Hong Kong, del 2...

    
Jag måste träna på att begränsa mig när jag skriver. Jag vet det, men jag skriver i första hand för min egen del.
Jag vill minnas det jag upplevt under min tid här i området.
Att senare läsa texter och se bilder, inbillar jag mig, kommer att göra mina/våra minnen starkare. 
Ja, jag inser att det kanske inte behövs. Att leva här och nu är viktigt, men att också påminna mig själv på ålderns höst om vad jag faktiskt upplevt, känns också väsentligt.....

Nåväl, Hong Kong var det.....

Lite historia kan aldrig skada; 
Hur blev då Hong Kong brittiskt?  Jo, i början av det första Opiumkriget 1839 så ockuperade britterna staden och Kina fick avstå området 1842.
Hela området med många öar, består av Hong Kong Island, Kowloon som är en halvö och införlivades i systemet efter andra Opiumkriget 1860, samt Nya Territorierna.
Till området hörde också Macao, en tidigare portugisisk koloni.
I Hong Kong är 98% av befolkningen kineser och man talar kantonesiska. Detta språk är helt annorlunda än rikskinesiskan, mandarin. Talar man mandarin eller kan skriva det så går det ändå inte att förstå vare sig talad eller skriven kantonesiska. Mycket faschinerande!!!
Filippiner, indonesier och amerikanare utgör i stort de invandrargrupper som finns representerade i Hong Kong.
Hong Kong var brittiskt ända till 1997. Då blev det införlivat med Kina igen under parollen, " Ett land, två system".
Hong Kongs ekonomiska och politiska stystem har behållits och området anses vara demokratiskt och religionsfrihet råder.
Idag anses Hong Kong vara ett stort finansiellt center, vilket märks överallt i staden.
Engelskan som språk är utbrett och en kvarleva från den brittiska tiden.


Skulpturen vid torget utanför Hong Kongs mässhallar symboliserar stadens återlämnande till Folkrepubliken Kina, 1997. Då blev Hong Kong en administrativ region inom Folkrepubliken Kina. ( Hit hör även Macao)


Del av mäss och utställningshallarna där monumentet finns.

Våra dagar i Hong Kong var lätta att fylla och vi hann med att se och uppleva en hel del. Kanske mer än vad vi tänkt från början.

En tur med en dubbeldäckad buss ut till havet vid Stanley Market gav oss en bra överblick av omgivningarna och samtidigt ett möte med havet. Marknaden passerade vi raskt utan att köpa något, men miljön här ute vid havet var själva behållningen. Åtminstone i mina ögon! 


Windsurfingkurs


Del av sandstranden vid Stanley Beach


Mycket man INTE får göra. Det måste vara ordning och reda!Men grilla på avsedda platser det får man och murade grillar finns det gott om. Något att ta efter hemma i Sverige kanske?


Tid för eftertanke.....

Dagen gick fort och aftonen tillbringade vi delvis på Kowloonhalvön. Nattmarknaden på Temple Street var en av de platser vi besökte.
Att det är trångt och ibland svårt att ta sig fram i Hong Kong är lätt att förstå om man tänker sig att det bor omkring 7 miljoner människor på en yta som är ca. 1/3 av Gotlands yta.
Husen är jättehöga och i mitt tycke völdigt smala, men allt för att utnyttja den dyrbara tomtmarken. Antalet bilar är stort, men kommunikationerna är helt fantastiska och jag antar att många använder sig av dessa. 
Här skulle Stockholms Lokaltrafik kunna lära sig ett och annat.....
Cyklister var sällsynta, vilket är förståligt, för utrymme för cykelbanor finns inte. 
Men som sagt, alla kommunikationer fungerar helt perfekt. Det är enkelt och mycket smidigt att ta sig över allt. Att gå fungerar också utmärkt och avstånden känns korta jämfört med Beijing.

Mycket folk;
På söndagarna samlas den indonesiska kolonin i området runt Victoria Park  för att umgås. Många är lediga och man sitter gärna hela dagen på trottoarerna och har picknick.


Att sitta uppe vid poolen på takterrassen till vårt hus, 36 våningar upp och blicka ut över stan och filosofera var också en mycket angenämt.
Att samla ihop mig själv, tankar och upplevelser som Bosse och jag varit med om under våra tre dygn i Hong Kong kändes lätt här uppe bland molnen.
Och minnena tar vi med oss.


Hej då, Hong Kong! Vi ses igen!
Ingrid

Tack för den här resan! Jag njuter av att få följa med som passagerare.

Många kramar

Åse

Det är tur att du skriver ner allt så utförligt som du är med om. Så många upplevelser skulle nog bli ett enda kaos i huvudet efter ett tag.

Kul att läsa är det i alla fall!!!

Kram

Susanne

Vad spännande! Tänk att bara kunna ge sig i väg till Hong Kong över en helg. Avundsjuk är jag!

Jättekul att du passar på att se dig omkring i närområdet, som du själv brukar säja.

Kramar och Glad Påsk!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: