Tsingtao=Qingdao

    
Hur kan det då komma sig att det finns två namn på staden och det berömda, kinesiska ölet? Den korta versionen av svaret är att Tsingtao kommer från det äldre, kinesiska, transkriberingssystemet innan det fanns pinyin. 
Pinyin betyder ungefär stava ljud och är en form av standardiserad kinesiska, mandarin; förenklad sådan,med hjälp av det latinska alfabetet och kom till 1958. Stort tack för det, för hur skulle jag annars ha klarat mig....
Ett tydligt exempel på pinyin är också Peking och Beijing, det senare på pinyin. Men i vissa samman hang som Pekings universitet och som flygplatsbenämning lever Peking kvar.

Vår andra dag i Qingdao (Tsingtao) ägnades åt bl.a. besök på ölmuseét och OS seglingshamnen blev närmare undersökt. 

Jag insåg att dagen skulle bli lång så att ladda med en rejäl frukost var dagens första programpunkt.
Vid en snabb överblick insåg jag att det nog inte skulle behövas så mycket mer mat denna dag. Utbudet var enormt! Vad säjs om minst 25 sorters bröd? Alla prydligt uppmärkta.Dt tog tid att bara skaffa sig en överblick över alla tänkbara och icke ens tänkbara alternativ för olika frukostalternativ. Men att träna på att sig prioritera är också viktigt. 

Fullmatade som de mest välmatade krabbor begav vi oss efter denna frukost mot ett av dagens utflyktsmål; bryggeriet.


Bryggeriet grundades 1903 av tyska bosättare och började brygga öl enligt tysk tradition.

Tsingtaobryggeriet är Kinas näst älsta brygggeri.Bryggeriet i Harbin som brygger Harbinöl kom till år 1900 och är Kinas äldsta.
Japanerna tog över bryggeriet i Qingdao under första världskriget men när det var slut fortsatte kineserna att brygga öl här. 
Varje år hålls också en gigantisk ölfestival i staden, helt enligt tysk sed. 
Vi fick en mycket, raskt guidad tur på engelska genom museét på 1h, men hann ändå få en uppfattning om hur det går till att brygga öl här idag mot hur det gick till förr.
Det mesta är nu datoriserat och det är enorma mängder öl som produceras både för inhemskt bruk och för export.


Provsmakning.


Symbolen över ölmärket är hämtad från en paviljong nere vid vattnet. Symbolen är ett landmärke för staden Qingdao.

Etfeter besöket på ölmuseét/bryggeriet så var det dags att dagtid närmare titta på OS hamnen för seglingarna 2008.
Nu finns här båtuthyrning och en stor gästhamn inom området. Men jag kan inte påstå att den var full av båtar.  Det gick också bra att hyra små optimistjollar om man så önskade. Det gjorde vi inte.
Fortfarande vajar alla länders flaggor för vinden i OS området. Den svenska flaggan skymtas i bakre raden.

Trots en mycket rejäl frukost så blev vi hungriga framemot kvällen. Ja, vi hade fått i oss lite italienskt till lunch, men mycket lite.
Eftersom vi nu var i en före detta tysk besittning så bestämde vi oss för tysk mat på kvällen. Nåja, vienerschnitzel och fläskfillé spett var en kontrast till alla skaldjur.
På denna restaurang träffade vi också fyra av de kanske tio europeér vi stött på under vår vistelse i stan. Av dessa var två svenskar och en dansk; ja ibland är världen liten. ( De jobbade här och hade varit i Qingdao i 10 år)
Många skratt blev det under kvällen och stämningen var hög.

Tänk vad fort en helg går! Det är likadant som med arbetsveckorna. Så på söndagen var det dags att ta tåget mot Beijing. Jag hade i beijing lyckats få köpa sittbiljetter till andra klass på detta snabbtåg. Väl på tåget försökte jag köpa upp oss till första klass. Jag vandrade genom hela tåget och pratade med fyra olika konduktörer. Men att köpa upp sig gick inte trots min envishet.
I och för sig gjorde det inte så mycket för våra fåtöljer var mycket bekväma. Men tåget var helt proppfullt och ljudnivån därefter. Jag var glad över att jag kunde ha på min Ipod med höd volym.
Tåget susade fram i hög hastighet och uppmätte som mest 248km/h, inte dåligt. Men det krängde inte alls som de svenska X 2000 tågen, så illamåendet klarade jag mig utan.


Det moderna snabbtåget som körde 88 mil på 5h och 30 minuter och stannade vid fyra stationer under resans gång. Mycket bekvämt och bra!

Summering; en mycket lyckad och minnesvärd weekendresa på alla tänkbara sätt. Vad mycket man kan hinna bara på en helg!
Ingrid

Som vanligt har jag saknat dina inlägg. Det hör till mina rutiner att följa med i det du gör varje dag.

Alltid underhållande,lärorikt och givande.

Kram, kram

Jennie Lindberg

Vilken härlig resa detta är nog nåt för svärfar som älskar öl.Ska lägga detta påminnet

Åse

Du är påläst som vanligt. Var hämtar du all information och hur kommer du ihåg den? Jag håller med dig tiden går undan alldeles för fort. Veckor läggs till veckor, men du ser verkligen till att få ut det mesta av tiden i Kina.

Underhållande läsning som alltid!

kram

Sofia

Kan jag få följa med på nästa lilla weekendtrip?

Nu har jag blivit beroende av att läsa dina inlägg.

Mitt liv är inte alls lika spännande och omväxlande men när jag läser din blogg så får jag nya tankar om vad jag kan göra här hemma.

Tack för det.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: