Kina och Yangtzefloden

    

Idag för exakt 10 år sedan befann vi oss på en resa jorden runt och just den 2/2-2005 var vi ombord på ett mindre kryssningsfartyg som tog 60 passagerare och som gick mellan några mindre öar på Fidji. Vi gjorde då en tur på  fyra dagar och det var verkligen som att befinna sig i paradiset. Och här, på en liten ö, på en sandstrand  i solnedgången vigdes vi av borgmästaren i Suva som kommit ut till ön med ett sjöflygplan.

Åren har gått och många resor och upplevelser senare är vi just ni i Spanien. Men idag tar bloggen er med på en annan resa. En resa på Yangtzefloden i Kina, 6300 km lång,  Kina och Asiens längsta flod och den tredje största i världen.Vi gick  ombord på fartyget i staden Yishang i Centrala KIna och skulle under några dygn i sakta takt njuta av den här delen av Kina och ett mycket vackert landskap.

De flesta passagerarna på båten tillhörde gruppresor av olika slag, dock mest amerikanska, tyska och indonesiska turister som var på rundresa i Kina.   
Härutöver  var vi sex personer som var "individuella". Vi hade ordnat vår resa själva och vi satt också vid samma bord i matsalen.

Fartyget Victoria Anna ett lyxigt fartyg som tar 308 passagerare och har en besättning på 136 personer.
Fina balkonger hörde till de rymliga och välutrustade hytterna. hytterna
 
 Tidig morgon och fartyget på väg in i den första av de tre ravinerna, Xiling Gorge.

Före frukost kunde man var morgon prova thai chi, men så morgonpigg var jag inte.
Det fick räcka med att vara "fit for fight", alltså frukost klockan 07.30 och därutöver njuta av naturen som skred förbi med toppar på över 1000m.

 Xiling Gorge
 Floden används för mycket frakt; kol, bilar, sand bland annat.

Nästa ravin vi kom in i var Wuxia Gorge. Här finns också en stad, Wushan med en befolkning på ca.
30 000invånare. Alltså en mycket liten stad/plats. 
Wushan har funnits mycket länge, sedan 1600-1027 f.K. Namnet har staden fått av en mycket respekterad Tang Dynasti doktor. Idag är det gamla Wushan helt borta på grund av det gigantiska dammbygget och finns på flodbotten och en ny stad har byggts upp på sluttningarna. Detta var planerat så det var inga människor som dog då dammens vatten gjorde att flodens vatten steg och den gamla staden försvann under vattenytan.
Människorna här fick nya hus och hyfsad ekonomisk ersättning.....Men det gamla Wushan är och förblir under vatten. Vi skulle besöka en mindre ravin och vattnet var grundare så vi färdades med mindre båtar än vårt kryssningsfartyg.

 Båtarna såg ut som mindre kinesiska hus och det var fint att kunna njuta av naturen från däck.

För att ta oss in i den "lilla" ravinen, Lesser Gorge, fick vi så småningom byta båt en gång till.
Här finns en smal förgreningen av Chang Jiang, Daning River, som slingrar sig 33 km in i dalen. Här är vattnet klart i motsats till vattnet i Chang Jiang som verkligen är brunt, smutsigt och skräpigt.

 
 På väg in i Lesser Gorge. Här såg vi vattenfall, grottor i bergen, 
apor och små tempel som klättrade längs de höga bergsväggarna.

På eftermiddagen närmade vi oss den sista ravinen på vår resa, Qutan Gorge. Bara att se dessa berg skymta förbi gav en hisnande känsla.
Om man nu inte ville titta på naturens under fanns olika seminarier och föreläsningar att besöka. Kanske några ville lära sig mer om silke eller sötvattenspärlor? Varför inte en introduktion till det kinesiska språket?
Jag valde att njuta av naturupplevelserna.

 
Givetvis skulle vi besöka ett tempelområde under resans gång. Jag tyckte sedan resan till Tibet att jag sett tempel så det räcker för ett tag. Men vi gick i land i Feng Du, en stad med 760 000 invånare och följde en tidig måndag morgon med på ett besök i denna "Ghost City". Nåja, så mycket av stan såg vi inte, inget alls för att vara mer specifik. Staden/ området hade i alla fall fått sitt namn av att två höga tjänstemän tröttnade på sitt jobb vid hovet och tog sig hit till Mt Minshan för att ägna sig åt den taoistiska läran. Dessa män hette Yin och Wang och låter på kinesiska som "King of Hell". Sedan kallades staden så; Ghost City.

För kineser är den sociala strukturen i helvetet likadan som den som råder i verkliga livet. Olika straff ges både i livet och efter döden för synder som begåtts.....
I templen här uppe fanns exempel på detta, enligt en sägen.
För Bosse och mig var detta utflyktsmål mest ett turistjippo och vi tog ganska snart linbanan ner igen och tog oss lite egen tid bort från turister och försäljare.
Jag hann på båten, före lunch, också avsluta min bok  Kinesen, av Henning Mankell. Den är mycket
läsvärd och rekommenderas varmt.

 Ett av de många templen uppe på Mt. Minshan.
Lyckades fota när alla turister redan passerat och vi var på väg ner.

Vår flodresa var slut efter fyra dagar och vi ankom den enorma staden Chong Quing med sina 33 miljoner invånare. Denna stad har en historia som sträcker sig mycket långt tillbaka i tiden, 3000 år.  Idag är staden en gigantisk industristad som bl.a. producerar stål, fartyg, bilar, textilier, elektronik och kemiska produkter.
Chong Quing är också känd som dimmans och hettans stad. Om somrarna kan temperaturen gå upp mot 43 grader och med en luftfuktighet mellan 90 -95%.

                                                            Vi ankommer Chong Quing.
En natt till på ombord på Victoria Anna och så var kryssningen slut. Det var riktigt roligt att kliva av båten, bara Bosse och jag. Vi två var ju en egen grupp så där stod en blåsorkester på kajen och spelade bara för oss. Det händer inte var dag och det var bara röda mattan som saknades. Men den rullas nog ut nästa gång!
Taxi till flygplatsen och flyg tillbaka till Beijing.
Tänk vilka upplevelser som hinns med på kort tid!

Anna

Nihao!

Roligt att få ta del av er kryssning : )

I dag har jag varit i Trollhättan och besökt en gemensam vän till oss...och hennes man/sambo...så himla roligt!

Spännande att få höra om nationaldagsfirandet....

Kram från Orust

Iris

Och nu väntar jag bara på bilder på nationalfirandet! Kram

Ingrid

Tack för att jag och många andra som läser din blogg får uppleva och följa med på resor och annat som händer.

Kramar

Åse

Vad är våra små utflykter mot era. Vilka naturscenerier. Hoppas att du låter din blogg komma i tryck den är ju värsta guidinformationen. Väldigt intressant att läsa om alla äventyr ni är med om!

Kram från Åse

Aaa

Oj oj vad fint! Älskar bilden med bron!

Svar: Tack! Ja, en minnesvärd resa med många upplevelse av skilda slag.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Grattis på bröllopsdagen och tack för fin resa tillsammans med Er 😊
Otroligt vad ni har upplevt.
I morgon ska jag vara barnvakt till 2 st sjuklingar. Hoppas att jag klarar mig sedan .
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Tack för grattishälsningen! Vi har haft en fin dag här idag och middag blev det på Sunset Beach. Jättegott och en fin solnedgång blev det. Jo, vi har upplevt mycket och hoppas fortsätta med det.
Vad gäller barnvakteriet så hoppas jag att du håller dig frisk och inte blir smittad. lIte avstånd kan nog vara bra...
Kram och hälsningar även från Bosse.
Ditte

Znogge

Grattis på bröllopsdagen! Vilken fantastisk resa och att hinna med så mycket på så kort tid. Det var verkligen imponerande. Hoppas ni har firat er dag på något gott och trevligt vis :-)

Kram

Svar: Tusen tack! Ja, den här resan var också minnsevärd och en extra krydda var att vi ordnat det hela själva och då hoppas man att det skall fungera också, vilket det gjorde. Mycket att se på kort tid var det. Jodå, vi har firat lite idag. Jättetrevligt och vi såg även en fin solnedgång från restaurangen där vi åt middag.
Kram!
Ditte

Marja

Grattis på bröllopsdagen... vilken romantisk vigsel!
Tack för en oerhört spännande resa längs floden med fina bilder. Vilken upplevelse det måste ha varit. De där 'mindre' båtarna ser verkligen spännande ut...
Kram! :)

Svar: Tack för gratultationerna! Det var både spännande, roligt och intressant. Mycket att se och uppleva! Extra roligt att vi ordnade resan själva och att allt fungerade perfekt, det kan man inte veta i förväg.
Kram!
Ditte

A-C

Grattis på bröllopsdagen! Tack för din reseberättelse, vilken spännande resa. Kram //A-C

Svar: Tack! Ja, och att resa är ju en del av mitt liv. Eller har varit...Trevlig middag och väldigt god blev det på Sunset Beach.
Kram!
Ditte

Ghugge

Grattis på bröllopsdagen!💝 Tack för att vi fick följa med på er fina resa! Kram

Svar: Tack! Och vi har haft en fin dag här. Trevligt att du följde med på vår flodresa i Kina. En spännande resa med härliga naturupplevelser.
Kram!
Ditte

Preciosa

¡Felicidades pareja!
Mycket har ni hunnit vara med om :) Otroliga resor!
Tack för i dag också ♥ P ♥

Svar: Muchas gracias! Och visst har vi hunnit med en del och hoppas ha mycket kvar. Tack för idag! Och kakan var god...kram
Ditte

Torrebloggen

Grattis på bröllopsdagen!!!
Vilka härliga bilder! Härligt att få ta del av er spännande resa.
Kram
//Carina

Svar: Tack! Ja, att resa är ju väldans trevligt och jätteroligt att se och uppleva olika platser; vare sig det är hemma, i Spanien eller någon annanstans.
Kram!
Ditte

Veiken

Underbart! Oj, vad jag njöt av detta inlägg. TACK! Stor kram!

Svar: Tack själv! Jätteroligt att du följde med på Yangtzefloden.😀 kram!
Ditte

Ama de casa

Tack för en härlig tur!

Ses snart :-)

Svar: Tack! Ja, roligt att ha provat även detta.
Ditte

Eva`s blogg

GRATTIS till er dag ...och wow vilka bilder otroligt att ni varit där alltså tack för att du tog med oss ...hoppas vinden lagt sig o ni kan njuta av solen o värmen nu stor kram

Svar: Tack! Kul att du följde med på flodkryssningen. Vinden har lagt sig till största delen och det är nu +16 på morgonen och sol. Skönt!
Kram!
Ditte

Fia

Hej, verkar inte som om min kommentar från igår skickades iväg..hur som helst, grattis i efterskott på bröllopsdagen och tack igen för härliga glimtar från era resor! Vi är nu på bibblans internet. Vilken leverantör var det ni hade och var ligger de?
Fia

Svar: Tack! Roligt att ni var med på floden! Vi har Sat tv Plus. Kontoret ligger en bit bort på Av Valenciana , en parallellgata Avenida de la Mancha, vid ett högt blått torn . Jag kan gå med om du vill. Hör av dig.
Ditte

Fia

Tack då vet vi! Nu på väg till Apoteket för att hitta en hostmedicin till Lasse! Vi hörs om en fika här framöver!

Svar: Absolut! Hoppas ni hittar hostmedicin som hjälper. Vi förs! Fika vore trevligt!
Ditte

Annika

Vilken fantastisk resa. Grattis på bröllopsdagen.
Kram

Svar: Tack! Ja, det var en spännande resa. Och mycket att se och uppleva. Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Spännande inlägg. Den röda mattan kommer nästa gång. Först måste man varit gifta i hundra år. :) Grattis! Jag gillar allt som Henning skrivit. Han fyller år idag.

Svar: Tack! Vi hoppas på mattan nästa gång . Men annars går det bra ändå. Eller också får vi ta med egen. Och hundra år hinner vi nog inte med ens om vi skyndar på. Kram! Och grattis till Henning!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: