.


Ett härligt par, Bosse och Max

Inte alls svårt att hålla sig alert och sysselsatt med Max i närheten. Det är så roligt och jag njuter verkligen av att få vara mormor.


Max i Bosses nytillverkade hatt, en aning stor kanske


Den svarta snurrfåtöljen är rolig....


...likaså lyktorna

Vi är så glada över att "få låna" Max och det är en sådan ynnest att få följa hans utveckling. Nu är han redan åtta månader. Tänk vad tiden går!


På jakt....

    
Jag är absolut inte på älgjakt eller annan jakt som har med djur att göra. Inte idag, annars brukar jag jaga myggor, getingar, bromsar och en och annan fluga. Dessa småkryp tycker jag inte om!
Idag "slog jag flera flugor med en smäll".  Det regnar i Stckholm och jag beslöt mig för att ta bussen hemifrån oss och till Sickla Köpkvarter i Nacka. En kort resa på 15 minuter genom Hammarby Sjöstad.
Jag är nämligen på jakt efter en ny liten dator eller "notebook". Den ska ha hyfsad prestanda; hårddisk på minst 250 GB, ett internminne på 2GB, samt vara snygg och lätt.
Givetvis ska jag kunna ringa via Skype och den ska ha inbyggd webcamera. Jag vill också kunna se dvd filmer i den.
Så idag började letandet.
Ute i Sickla finns både Siba, On Off och Elgiganten med sin Apple Store. Utrustad med penna och papper för att jämföra priser och prestanda så började jag leta.
Stundtals är jag intresserad av Apple´s nya Ipad, men den har ingen koppling till Skype än så länge. Trist!
Fick i går lite tips från vännen Marie i Huston och hon föreslog en Samsung.
Oj, oj, oj, vad det var svårt!
Priserna på en notebook från Samsung som motsvarar mina krav kostar från 5000 kr och uppåt. Helt ok!
En bra variant från Sony börjar på 9000 kr och en Mc Proffice betingar ett pris på ca. 12 000.
Så min jakt på "notebooks" fortsätter.
Jag kommer att vara fullt sysselsatt om det blir fler regndagar.
Tips mottages gärna! ( Hemma har vi en stationär dator med bra kapacitet och min gamla laptop, men den är för tung att släpa med på resor)
När jag ändå var i Sickla Köpkvarter passade jag också på att gå igenom alla andra butiker som också fanns där.
Här finns både HM, Åhléns och andra större klädbutiker, liksom mängder av mindre märkesbutiker som Filippa K, MEXX, Rizzo skor och många fler. Bara att välja!
Utbudet av allt var stort och skönt nog var det inte alls mycket folk så här mitt på dagen.
I området finns också möbelbutiker, flera matvaruaffärer, designaffärer av skilda slag och även hantverkskvarter.


Att tillbringa några timmar här var verkligen inte svårt. För egen del handlade jag inte något alls. Men jag hittade en liten butik som sålde så jättefina barnkläder.
Jag kunde inte låta bli att handla till Max. Igår blev han hela 8 månader, men i klädväg passar 65cm bäst. Han är inte så stor än, vara sig vikt eller längdmässigt, men väldigt smidig och rör sig framåt som en oljad blixt.
Det är inte bara en "notebook" jag är på jakt efter.
Att hitta en flygbiljett till Beijing i mitten av oktober med hemresa i mitten eller slutet av novenber är mitt andra jaktobjekt.
Båse SAS och Finnair har nu priser som ligger en bit över 8000.
I går hittade jag en biljett med bolaget Qatar, hemmahörande på Arabiska halvön och i Qatar. Man åker direkt Stockholm - Qatar och mellanlandar där. Väntetiden på utresan ligger på ett par timmar och hem på fyra timmar.
Men priset är bra, 5632 kr.
Lite billigare biljetter än med Qatar går att få med några ryska bolag och med omstigning, mellanlandning och många timmars väntan i Moskva. Jag är inte helt säker på att jag tycker priset här blir det avgörande.
Ska ha lite is i magen och hoppas på att SAS eller Finnair kan sälja biljetter för ca 7000. Då blir de ett alternativ.
Tittar också givetvis på Lufthansa och andra stora bolag. Men resan får ju inte ta flera dagar.....
Nu ska jag på nytt återupta biljettjakten och börja med Air China.

Höstkryssning

    
I torsdags överraskade mig maken med att ha beställt en liten kryssning över till Åland med båten Birka Paradise.
Strålande, vackert, septemberväder bidrog extra till njutningen av kvällssolen på akterdäck då vi lämnade Stockholm.
Bara att slå sig ner och låta tankarna och tiden stanna upp ett tag.


Stockholm i kvällningen


Söders höjder och Katarina kyrka som reser sig på berget


Nacka Strand, där min dotter Helen nu bor., med utsikt över hela inloppet till Stockholm


Soligt, men tomt akterdäck, så när som på oss vikingar


Underbar solnedgång över Stockholm

Jag tycker alltid lika mycket om att resa genom skärgården, vilken årstid det än vara månde. Nåja, en blåsig oktober-november kväll kan jag gärna avstå att vistas på havet. Jag tycker nämligen inte alls om när det gungar.

Mörkret lägger sig så sakteliga och akterdäcket byts mot en trevlig restaurang.
God mat och dryck och lite dans gör att timmarna går fort.
På natten anländer Birka Paradise till Mariehamn och ligger ute på redden tills morgonen.
De riktigt morgonpigga hinner iland för en promenad innan båten åter vänder mot Stockholm.
Nu tillhör inte jag de morgonpigga, så det fick lite senare bli en kort joggingtur uppe på däck 10, där det finns en riktig löparbana på 250 m som går runt skorstenen.
Inte lika strålande väder på hemresan. Men att sitta längst fram i baren och njuta av Ålands hav och den svenska skärgården går också alldeles utmärkt.
Jag provade en mojito, till vänster, men ack nej......Jag saknar de mojitos som görs i Beijing, på thairestaurangen Purple Haze. Verkligen!
Skybaren bjuder på härlig utsikt        

En sen lunch vid ett fönsterbord med innerskärgården som vy blev en fin avslutning på en kryssningen.
Oh, vad jag tycker om att bli överraskad!Vingarna bär fortfarande

    
Har med viss glädje i ett par dagar  konataterat att mina lärarvingar fortfarande bär mig.
Jag har vikarierat på en av de skolor i Upplands Väsby, Grimsta Högstadieskola, där jag nog arbetat i en sådär sex-sju år. Tiden försvinner så rasande fort.....
Jag minns i alla fall att jag slutade där vid vårterminens slut, 2004 och nu var det dags igen. Jätteroligt att bli uppringd och tillfrågad och lika roligt att själv kunna säja ja eller nej.
Nu hade jag svarat ja till att jobba och till att ha engelska i skolår 6, tre olika grupper.


Onsdag och beredd för skoljobb. Givetvis "kinakläder" och som skolväska en av favoriterna från Marc Jacobs.

Det blev egen bil ut till Väsby. Man vet ju aldrig hur pendeltågen går. Är det sommar, är det för varmt och de är sena, på hösten finns det löv på spåren och tågen är försenade. Vintern, ska jag inte ens tala om......men sena är tågen.
Är det inte årstiderna som påverkar förseningarna, så är det signalfel eller urspårningar. Så att åka pendeltåg här i stan är svårt om man har jobb med bestämda tider. Och det har skolan!
En del av skolan där huvudbyggnaden är byggd i en stor kvadrat med en fin innergård i mitten.

Redan när jag kom gående möttes jag av "gamla" kollgor som kramade om mig och önskade mig varmt välkommen tillbaka. Det kändes jätteroligt, verkligen!
Engelsklektionerna gick jättebra och det var roligt att möta nya elever som jag inte alls kände sedan tidigare.
Värt att påpeka, är att jag var på skolan i mycket god tid innan lektionerna började för att läsa igenom planeringarna, plocka fram böcker och mentalt förbereda mig på jobb igen.
Om än så bara för en dag eller två. Åtminstone i denna omgång.

Även idag var jag på skolan för att undervisa. Det skulle bli samhällskunskap med elever i skolår 8. Det är valtider och lektionerna skulle handla om valet, partierna riksdagens och regeringens uppgifter. Jättespännande!
Jag var beredd på att kanske få kämpa lite mot jackor och kepsar. Men inte då!
Vilka fördomar jag hade!
Att prata om Kina, Beijing, vad jag gjorde där och lite om mig som person blev en bra inledning.
Det är i vanliga fall inte alltid alldeles enkelt att möta en grupp ungdomar i 14-15 års åldern och bedriva något meningsfullt som vikarie.
Men eleverna tyckte jag lyckades bra som lärare/vikarie och jag önskades välkommen tillbaka.
Kanske blir det också en nästa gång?

Stockholm är fantastiskt!

    
Vilken härlig känsla att i goda vänners lag, "Beijingvänner denna gång", inmundiga en picknick lunch uppe på Söders höjder.
Jag hade bjudit in till en vandring längs Monteliusvägen uppe på Mariaberget och ansvarade också för att vi skulle ha något gott att stoppa i våra magar.
Vackert septemberväder gjorde vår utflykt extra angenäm.
Vi valde mycket noga ut platsen för vår picknick. Fin utsikt ville vi givetvis ha.

Stadshuset och Kungsholmen ser vi västerut på andra sidan Mälaren


Snett framför oss har vi Riddarholmen och  Gamla Stan. Hötorgsskraporna skymtar i bakgrunden till vänster.

Och visst smakade lunchen bra! Mycket prat och många,glada, skratt blev det också.Smakprov; minipajer, mozarellaspett, skagenröra med tunnbröd och lite till....

Många andra "vandrare" strosade förbi oss och tittade lystet mot vår mat och dryck.
Efter maten fortsatte vi vår promenad och stannade med jämna mellanrum upp för att insupa atmosfären från gångna tider
Här uppe på Mariaberget har många "kända" och okända personer bott och de flesta husen och gatorna är väl bevarade. Här uppe bodde Carl Mikael Bellman på sin tid som fått Bellmansgatan uppkallad efter sig. Målaren Niels Kreuger bodde längre ner på samma gata.
Alldeles i närheten , på Bastugatan, bodde författaren Ivar Lo Johansson.
Även vissångaren och diktaren Corneliis Wreesvijk har bott i dessa trakter.
Mariaberget fhar fått sitt namn efter Maria Magdalenas församling och området har varit bebott sedan 1300 talet.
Under långa perioder förföll området och många flyttade härifrån till mer moderna hus. Men på 1970 talet rustades hela området upp rejält och idag är trakterna kring Mariaberget väldigt eftertraktade som bostadsområde.


Den smala Monteliusgången högt uppe på Mariaberget


Gamla kvarter uppe på Mariaberget


Att hösten är här är oundvikligt, men jag njuter också av alla vackra färger både på grönsaker, frukter och blommor.
Visst är det så att varje årstid har sin tjusning, även om jag vet att det i november, januari och februari inte känns så......Men då får jag göra något åt saken.
Jag tycker ju om att resa!


Dessa grönsaker, äpplen och blommor fick jag från väninnan Ann Maris egna odlingar. En fröjd för ögat.
På fatet finns vanlig squash och "rund squash", olika chilisorter, röda och gula små, tomater och några olika paprikasorter.

Tack alla som var med för en jättetrevlig dag!Söndagspromenad

    
Söndagen var som gjord för långpromenad med Max. Vi var ute i flera timmar och gick längs Årstaviken och runt hela Södermalm. I och för sig den rutt jag tar några gånger i veckan. Men det var första gången tillsammans med Max och barnvagn. Vi/ jag njöt av sol, höstfärger och att bara vara. Inte illa! Då och då stannade vi till och tittade lite extra på båtar, fåglar, blommor och allt annat spännande.


Max på promenad


Kastanjerna påminner om att det nu är höstmånad


Solrosorna var verkligen höga


Vackra höstfärger i Tantos koloniområde


Fina segelbåtar på väg under Danviksbron som just öppnats


"Boule och Berså" ett av våra stamfik på sommaren. Här möts också ny och gammal bebyggelse.


Den röda byggnaden är den gamla Saltsjökvarn, färdigställd 1890. Dit kom böndeerna förr i världen för att mala sin säd. Jag tycker verkligen om när gammalt och nytt kan blandas på ett harmoniskt vis.

Väl hemma igen hade vi gått 12 km och kände oss både nöjda och glada.
Max återupptog sin nya favoritsysselsättning krypandes på golvet, att leka med kinalyktorna. Han rör sig hastigt vill jag lova. Det vill till att hänga med i svängarna!


På väg mot lyktorna, men andra leksaker distraherar en aning.


Kinesiska lyktor är fina

    
De som följt mina äventyr i det stora landet i öster kan knappast ha undgått mitt intresse för kinesiska lyktor.
Jag tycker verkligen om dem. Sedan att jag har köpt lite för många är en helt annan sak. Men även dessa ska nog få plats så småningom. Lite fler väggfasta hyllor, så är lyktorna placerade......
Särskilt glad är jag nu över att Max delar mitt intresse med förtjusning.


Spännande!!!


Mycket att utforska i flera delar


Jätteroligt det här!

Jag har denna första söndag i september förmånen att få vara mormor på heltid.
Jag hämtade Max i Uppsala i går och han har sovit över hos oss utan vare sig sin mamma eller pappa. Jätteroligt att riktigt få rå om honom.
Max är en glad och harmonisk, liten, kille som har stort förtroende för oss vuxna i omgivningen. Han sprider verkligen glädje.
Just nu är det en stunds vila för både Max och oss och sedan bär det av ut på promenad i det vackra vädret.


Dumplings- jiaozi

    
Det ryckte särskilt i min "kinatarm" efter att jag på förmiddagen läst en artikel i Svenska Dagbladet, "Dags för dumplings".
I artikeln presenterades olika "ställen" (restauranger?) i Stockholm där det går att få dessa degknyten från olika länder. Nu var jag mest intresserad av de kinesiska och fann i artikeln inte mindre än sju platser/ restauranger, som jag nu i rask takt ska besöka för att prova just dumplings. Dessa har i Stockholm blivit mycket populära och kommer kanske att nu kunna börja så smått konkurera med alla sushiställen.
Många svenskar reser utomlands till asiatiska länder och har där provat olika slags dumplings. På koreanska kallas de för mandu och på japanska gyoza. Men smaken är ganska lik de kinesiska dumplings. (Jag ska ägna mig åt att provsmaka olika länders dumplings för att få till ett svar.)

Här i Stockholm kändes det idag verkligen som en höstdag och för första gången sedan jag kom tillbaka till Stockholm i juni satte jag på mig jeans och dessutom en lättare fleecejacka. Det var bara +12 och kraftig vind, så dessa mer värmande kläder var behövliga.

Givetvis blev det promenad ner till Drottninggatan 70 och "Pekingmormors Dumpleria".


Tar en kort paus vid Slussen. All klädsel denna dag är från i Beijing; är det Beijingdag så är det.....

Ägaren till "Pekingmormors Dumpleria" är från Peking och heter Qingyun Liu. Och någon mormor är hon inte. Hon har en son och skulle kunna vara farmor men tycker att mormor låter gulligare.
"Dumplerian" på Drottninggatan är som en liten , kinesisk, restaurang. det är ett "hål i väggen". Det finns en bardisk med två stolar och sedan kan kanske två till stå och äta där.
Dumplingen görs för hand och ägarinnan berättar att hon gör ca. 500 dumplings för hand varje dag. Hon betonar att just propotionerna mellan deg och fyllning är viktig. Degen ska vara , anser Qingyun Liu, 1-2 mm tjock. Hennes dumplings fylls med grönsaker, lax, malet kött , kyckling eller lax.
Man får 5 st dumplings och därtill två såser och ris. Priset? Ja, i Stockholm är 65 kr helt överkomligt för detta.
Måste också berätta att jag här inne träffade på en bekant från Beijing, Jacob, som också flyttat hem. Jättetrevligt!

Jag kände mig genast hemma här med det trevliga ägarparet. Jag fick också möjlighet att både prata och förstå kinesiska. Jätteroligt!!!


De trevliga ägarna


Jättegoda dumplings! De får absolut högsta betyg. Hit kommer både jag och Bosse gärna tillbaka!


Bosse äter med god aptit

Nästa vecka ska jag besöka ytterligare en "Dumpleria" i Stockholm och se vad jag tycker om deras dumplings.Oj,oj,oj!

    
Oj, så många fel det blev i förra inlägget om "Förströelse". Riktigt illa! Nu har jag rättat  och hoppas att texten ska kunna läsas och förstås.
Jag hade själv svårt med det.....
Bråttom behöver jag inte ha!

Förströelser

    
När jag nu har tid över så finns det diverse möjligheter till sådant som jag inte hunnit med tidigare.
En sak är att jag lyssnar mycket på radion och gärna P4 Stockholm på morgonen/förmiddagen och senare under dagen också P1.
I förmiddags var det på nytt en av alla de frågesporter som finns i Radio Stockholm.
Idag ville man veta vad den gata heter i Stockholm där Astrid Lindgren bott under största delen av sitt liv i Stockholm.
Svaret kunde jag och ringde upp, Dalagatan.  Visst blev jag förvånad över att komma fram och det visade sig att jag skulle tävla mot en annan person som också svarat rätt.
Nu blev det svårt! Frågorna handlade inte om Astrid Lindgren, som jag hoppats på, utan det var frågor om årtal.
Jag fick svara först och frågan löd " I september, men vilket år kröntes drottning Juliana"?
Antog att jag inte ens var född då och klämde till med 1948. En ren gissning! Men det var rätt! Gissa om programledarna blev förvånade! Det blev jag också!
Nästa fråga gick till min medtävlande och då ville man ha årtalet då Mohammed Ali blev världsmästare. (1974) Hon visste inte och min uppgift var då att svara tidigare eller senare än det hon svarat. Även här blev min gissning rätt. Jippie!
Bra så här långt!
Programmet fortsatte och jag blev uppringd på nytt strax efter klockan 11. Nu var det en manlig motståndare.
Och även denna gång skulle jag börja svara.
Tyvärr!!!!! Denna omgång gick inte alls bra! Det här med exakta årtal är svårt, särskilt som det handlade om väldigt udda händelser.
Men rolig var det ändå!
Jag minns också för några år sedan då jag var med och tävlade varje dag under en vecka i  Lugna Favortiter. Det var olika små  frågesporter och tävlingar i programmet varje morgon och jag lyssnade under resan till jobbet. Ibland ringde jag för skojs skull.
Den gången jag hade tur att komma fram på telefonlinjen handlade frågorna om Estland; geografi, kultur, historia, den nya färjan och annat. Inte alltför svårt tyckte jag.
Jag mötte en ny motståndare varje dag och jag vann delomgångarna. I slutet av veckan blev det final och jag vann tävlingen.
Vinsten blev en lyxresa till Tallin med det då helt nya fartyget, Victoria.
Men det var då det!

Stockholm har i stort denna första dag i september bjudit på fint väder, mest sol men även någon regnskur.
Jag har njutit av de fina gladiolus som jag fått av vänner och kunde genast minnas alla de jag köpte var vecka i Beijing. Vita gladiolus, vita liljor och andra färska blommor är något jag saknar här hemma.
Visst finns blommor i Stockholm också men prisnivån är klart högre. Jag har nog varit lite snål.
Men jag ska fortsättningsvis unna mig färska snittblommor varje vecka här också. Absolut!


Vackra blommor!

I övrigt har maken och jag tagit båten över till Hammarby Sjöstad och promenerat längs kajerna och gick hem via Skansbron över Hammarbyslussen. Det blev drygt en timmes promenad i dag också.Färjan över är gratis och tar bara 6-7 minuter


På väg


Jag tittar tillbaka mot Södersidan. Sofia kyrka skymtas i bakgrunden. (På kyrkogården där vilar bl.a både Anna Lindh och Cornelis Vreeswijk)


Framme i Sjöstaden, observera min SSB tröja....


Som boende kan man ha nära till sin båt


Och i det fjärde röda huset bor vi, på Södersidan. Stan är full av vatten!