Studiedagar och studiebesök

    

Onsdag, torsdag och fredag denna vecka är studiedagar.
Eleverna har påsklov och vi forkovrar oss.
I går var det en mattedag. Tyvärr blev det ingen sådan för min del. Förkylning och lätt feber gjorde att jag fortbildade mig hemma i stället. 
Det blev en del läst i skönlitteratursväg. Just nu läser jag om Majgull Axelssons bok "Långt borta från Nifelheim". Boken handlar en del om Filippinerna och en diplomatkvinnas traumatiska upplevelser där, samt varvas med minnena från hennes uppväxt i Nässjö. Livet kommer i kapp henne....Boken är i mitt tycke väldigt bra och jag blir verkligen berörd av den. Rekommenderas varmt!

Idag var jag bättre och kunde följa med på ett av dagens studiebesök, till The British School. 
Den skolan ligger några km från Svenska Skolan och det var jätteroligt att se lokalerna, träffa lärare och få ta del av barnens arbeten. Hela skolan var smyckad med barnens konst och det var verkligen en fröjd att se alla härliga alster. Jag var väldigt imponerad. Lite smakprover.....


 

 
The British School har ca. 400 elever i åldrarna 2 till 17 år och arbetar helt efter den brittiska läroplanen. Alla lärare är också från Storbritannien, utom lärarna i kinesiska. Barnen börjar med mer "skolliknande verksamhet när de är 4-5 år och de flesta 5 åringar läser och skriver. Skrivstil börjar man träna tidigt, redan i 5-6 års åldern....Barnens skoldagar är mellan 8.30 och 15.30, betydligt längre än de dagar de yngsta skoleleverna har hemma i Sverige. Klart att de hinner lära sig mer.....Mycket av kunskaperna serveras på ett lekfullt sätt för de yngsta och bild och form ingår för alla elever på ett mycket naturligt sätt i all undervisning.
Fritidsverksamhet finns inte men däremot "efter skolan aktiviteter" som sker efter 15.30. Tänk vad mycket inom bild som kan förstärka och komplettera undervisningen och ingå som naturliga delar i allt skolarbete.

 

Här är det bokstaven S som illustrerats av 4-5 åringarna.

 

Mönster i matematikundervisningen, härligt ilustrerat i färg och former.

 

Även på sportsidan var skolan utmärkt utrustad. Stor idrottsplats och en fin simhall, 25 m lång och med fem banor i bredd. En rejäl idrottshall fanns också.

Delar av British School´s idrottsplats.

 

Jag tycker att Svenska Skolan har fantastiska lokaler och möjligheter. Vi är trots allt en förhållandevis liten skola och en alldeles utmärkt sådan. Att få in bilden mer i det dagliga arbetet på skolan och att ytterligare synliggöra de alster våra elever gör, kändes efter detta studiebesök ännu mer angeläget. Väggar har vi på SSB och fantastiska elever som gärna uttrycker sig i bild. Bara att sätta igång!

Dagens njutning?

Har inte alls med jobbet att göra. Att äta middag tillsammans med Anna på Indian Kitchen, hennes önskemål och att i lugn och ro sitta och filosofera över livet. Mycket njutbart! Det har också varit en stor njutning att ha Anna här hos oss i veckan, dessutom....


(Anna åker i natt, tror jag. Man vet ju aldrig om plan går eller vart det bär åstad. Förhoppningsvis landar hon i Bryssel eller Budapest i morgon bitti. Vi försökte hitta hennes flight 481 med Hainan Airlines till Budapest, men det gjorde vi inte. Ett liknande flygnummer, 491 skulle till Bryssel. Så i någon stad som börjar på B hamnar hon nog. Kanske inte Beijing....)

 

 
Susanne

Vilka fina bilder eleverna gjort på British School. Förstår att du blev inspirerad. Det är vad jag alltid sagt; du är en dold talang i måleri och pysselbranschen.

Dagens njutning kändes väldigt lagom en vanlig torsdag och vad roligt att Anna kommer tillbaka i höst.

Kram

Iris

Tänk vilka duktiga pedagoger det finns; förberedande läs- och matematikundervisning med hjälp av bildundervisning! Det är ju så det ska vara! Indian Kitchen - den restaurangen missade jag på grund av vädret :)Sköt om dig! Kram!

PS Tack än en gång för en underbar påskmiddag med härligt sällskap!

Anonym

Hej Ditte!

Långt borta från Nifelheim har jag också läst nyligen. Har t.o.m. läst den två gånger och den var lika bra båda gångerna. (Har så dåligt minne att jag inte förstod att det var andra ggn jag läste den förrän på slutet) Just nu ligger Is och vatten vatten och is (heter den så eller tvärt om?) och väntar på mig, och den är säkert lika bra. Allt hon skriver är läsvärt.

Snart har hela lovet gått, avslappnande och lie småtråkigt, nästan så jag längtar till jobbet!

Ha en bra dag.

Eva


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: