Kalabrien, en resa och lisa för själen, del 1

    
Kalabrien, södra Italien, närmare bestämt "tån" på den Italienska stöveln. Här möttes vi av ett Italien som kändes genuint och åtminstone så här års ganska befriat från turister. Högsäsongen var över och vi kände oss inte alls som turister.
Här finns inga menyer på engelska och de flesta pratar inte något annat än italienska. Men vad gjorde det?
Med kroppsspråk kommer man långt och lite italienska kan jag förstå, både i tal och skrift.
Att vi kom att åka just hit till Kalabrien var mest en slump. Vi/ jag satt hemma och tittade lite förstrött på datorn för att se om det fanns något bra tillbud. Det fanns det, bara svårt att välja.
Vi tittade både på reguljära resor och charter och fastnade efter lite funderande  för en resa till just Kalabrien. Här hade ingen av oss varit och vi räknade med lite värme och sol, god mat och dryck och vackra omgivningar. Semester, helt enkelt!
Å andra sidan, vi har ju semester hela tiden. Men lite omväxling och miljöombyte är alltid trevligt.
(Någon dator tog jag inte med och det var lika bra det, för mellan bergen där vi bodde fanns det ingen internetmottagning och stundtals var det lite tjärvt även med mobilmottagningen. Men vad gjorde det? Det kändes riktigt sunt att inte vara uppkopplad.)


Underbar vy från vår terrass ner mot stranden.

Kalabrien, med sina två miljoner invånare, ligger mellan två hav, Tyrrenska havet i väster och Joniska Havet i öster. Avståndet till Sicilien är kort, på smalaste stället ca. 3 km och Messina sundet skiljer Kalabrien från Sicilien. Landskapet är bedårande vackert  och mycket kuperat. En härlig grönska finns över allt och det känns som om jag befinner mig mitt i den italienska vardagen. Här är ingenting särskilt tillrättalagt. Bussar finns inte och det tar omkring 30 minuter i kuperad terräng/väg att ta sig till närmaste livsmedelsaffär. Ren friskvård!
Lika lång tid tar det att gå till tågstationen i Santa Domenica, byn som ligger närmast vårt hotell.


På väg till affären.


En av de två matbutikerna i närheten av hotellet. Utbudet av italienska ostar och lokala produkter var stort.


Här har det nyligen planterats rödlök, som tillsammans med chili och oliver är några av traktens grödor. Olivträd i bakgrunden. Just nu är det skördesäsong för dessa.

Chilifrukter och rödlökar i rikliga mängder


Här i Kalabrien ligger inte hotellen nere vid stränderna utan är byggda en bit upp på bergssidorna och flyter fint samman med naturen. Hotellen här i området består ofta av flera, låga, byggnader och hotell i form av höghus finns inte alls.
Här finns inte heller de milslånga sandstränderna, men väl fina sandstränder och kristallklart vatten.


En del av stranden vid vårt hotell


Och åt andra hållet


Lite för kallt att bada i havet är det för min del, bara 19 grader.....


Det var inte varmare vatten i poolen så bad var inte att tänka på för mig, badkrukan. Men att lapa sol, det gillar jag.

Vi hade valt ett hotell med halvpension, hotell Stromboli. ( Här ebjuder de flesta hotellen halvpension)
Det skulle vara kontinental frukost och av tidigare erfarenheter så var jag beredd på lite kaffe, bröd och marmelad.
Så för att förstärka det hela så hade jag plockat med mig kaviar, ost och rökt korv hemifrån. Jag hade ju ingen aning om att det fanns en välutrustad motsvarighet till ICA på 30 minuters promenadavstånd.
Nu visade det sig att detta var helt i onödan. Frukosten på hotellet var riklig och erbjöd minst ett 10 tal olika kaffesorter, te,  flingor i stort utbud + mjölk, äggröra, ljust och mörkt bröd, ost, salami och skinka.
Ja, så kan det vara med erfarenheter......
Middagarna bestod av flera rätter. Till varje middag kom ett formulär där vi fick fylla i vilka rätter som önskades.


Vad ska vi äta i kväll?


En carpaccio, torkat nötkött, med ricottaost och rödlökssallad blev det för min del. Gott!!!!!

Tillförrätt fanns stod valet mellan två olika pastarätter och en soppa. Varmrätterna hade ett fisk eller köttalternativ och var dag fanns också en lättare variant med lokala delikatesser. Som tillbehör fanns också val olika dagar mellan varma tillbehör som paprika, squash, potatiscroketter etc. eller sallader med och utan rödlök.
Frukt serverades ofta till dessert eller så fanns olika italienska specialiteter.
Vi tyckte maten var bra och åt med god aptit. Men det är klart att det inte var några gourmétmåltider, utan vanlig, italiensk, husmanskost.
Sista kvällen serverades en typisk, italiensk, buffé som var väldigt uppskattad.


"Vår servitör" serverar mig olika pastarätter


Mousserande vin, serverades så här fint.


Underbara hibiskusblommor längs vägen

Katarina

Vad skönt att ni passar på och gör roliga saker.

Du är jättebra på att hitta resor och få till det. Ser fram emot att läsa del 2.

Kramar

Iris

Vackert,gott.

Härligt för er.

Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: