Kultur; "kul tur"

    
Resa, är något jag gjort under stora delar av mitt liv och det har blivit många länder under årens lopp som jag besökt, hitintills ett 50 -tal.
Att ta del av landets mat, kultur seder och bruk är alltid spännande och givande. Vi bodde under nästan fyra år i Peking, KIna,  där jag var lärare på Svenska skolan. Vi  hade där förmånen att  lära oss och ta del av en kultur  som påverkat och berikat oss på många sätt. 
 Några exempel:
På väg till skolan hamnade vi på en tur som inte var kul, BILKÖ. Det har gått förvånansvärt bra att komma till skolan med skolbussen de flesta dagar, ca. 40-45 minuters resa. Men denna dag var det tvärstopp. Bilar vände mitt på vägen och körde mot färdriktningen.
Vår buss försökte sig på en genväg men det mötte på patrull och vi kom tillbaka i stort sett till ruta ett. Inget att göra, ta det lugnt och ta ett djupt andetag. Jag har blivit riktigt duktig på just detta. Övning ger färdighet...
 
Ta ett djupt andetag och vänta...
 
Eftermiddagen bjöd också på en tur av annat slag, en kul tur. Jag åkte på makens pakethållare från "Lilla Blomstermarknaden" och hem, en tur på några kilometer.  Det var spännande och lite av ett vågspel men vid de stora gatukorsningarna blundade jag då han susade över. Men visst var det kul! Och cykeln är fortfarande ett vanligt sätt att ta sig fram i Peking, även om antalet bilar ökat markant och elmoppar likaså.
Det finns  fortfarande en tydlig cykelkultur i Peking.
 
Aftonen ägnades  åt kultur, kanske i mer ordets mer rätta bemärkelse.
Jag och min svägerska Maggie åkte tillsammans med en väninna tunnelbana ner till antikgatan, Liulichiang, för att lyssna på  ett föredrag som Göran Leijonhufvud; Dagens Nyheters förste utrikeskorrespondent här i Peking, skulle hålla tillsammans med sin hustru, Agneta Engqvist, också journalist och reperter på Sveriges radio.  De skrev en bok, "Kina - den haltande kolossen" ( Bonniers förlag) som kom ut i samband med OS 2008. Innehålllet i boken skildrar Kinas utveckling ur flera perspektiv sedan 1966 och fram till OS 2008. 
Författarna delade frikostigt med sig av sina personliga erfarenheter och upplevelser från Kina sedan 1960 talet och fram till idag. 
Det var helt fantastiskt att höra dessa två, säkert Sveriges mest erfarna kinarapportörer, berätta, om sin syn på detta gigantiska lands utveckling. 
Jag hade kunnat fortsätta att lyssna i många, många timmar för detta var verkligen ett av de mest faschinerande föredrag jag hört. 
År 1966 kom Göran Leijonhufud till Peking för första gången och då som student, en resa anordnad av Stockholms Universitet. Han mötte en stad som var fjärran från dagens samhälle. Görans intresse för landet var stort och det skulle bli många resor hit under årens lopp.
Mao var ledaren och han stod för det "Stora språnget". Kina skulle gå om Storbritannien vad gällde stålproduktion hade han bestämt.
Detta innebar bl.a att bönderna fick lämna sina åkrar och plogar för att smälta järn från redskap, kökspannor  och allt annat som kunde tänkas bidra för att nå detta mål. 
Det blev hungersnöd eftersom bönderna inte kunde sköta sina jordbruk och man uppskattar att mellan åren 1959 och 1961 svalt ca. 30 miljoner människor ihjäl.......
Inte särskilt produktivt! 
År 1971 öppnades Kina en aning och den amerikanske president Nixon inbjöds att komma hit och han anlände i februari 1972. En viss kontakt mellan stormakterna uppstod. 
Göran Leijionhufvud kom som förste västeuropeiske journalist till Peking i augusti 1971.
Göran Leijonhufvud och Agneta Engqvist med sin bok; "Kina - den haltande kolossen".
Mycket läsvärd!
En del av det som belystes under kvällen.
 Det har bara varit tre stora parader på nationaldagen den 1/10.
 År 1984 ägde den första paraden rum och det var en mer civil sådan och Kinas  ledare, Chao Ping säjer om ekonomin; (han efterträdde Mao) " Om en katt är vit eller svart spelar ingen roll, bara den fångar möss". Nu var egna initiativ mer tillåtna än under Maos tid.Det diskuterades att Hong Kong skulle tillhöra Kina. 
År 1999 var Jiang Zemin både Ö.B.; president och partiordförande. Han ville till paraden ha allt ljus på sig och känna sig som MAO; 
Hong Kong och Macao tillhör nu Kina. Taiwan återstår!
Säkerhetsanordningarna inför paraden var mycket stora och detta år blev det en enorm militärparad som visade upp att Kina hade i senaste vapenväg.
2009; Kina fyller 60 år!  Paraden var en uppvisning i ALLT och fyra generationers kinesiska ledare presenterades då presidenten Hu Jin Tao inspekterade alla militärtrupper. ( De avlidna talade via tidigare inspelningar)
Minoritetsfolk, studenter,skolelever, arbetare, militärer och andra grupper bland befolkningen fanns representerade i årets parad. Men en grupp fanns inte med; de migrantarbetarna som finns i Beijing.
Årets parad på nationaldagen var så genomtänkt att om något skulle hända med lastbilarna, motorstopp???, så fanns det hundratals kineser under lastbilarna som skulle kunna skjuta bilarna framåt.....Kanske var det migrantarbetare? Vad vet jag? Och det finns i Kina i runda tal 200-300 miljoner arbetare som tagit sig från sina byar till städerna för att försöka jobba.

Som alla vet så är Kina ett stort land på frammarsch, främst vad gäller ekonomi, utbildning och teknologi.
Här går utvecklingen så fort att för en dam i min ålder är det svårt att hänga med i svängarna.
Kina tillhör numer BRIK länderna vad gäller den ekonomiska utvecklingen, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina.
Kina tillverkar mer än en halv miljard mobiltelefoner per år och här säljs flest bilar i världen; en miljon i månaden.
Kina investerar också hälften av sin BNP och över hälften av Kinas export genereras med utländskt ägande. ( Källa; exportrådet)
Den kinesiska ekonomin är världens tredje största, mätt i nominell BNP.  Den är också en av de snabbast växande och väntas gå om U.S.A. i storlek. (Har skett...)

Ett citat från den gamle franske kejsaren; Napoleon Bonaparte. " Här ligger en sovande kämpe. Låt honom sova, för när han vaknar, kommer han att ruska om världen".
Och kanske är det sant. Det får framtiden utvisa!
En givande kväll som bjöd på  där mycket kultur och historia.

Även på hemvägen med tunnelbanan blev den "en kul tur". Vi hamnade i en vagn där vi verkligen var i minoritet.
I övrigt var största delen av resenärerna äldre kvinnor från södra Kina och från provinsen Yunnan. De räknas som ett av Kinas många minoritetsfolk och kom från en plats som kan kallas Shangri La. Om platsen finns eller ej kan man fundera på, men området finns. Och om man själv gör det till sitt eget Shangri La bestämmer man bara själv.
Här ska harmoni och lugn råda. 
Det gjorde det inte i vår tunnelbanevagn. Vi skrattade så vi hade ont i magen. Dessa kvinnor tyckte att vi fyra svenska damer hade alldeles förfärligt fula näsor. De var ju inte platta! Och att säga detta rakt ut, är något som vi västerlänningar inte gör. Men dessa kvinnor sa vad de tyckte....Det är deras kultur.

Shangri La kvinnor på tunnelbanan
 
 Jag och Maggie, min svägerska, i knät på dessa underbara kvinnor.
Jag är så tacksam över detta möte!

Vilken kul tur dag!!! Helt fantastisk!!!!
 
Ett inlägg som delvis publicerades i oktober 2009 men som fortfarande är aktuellt.
 
Svenska Resebloggars septemberutmaning idag var just kultur.
Susanne

Tack för ett lärorikt inlägg. Vilka upplevelser!

Jag ska genast leta efter boken för jag inser att den måste vara mycket läsvärd.

Tack för att du delar med dig av så mycket.

Kramar

Susanne

Spännande läsning! Du är rena uppslagsboken i populärupplaga.

Vad mycket du hinner med!

Kram

Kerstin

Mycket lärorik och spännande läsning !

När jag ser dig på Bosses pakethållare tänker jag på en bildserie som du skickade för kanske ett år sen. Där fick man se de mest otänkbara och omöjliga saker som kunde forslas på en cykel i Kina. Minns du den Ditte? Jag tror inte ni skulle platsa i den bildserien!!!! Men jag förstår att det kändes äventyrligt.

Timeoftiger

Spännande! Jag har läst att Europa är så van, tillsammans med USA, att vara världens nav, att vi har ingen aning om att snart kommer tyngdpunkten ligga mer österut, dvs i Kina. Alla tecken tyder på det...

Svar: Nej, så är det Men idag tillverkas ju det mesta i Kina både vad gäller mobiltelefiner, datorer, kläder, bilar och mycket mer. Och den utvecklingen lär fortsätta. Vill till att västvärlden hänger på.
Ditte

FREEDOMtravel

Väldigt intressant om kultur och om Kina! Nog är Kina (och många andra länder) på enorm frammarsch! Det är inte längre en liten klick I-länder och massor av U-länder i världen utan massor av länder som är där mitt emellan någonstans och på väg uppåt, och alla ska ha mobiltelefoner förstås. Världen förändras. Fantastiskt möte i tunnelbanan! :)

Svar: Mötet i tunnelbanan var verkligen en kulturkrock och en härlig sådan. Minnesvärt! Och nu är många länder på G med sin utvevkling och vad gäller teknologi så ligge rju Kina verkligen i framkant.
Visst förändras världen och hoppas vi också hänger med.
Ditte

Ami

Ja, du har verkligen varit med om spännande saker!
Tack för att du delar med dig av allt detta :)
Kram

Svar: Att möta en annan kultur på plats under flera år ger så mycket och tänk vad en kan lära sig. kram!
Ditte

moi

Så rolig, och intressant, läsning. Eftersom jag har varit på plats har jag ju sett en del av utvecklingen. Betr bilköer så lyckades vi, trots enorm trafik, undvika alla sådana.
Kram

Svar: Ja, du har ju erfarenhet från att ha varit på olats. Oftast kunde vi också undvika köer, men när någon prominent person kom inflygandes så stängdes ofta motorvägen av och alla andra fick vänta till kortegen hade passerat. Och antalet bilar har ju ökat så ofantligt bara de senaste fem åren så ifag är det ofta köer. Bra med tunnelbanan!Kram!
Ditte

Fia

En intressant historielektion igen! Och vilken härlig bild på er på cykeln! Vi kom just hem från en jättefin vigsel i flödande solsken ute på Åsöberget!
Kram
Fia

Svar: jag höll verkligen tummarna för att det skulle vara sol idag och det blev det. Förstår att det var en vacker vigsel i strålande sol. Härligt! Kanske kommer en bild per mail? Ja, en del historia blev det, men det är viktigt när man följer ett lands utveckling. Och Kina intresserar mig mycket och så mycket har hänt.
Kram!
Ditte

Fia

Dina tummar gjorde susen! Mejl kommer!

Svar: Tack för mail! Härligt med det vackra vädret just idag. Kram!
Ditte

Decdia

Jösses alltså vilka grejer som du upplevt!

Svar: Ja, det är lika bra att göra saker när tillfällen ges. Jag vill inte ångra något jag inte gjorde...
Ditte

Decdia

Du är inte sugen på att skriva en egen bok om dina upplevelser? Skriva kan du ju!

Svar: Nej, det blir det inte...Men många upplevelser och äventyr har det blivit genom åren.
Ditte

Tove Olberg

Så roligt intressant att läsa om denna kul turen och kulturen tur kulten!
... jag är så glad jag har dig fast du har konstig näsa! Du och Bosse på cykeln är en härlig bild!
Kram!


Svar: Visst har jag en speciell näsa och det tycker nog många asiater att vi västerlänningar har. Och uppriktiga var dessa ljuvliga damer. Många cykelturer blev det och nu är den cykeln i Spanien.
kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: