"Hälsans stig"

    
Det vill till att röra på sig trots varma och soliga dagar. Alldeles utanför vårt hus kan vi påbörja en riktig hälsovandring runt Södermalm. Sträckan är ca. en mil och det går att promenera längs vattnet i stort sett hela vägen.
Största delen är också fri från bilar.


Den röda, streckade linjen, är "Hälsans stig". Vi börjar gå längst söderut på kartan, på kajen vid vårt hus och vandrar sedan i vänstervarv.

Längs hela Årstaviken, denna del av Mälaren heter så, har Stockholm stad gjort i ordning bryggor och pontoner för att alla ska ha tillgång att komma ner till vattnet.
Längs Årstaviken finns också flera gamla koloniområden där människor verkligen lägger stor vikt vid sina blomsterodlingar.


Även de små broarna har prytts med vackra blommmor.

Borta i Tantoområdet finns nu en anlagd badplats. Människor har badat här i många år, men vattnets kvalité har  inte varit så bra.
I år har vattenkvalitén förbättrats och det är nu ett officiellt bad med en ditlagd sandstrand. Mycket populärt med ännu ett bad mitt inne i stan.


Trångt om saligheten!

Vi vandrar vidare och kommer till den rofyllda Pålsundskanalen. Många båtar ligger vid bryggorna här inne i Mälaren trots att det är mitt i semestertider.


Pålsundskanalen

Snart är vi ute vid Söder Mälarstrand. Här längs kajen finns båtar där det bor människor under hela året. Här finns också båtar som är vandrarhem och båtar som har serveringar ombord.
Stockholms stadshus och bakom det syns höghusen vid Hötorget.

Snart närmar vi oss Slussen, Karl Johanslussen, där kan mindre fritidsbåtar slussa mellan Mälaren och Saltsjön eller tvärt om.
Det är så att Mälarens vatten har ett högre vattenstånd än Östersjön så därför behövs slussarna.
Alla större båtar, både fritidsbåtar och yrkestrafik, som vill ta sig mellan Mälaren och Saltsjön måste slussa i Hammarbyslussen, hemma hos oss.


Från Slussen mot Gamla Stan.

Efter yttrerligare några kilometers promenad längs vattnet, är vi hemma igen på kajen, där vår hälsovandring startade.


Kajen utanför vårt hus. På andra sidan kanalen, Hammarbykanalen, syns delar av Hammarby Sjöstad.
(Utsikt från vår balkong)Annmari

Tänk, att ha tillgång till en så fantastisktbra prommenadsträcka så nära till hands - bara att njuta. kram

Katarina

Du har ju semester på hemmaplan. Visserligen ingen mjuk, vit, sandstrand eller turkost hav, men annars har du tillgång till det mesta.

Fortsätt att ha det bra.

Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: