Hong Kong, väl värd en resa (del1)

    
 Hong Kong, denna forna brittiska koloni som 1997  återlämnades till Folkrepubliken Kina, en metropol med stort M. Hong Kong och Macau (tidigare portugisisk koloni) är två särskilda administrativa regioner i Folkrepubliken KIna och har behållit sitt egna politiska och ekonomiska system, dock med visst knorr från "storebror", man brukar säga "ett land, två system".
Jag vet inte riktigt vad jag förväntat mig, men ett besök i Hong Kong hade länge funnits på "min lista" och befinner man sig ett par flygtimmar därifrån så blir det en minnesvärd upplevelse. På några dagar hinner man  få en överblick och insupa atmosfären i denna stora stad som finns på liten yta, (något mindre än Öland) och med ett otroligt utbud av precis allt.
Hong Kong är omgivet av vatten och består av en massa öar och mellan dem kan man ta sig över broar, med båt elller genom tunnlar under vattnet som t.ex. mellan Hong Kong Island och halvön Kowloon, på andra sidan.
(Med båt/färja tar den turen ca 10 minuter)
Allt känns väldigt nära i Hong Kong. Husen står tätt, är enormt höga och myllret av människor, bussar, spårvagnar, motorcyklar och bilar är enormt.
Jag tittar åt alla håll samtidigt. Känner mig som en uggla och är definitivt rädd för att missa något.
Jag som i vanliga fall tycker att Beijing med förstäder och sina 22 miljoner invånare är stort, vilket det är, men allt är mer utspritt. I Hong Kongområdet beräknas det finnas 7.5 miljon invånare och de bor tätt, väldigt tätt och man räknar med att endast 25% av ytan är bebodd. (Stora bergsområden bidrar till det.)
I Hong Kong känns avstånden korta och är det också, jämförelsevis, och man går ganska lätt från punkt A till B och vill man inte gå så är det trevligt med en spårvagnstur.
Vi hade fått mycket bra råd om vad vi skulle göra och uppleva i Hong Kong av vänner som bott där, så vi var väl förberedda mentalt inför mötet med staden med stort H. En stad, med en puls; som ständigt tickar på för fullt.
Först av upplevelserna (förutom flygplatsen i sig) blev mötet med alla broar och tunnlar på vägen in från flygplatsen. En speciell känsla bara det..
 


Hotellet på Hong Kong Island var klart inbjudande och enormt i storlek på alla sätt.

Vårt rum, jättestort och i tre avdelningar var inrett i väl gammeldags stil även för oss, men lyxigt var det.
( Här fanns "guldkranar" i badrummet både till dusch och bubbelkar)
 
En tur ut i den vackert upplysta kvällen för att äta en god middag kändes som en bra avslutning på denna ankomstdag, torsdag, och vi passade på att ta en tur med Star Ferrys över till Kowloon.
Området där vi bodde vid Victoria harbour.
Färjorna går i skytteltrafik mellan H.K och Kowloon.
 
En tur på fredagens förmiddag med spårvagn över ön blev en alldeles utmärkt början på dagen. Till ett pris av motsvarande 2 sek. fick vi se stora delar av staden från spårvagnens övervåning.
Sedan en promenad till den gamla bergbanan som leder upp till Victoria Peak, en av Hong Kongs högsta toppar, 552m över havet. 
Och det fler än vi som ville ta sig upp så att stå 30 minuter i kö och vänta var helt o.k. 
Spårvagnen, eller snarare bergsbanan, upp till "Peaken" var färdigbyggd 1888 och före dess var det vanligt att människor bars upp hit i bärstolar.
Mellan 1903 och 1940 så fick endast européer och regeringspersonal bosätta sig uppe på Victoria Peak och här uppe var luften förhållandevis klar och ren och utsikten helt fantastisk. 
Även idag är detta ett av Hong Kongs mest fashionabla områden att bo i. 

Utsikt från Victoria Peak. Varje år kommer omkring 7 miljoner människor hit upp
                                                för att beundra utsikten. Hyfsat klart, dagen till ära.
 
Mycket blommor och grönska överallt. Vackert!
 
 
Sen var det det här med shopping....Jag blev nästan mållös av att se utbudet från alla modehus och givetvis
var jag inne i flera av de stora kedjorna för att titta. Jag kan inte säja annat än att jag blev helt betagen av dessa skor från Gucci. Sen är det en helt annan fråga om jag ens skulle kunna gå mer än fem meter i dem. Kanske i de svarta? Med lite positivt tänkande.

                                 
                          Jag föll handlöst för de svarta skorna. Visst skulle väskan passa mig helt perfekt?
(OBS!!! Allt från Gucci, original)
 
Kunde inte låta bli att titta in i klockbutiken bredvid, endast äkta vara och inte en klocka under 500 000 kr.
 
Dagen går mot sitt slut. Fest i stan, Hong Kong Seven; internationella rugbytävlingar med deltagare från 25 länder.
Middag, skaldjur av alla de slag vid Vicroria Harbour, en stund på en bar för att studera kvällslivet och vi strosar senare mot hotellet i den sena, ljumma, kvällen.
 
 (Inlägg nr 14 i #blogg 100)
Anna i Quality Hotel, Arlandastad

hahaha, här planerar man och tror att man måndag kväll ska få äta middag med Ditte o Bosse i Beijing....men så är det inte, ChinaAir ville inte lyfta från Arlanda igår....ännu inget besked om när de vill/kan flyga oss till Beijing...så det är bara att gilla läget : )

Hoppas vi syns inom närmaste dagarna hihihi

Christina

Att du inte kopte dem, jattesnygga!!

Ingrid

Vilken härlig resa!Ni passar då på att uppleva världen. Fortsätt med det!

Du skulle köpt skorna!

Kanske kan du hitta dem i Peking, jättesnygga, tycker jag också.

Kramar och många hälsningar

Katarina

Vad roligt att ni tyckte om Hong Kong. Det är en fantastisk stad på alla sätt och vis.

Ser fram emot att läsa del två av reserapporten.

Trist att du inte slog till på skorna. Nåt kan du väl unna dig....De svarta hade passat dig perfekt.

KramÅse

Håller du med om att Beijing är en småstad i jämförelse? Häftiga bilder.

Jag gillade hotellrummet. Det andades verkligen lyx.

Tror nog att du kommer att köpa med dig något häftigt Guccilikt. Det finns väl kopior.

kram från Åse

Znogge

I det hotellrummet hade man kunnat tänka sig att tillbringa en dag eller två. Fast natt ska jag kanske säga... Spännande shoppning men lite för dyr för min smak så förstår att det finns en marknad för alla billiga kopior.

Kram

Svar: Jo, det blev tre nätter här. När jag tittade ut genom fönstret på morgonen tyckte jag att det var mulet, men det var de andra skyskraporna som hindrade ljuset. Roligt att se lite av utbudet i butikerna, men det blev ingen shopping här fär min del. Och billiga kopior finns det en marknad för, men oftast är de så dåligt gjorda aytt det lyser kopia lång väg. En rolig resa var det och även utan inköp-
Kram!
Ditte

Ami

Förstår att det är en upplevelse! Min syster har varit där några gånger och hon bara älskar Hong Kong :)
Vet inte hur jag ska få med mig Patrik dit??
Kram

Svar: Nja, kan vara lite knepigt just nu, det förstår jag. Men på sikt kanske. Annars går det nog lika bra ändå. Jag var också förtjust i HK, men bosse tyckte stundtals det var rörigt....
Kram!
Ditte

Znogge

Personligen avstår jag hellre än har en billig kopia men det är naturligtvis väldigt olika med det...

Kan tänka mig att det var en intressant resa :-)

Svar: Håller helt med. Jag också! Det var händelserika dagar och roligt att ha besökt HK och troligen kommer jag nog inte dit igen .
Ditte

FREEDOMtravel

Dit skulle vara spännande att komma nån gång! En annorlunda del av Kina. Jag har vara varit i i Beijing, Xian och Guilin.

Freedomtravel

Dit skulle vara spännande att komma nån gång! En annorlunda del av Kina! Jag har bara varit i Beijing, Xian och Guilin.

Svar: Hong Kong rekommenderas om man är i Asien och ett stopp på några dagar räcker bra.
Ditte

Helena FREEDOMtravel

Jag har provat att kommentera två gånger, men ser inte att kommentaren kommer fram? Skräpposten kanske? (Nu provar jag med annan e-postadress och utan att ange hemsidan)

Svar: Tråkigt! Det brukar fungera bra med att kommentera. Nej, inget i min skräppost. Men det vore roligt att få veta din hemsida så hoppas på det.
Ditte

Ann-Kristin

Ofattbart så mycket Du och Bosse har sett och rest! Tyckte hotellrummet såg fint ut, varför gammalmodigt?
De vita skorna skulle jag nog inte klara, men High hills har jag travat i fr 14-40 år. Efter 40 när jag skulle börja motionera kunde jag inte få ner hälen. Sprang på tå 😃
Kram/A-K

Svar: Det har blivit en del resor och upplevelser under åren. Och många skratt! Idag kan jag ha högklackade skor med lagom höjd men blir de för höga så kan jag bara sitta med dem. Har ett sådant exemplar... Men då har du kanske gjort ditt i dessa högklackade skor? Lagom är nog bäst. Kram!
Ditte

Ama de casa

Hongkong är en intressant stad tycker jag. Eller VAR i alla fall. Har inte varit där sen kineserna tog fick tillbaka stan. Men jag gissar att det inte har ändrats så mycket ändå :-)

Svar: Nej, det är nog samma stad idag. Trångt är det fortfarande och är man i trakterna så är ett besök här alltid roligt
Ditte

Ghugge

Vilken resa! Jag tycker att ni är så modiga och äventyrliga!;) Lite lyx och flärd är ju aldrig fel;) Tack för att vi fick följa med.. Kram!🐔

Svar: Äventyrliga är vi nog, inom rimliga gränser, men jag gillar arr ordna våra resor på egen hand och tycker själva planeringen är roligast. Fortfarande är nog vår resa till Tibet den mest spännande, vackra och mest intressanta resa vi gjort. Så annorlunda och få turister.Jag håller helt med dig att lite flärd då och då är trevligt.
Och roligt att ni hängde med.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Oj oj vad mycket du och Bosse har sett och upplevt tillsammans under åren.
Kram

Svar: Det har blivit en hel del och det finns mycket kvar att se och upptäcka även på närmare håll.Kram!
Ditte

Fia

Intressant reportage från HK med jättefina foton! Nu har jag lärt mig nåt nytt igen!
Imorn får vi njuta av soligt väder igen och den snö som kom häromdagen är puts weg, härligt!
Kram
Fia

Svar: Tack! Hong Kong var en spännande stad att besöka och extra roligt om du lärde dig något nytt på resan. Här hoppas vi också på sol i morgon och gärna fler plusgrader . Tror snön är borta här också och nu behöver den inte komma tillbaka mer förrän till vintern. Kram!
Ditte

TantGlad

wooow...dendär shoppingen skulle jag vilja gå på. Vilka ursnygga skor dessutom.
Det ser ju sååå lyxigt ut där borta i Hong Kong. Vilka pampiga bilder.
Det måste ha varit ett superspännande ställe.

Nu kommer solen till mig. Ha en jättefin tisdag fina Ditte.

Kramelikram.

Svar: God morgon! Sol här också och hoppas den stannar kvar hela dagen. Shoppingen i Hong Kong är enastående men ibland räcker det med att titta. Önskar dig en fin dag! Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon Ditte ....Ja det är mäktigt där borta ser jag & du har ju smak för det goda vad gäller skor & väskor som är en passion för många av oss :) härliga bilder o lyxigt hotell hoppas du får en fin dag kram

Svar: God morgon ! Visst är det spännande med resor som gjorts och jag hoppas på många fler även om det nu blir på närmare håll. Väldigt trevligt det också.kram!
Ditte

Sanna Preifelt ❤

Hong Kong är verkligen ett av mina drömresmål. Har, som du vet, varit i Shanghai, men Hong Kong verkar ju 100 gånger fräckare :) Hade gärna åkt dit!

Svar: Shanghai är ju en stor och modern stad, men HK är snäppet värre och ytan är mycket mindre. Men häftigt!
Ditte

Marja

Ja, Hong Kong verkar vara väl värd en resa. Fin presentation! Jag undrar om jag inte skulle känna lite klaustrofobi mitt i stan bland alla människor och öga hus. :)
Kram! :)

Svar: Jodå, det är trångt! Men det finns också en hel del fina grönområden också. Och husen är höga, väldit höga.Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Vi flög in till Hong Kong på julafton 1979 på väg till ett jobb i Jakarta, Indonesien.
Den gamla flygplatsen lär ska ha varit en av de svåraste att landa på, för den
låg inne bland skyskraporna. Har hört att den nya är fantastisk.

Vi gav oss ut bland folkvimlet, och på julafton var det trångt, ska jag säja.
Till min förvåning kom vi på en butik som sålde svensk mat. Hade allt som
behövdes för en svensk julmiddag - nästan så jag önskade, att jag hade haft
möjlighet att laga mat. :)

Som vi gick omkring, kunde vi se den stora skillnaden mellan rika och fattiga.
Men det blir man van vid, när man bor i en storstad i Asien.
Don och jag reste på statens pengar, så det blev inget lyxhotell för oss. :)
Shopping är inte nånting jag är särkilt het på, men Hong Kong lär ju vara,
eller åtminstone HA varit, ett shopping Mecca. Roligt att ha haft chansen
att se denna märkliga stad.

Svar: Oj en flygplats inne på Hong Kong Island, det låter inget vidare. DEn nya ligger ca 5 mil från HK Island så det kändes hur bra so helst att landa där och så modern att de flesta flygplatser känns gamla. Och folkvimmel även då!
Nja, jag shoppar heller inte så mycket, men det är roligt att titta .
Fattigdomen kommer man inte ifrån och kanske var den inte så synlig nu i H.K. som i Jakarta (har bara snabbt varit där) och Manilla och andra stora städer i Asien.
Men visst är det roligt att vi båda varit här och en mäktig stad är det.
Vad gällde vårt hotell så hade jag säkert luskat fram ett bra rabattrebjudande för det var vi som betalade....Jag är bra på sådant!
Ruth, både jag och andra läsare av min blogg är så glada att läsa det du skriver och delar med dig av. Fantastiskt! Stort tack!
Ditte

Tove Olberg

Vilken romantisk tavla att sova under! 5 meter i de skorna ja max, jag väljer de vita i så fall. Upplevelse att ta del av!
kram

Svar: Bra! Jag tyckte om båda men du får ta de vita. Snygga tillsammans om inte annat. Hotellet var nästan lite för elegant men visst sov vi bra, både under tavlan och för att vi var slut efter dagens alla intryck. Kram! 😀
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: