Valborgsmässoafton utan eld

    
Uppe i arla morgonstund. Jag har haft förmånen att tillsammans med maken ta hand om lille Max i går kväll och i natt.Så det blev en tidig morgon.
Redan vid 4 snåret var jag uppe och ordnade med vällingen. Bosse underhöll den hungrige, lille, krabaten under tiden.
Vi somnade om alla tre och för min del ringden klockan för väckning strax efter 6. Max tyckte då också att det var dags att vakna.
Han lämnades till föräldrarna och jag hastade i väg till flygplatståget för att vara ute vid terminal 3 strax efter 7. Helen(dotter) och hennes väninna Sara, var i antågande. Finnair anländer i denna tidiga timma!
Solen lyste från en klarblå himmel och med vetskap om dagens väderprognos, +24, kändes det extra härligt att vara uppe så här tidigt.
Givetvis lyste det upp mitt hjärta att veta att snart skulle jag ha alla "de mina" samlade här. 

Vad kunde vara bättre än att denna Valborgsmässoafton ta en tur till Mutanieu och vandra på Muren.
Jag hade väntat mig att det där uppe  skulle vara massor av människor som påbörjat sin majledighet och att det nästan skulle vara trångt att ta sig fram.
Men tänk så fel jag hade!
Det är alltid en obeskrivlig känsla att komma till Muren.
Jag tror nog jag varit och besökt den ett 20 tal gånger, men på olika platser och jag är varje gång lika faschinerad. Det är en mäktig känsla att bara stå och blicka ut över omgivningarna och vandra på detta världsunderverk.
Idag kändes det också som om jag sa adjö till Muren.
Jag kommer kanske inte att åka dit igen innan jag lämnar Beijing. Så jag njöt till fullo! Och givetvis extra av att Max och döttrarna var med förstås!


Helen och jag njuter av dagen och av att ses igen


Hela "gänget" samlat för medhavd lunch; Helen, Johan, (Max pappa) Max, jag Liv (Max mamma) och Sara.


Max och jag njuter av Muren. Här skrivs det historia.....

Ja, inte kändes det som Valborgsmässoaftnar brukar göra. Jag har vare sig saknat eldar eller sill....Tror inte ens jag haft tid att tänka på detta. Ännu mindre på att det är första maj i morgon.....
Vår dag var då inte slut efter besöket på Muren.
Maken, Max och jag satt i den härliga eftermiddagssolen på restaurang Sole Mio. Där fanns också både kollegor, deras släktingar och vänner. Det blev en jättetrevlig stund och Max var god och glad.
Det övriga, yngre gardet, var på shopping.....


Vännen och kollegan Tessan hälsar på Max.

Kvällen avslutades med mycket och god mat på en av våra favoritrestauranger; Purple Haze.
Max, "was still going strong".Beijing möter Max

    
Idag så hände det! jag träffade för första gången mitt lilla barnbarn, Max. Han föddes den 12 januari och jag har längtat varje dag sedan dess efter att få träffa honom. Och idag, den 28 april kom Max till Beijing tillsammans med sina föräldrar.
Givetvis var Bosse och jag och mötte dem vid Terminal 3. Vilken lycka!
Tåg in till stan och sedan var de alla tre installerade hos oss på nolltid.
Jag tog genast med Max ut i storstaden, utrustad med både blöjor och mat.
Det blev en långpromenad på över två timmar och den lille gossen sov så sött. Han möte med staden blev odelat positivt. Han bara fortsatte att sova trots buller, bilars tutande och vänliga människor som till varje pris ville beundra honom.


Mitt första möte med Max hemma hos oss.


Promenad i Ritan Parken.


Utomhuslunch på restaurang Oliven. Nu anslöt sig även Bosse. Nåja, Max fick nöja sig med välling medans maken och jag delade en tallrik med diverse italienskt "småplock". Njutbart i solen även och det blåste en del. Och, Max var ju med!

Ett besök på Yashow hann vi också med. En lite större mössa, ett par tunnare jackor samt en pyamas inhandlades i rask takt.
Tänk att köpa härliga barnkläder i finaste bomull för 35 kr/plagg......( mössan var klart billigare)
Vid denna tidpunkt kom också Max föräldrar och köpte upp sig på lite persedlar.
Kvällen avslutade vi alla med en jättegod middag på den belgiska restaurangen Morel´s. ( Nej, jag får inga reklampengar)
Max ömsom sov och satt och var så förnöjd i sin lånade bilbarnstol. Han placerades på ett eget bord och hade bra utsikt över vad som pågick.
Att han blev uppmärksammad behöver jag nog inte ens nämna.

Idag har jag varit ledig hela dagen för att vara med Max. Det har varit en helt fantastisk dag och att för första gången få träffa honom var en obeskrivlig lycka.


Max i bilbanstolen och på väg mot sitt andra restaurangbesök i Beijing på samma dag.

April hemmavid.....

    
Maken anlände igår. Liv (dotter) med man och lille Max (barnbarnet på 3 månader) kommer i morgon.
Härligt att det här i stan är spått lite mer värme än vad de två senaste dagarna bjudit på. Vi har många utomhusaktiviteter inplanerade.
Vare sig i går eller idag har termometern passerat +12 och det är kallt för att vara Beijing i april. Vanligtvis ligger temperaturen denna månad på +20 eller mer....
De tröjor jag packat undan fick komma fram idag. Men förhoppningsvis är det bara en tidsfråga tills den verkliga våren/sommaren kommer hit för att stanna. 
Jag vill ha det varmt nu! Men, när värmen väl kommer så blir önskan säkert att det kunde kanske bli lite svalare... Att det ska vara så svårt att bli nöjd med vädret.
Jodå, jag är nöjd! Nöjd med vädret och tillvaron.
Men när jag nu ögnat igenom en trave svenska tidningar som maken hade med har jag förstått att jag måste klaga. Det hör till, "liksom". Det är inte alls bra att vara nöjd enligt den svenska pressen.
Hur som helst fick jag lite foton hemifrån.
Visst är våren på väg, om än med is, som i Ålands ytterskärgård. Vackert är det i alla fall!
Bilderna är  tagna av Bosse mellan den 11/4 och 20/4.


Lappo, makens före detta hemtrakter, långt ut i den Åländska skärgården. Här är det fortfarande vinter i mitten av april. Vår lilla båt och sjöboden väntar på våren.


Aprilkyla på Lappo. Absolut kallt!


Stockholms ytterskärgård är i alla fall isfri. Vackert!!!


Utsikt över Stockholm från Västerbron


Påpälsade soldyrkare på Kungsholmen, Norr Mälarstrand


 Stockholms Stadshus i bakgrunden


Husen hemma på "våran gata i stan". Ja, snarare på kajen....


Hemma!!! Balkongen högst upp på vänstersidan, ja den är vår.

Fortfarande är jag i Beijing och har mitt hjärta här. Jag kommer kanske byta ut" "Beijing i mitt hjärta" mot "Stockholm i mitt hjärta".
Nej, varför det? Jag vill ha båda städerna närmast mitt hjärta. Och varför INTE????? Det är ju ändå jag som bestämmer.......

Nästan oplanerat

    

Jag hade bestämt att idag skulle bli en dag som fick styra sig sjäv.
Väderprognosen var regn och mulet så det passade riktigt bra. Jag behövde inte känna tvång att rusa ut i arla morgonstund.
Och för övrigt fanns ett planerat inslag idag; min lektion i kinesiska. Men förutom det, så skulle jag bara se vad som blev av dagen. En av de väldigt många saker som jag verkligen uppskattar här i stan är att det oftast inte behövs någon planering. Nåja, jobbet ska givetvis planeras och det noga! Men utöver det....
Det är lätt att ta dagen som den kommer.   
Nu är det  i alla fall kväll och dags för ett smärre "bokslut".

Det var inte alls regn då jag slog upp "mina ljusblå". Lätt molnighet, med en temperatur på +16. Inte illa!
Jag tränade på min kinesiska läxa, läste mail och tittade på svenska nyheter på datorn. Dagens nyhet var den spruckna förlovningen mellan prinsessan Madeleine och hennes Jonas. Då har det inte hänt mycket i världen!!!!!
Trist för dem, men på alla första sidor........
Nåja, Sverige är ett litet land, inte att förglömma!

När kinesiskan var slut blev en snabb skypesignal till maken hemma i Stockholm. Han skulle bege sig till Helsingfors och vidare hit idag och är lite mer än en vecka sen. Men han har inte suttit i sjön! (Men vi bor nära!)
Förhoppningsvis kommer han hit i morgon!

En promenad kunde vara trevligt. Sagt och gjort
Jag hann ett kvarter bort och dessa målare fastnade på bild.Med i-poden på och musik i lurrna så studsade jag fram även idag. Jag gick och gick och till sist befann jag mig rakt söderut, vid marknaden Hong Qiao, Pärlmarknaden.
Jag kunde inte låta bli att titta på lite handväskor. Visserligen har jag väskor och behöver verkligen inte fler.
Jag gillar ju Mulberry väskor, men har de modeller jag vill ha, så jag var ute efter något annat.
Jag fick följa med min "leverantör" till lagret och hittade då en MiuMiu väska; ny modell........
Denna plus två par "converse" skor inhandlades.
Tänk innan dessa "Converse skor" var uppfunna, så kallades de seglarskor och sådana har jag haft ett flertal av i min ungdom, alltså för mycket länge sen. Dessa Converse med höga skaft, kallades förr basketskor. Så inte är detta något nytt! Verkligen inte!
(Antar att flera av "mina äldre läsare" känner igen sig.)Hem från Pärlmarknade fick det bli buss. Det får finnas gränser för motionerandet.
Väl hemma, sent på eftermiddagen, var utomhustemperaturen uppe i +22. Fortfarande inget regn, som var spått.
Jag bestämde mig för att besöka min "frisse" Lian, uppe i Seasons Park, källarvåningen i klubbhuset. Jag hade inte beställt tid. (Sådant gör man i Stockholm, minst en månad i förväg....)
Det blev ett besök på tre timmar!!
Lian hade idéer om mitt hår.
Jag är tacksam för det. Jag har tunt hår, som när det inte fått någon stadga, lägger sig som en sorts matta runt  huvudet.
Jag var nöjd med hans skapande och kunde dessutom känna igen mig i spegeln. Inte illa!
Det är mörkt när jag kommer ut och det ösregnar. Inget paraply! Och det är kallt! Man tager vad man haver. Jag tog av mig koftan och satte den över huvudet. Tänkte att jag nog inte träffade på någon jag kände.....
Iförd kofta över huvudet klev jag in på "April Gourmet", vårt västerländska snabbköp, för att köpa midddagsmat och blommor.
Väl hemma såg jag att temperaturen utomhus var nere på +9. Alltså en sänkning från det jag gick hemifrån med över 10 grader......Usch!


Visst är rosorna vackra? Priset är 5 kr/st!

Ja, sammanfattiningsvis och till mina "gamla arbetskamrater" i Väsby; Kerstin, Helene och Elisabeth....
Det har varit en väldigt bra dag, idag också!!!!!
Tänker mycket på er och saknar er!!!!

Grillfest!

    
Försommarvärme, sol och grillfest; vilken lycka!
Vännen och kollegan Samina, hade bjudit in oss alla från skolan till fest hemma hos sig. Vi blev nog en skara på 20 stycken som hade en jättetrevlig kväll tillsammans. Undrbar mat, goda drycker, många skratt, mycket prat och stort gemyt; en härlig kväll.
Samina, tillsammans med man och "barn", (en 12 åring och en 17 åring) hade ordnat det så fint. Vilken gästfrihet!!
Tusen tack!!!!

 
Familjens hus i fyra våningar

Att få smaka indiska förrätter var en riktig smakupplevelse. Såå gott!


Samosas, chicken tikkala, chicken masala och till det en mintsås och en sötsur sås.


Värdinnan själv i den magnifika matsalsdelen
                                                           
               
Gillning på gång

Ja, inte var det lätt att välja bland alla goda.


Kollegorna, Kerstin och Mia, är lika förtjusta som jag över alla goda rätter. I vilken ände ska vi börja?
                                                                 
   
Kinesiska kollegor                                                                       

  
Hög stämning vid bordet                 


Sol ute och inne

    
Ledig fredag! Strålande sol och ganska varmt, +20 på förmiddagen. Dagen som gjord för långpromenad i det härliga vädret. Bäst att passa på och ta vara på det härliga vädret. 
I år har jag insett att det inte alls är självklart med sol och värme från slutet av mars månad. Men så är det Tigerns år. 

Iklädd kortärmad t- shirt, mina kära, gamla, eccosandaler med öppen tå och halvlånga byxor så var jag riktigt sommarklädd.

Jag traskade söderut mot Ritanparken, lyssnandes på svensk musik i i-podens hörlurar; Åsa Jinder och Kajsa Stina Åkerström....Jag riktigt studsade fram.

 
Nyplanterat i korsningen där jag svänger söderut. 

Ritanparken, vilken oas i denna storstad. Bara 30 minuters promenad hemifrån så är jag där.


Vacker magnolia


Underbara körsbärsblommor 


Den konstgjorda sjön ligger blank. Jag vilar mina fötter sittandes på en bänk och bara njuter.


En liten tupplur så här mellan skuggan av träd är nog inte dumt.

Jag möter en väninna i Ritanparken och vi tar en rask vända till Silkmarket. För de som inte är invigda i hur det går till på denna typ av kläd och varumarknad, så kan det första gången man är där kännas "som en nära dödenupplevelse".
En av våra vänner myntade förra året det uttrycket. Och visst kan det ligga något i det! Men vi är luttrade så på oss biter inget av allt det "pappegojtjat" som de unga försäljerskorna ägnar sig åt. 
Eller som en annan väninna uttryckte sig för någon månad sedan; "De skulle behöva en kurs av en talpedagog. Då skulle affärerna gå bättre." 
Idag vet vi vad vi ska titta efter och hör inte ens alla tillrop som ekar efter oss.

Dags för en sen lunch. Utomhus, hos "dansken" Torben, så smakar det gott med räksmörgåsar och ett glas vitt vin
Tänk vad lite värme och sol ute kan göra för välbefinnandet.!

Försenad vår/sommar

    
Ja, nog är det inte bara flyget som är försenat eller inställt. Jag har under den senaste veckan funderat på om även våren här är det.
Det har varit svårt att få några riktiga belägg för det, annat än att det är Tigerns år i år... Men under de vårsäsonger jag varit här så har det i slutet av april varit sommar i princip.
I år, i mars och april, har det varit dagar med fint väder och sol. Visst har det varit det! Temperaturerna har också stundtals uppgått till +18. Men endast vissa dagar och inget att lita på.
Jag som i ett par dagar verkligen försökte med sandaler, har nu i flera dagar haft täckta skor. Känns inte bra!
Nåja, man ska ju inte blicka bakåt och tänka" att det var bättre förr". Men den här veckan har jag sanningen att säja gjort det. Nu handlar det alltså om vädret.

Förra året var det fest i Körsbärsparken redan den 5/4, vill jag minnas. Och då var alla tusentals körsbärsträd med blommor utslagna.
Inte en enda kväll nu i april månad har jag satt mig på cykeln och trampat upp till sjöarna för att tillbringa aftonen på en härlig uteservering. Nejdå! Vädret har inte ens lockat mig till en promenad på några km. Men jag har promenerat i alla fall. Jag har gett mig själv små mutor för att inse att det är april och att det ska gå att vistas utomhus med behag.
Ibland är jag svår att övertala. Men å andra sidan är jag envis.....

Lite glimtar från förra årets fest i Körsbärsträdgården; Yuyuantan Park. Härligt att minnas nu, när jag denna vecka inte kunnat gå ut i sandaler och kortärmat. Men på fredag ska det bli 19 grader är det lovat.
Ja, för att vara riktigt ärlig, så är det ju inte alls kallt. På mornarna runt 12 grader och temperaturen brukar sedan gå upp till 17 under dagen. 
Men jag har väl blivit lite kräsen. Sol, vill jag helst ha var dag.....
Delar av det svenska gänget

 
Några av våra kinesiska vänner dukar upp sin medhavda matsäck. Alla bjuder alla....


Maya, en f.d. kolllega på skolan, som tillsammans med sina japanska vänner, ordnar denna Hanamifest och bjuder in oss svenskar på picknick med knytkalas. Att blanda japanska och svenska maträtter med kinesiska går alldeles förträffligt.


 Maya tyckte jag var så fin i denna mask! Och visst är jag! Även maken ser förtjust ut. Men han gillar ju katter..... 

Kanske kan det bli en Hanamifest till helgen? Jag hoppas!!! Annars får jag leva på det som varit......


Måndag,den 19 april 2010

    
Ny vecka,nya utmaningar, nya upplevelser, nya tankar och två månader tills jag är pensionär. Och jag är som vanligt. Nästan! Det här med pensionen upptar egentligen inte mycket tid, men visst tänker jag på det. Den senaste veckan har jag tänkt mycket. Men bara positivt! 
Idag har jag haft väsentligare saker att tänka på. Jag har varit lite som en självpåtagen sambandscentral.
Vännerna Carina och Jenny har inte lämnat Beijing idag som det fanns en tanke om. De for till flygplatsen med sitt bagage som de andra resenärerna men var snart tillbaka på sitt hotell. Nytt rum blev de tilldelade. Det går verkligen ingen nöd på dem. Hotellet är bra och de har idag varit ute på byn. Nåja, by. Den ligger några km från flygplatsen och har runt 40 000 invånare. Lite shopping blev det och de fick se och uppleva "byn".
I morgon har de nya biljetter hem till Stockholm via Moskva. Och kanske har den sprutande "draken" (vulkanen) dämpat sig så pass att det går att landa i Stockholm igen.
Stockholm har ju öppnats idag, men för hur länge vet man inte.

Maken är ombokad till den 25 april. Men han vilar i hemmets lugna vrå. Jag är ju här, så jag antar det är lugnt. Tur att han inte avbokade resan. Nya biljetter kostar idag från Stockholm till Peking ca. 15-20 000sek. I turistklass!
Viss oro har jag hyst för döttrarnas ankomst, om den ska bli av...Om draken vill sluta spruta aska..... 
Barnbarnet Max, med Liv och Johan( barnets pappa) är planerade att landa här den 28 april och ett par dagar efter det kommer Helen med sin väninna Sara. Men det är ju lång tid tills dess.....
Men jag längtar verkligen både efter Max och döttrar.


Helen,(moster) Max och Liv på besök hos döttrarnas farmor i Norrköping nu i helgen.
Här på bilden syns det verkligen att döttrarna är lika.

Väntans tider

    
Mina vänner, Carina och Jenny, skulle idag på förmiddagen, precis som så många andra, lämnat Beijing med flyg till Europa. För deras del var det Moskva och sedan vidare färd mot Stockholm och Arlanda som gällde. De, precis som tusentals andra människor runt om i världen, får nöja sig med att försöka "gilla läget" där de är.
De åkte i alla fall i god tid ut till flygplatsen. Mycket folk var vi beredda på att det skulle vara förstås. Och visst var det så! Långa köer för att få information så bra att tålamodet var med.
Även om Moskva inte är stängd så fick de inte flyga med planet dit. Visum till Ryssland saknades. De skulle ju bara byta plan där! Risk var att de skulle bli kvar där. 
Så efter en del turer inackorderades de på ett bra hotell ute vid flygplatsen. I morgon kanske de kan få komma till Milano och sedan vet man inte.
Idag var det passagerare som skulle resa via Moskva som blev bokade den 25 april......
Återstår att se vad som händer.
Men det kunde absolut vara värre.
De kommer i alla fall att minnas den här resan!
Innehållsrik, rolig, spännande och annorlunda! Och resan är ju inte över ännu....

Lite upplevelser från gårdagen;


Vacker magnolia i blom


Lunchen intogs på en liten, "hålet i väggen," restaurang.


Jiaozi,(dumplings) var vad vi ville äta. Det är en pastadeg som fylls med antingen kött eller grönsaker, viks ihop och sedan kokas i vatten.Dessa nygjorda och med fyllning av grönsaker var jättegoda.


Det färdiga resultatet, ett mycket tunt deghölje döljer den smakrika fyllningen. Dessa jiauzi doppas sedan i en blandning av chilipasta, vinäger och soja. En mycket mättande rätt!


Tre glada och nöjda vänner lunchar.

Undrar vad minnet från deras resa blir? Minnesvärt absolut! Men vem kunde ens ana att en av Islands vulkaner skulle ställa till det så här.
Men mina tankar går då i samma veva till alla de offer för jordbävningen här i västra Kina, på Tibetplatån. Över 1000 döda, väldigt många skadade, förstörda hus och annat elände. Så några nätter på hotell utan att komma hem är ju inte katastrof, mänskligt sett.  

Maken skulle ha kommit hit på tisdag, men vi får väl se när det kan bli. Förhoppningsvis innan vi ska åka hem i juni. Men han har det bra hemma i Stockholm. Våren är i alla fall på väg!
 
Börjar vänja mig vid tanken....

    
Jag har i veckan tillsammans med mina besökande vänner Carina och Jenny tränat mig på att se mig själv som pensionär. I samband med skolavslutningen i juni så kommer min pensionering att vara ett faktum. Det känns väldigt bra men jag inser också att jag måste börjas att vänjas in i denna nya livsfas så skateliga. Och jag har börjat.... 
Vi har både under gårdagen och idag tränat detta på olika sätt. Jar tror att det är bra att variera sig. Så även tankemässigt. 
I går började vi träningen på förmiddagen då vi tog tunnelbanan upp till Lamatemplet. Jag såg tillräckligt gammal ut för att genast bli erbjuden en sittplats. Jag tackade och slog mig ner. 
Dekändes faktiskt som vanligt för detta har hänt vid många tillfällen här. Dock hitintills aldrig i Stockholm!
Vi promenerade i det hyfsat varma vädret förbi Lamatemplet och Konfuciustemplet. Vi njöt av att gå ut och in ur de små butikerna längs gatan. 
Jag blev i flera av dessa erbjudna en stol att vila mina gamla, trötta, fötter på.  Själv tyckte jag inte alls att jag behövde sitta, men man vill ju inte verka oartig.....


Carina i shoppingtagen i en liten butik


En härlig gård passerade vi

Nu är det så att jag inte alls blir så trött i fötterna av allt promenerande men jag får liksom låtsas och hålla god min. Åtminstone när vi tränar.
Efter att ha promenerat ett antal kilometer så påminde magarna oss om att det varit lunchdags för länge sedan.
Tänk, så tursamt; vi befann oss i närheten av en av mina favoritrestauranger, Pass By Bar, på den charmiga gatan Nan Luogo Xiang.
Här måste vi givetvis äta lunch!


Aubergine med ricottaost smakade riktigt bra.

Mätta och nöjda fortsatte vi min mentala träning. Vi drog oss mot "sjöarna", njöt av att det var varmt även om solen lyste med sin frånvaro och att luften säkert var ohälsosam.


Glatt samspråk

Det fick vara viss måtta på min träning, både den mentala och den fysiska, så vi beslöt att ta bussen hem  när kvällningen gjorde sig påmind.
Ytterligare fnissningar utbröt när vi kom på bussen och konduktören uppmanade en ung dam att resa sig frpn sin plats och ge den till mig. Till saken hör att hon satt på ett gult säte och de är till för äldre, handikappade eller andra behövande. Jag föll in i kategorin äldre, antar jag.


Sittplats på bussen. Tack, tack!

Dagen var nu slut, men inte kvällen. Middag i "vårt andra vardagsrum", Purple Haze tillsammans med vännen Sussie. God mat, många skratt och nu hade jag tre yngre förmågor som tränade mig mentalt inför den stundande pensioneringen.


Ett glatt gäng på Purple Haze. Här tränas det för fullt! 

Tid och längtan

    
Visst brukar jag ofta nämna det här med att tiden går så fort. Men jag tycker verkligen att det är så. Idag är det redan torsdag, ledig dag i morgon, och sedan helg.
 Jag  har nu börjat nedräkningen tills att mitt lilla barnbarn Max kommer hit tillsammans med sina föräldrar. Det är bara två veckor kvar.....
Jag har hitintills bara sett Max genom webkameran och längtar så efter att få se honom på riktigt. Tänk att få hålla honom i mina armar! Men snart så!
Maken hade turen att få träffa Max i Stockholm härom dagen.
Så jätteroligt! Och jag fick ett nytt foto på honom.
Samtidigt som Liv, Max och Johan är här så kommer också Helen och hennes väninna Sara hit. De kommer att vara här "lite omlott". Jätteroligt! 
Då blir det fullt hus!
Och visst hoppas jag på att kunna vara lite barnvakt. Det var länge sedan sist. 


Visst är han fin!  


Carina och Jenny, mina "gamla" arbetskamrater, (rena ungdomarna jämfört med mig) är på besök och ligger i som bara den för att på sex dagar hinna med att "göra Peking". Jag tycker att de lyckas otroligt bra.
Mycket strukturerat lägger de upp sitt dagsprogram och det är verkligen heltäckande. Milt sagt!
En blandninga av kultur, vandringar i hutonger och längs stadens gator, shopping och mycket annat fyller deras dagar. I den mån jag hunnit har jag visat dem "mitt Peking" och mina favortiplatser. Många skratt blir det och även sena kvällar. Det är mycket som måste tas igen.
Idag är de med China Culture Centre på grupputflykt till Kinesiska Muren och Minggravarna. 
De  startade klockan åtta i morse och har nu vid 20.30 tiden ännu inte kommit tillbaka. Kanske är det dags att snart ge sig ut och leta....Men troligen har de hittat nya saker att utforska.
Just nu kom de i alla fall hem och mycket riktigt har de varit på ytterligare äventyr. Precis som om Muren och Minggravarna inte räckte..... 


PS Jag frågade idag Sofia, i samband med min kinesiska lektion, vad taxichauffören kunde ha skrattat åt i tisdags. när jag bad att få bli körd till gatan Wangfujing. Hon kunde inte alls se eller höra något lustigt i det jag sa. Hon trodde att taxichauffören nog bara var glad över att jag pratade lite kinesiska.....Nåja!!! 

"Wangfujing"

    
Jag har i kväll haft väldiga bryderier med just namnet Wanfujing. Återkommer till detta.
Mina gäster; Carina och Jenny blev idag introducerade av mig  i lite av shoppingens grunder här i stan. Bra början för detta blev Pärlmarknaden och "Nya huset". 
Vi hamnade på vår vanliga pärlavdelningen och en del inköp  inköp blev det. Många skratt blev det under tiden. 


Jenny väljer pärlor

Vi hade tänkt oss att fortsätta på klädavdelningarna men döm om vår förvåning, allt stängde klockan 19.
Det fick i stället bli middag på "Brown Door", en kinesisk restaurang i närheten av Pärlmarknaden, med mycket god mat.


Carina och jag koncentrerar oss på både på mat och foto.


Räkor med nötter och grönsaker, "höstack" gjord av friterad, strimlad och kryddad potatis samt biff i ostronsås. 
Höstacken innehöll inga insekter.......

Men nya krafter gav vi oss i väg i taxi mot den stora shoppinggatan Wanfujing och nattmarknaden på tvärgatan Donganmen.
När jag till taxichauffören uttalade namnet Wangfujing förstod han inte först. Det var något med mitt uttal...Förstod bara inte vad som var fel i det jag sa.
Taxichauffören började skratta hejdlöst och frågade en gång till efter adressen. Jag upprepade det hela och hans munterhet fortsatte. Till sist halade jag fram en karta och visade honom på kinesiska vad jag hade sagt. Nu gick det bättre. Men han fortsatte att säja det jag först sagt och ringde dessutom en god vän för att berätta.
Jag undar vad jag sagt. Får fråga Sofia, min kinesiska lärare, på torsdag.
Fram  till Wanfujing kom vi och jag tror vi skrattade minst lika mycket som chauffören. En rolig taxifärd i alla fall.


Wanfujing i kvällningen

Nattmarknaden med all sin mat av de mest skiftande slag förhöjde vår munterheten ytterliggare.
Vi avstod från smakprov i kväll.

 


En liten, stekt ,sjöhäst kanske?

Sol och moln

    
Kontrasterna i väderleken som i allt annat är stora här. Gårdagen mötte mig och alla andra med strålande sol och en värme på ca. 18 grader.
Inget inplanerat för dagen, men en tur med vänner ner till Pärlmarknaden känns alltid trevligt. Och inte alls bara för att shoppa, utan just att umgås så där kravlöst och behagligt. Att sedan sitta och mysa på något café i solen gör inte det hela sämre.
För att nu vara utrustad inför ännu mer sol som ska komma så införskaffade jag två par solglasögon; ett par för helgdagar och ett par för vardagar. Nej då, skämt åsido; båda kan användas när som helst. 
Och med tanke på min nu något sämre syn, lika bra att erkänna, så inhandlades också en klocka med svart urtavla och lite större siffror. Vi tog tunnelbanan ner till Pärlmarknaden. Tunnelbanan här är en ren fröjd att nyttja. Det går snabbt, är rent och mycket väl skyltat, även på engelska. Alla utrop sker både på kinesiska och engelska. Tydliga kartor med hållplatser finns också.
En lampa blinkar när man lämnat en station och fortsätter så tills man ankommit nästa. Stationerna är tydligt utmärkta,dels var man befinner sig och pilar visar de olika färdriktningarna. ( Dubbelpilarna på bilden visar omstigningsstationer till andra linjer)
Här har tunnelbanan hemma i Stockholm mycket att lära. 


Lätt att åka tunnelbana 

Tiden går fort när man har trevligt och efter att ha promenerat nästan ända hem ca. 1 mil, så var det dags för en sen lunch för egen del. 
Hämtade raskt mina "skolböcker", kinesiska, och promenerade ner till den härliga restaurangen med trädgård helt nära vårt hus; Pavillion. 
Här tillbringade jag ett par timmar i den underbara vårsolen och bara njöt av tillvaron, maten och kinesiskan. ( Har lång lektion i morgon...)


Sen lunch, studier och avkoppling. (Gamla solglasögon)

I natt har det regnat och hela söndagen har bjudit på mulet väder. Någon värme var det inte heller, +9. Nåja, inget jag kan påverka. 
Kinesisk lektion på morgonen och efter den på med varma kläder och dags för långpromenad. Sandalerna fick ledigt idag och strumpor och joggingskor kom på. Men någon joggning blev det inte, däremot en promenad på runt 8 km enligt stegräknaren.
Ett par foton blev det. Kunde inte låta bli....


Gatufrisörer; det går bra att bli klippt för 5 kr. Munskydden på frisöerena kostar inget extra!


Såååå vackert!

En ny och rolig  arbetsvecka börjar i morgon och "gamla" arbetskamrater från Upplands Väsby kommer på besök.
Och faktiskt, vädret spelar egentligen inte så stor roll. Huvudsaken är att man är nöjd och trivs med sitt liv och tillvaron, tycker i alla fall jag.
Men, visst hjälper sol och värme till att göra den ännu bättre!!!! 


 

Planerat och oplanerat

    
Ledig dag, lite tomt och ödsligt här hemma. Anna åkte i går och maken i tisdags. Hade planerat att sova länge, men var helt pigg redan vid 8 tiden på morgonen.
Hade planerat en långpromenad eller cykelltur som en av dagens aktiviteter, men det kändes ruggigt och lite kallt så det blev en morgon med en extra god frukost och fortsättning på min bok. 
Strosade så småningom i väg mot 3.3, shoppingcentrum. Det var riktigt kyligt ute så det var bara att öka på takten. Jag skulle prova en halvlång kashmirjacka, hämta en blus och en omsydd sidenklänning. Klänningen var inte klar, jackan hade de lyckats sy i fel röda färg. I övrigt passade den, men måste förstås sys om i rätt färg. 
Tur att jag är en lugn typ ibland. Jag kan vara....
Gick också igenom "The Village" och släntrade in i lite affärer, mest för att hålla uppe värmen. Insåg att jag gått ut för tunnklädd. Men jag har bestämt att det är vår och lagt de tjockare tröjorna åt sidan. Så jag får skylla mig själv.
Några inköp blev det i alla fall, dock inget "vintrigt".

En väninna ringde mitt under shoppingen och bjöd hem mig på kaffe. Jag tackade genast ja. Hon har just flyttat och det skulle givetvis vara jätteroligt att få se den nya lägenheten. Den ligger i närheten av området "MOMA" där vi bodde första halvåret här.
Och vilken lägenhet; 31 trappor upp och med en otrolig utsikt. Det kändes nästan som om att befinna sig i ett flygplan där uppe. Jättestora fönster från golv till tak gav denna upplevelse.
Tyvärr, var det mulet idag, men klara dagar har man milsvid utsikt och ser bergen i fjärran.


Utsikt från ett av fönstren, gammal och ny bebyggelse, sida vid sida

 
En del av det fantastiska sovrummet. Fönstren går som i en halvcirkel och från golv till tak.

Tiden går fort när man har trevligt och jag fick så småningom skynda på hem. (Vi såg på Tiger Woods som spelade golf på tv.)
På vägen hem såg jag dessa vackra magnoliaträd i närheten av vårt hus. Visst stannade jag upp och njöt.Hann hem i tid till min kinesiska lektion, men bara en timme i dag. Och den lektionen försvann i ett nafs. Lika roligt som vanligt!!!

Hade inte ens haft en tanke på var, när eller vad jag skulle äta middag. Hade funderat på att tillbringa aftonen hemma och gå igenom alla gamla foton på datorn.
Men mobilen ringer och jag blir bjuden på middag av vänner. Mycket trevligt och väldigt roligt! 
Fotona kan jag ta en annan dag.

 

Studiedagar och studiebesök

    

Onsdag, torsdag och fredag denna vecka är studiedagar.
Eleverna har påsklov och vi forkovrar oss.
I går var det en mattedag. Tyvärr blev det ingen sådan för min del. Förkylning och lätt feber gjorde att jag fortbildade mig hemma i stället. 
Det blev en del läst i skönlitteratursväg. Just nu läser jag om Majgull Axelssons bok "Långt borta från Nifelheim". Boken handlar en del om Filippinerna och en diplomatkvinnas traumatiska upplevelser där, samt varvas med minnena från hennes uppväxt i Nässjö. Livet kommer i kapp henne....Boken är i mitt tycke väldigt bra och jag blir verkligen berörd av den. Rekommenderas varmt!

Idag var jag bättre och kunde följa med på ett av dagens studiebesök, till The British School. 
Den skolan ligger några km från Svenska Skolan och det var jätteroligt att se lokalerna, träffa lärare och få ta del av barnens arbeten. Hela skolan var smyckad med barnens konst och det var verkligen en fröjd att se alla härliga alster. Jag var väldigt imponerad. Lite smakprover.....


 

 
The British School har ca. 400 elever i åldrarna 2 till 17 år och arbetar helt efter den brittiska läroplanen. Alla lärare är också från Storbritannien, utom lärarna i kinesiska. Barnen börjar med mer "skolliknande verksamhet när de är 4-5 år och de flesta 5 åringar läser och skriver. Skrivstil börjar man träna tidigt, redan i 5-6 års åldern....Barnens skoldagar är mellan 8.30 och 15.30, betydligt längre än de dagar de yngsta skoleleverna har hemma i Sverige. Klart att de hinner lära sig mer.....Mycket av kunskaperna serveras på ett lekfullt sätt för de yngsta och bild och form ingår för alla elever på ett mycket naturligt sätt i all undervisning.
Fritidsverksamhet finns inte men däremot "efter skolan aktiviteter" som sker efter 15.30. Tänk vad mycket inom bild som kan förstärka och komplettera undervisningen och ingå som naturliga delar i allt skolarbete.

 

Här är det bokstaven S som illustrerats av 4-5 åringarna.

 

Mönster i matematikundervisningen, härligt ilustrerat i färg och former.

 

Även på sportsidan var skolan utmärkt utrustad. Stor idrottsplats och en fin simhall, 25 m lång och med fem banor i bredd. En rejäl idrottshall fanns också.

Delar av British School´s idrottsplats.

 

Jag tycker att Svenska Skolan har fantastiska lokaler och möjligheter. Vi är trots allt en förhållandevis liten skola och en alldeles utmärkt sådan. Att få in bilden mer i det dagliga arbetet på skolan och att ytterligare synliggöra de alster våra elever gör, kändes efter detta studiebesök ännu mer angeläget. Väggar har vi på SSB och fantastiska elever som gärna uttrycker sig i bild. Bara att sätta igång!

Dagens njutning?

Har inte alls med jobbet att göra. Att äta middag tillsammans med Anna på Indian Kitchen, hennes önskemål och att i lugn och ro sitta och filosofera över livet. Mycket njutbart! Det har också varit en stor njutning att ha Anna här hos oss i veckan, dessutom....


(Anna åker i natt, tror jag. Man vet ju aldrig om plan går eller vart det bär åstad. Förhoppningsvis landar hon i Bryssel eller Budapest i morgon bitti. Vi försökte hitta hennes flight 481 med Hainan Airlines till Budapest, men det gjorde vi inte. Ett liknande flygnummer, 491 skulle till Bryssel. Så i någon stad som börjar på B hamnar hon nog. Kanske inte Beijing....)

 

 
Njutningar

    

Det lilla påsklovet är snart slut och i morgon väntar jobb. Studiedagar onsdag, torsdag och på fredag är jag ledig som vanligt.
Jag tycker väldigt mycket om mitt jobb och njuter av att detta läsår fått följa förstaklassarnas strävan mot att bli goda läsare. Men skolbarnen får jag vänta på. De har påsklov hela veckan!Jag njuter också av minnena av "de stora", de elever som flyttade hem i höstas. Jag har som påminnelse av dem ett bildspel från mängder av aktiviteter med dem på datorn i skolan. Tack  Pontus och Erik som ordnade detta.
Maken lämnade denna vackra, varma och soliga tisdag morgon Beijing för att flyga till Stockholm och där förhoppningsvis möta våren och njuta av den där. Hoppas kan man alltid!
Här njuter jag nu i sandaler och av härliga luncher utomhus.


Alla tår i gott skick!!


Anna och  jag hittade bekanta bland lunchgästerna på Ola`s uteservering.


Dagens lunch!

En del shopping tillsammans med Anna har det blivit under ledigheten. Visst är det konstigt att plötsliga shoppingbehov kan uppstå plötsligt när man ser något trevligt.
Ja har ju så smått börjat ladda för pension och då vet man aldrig vilka behov som uppstår hux flux.
Om shopping är en njutning eller inte kan vara svårt att säja. Det beror liksom på......
Men här i stan vill jag nog ändå påstå att det är så. Utbudet av både märkesbutiker, varuhus, marknader och små butiker är enormt, utbudet av varor likaså!


Den här flickan sover mitt uppe i alla varor på ett kinesiskt varuhus där vi var i helgen.

Idag har jag gjort något jag aldrig tidigare unnat mig. ( Varför vet jag inte.) Jag har varit på ansiktsbehandling.
Ansiktet känns inte direkt som i nyskick, det vore att ta i. Men helt klart mycket piggare!
Jag träffade en vän som i sin tur har besök av en svensk hudvårdsspecialist. Jag var inte sen att fråga om det fanns tid för mig för en genomgång av mitt, lite till åren, komna ansikte.
Jodå, det skulle gå bra. Så idag har jag njutit även av detta.
Att bara komma in i lägenheten där jag skulle "behandlas" var en upplevelse i sig. Vilken utsikt och vilken fantastisk lägenhet!
Att sedan behandlingen var verksam och till största delen behaglig, gjorde inte saken sämre....
Milsvid utsikt över stan  från balkongen och vardagsrumsfönstret 25 trappor upp.

På hemvägen fortsatte jag att glädjas åt tillvaron. Jag promenerade längs kanalen där träden nästan var gröna.  Luften kändes väldigt behaglig och inte ens en tunnare jacka behövdes.
Jag slog mig ner på en bänk och verkligen fångade både dagen och ögonblicket. Och det är inte alltid jag gör det.
Men nu ska jag bli bättre på det. Träning, inför pensionen......
En man och ett barn sätter upp sitt tält längs kanalen. Hur bilen kommit dit vet jag inte.

I kväll ska jag tillsammans med Anna, kollegan Mårten, Iris som också är här på besök, hennes son, plus hans vänner äta tepanyaki. ( Mat som steks på ett stekbord framför dig och som är en uppvisning av kocken i att laga de rätter vi beställt.) Mårten är ju med, så rikligt med mat kommer det att bli!
Detta blir en mysig avslutning på påsklovet här. Iris åker hem i morgon och Anna natten till fredag.


Aftonens middag, kocken lagar de rätter som beställts.


Anna, Mårten och Iris smakar på det som bjuds. Vi hade en trevlig afton tillsammans och avslut på kvällen blev på Sole Mios utomhusservering. (Kvällens temperatur tillät oss att sitta ute...) 

Nu ska jag varje dag fram till terminens slut skriva ner "dagens njutning", så att jag kommer i håg dem på ålderns höst. Om det blir fler per dag, så ska jag välja en...... 
Ja, jag hör hur jag intalar mig själv till att stanna upp lite mer i tillvaron. Men det ska jag!!! Även om jag vill utnyttja mina sista månader här maximalt
Envis är jag, så jag tror jag kommer att klara det! 
 

Påskdagen; i värmens tecken

    
Idag kändes det som om sommaren är på gång. Antar att vi kan hoppa över våren i år. Men så ska det vara enligt den kinesiska traditionen i Tigerns år. Temperaturen under dagen har passerat 23 grader och nu i kväll är det fortfarande 19 grader varmt. 
I morgon ska mina fötter släppas loss i sandaler. Jag minns att förra året kom sandalerna på här i stan i i slutet av mars. Så en vecka sent är det allt. 
Då, i slutet av mars var det också "körsbärsfest" med alla körsbärsträd utslagna. Men till nästa helg så.....  
Underbart var det i alla fall  att se både magnolia, körsbärsblommor och en gul buske i blomning.  Jag tror det är ginst, men den som vet, berätta för mig.
Jag tycker för egen del att den gula busken kan vara både ölandstok och forsythia. Men Anna satsade på ginst.


Vackra körsbärsblommor.


Den gula busken, vad den nu heter....

Det har varit fullt av folk uppe vid sjöarna och längs den pittoreska gatan Nanluogu Xiang.
Stundtals var det svårt att ta sig fram över huvud taget. Men i det vackra vädret hade vi verkligen ingen brådska.


Nanluogu Xiang på eftermiddagen


Bosse och Anna väntar på lunchen uppe på taket till Pass By Bar. Härligt att sitta ute och njuta av det strålande vädret.

Även uppe vid Hu Hai, sjöarna, var det mycket folk i omlopp den här vackra dagen. Trång? Javisst!
Båttur på Hu Hai i solnedgången


Ja, trångt var det.vem ska backa? Det blev till sist den vita bilen. Under stor protest.

Lite shopping fick det också bli i dag. Jeans behövs alltid. Dock köpte jag inga i påskfärger!
Utbudet är digert! Och att prova bakom ett skynke går utmärkt.
Ser fram emot en ny härlig dag i morgon med mycket sol och värme.
Nu väntar Iris, Lena och Anna på "Sole Mio" och jag tar en tur dit innan det är dags för att planera vad maken ska ta med hem på tisdag. Jag vet att det blir fullt!

Påskvecka, pyssel och annat smått och gott

    

Tänk att vissa dagar känns som om de hade fler timmar än vanligt. De känns längre på något sätt.
Idag tycker jag att det varit en sådan dag; väldigt innehållsrik, rolig, skiftande, givande och fylld med godsaker av skilda slag.
Särskilt roligt var att vår vän och tidigare kollega, Anna, har anlänt hit till Beijing. Hon skulle ha kommit redan i måndags morse, men var mer än två dygn försenad från Stockholm. Air China hade tekniska problem....
Men så i går kom hon äntligen.
Och i morse följde hon med till skolan. Jätteroligt!


Välkommen Anna!

I veckan har det påskpysslats på skolan. Det hör till!  Jag har ju viss allergi mot fjädrar, klister och flirtkulor bland annat, men i år var den av det lindrigare slaget.
Vår klass var nere och påskpysslade tillsammans med eleverna på förskolan och jag må då säja att dessa fröknar hade kommit med många bra tips och idéer på vad som kunde tillverkas.
Jag lät mig stundtals uppslukas av pappersägg och annat. Barnen pysslade på för glatta livet och stundtals var jag till viss behjälplighet. Jag tror åtminstone det.


Fina kycklingar gjorda av barnahänder med mycket färg på. Jätterolig idé!

Själv var jag vid äggstationen och min kollega Lena hade hand om kycklingar i kläckta ägg.

            


Till skärtorsdagens aktiviteter på skolan hör en påskparad, där barnen är utklädda. Föräldrar och släktingar på besök inbjuds till denna och senare serveras kaffe, juice och Beijings längsta rulltårta ute på skolgården. 
Givetvis kommer också en livs levande häxa på besök denna dag.
Idag blåste det så mycket att hon utan vidare kunde landa med hjälp av sin stora kvast på skolans tak. Den stora godiskorgen som hon hade med sig var mycket uppskattad och hade tursamt nog klarat flygfärden bra. Vilken lycka!!
Påskparaden har ställt upp sig för att sjunga påsksånger för föräldrarna i skolans  entréhall. 


Rulltårtan, som när den sattes ihop, blev 4m och 2 dm lång.

Till årets påskparad hade jag samma hatt som jag fick av en elev mitt första år på skolan. Den är något originell och den kan förändras lite varje år. Modet svänger ju en del....
Väl hemma hade den tappat lite detaljer. Kycklingen mitt uppe på hatten och lite fjädrar hade försvunnit.

 
Sofia, min kinesiska lärare, tyckte att jag var fin i hatten. ( Jag hade kinesisk lektion idag = roligt) 

Mer gott; Sofia hade med sig en jättefin och god chokladtårta till mig, en försenad födelsedagspresent.
Vidare hade vår Ayi tillsammmans med maken bakat fantastiskt, goda, pizzor. Hon kom hem hit och hade alla tänkbara ingredienser med sig. (pizzabottnar, tomater, skinka, pepperoni, ost, paprika, räkor, oliver m.m.m.m.) 
Hon är en riktig pärla! Synd att jag jobbar då hon kommer. Annars skulle jag ha bra möjligheter att träna min kinesiska. 


Ayi med en av pizzorna.

Nu är det kväll och sängen väntar. Ska ge mig i kast med några av de svenska tidningar som Anna hade med sig som kvällslektyr.
I morgon är det långfredag enligt den kristna traditionen. Men här är det en helt vanlig dag/arbetsdag. 
Och jag är ledig!!!! 
Får se vad Anna och jag hittar på!