Lite "Beijingkänsla" under Stockholmspromenad

    
Har besökt Södermalms "little China", det ligger på Ringvägen, bara 600 meter från vår lägenhet. Här hittar jag en liten bit av mitt Beijing. I butiken finns i princip  ALLT, den är rejält tilltagen och det finns flera olika avdelningar.  Här går det lätt att fördriva någon timme. Mei wenti! Det är verkligen ett sant nöje att botanisera bland alla varor. Det till och med luktar som på Jinkelong i Beijing.......
Och det är absolut ingen brist på kineser heller.
Jag har varit där några gånger tidigare, men oftast går jag tyvärr bara förbi.
Idag gjorde både Liv och Max mig sällskap hit.


Entrén från Ringvägen, vid Skanstull, leder ner i en stor källarlokal.


Porslin, liknande finns       Temuggar i mängder     Korgar för att ånga dumplings
på blomstermarknaden
i Beijing.


Jag hittade minst 20 olika sorters jiaozi och baozi (dumplings) i frysdisken.


Mycket varor finns det!

Vi fortsatte vår härliga promenad Götgatan fram och hoppade vid Meborgarplatsen på buss 59.
En buss vi inte hade åkt tidigare. Den gick snabbt ner till Centralen där vi klev av och fortsatte till Karolinska sjukhuse.
Dessutom klurade vi ut att bussen på tillbakavägen går till Norra Hammarbyhamnen, alltså nästan hem. Jättebra!
Det är i Stockholm ofta mer praktiskt att åka buss än tunnelbana med barnvagn eftersom det inte finns rulltrappor på alla stationer och man då måste ta hiss med vagnen. ( Ofta i mycket dåligt skick, då folk använder dem som toaletter, eller också är de trasiga och då får man bära barnvagnen ner till perrongen.)
På bussar i Stockholm åker alltid en vuxen gratis om man har barn+vagn med sig.
Visserligen har jag sett en del äldre som går på bussen med barnvagn, utan barn, för att ha den som handlingsvagn. Och då blir det genast knepigt med hur chaufförerna ska göra; ta betalt eller inte.....


Max, idag nio månader, glad och förnöjd i väntan på bussen.

I Stockholm finns ingen Wangfujing som exklusiv shoppinggata, men på Biblioteksgatan och i dess närhet hittar man de flesta märkesaffärerna.
Varför inte ett besök inne i Long Champsbutiken? Hos Marc Jacobs eller Mulberry? ( Har redan många av deras väskmodeller)


Biblioteksgatan

Efter att ha gått in och ur många butiker, insåg vi och våra magar att det var dags för en sen lunch eller "fika".
Något i magarna ville vi ha.
Vi hittade ett fint kinesiskt tehus; Grace Tea House. Det ligger bakom Kulturhuset och har adrss Beridarebanan 1B.
Det var jättemysigt, sober stämning och väldigt lugnt och tyst.
Kanske prismässigt inte något för en vardagslunch med en liten krabat. Vi återkommer hit vid  ett annat tillfälle och då utan barn.
På Grace Tea House erbjuds "afternoon tea" varje dag, med ett stort utbud av kinesiska tesorter. Vidare har de "hotpot" och annan kinesisk mat. Tror absolut det är värt minst ett besök.
Jag letar ju bra "Kinaställen" i Stockholm.

Då detta ställe inte var något för oss idag, fortsatte vi till ett gammalt fik, Vetekatten på Kungsgatan 55. ( Strax efter söder om Hötorget och Drottninggatan)


För att nå det gamla konditoriet går man in i en port och kommer sedan in i konditoriet som påminner om en stor, gammal lägenhet med många rum. Här finns också en brödbutik och sommartid en mysig uteservering.

Jag var här för första gången redan 1959 då jag flyttade till Stockholm., men konditoriet är från 1929.
Alltså ett konditori med anor. Nu ville jag presentera denna pärla för Liv och Max.
Här finns förutom delikata bakverk av många slag, också salllader, lättare lunchrätter och härliga smörgåsar. Vill man ha te så finns det många sorter att välja på. Inga tepåsar här inte!
Jag drack högst vanligt svenskt kaffe till min smörgås, i tunna kaffekoppar med fat och vet inte om de har några "nymodigheter i kaffesortimentet" som kaffe latte, espresso elle cappuchino. Men råsocker och mjölk/grädde finns om så önskas.
Som sagt Vetekatten är ett hederligt, gammalt, svenskt konditori med anor......
Gästerna var då inte alla i pensionsåldern, snarare var det en mycket blandad skara av åldrar som hittat hit en vanlig eftermiddag, en vanlig vardag. Här är öppet även på helgerna.


Beställningsdisken inne på konditori Vetekatten. Kaffe, med påtår och te i kanna, serveras i ett angränsande rum.

Hem blev det buss 59 igen och en promenad hem längs kajen.


Hemma igen och solen går ner, Hammarby Sjöstad i bakgrunden.

Nu blir det paus i skrivandet i en vecka.
Tidigt i morgon bitti, klockan 05.05 ska vi vara på tunnelbanan för att ta oss till Cityterminalen och Arlandabussarna. Planet ska avgå strax före klockan 8.

Södra Italien, Kalabrien, längst ner mot Sicilien, är området vi ska utforska.
Och jag ska inte ta med mig datorn!!!!!
Det kommer att kännas ovant, absolut, men jag har ingen aning om internet fungerar mellan bergstopparna och det kan kanske vara skönt att inte vara uppkopplad.
Utvärdering av deta försök kommer.
Men, hittar jag en dator med intenetuppkoppling, så kanske en liten uppdatering kommer.
Nu ska jag packa lite sommarkläder, får se om de kommer till användning. Hoppas, gör jag!
Tar med lite tjockare käder också. Bara för säkerhets skull.
Ninni

Ha en underbar resa!

Stor kram och hälsa så gott till Bosse

Susanne

Tack för alla fina tips! Jag ska besöka Vetekatten i helgen. Det var länge sedan jag var där. Verkligen en oas mitt i Stockholm. Tehuset får bli senare i höst. Låter gott med hot pot och afternoon tea

Ha en skön resa!

Kramar

Åse

Först och främst "Trevlig resa". Det var en perfekt turistinformation som du har skrivit om. Roligt med lite nya ställen med atmosfär. Tyvärr kommer jag inte till S-holm i höst. Har fått tacka nej till den planerade resan med kompisgänget. Prioriterar ärdste sonens födelsedagsfirande i Malmö.

Kul att få höra om er Italienresa.

Kram Åse

Jennie

Hej!Vilken underbar liten butik du hitat,tror inte jag kommer hitta nåt sånt i Skåne men jag ska leta.Annars får kanske jag starta en,fast jag och David hade tänkt starta ett cafe.Namnet skulle vara Gårdagens bröd,vad tror du om det??Ha det bra och nu kommer du väl snart.

Jennie

Hej!Vilken underbar liten butik du hitat,tror inte jag kommer hitta nåt sånt i Skåne men jag ska leta.Annars får kanske jag starta en,fast jag och David hade tänkt starta ett cafe.Namnet skulle vara Gårdagens bröd,vad tror du om det??Ha det bra och nu kommer du väl snart.

Annmari

Härligt en dag med barn och barn barn dagen där på en upptäcks resa med maken, du vet hur man tar vara på livet du! Stor kram och ha en härlig resa ! Ps I går åt jag Dumplings på delin vid Kungsholms strand tillsammans med en på jobbet, hennes första men inte sista dumplings. Ds


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: