Hong Kong, del 2...

    
Jag måste träna på att begränsa mig när jag skriver. Jag vet det, men jag skriver i första hand för min egen del.
Jag vill minnas det jag upplevt under min tid här i området.
Att senare läsa texter och se bilder, inbillar jag mig, kommer att göra mina/våra minnen starkare. 
Ja, jag inser att det kanske inte behövs. Att leva här och nu är viktigt, men att också påminna mig själv på ålderns höst om vad jag faktiskt upplevt, känns också väsentligt.....

Nåväl, Hong Kong var det.....

Lite historia kan aldrig skada; 
Hur blev då Hong Kong brittiskt?  Jo, i början av det första Opiumkriget 1839 så ockuperade britterna staden och Kina fick avstå området 1842.
Hela området med många öar, består av Hong Kong Island, Kowloon som är en halvö och införlivades i systemet efter andra Opiumkriget 1860, samt Nya Territorierna.
Till området hörde också Macao, en tidigare portugisisk koloni.
I Hong Kong är 98% av befolkningen kineser och man talar kantonesiska. Detta språk är helt annorlunda än rikskinesiskan, mandarin. Talar man mandarin eller kan skriva det så går det ändå inte att förstå vare sig talad eller skriven kantonesiska. Mycket faschinerande!!!
Filippiner, indonesier och amerikanare utgör i stort de invandrargrupper som finns representerade i Hong Kong.
Hong Kong var brittiskt ända till 1997. Då blev det införlivat med Kina igen under parollen, " Ett land, två system".
Hong Kongs ekonomiska och politiska stystem har behållits och området anses vara demokratiskt och religionsfrihet råder.
Idag anses Hong Kong vara ett stort finansiellt center, vilket märks överallt i staden.
Engelskan som språk är utbrett och en kvarleva från den brittiska tiden.


Skulpturen vid torget utanför Hong Kongs mässhallar symboliserar stadens återlämnande till Folkrepubliken Kina, 1997. Då blev Hong Kong en administrativ region inom Folkrepubliken Kina. ( Hit hör även Macao)


Del av mäss och utställningshallarna där monumentet finns.

Våra dagar i Hong Kong var lätta att fylla och vi hann med att se och uppleva en hel del. Kanske mer än vad vi tänkt från början.

En tur med en dubbeldäckad buss ut till havet vid Stanley Market gav oss en bra överblick av omgivningarna och samtidigt ett möte med havet. Marknaden passerade vi raskt utan att köpa något, men miljön här ute vid havet var själva behållningen. Åtminstone i mina ögon! 


Windsurfingkurs


Del av sandstranden vid Stanley Beach


Mycket man INTE får göra. Det måste vara ordning och reda!Men grilla på avsedda platser det får man och murade grillar finns det gott om. Något att ta efter hemma i Sverige kanske?


Tid för eftertanke.....

Dagen gick fort och aftonen tillbringade vi delvis på Kowloonhalvön. Nattmarknaden på Temple Street var en av de platser vi besökte.
Att det är trångt och ibland svårt att ta sig fram i Hong Kong är lätt att förstå om man tänker sig att det bor omkring 7 miljoner människor på en yta som är ca. 1/3 av Gotlands yta.
Husen är jättehöga och i mitt tycke völdigt smala, men allt för att utnyttja den dyrbara tomtmarken. Antalet bilar är stort, men kommunikationerna är helt fantastiska och jag antar att många använder sig av dessa. 
Här skulle Stockholms Lokaltrafik kunna lära sig ett och annat.....
Cyklister var sällsynta, vilket är förståligt, för utrymme för cykelbanor finns inte. 
Men som sagt, alla kommunikationer fungerar helt perfekt. Det är enkelt och mycket smidigt att ta sig över allt. Att gå fungerar också utmärkt och avstånden känns korta jämfört med Beijing.

Mycket folk;
På söndagarna samlas den indonesiska kolonin i området runt Victoria Park  för att umgås. Många är lediga och man sitter gärna hela dagen på trottoarerna och har picknick.


Att sitta uppe vid poolen på takterrassen till vårt hus, 36 våningar upp och blicka ut över stan och filosofera var också en mycket angenämt.
Att samla ihop mig själv, tankar och upplevelser som Bosse och jag varit med om under våra tre dygn i Hong Kong kändes lätt här uppe bland molnen.
Och minnena tar vi med oss.


Hej då, Hong Kong! Vi ses igen!

"Kunskap och kultur"

    
En helt vanlig onsdagskväll, nja inte riktigt. I kväll var jag på en författarkväll på Svenska Ambassaden. Jag är så glad för dessa kvällar. De tillför alltid nya tankar och upplevelser.
Några gånger om året så ordnas dessa författarkvällar och jag går alltid dit glad i hågen. Det känns alltid lite lyxigt att få sätta sig ner och bli serverad bitar från den mer "litterata världen".
I kväll var det Johan Björkstén, företagare i Kina sedan länge, författare, m.m. m.m. som var föreläsare.
Johan har vistats i Kina sedan 1986 och har gedigna kunskaper om precis allt som rör Kina, däri även inkluderat hans gedigna kinesiska språkkunskaper. 
Johan har också skrivit den lärobok i kinesiska som används vid flera svenska universitet. Även jag har den! Och jag använder den!!!!
Johan började med att berätta om sin senaste bok; "How to Manage a Successful Business in China". 
(Den är skriven tillsammans med Anders Hägglund, tidigare chef för Sandvik i Kina.)
Det finns skillnader mellan att lyckas i lilla Sverige, Europa och här......
I Kina är "guanxi", vänskap; att bygga relationer viktiga. (Det engelska ordet kan vara "networking".)
Guanxi, byggs upp under en lång tid och det innebär också att värna om sina vänner i många sammanhang. Exempelvis, är man på restaurang och ser att en gäst tycker om räkor så äter man själv mindre av dessa för att vännen ska få fler....
Tentaklerna, lyhördheten och radarn är alltid ute. Så är det inte alltid i den västerländska kulturen.
Att bedriva affärer i Kina innebär också för en västerlänning/svensk att förstå att Kina är gigantiskt både till ytan och folkmängd.  Landet i själv är som en hel kontinent.
Det innebär också att förstå att allt inte "är som hemma".
Kvitton eller"fappiao", som det heter på kinesiska förekommer absolut inte på samma självklara sätt som man kan vara van vid. Här gäller det för de ekonomiskt ansvariga på den svenska hemmaplanen att tänka om. Inte så lätt kanske!
I Kina är också stämplar av olika skag mycket viktiga. Det ska stämplas på många ställen på ett eller fler papper. Ju fler stämplar, ju bättre....
Stämplarna på ett företag är alltid noga inlåsta och det är flera turer för att få tillgång till den nyckel som leder in till skåpet där stämpeln finns. Många papper ska skrivas på innan stämpeln kan kvitteras ut. 
Språkförbistringar, hur en översättning från engelska/svenska tolkas, kan också innebära komplikationer. Nyanserna i översättningen till kinesiskan är otroligt viktiga. Det är lätt att grava missförstånd uppstår.
Dessa i sin tur kan få oanade, negativa, konsekvenser.


Böckerna: från vänster; "How to Manage Successful Business in China", till höger "I Mittens Rike" och längst fram läroböckerna i kinesiska.

Kunskapen om Kina och dess historia är påfallande låg hos både svenska politiker och det gör det svårt för dem att föra framgångsrika diskussioner.
Även i svenska läroböcker i skolan står det att boktryckarkonsten uppfanns av Gutenberg i Tyskalnd. Helt fel, det vet väl nästan alla. Den uppfanns i Kina och betydligt tidigare, redan på 800 talet. 
I svenska läroböcker brukar det finnas med 4-5 sidor där både Kinas historia och geografi behandlas. Hur ska då kunskapen om detta lands omfattande och betydelsefulla historia nå fram. Kunskap krävs för att förstå!

- Vad händer i Kina idag?
- Hur kommer det sig att Kina lyckats så bra de senaste 30 åren?
- Vilken är vägen till framgång?
- Vilken bild ger svenska medier av Kina?
- Uppfinningar från Kina som finns i vår svenska vardag. (bl.a. skottkärran, papper, papperspengar, krut, rodret m.m.)

 
Johan Björkstén, signerar en av böckerna.

Kunskap med stort K fick jag med mig denna afton.
Jag ser fram emot att läsa mer om Kina.
Jag vill lära mig mer och jag vill försöka att förstå.
Jag är nyfiken.

"Kina har sovit i 200 år och har nu vaknat. Landet vill på nytt ha det bästa och bli först igen".

Jag tror att förutsättningarna finns!!!! 

Mer kunskap!!!
 I morgon åker maken och jag till Hong Kong över helgen. Nya upplevelser, erfarenheter och väldigt, väldigt, roligt......
Ingen dator med och  ingen blogg på några dagar! ( Om det inte finns dator på hotellet......)
 

Tema; "Världsutställningen i Shanghai"

    

Hela skolan jobbar nu under våren med ett tema; "Världsutställningen i Shanghai". Den öppnar den 1/5-2010 och skall pågå till 1/10.
Givetvis är utställningen ett bra tema för skolan att satsa på. Inte nog med att vi fördjupar oss i Kina, de andra länderna runt om i världen kommer med av sig självt. Härligt med omvärldsorientering!
Våra elever är ju mycket beresta och att samla deras tidigare erfarenheter och kunskaper med nya, känns både spännande och givande. En utmaning både för oss lärare och för eleverna.
Idag hade vi en trevlig upplevelse tillsammans, allt under ledning av 5-6orna och deras hemkunskapslärare, Kerstin. 
Eleverna hade bjudit in oss andra till olika restauranger från skilda håll i världen. Givetvis bjöds det på egenhändigt lagade smakprov från länderna.
Vad säjs om följande......

Små, minihamburgare från U.S.A.Kebabkött med stark sås och potatisstrimlor, serverades av två för dagen utklädda "araber"


Mexikansk majssoppa och quesadillas med ost och skinka serverades av två flickor iklädda stora "sombreros"


Från Canada kom dessa små, utsökta, munsbitar med räkröra

Gissa om detta var ett populärt avbrott från den vanliga ubdervisningen fram på eftermiddagen.
En av mina elever sa spontant, "Ditte, jag tycker att vi alla ska ge 5-6orna en stor applåd". "Det här var jättegott och jättefint ordnat".
Och visst blev det flera applåder, både till 5-6ans elever och till Kerstin.
Mången tack!!!!
Kanske kan detta vara något att ta efter på andra håll???


Kö till räksnittarna och till de mexikanska smakproven.

Bäst att påpeka; lunch hade barnen ätit tidigare på dagen, så allt som serverades var utsökta, mindre, smakprover på mat från några olika länder.
Ett härligt initiativ!!!

Våren är här!!!!

    
I går var det vårdagjämning enligt den svenska almanackan. Och idag ska enligt den kinesiska almanaclan vara den sista dagen på våren. Så i morgon är det sommar. Nåja, det tror jag ju inte, men varmare ska det bli. Åtminstone enligt väderprognoserna.
 Här var det dessutom sandstorm i går. Det kan det bli då och då. När jag tittade ut genom fönstret på morgonen var det ett konstigt och annorlunda ljussken. Det gick mest i brun/gult. 
När jag klev ut på husets yttertrapp förstod jag genast vad det var frågan om. Bilarna var liksom inpackade i ett rött lager och finkornig sand yrde omkring. Ungefär som snöstorm, men med sand. 
Den här röda sanden letar sig in genom fönstren, så det låg även ett litet lager sand i mina kinesiska böcker. 
Här rekommenderades man att vara inomhus.
 Dessa sandstrrmar är en av anldeningarna till att det planteras så mycket träd i och runt om Peking. Trädens rötter ska binda jorden är det tänkt och kronorna stoppa en del av den virvlande sanden. Numer förekommer inte sandstormar lika ofta som tidigare. Så visst har träden som planterats betydelse. Jag tror att jag under min tid här har varit med om två sandstormar. Och de har kommit just vid den här tiden. Luften är väldigt torr och sanden kommer inblåsandes fråm Mongoliet. 
Ja, världen kan se olika ut. I vissa områden är det nu stora översvämninger, i andra rejäl torka och i Karlstad i Sverige är det kris. Vattenrör har sprängts av kylan och folk har inte det vatten de är vana vid.
Tänk så lika, men ändå inte. Ibland saknas det i Sverige lite perspektiv på tillvaron....

Men nu är det vår!!! Visst?
Idag har det varit +15 och jättefint nästan hela dagen. Jag har letat vårtecken.
Människor jag mött har förundrat tittat på mig då jag tagit kort.


Tendens till grönt gräs, nyvattnat, (dränkt) utanför vår port. 


Här vattnas det, rejält. Snart är det grönt här!


Ännu mer grönt!

Apropå gröda!
Visst är det härligt med blommor? För min del älskar jag både rosor och orkidéer.
De har inga begränsningar vad gäller årstider. 


Visst är rosor vackra? En present så här i vårdagjämningstider från maken.

Och så var det min vackra orkidé.... Här är det så torr luft inomhus att jag därför avstått från att köpa dem. ( Orkidéer ska ha hög och jämn lugtfuktighet)
Men när jag i går fick denna av vänner så insåg jag hur mycket jag saknat dessa blommor.
(Hemma i Stockholm samlar jag på dem och under min frånvaro så är de utackorderade till olika vänner som tar väl hand om dem.)

 
En av mina absoluta favoritblommor.

För att riktigt möta sommaren åker maken och jag till Hong Kong på torsdag.
Där har vi aldrig varit och någon gång ska vara den första, men kanske inte den sista.... och vi ser fram emot en härlig, lyxig, weekend där med mängder av upplevelser. 

I morgon är det ny arbetsvecka, kanske i sommarens tecken????
 
  

Marknad

    
Bestämde oss idag för att ta en vända till kött-fisk-frukt och grönsaksmarknaden, Sanyuanli. Vi har varit här då och då tidigare och det har varit långt mellan gångerna.
Nu ska det absolut bli oftare.
Tänk er en inomhusmarknad, nästan som Östermalmshallen eller Hötorgshallen i Stockholm, men i väsentligt mindre skala och utan restauranger. 
Utbudet av frukt, grönsaker, kött av alla de slag, samt fisk och skaldjur är stort och till priser som man inte ens kan drömma om hemma i Sverige. Här finns även tebutiker, en ostaffär och andra mindre affärer Det är lite diversehandel över det hela.
På den här marknaden gör även många restauranger sina inköp och allt är väldigt fräscht.

 


En av grönsaksbutikerna, jättefina varor och så billigt.


En av fiskdiskarna. Färsk fisk och skaldjur flygs in var dag från södra Kina. Laxen kommer från Norge och Kanada. Man undrar varför den ska vara så dyr i Sverige? Det är betydligt längre flygresa hit för den!


Här köpte vi jättefin fläskfilé för 40 yuan kilot. ( Ungefär samma i kr)
Och den var putsad, inget att skära bort!!!


Hos den här handlaren fanns det lammkött i alla dess former.

Vi passade också på att köpa ett kg oxfilé när vi ändå var här. Helt putsad och fin, kom den till ett kg pris på under 50 yuan.
Ja, vad ska man säja? Det finns ju ingen anledning att inte ta sig hit för diverse olika inköp.
Från oss tar det 30 minuter till fots, bra motion, och med cykel kanske det tar en kvart. 
Allt finns och det går att få exakt den mängd man vill ha. 
Detta är allt något annat än ICA, COOP och Vivo där det mesta är färdigpackat.
 

När jag nu ändå var i handlingstagen så kunde jag inte låta bli att titta på en bil på hemvägen. 
Den liksom bara stod där i skyltfönstret och väntade på att jag skulle köpa den, en Volvo C 70. 

 
Visst passar den mig? Inte för ungdomlig, utan lagom stabil men med lite fart och finess....

I korta drag

    
Tisdagar är en dag då jag försöke att åka hem lite tidigare, torsdagar likaså. Tidigare innebär att jag är hemma strax före fyra.
Skönt att komma  hem, ta en promenad, gå på massage eller ägna sig åt andra trevligheter.
En stunds jobb lite senare, när jag rensat hjärnan, står ofta på agendan.
Men sedan så är det skönt att slå sig ner med den kinesiska läxan ett tag. Känna att den kan få ta tid. Inser verkligen att det är svårare och tar längre tid att komma ihåg nya ord och formeuleringar nu för tiden. Annat var det förr.
Bara att acceptera att åldern har ett finger med i spelet.
Men envis är jag fortfarande. Jag vill lära mig!


Kinesiska läxböcker, delar av dem...

Jag köpte idag en alldeles underbar bok; "Beijing Moments". Det är en bok fylld av härliga foton från olika miljöer i Beijing samt korta, kärnfulla, texter därtill. Boken är skriven av en före detta kollega, Lotta Jensfelt och har getts ut till förmån för hjälporganisationen Change For Life. Denna hjälporganisation grundades av en grupp skandinaviska kvinnor i Beijing 2008 och syftet var att hjälpa en grupp barn till ett bättre liv och detta på lång sikt. 
Projektet sker i tillsammans med organisationerna Hoppets Stjärna och China Charity Federation. Ett av Change For Life´s projekt har hitintills varit att hjälpa hörselskadade barn till en bättre tillvaro.

Lite mer banala tankar; mat. Ska vi äta hemma eller ute?
Jag var sugen på svensk mat och föreslog maken att pannbiffar och potatismos skulle smaka gott. Han åtog sig uppdraget, att ta hand om matlagningen. Bara att sätta sig till dukat bord för min del. 
  

 
Mycket gott och väldigt svenskt!

En stund framför datorn blev det också tid för. Mail att skriva, jobb att göra, skriva lite blogg, läsa nyheter och se om någon är på Skype. Kanske kan jag få höra och se lilla Max? Ja, inte är det svårt att få tiden att gå.

Korsord tillsammans med maken, nyheter på tv (CNN) och läsa min bok; Dödgrävarens dotter, av Joyce Carol Oates, blir en skön avslutning på kvällen. 
Tänk, i morgon är det redan onsdag.....

Trångt om saligheten

    

Visst bor jag i en stor stad med mycket trafik. Man räknar med att det här i storstadsområdet kommer cirka 1000-1200 nya bilar per dag. Då blir det per automatik trångt.
Idag, när vi sent på eftermiddagen började vår resa hemåt med skolbussen blev det helt tvärstopp. mängder av bilar, bussar, fotgängare och cyklister som alla ville fram samtidigt.
Detta hände i närheten av skolan, vid de stora mässhallarna. Det var helt igenkorkat. Som det är brukligt här så tutar man friskt. Precis som om det skulle hjälpa!
Ingalunda! Vår chaufför snirklade sig fram med ettans växel i och många plötsliga stopp blev det. Nåja, inte bara beroende på växeln utan också på att det ständigt var något som blockerade vår väg.
Det tog omkring 30 minuter att förflytta sig 5 km. Men vi kom i alla fall framåt.
Även på motorvägen var det trögt, 30 km/h på den första milen.
Bara att ta ett djupt andetag och luta sig tillbaka. Det kunde varit värre.
nästa mil gick snabbare och hela hemresan tog bara dubbelt så lång tid som vanligt. Så vid 19 tiden, 90 minuter i restid så klev jag in genom dörren här hemma.
 Doften av nybakat bröd fick mig att snabbt glömma all trafik. Dessutom vankades det frasiga pannkakor till kvällsmat.
Tänk, vad skönt att bli ordentligt ompysslad efter en arbetsdag,måndag, som blev ovanligt lång.

Man tar sig fram på olika sätt;
Taxi, "var god dröj"!


Lungt och skönt, inte någon rusningstrafik


 Kanske en av dagens nya bilar?


"Teastreet"

    
Många olika marknader har jag besökt här i Peking, men aldrig tidigare varit på en temarknad eller "tegata".
Temarknaden ligger i sydvästra Peking, Mailandao street, inte så långt från den västra järnvägsstationen.
Här inne på temarknaden fanns det då te i mängder. Jag har aldrig sett vare sig så mycket te eller tekannor  tidigare.  
Här såldes också alla tillbehör som kan tänkas att på något sätt ha anknytning till te. 
Förutom detta stora hus så finns det längs hela gatan Mailandao många mindre tebutiker. men själva marknaden ligger samlad i ett hus. 
Här inne lär finnas över 600 tehandlare och 500 sorters te. Här finns alltifrån billiga tesorter till de mycket exklusiva varianterna.  
Bara att välja! Jag kan säja att det var svårt att bestämma sig. 


Utanför temarknaden. Vi samlar oss inför besöket.


Bara att sätt i gång och utforska utbudet...

Till saken hör att man fick gå själv och titta och försäljarna var mycket lugna av sig. Det är man inte alltid van vid. 

Någon som behöver en tekanna? De ska vara små och finns i hur många modeller som helst!


Ett axplock av alla tekannor jag såg.

Givetvis provade vi te; länge och omsorgsfullt. Vi fick berättat för oss om de olika tesorterna vi ville prova och fick berättat för oss vad de var särskilt bra för.


Teprovning av den högre skolan.

Lerfigurerna på tebrickan av sten är "teapets". Man häller lite te på dem så
avger de en fin doft. Detta förutsätter att tebrickan har en avrinning. Det hade den här. En slang ledde från brickan och ner i en plasthink. Så har man det kanske inte hemma. 
Jag tror heller inte att man hemma ger sig tid att brygga sitt te enligt alla konstens regler som man gör här. 


Ett av de olongtesorter vi provade.

Oolong te har fått sitt namn efter det kinesiska ordet "wu long" som betyder svart drake. Varför det fått sitt namn vet man inte med säkerhet, utan det finns olika legender härom.
Ett oolongte är plockat av de större tebladen och är ett mellanting av grönt och svart te. Det finns endast lite koffein i oolongte. Detta te har druckits sedan Mingdynastin i mitten av 1300 talet. 
Nu odlas olongte i Taiwan samt i södra Kina, främst i Guandong och Fujian, där klimatet lämpar sig bra för oolongte.
För att ett oolongte gäller att vattnet som hälls över bladen har en temperatur av +85-95 grader. En tsk te /person är tilltäckligt och teet bör dra i några minuter. Bladen kan användas  till flera koppar efter hand.


Rosente, grönt te och blåbärste i påsen.

Detta är ett urval av de teer vi smakade. Själv bestämde jag mig för blåbärsteet. Det skulle vara särskilt uppiggande och bra nu när det går mot vår. Dessutom vitaminrikt!

Om jag köper te så behövs teburkar. Urvalet av burkar var gigantiskt så att jag skulle kunna bestämma mig för ett par burkar, var inte ens möjligt.
Lika bra att köpa ett litet lager på en gång. Hit kommer jag inte så ofta.
Kostnaden per burk var ett par yuan, lika mycket i kronor, så visst kan man unna sig några....


Några av teburkarna, alla fick inte plats på bild. 

En härlig och annorlunda utflykt som ordnades av SWEA. Jättetrevligt!
Givetvis hann vi med en god, kinesisk, lunch innan alla skildes åt. 
Kontraster

    
Här är det snö och vinter ena dagen och nästa så kan jag börja att leta vårtecken. Här sopas och fejas det och rabatterna görs i ordning. Grundligt vill jag lova. Fint blir det!


Ingen brist parkjobbare

Att köpa färsk ananas ute har jag kunnat göra sedan i början av januari. Så det är väl inte direkt förknippat med våren.
Men det är ändå en härlig känsla. Särskilt när tankarna då och då tar mig till snö och kyla i Stockholm.
Jag njuter!


Vad säjs om en skalad, färsk, ananas för mindre än 10 kr?

Just kontrasterna i Beijing är en av många saker som gör att jag verkligen är förälskad i staden.
Strax bredvid den brusande trafiken ligger en mindre hutong där livet levs som det nog alltid gjorts. Nåja; tack och lov har vissa bekvämligheter tillkommit. Men här har ingen bråttom, man stannar och pratar, filosoferar en stund, gör sina inköp och traskar vidare.


Bilköer precis som hemma, här på "mellanstor gata".

Och 50 meter bredvid finner man detta....

Toppmoderna hus byggs och många gamla finns kvar. De ligger ofta alldeles i närheten av varandra.


Har så smått börjat förstå varför jag just är så faschinerad av kontrasterna/motsatserna. De är lite som en del av mig.
Lite som Yin och Yang..........och lite som tao. På kinesiska "wu chi"; ursprunglighet, vägen som måste erfaras.

Tänk, så mycket jag plötsligt förstår av mig själv på mina vandringar; mitt i denna kontrasternas stad.
                                                                              


Vårtecken; vad jag letat

    
Ja visst, har jag letat vårtecken idag. Jag har gått fram som en dammsugare i omgivningarna utanför vårt hus på eftermiddagen.
Jag gav mig attan på att jag skulle hitta något våraktigt under dagen. Men i morse var det då verkligen inte det minsta vårlikt., ja förutom solen. I övrigt var det -5 grader. Inte direkt vårkänsla. 
Men det mesta av snön smälte under gårdagen eller sopades ner i brunnar runt om i stan. Viss snö skottades också över trädens nedre delar, så där finns det högar kvar.  
När jag klev ut på gatan i morse klockan 07.30 var det i alla fall så gott som snöfritt. Kanske våren är på väg eller om det nu ska bli sommar direkt. vi är ju inne i tigerns år.

Dessa vårtecken fann jag i alla fall på eftermiddagen, trots att termometern inte visade på mer än ett par plusgrader. Men det kan finnas mycket under snön...

 Även en del uteserverungar anser att det är vår idag.
För egen del var jag tveksam till att sitta ute och äta middag. Men kanske kan det bli dags för lunch utomhus i helgen. Det var ett tag sedan sist; närmare bestämt den 28 januari. Inte dåligt det heller. Ett och annat bakslag får man väl räkna med.


Uteserveringen på restaurang "Take Five", jag längtar efter att sitta där.

Visst är det tigerns år!
Men vad sägs om de som är födda i detta år?


Vidare; de som är födda i tigerns år tar gärna risker och är sanna äventyrare och de tar inte gärna order från andra. Tigrar är de som är födda 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998 och 2010.
MEN, det kinesiska nyåret, Tigerns År inföll inte före den 14 februari 2010.
Är man född tidigare på året så är man Oxe. ( Det var förra årets djur)


Urval av tigrar som klassen gjort under Lenas ledning. Jättefina, tycker jag!

Snö igen

    

Internationella kvinnodagen, den 8 mars 2010, ett Peking klätt i snö.
Visserligen ska mars vara en vårmånad, vårdagsjämning den 20 mars, så kanske hinner våren komma här på riktigt. Det är ett par veckor kvar. Vad gäller Sverige kan man nog vara mer tveksam till vårdgajämning enligt almanackan med all snö som finns överallt.
Så här såg det ut i morse vi åttatiden då jag åkte med skolbussen ut från stan. Till saken hör att det här inte finns vare sig vinterdäck eller dubbade däck.
Vanan vid att köra i snöigt och isigt väglag är också mycket begränsad.
Men tar man det lugnt så går det bra. Och det gör vår busschaufför. Jag är helt lugn och hoppas på att medtrafikanterna också ska vara det.


Snöröjningen är på plats.


Ibland kör det ihop sig....( bilden tagen genom bussens fönsterruta)

Det sägs här att i tigerns år blir det ingen vår, sommaren kommer direkt. Jag tycker nog det vore trist. Just våren här, även om den är kort, är så vacker.
Körsbärsträden med alla sina vackra blommorna brukar vara som vackrast i början av april och strax därefter kommer tulpaner och alla andra vackra blommor. Visst längtar jag.....
Jag får inse att jag inte kan vara med och påverka hur vädret blir. Men jag skulle gärna vilja....
Hoppas på lite mer vår i morgon.
Nu på kvällskvisten har den mesta snön försvunnit och kanske blir det mer vårlikt i morgon.

Även på skolgården fanns det snö idag och det var uppskattat av barnen.

 

Strövtåg,shopping och fest

    

Att bara gå dit näsan pekar är en skön avkoppling. Stanna upp, fundera, insupa atmosfären och det faktum att jag befinner mig i en stad där just kontrasterna mellan det gamla och nya är så faschinerande. Och vissa dagar stannar jag särskilt upp vid just det gamla.


Fiskar till salu!


En helt underbar stege, kanske inte så tillförlitlig. Undrar vad Svenska Arbetarskyddsstyrelsen säjer?


Kinesiska dagstidningar, tillgängliga för alla

Att åka kommunalt med buss och tunnelbana är något jag tycker om. Visserligen finns det taxibilar i mängder och
man kan åka långt för 20 sevnska kronor. Men det är liksom ingen sport.
Vi försöker ta med våra gäster och visa dem olika busslinjer. Dels får man se en hel del och dels uppleva lite mer av den kinesiska vardagen. Det kostar vanligtvis 1 yuan, vilket är ungefär lika mycket i sek. Har man buss och tunnelbanekort blir priset endast 40 öre, mycket överkomligt.
Ett sådant skaffade vi för över ett år sedan. Det laddas med 50-100 yuan och sen är det bara att åka.
Priset för tunnelbanan är lite högre, 2 yuan per resa. Men även det mycket överkomligt. där ges ingen rabatt med kortet.Vissa dagar är det trångt på bussarna. Men mycket folkligt!

Eftersom maken och jag på lördagkvällen skulle på stort cocktailparty så skulle jag köpa skor och eventuellt en kofta att ha över axlarna.
Våra gäster är alltid intresserade av ämnet och följde gärna med som smakråd och troligtvis skulle de shoppa lite för egen del.
Utbudet är stort och priserna mycket överkomliga.
Jag hittade mina skor, moderna, med höga klackar och en bra kofta på Zara. Undrar om jag kan gå och dansa i dem?
 Sedan blev det promenad söderut till Silkmarket.
Även här blev jag med kofta. Den bara hängde och väntade på mig. Priset diskuterade jag och efter en hård förhandling blev koftan min.
Jag skulle ju egentligen inte ha något men stötte senare på en försäljare som tidigare arbetat på Yashow med jackor och nu sålde Nike och Adidaskläder på Silk.
Kanske behövde jag ändå en "träninggsoverall". Nåja, inte för att jag tränar så mycket, men den kan vara bra att ha.
Jackan provade jag och den satt perfekt. Jag antog att byxorna också skulle göra det....
Ett antagande för mycket.
De satt som korvskinn!
Glada och pigga vänner med händerna fulla av kassar.

Med de nya skorna på, liksom den ena koftan, (blev ju ägare till två) svart klänning och med Bosse klädd i mörk kostym var vi helt laddade för kvällens fest.Vilken fantastisk fest! Runt 40 talet festklädda människor; champagne, jordgubbar, jättegoda snittar och annan "fingermat" i alla tänkbara modeller och smaker, och som avslutning mängder av små, utsökta, deserter.
Dans, sång och hög stämning tills fram på småtimmarna.
Som jag befarade fick jag så småningom ta av mig mina högklackade skor.
Vi var många från den kvinnliga delen av festskaran som gjorde sammaledes. Tror alla tyckte det var befriande.... 
Kan konstatera att jag måste träna mycket för att kunna ha de nya skorna en hel danskväll.   


Ett vackert värdpar som bjöd på en strålande tillställning. Tusen tack!!! 


Glad stämning med värdinnan i mitten


"Goa vänner" på besök och jobb

    
Besök tycker jag om och mitt jobb likaså. Tänk att här i min favoritstad, Beijing, ha möjlighet att kombinera detta. Under en vecka har jag nu haft besök av en väninna som besökt mig här för första gången. På fyra dagar har vi hunnit med maximalt. Inga döda punkter här inte. Muren, Lamatemplet, Konfuciustemplet, Hutonger och Ritanparken har vi besökt. Shopping på  Yashow, Silkmarket och Pärlmarknaden, samt i ett antal småaffärer i södra delen av stan  har vi hunnit med tillsammans, plus middagar på olika restauranger. Detta har skett på mina "lediga" stunder. I övrigt har väninnan D själv åkt runt med olika bussar för att uppleva de andra "måstena" som Himmelska Fridens Torg, Förbjudna Staden och Himmelens Tempel. 
Just att utnyttja buss och tunnelbana är en erfarenhet och upplevelse i sig. Och tänk vad man får se och uppleva!!
De finns de som bott här i flera år och ännu inte åkt vare sig buss eller tunnelbana, tänk vad jag tycker att de missat mycket.
Idag har D åkt hem. Det blev ett kort, men ack så trevligt besök. Och minnena finns kvar!!!

 
Ritanparken och högsta punkten, utsikt i skymningstid.


Middag på Morell´s; Tack för härliga dagar!

Jobb och besökande vänner, vilken bra kombination!
Det gäller att ge järnet!
Jag tror  att har man en berikande fritid så går jobbet galant och har man ett jobb man trivs med och som inspirerar så trivs man både med sig själv och sina vänner.
I går så inledde vi på skolan vårens tema. Det har världsutställningen i Shanghai som grund. Sedan kommer de olika klasserna att genomföra det hela på sitt sätt.
Samling i aulan för skolans elever.
Och vi började med en resa.....
Lärarna kom på morgonen med resväskor som var uppmärkta till våra respektive destinationer. 
Själv skulle jag få åka till New York; inte dumt alls. 
Flaggor för restektive länder var målade och eleverna fick peka ut dem.
Men vad behöver man för en resa? Jo, pass!
Tyvärr hade vi vuxna glömt dessa och fick skaffa nya, tillfälliga, pass. Givetvis var de rosa....
Sedan var det dags för eleverna att ställa sig i kön för utfärdandet av pass och nu har vår resa alltså börjat.
För min klass del, en åldersblandad 1-3a, så kommer vi att besöka ett antal mycket kända byggnader/byggnadsverk i världen och rapportera om dessa.
Hur roligt som helst!!!
Återkommer med rapporter!


 Våra destinationer, samtliga avgångar klockan 09.00


Kollegor på resande fot.

Idag åkte D och nya vänner kom. Det kändes som om en del av Sverige på nytt gjorde entré i lägenheten. Ja, inte snön förstås.


Sill!!! Finns inte längre att köpa på IKEA! Visst är vi "lyckans ostar"!


Monika, Josefine och Helene; rutinerade beskökare, nu här för femte gången. (Gäller inte Josefin, hon är här för andra gången)

Givetvis blev det middag på Purple Haze! Så gott, så trevligt!!!
I morgon är en ny dag! Det är fredag och min lediga dag! 
En lyx som jag verkligen njuter av.

 
Middag på Purple Haze.

Mur i snö

    
Jag har under mina tre år här i Beijing varit vid "Muren" många gånger, på olika platser och under olika årstider.
I går var det första gången som jag såg  snö på muren och landskapet runt omkring, dock inga stora mängder.
Redan i söndags kväll kom det snöblandat regn och det övergick till en mer fast konsistens natten mot måndag.
Eftersom jag nu har sverigebesök några dagar, bil var bokad för ett besök på muren just denna måndag och jag tagit ledigt, så var det "bara att gilla läget". Och det gjorde vi!
Jag har aldrig tidigare varit uppe vid Mù tián yù, (cirka 7 mil från Beijing) eller något annan plats där man kan gå på Muren och under en promenad bara mött två personer. 
Det var så tyst och fridfullt. Fåglarna kvittrade och då och då bröt en klen sol genom molnen.
Det var verkligen vackert, om än ganska så kyligt.


Kinesiska muren eller som den heter på kinesiska, Cháng Chéng; den långa muren började för första gången byggas på 1000 talet före Kristus. Men den mur vi tänker på i dagens läge  byggdes mellan 1300 och 1600 talet och skulle skydda landet mot inkräktare. De huvudsakliga fienderna var turkiska och mongoliska stammar.
Muren sträcker sig från Kinas inre ökenområden och till östkusten.
Att muren är lång vet alla. Före 2009 trodde man att den var ca. 6400km,men då gjordes nya mätningar och idag anser man att muren sträcker sig över 8852 km. Den kinesiska muren är jordens längsta byggnadsverk!
Det är helt fantastiskt att ha tillgång till detta fantastiska byggnadsverk i närheten och varje gång blir jag lika  faschinerad och imponerad av detta underverk. 

 

Att ta med vänner hit upp, äta medhavd picknick, (idag något kyligt)
och njuta av allt det storslagna slår det mesta. Det tycker i alla fall jag.....
Tänk att ha detta i sin närmiljö!!!
Måste tilläga att min väninna D var lika förtjust som jag.


Picknick på muren, någon som känner igen sig?????