Folkrepubliken Kina 60 år.

    
Kinas nationaldag, den 1/10! Undrade spänt hur vädret skulle bli. Det har varit mulet, dimmigt och dålig luft i flera dagar.
Lite regn kom i ottan och sedan var saken klar. Solen sken från en blå himmel, luften var klar och det var 25 grader varmt.
Här är allt möjligt, även att ordna fint väder. Så tidigt i morse skickades flygplan upp för att spränga dimmolnen. Och se, det blev sol! (Detta, att på konstgjord väg få till sol använde man sig av även under OS 2008 de dagar man ville ha vackert väder.)

Att "live" se den stora paraden som skulle äga rum på morgonen på den långa gatan, Chang ´an, som leder fram till Himmelska Fridens Torg skulle inte ens vara möjligt, det visste vi. 
Detta område var helt avspärrat och endast avsett för de tusentals inbjudna, både kineser från olika delar av landet och utländska  gäster. För säkerhets skull hade man spärrat av angränsande områden i en radie av 3 km från Torget.
Bekvämt och på första parkett i sofforna kunde föreställningen börja klockan 10.
Men strax innan dess tog jag mig en tur ut på vår gata för att se hur det såg ut. Folktomt!


Vårt hus och entré är fint dekorerat inför dagen.

På tv visades först när presidenten Hu Jintao i bil färdades ner för Chang ´an för att inspektera alla militärförband.
Man räknade med att utav de ca 200 000 som deltog i paraden så var det minst 5000 soldater.
Militärer och poliser av alla tänkbara sorter gick i absolut takt, (de såg dessutom ut att ha samma längd) pansarvagnar i olika modeller från den tid då seklet var ungt och fram till idag rullade förbi, flygplan i mängder som startat från olika flygplatser kom i diverse formationer.
Det var verkligen en mycket "kraftfull" militärparad som inledde festligheterna.


President Hu Jintao inspekterar sina trupper.

Militärparaden avlöstes av tusentals människor från olika delar av Kina och från många minoritetsgrupper som i olika formationer visade på ett Kina i ständig utveckling.
Industriutveckling, ekonomisk utveckling, ( Kina är världens tredje ekonomiska stormakt efter USA och japan)
energiutveckling, ( där man också visade på vindkraftverk) utveckling av landsbygden, ekologiskt tänkande, ( att satsa mer på miljön) framtiden, skola och utbildning, demokratiseringsprocess samt vetenskap och teknologisk utveckling.
I framtiden vill Kina att det ska stå Made by China. ( inte made in China)

Hela evenemanget idag och i kväll är regisserat av Zhang Yimon, samme man som också var ansvarig för OS invigningen 2008. Tanken är att dagens och aftonens evenemang med tillhörande fyrverkerier ska vara ännu mer uppseendeväckande än just OS invigningen. Att Kina fyller 60 år är mycket stort enligt den kinesiska kalendern.


En av formationerna, det döljer sig människor under de röda "bollarna".

Plötsligt när vi som bäst tittade på utsändningen i tv kändes det som om marken och vårt hus rörde sig.
Raskt tog jag mig via trapporna ut på gatan.
Och vad fann jag? Jo en massa tanks på väg från paraden. De passerade på gatan utanför vårt hus. Det var nog ett 40 tal tanks allt som allt.


Tanks som passerar, dessa av modell Ä och militärer som ser till att ingen går över gatan.
Visst tog vi senare en cykeltur ner mot Torget för att se hur långt vi kunde komma innan vi skulle stoppas. Det var ganska så öde på gatorna där vi cyklade och många var avstängda för bilar. Idag fick vi till och med cykla på gågatan Wanfujing. Det har aldrig varit tillåtet förr. 
Alla affärer och restauranger var här stängda, till och med Mc Donald´s.


Shoppinggatan Wanfujing är öde. Det är en gågata men ett par cyklar förutom våra fanns till städes.


Chang ´an Avenyn, gatan som om man tar till vänster här, leder till Himmelska Fridens Torg.
Närmare än så här kom jag inte. Förberedelser inför kvällen månne?

Vi försökte på olika sätt snirkla oss närmare Torget, men tyvärr. Inte ens min envishet passerade.
På hemvägen passade vi på att äta middag på en av de få restauranger som var öppna.
Jag var bara glad över att så många kineser kunde få en dag ledigt. Till och med Silkmarket och Yashow var stängda idag. Jättebra!
Mat fick vi alltså, men det var ingen höjdare. Snarare det sämsta jag ätit här sedan januari 07. Det var en amerikansk- mexikansk restaurang och hur man kan misslyckas med allt går inte att begripa.
Ölen var avslagen, Bosses hamburgare ( fanns inte mycket annat att välja på) en trist historia och min mexikanska burrito var en smärre katastrof. Jag kände mig illamående bara jag såg på kycklingköttet den skulle innehålla. Undrar vad det var? 
Men man kan inte lyckas jämt.... I morgon blir det tepaniaki med kollegor och deras släktingar,hurra!!!!

Väl hemma var det dags för den andra akten av firandet på tv. Nu var det olika uppträdaden från Kinas många etniska grupper. Här finns 56 sådana.
Det var helt fantastiskt att se och jag kan inte förstå ens hur det är möjligt för de som är på "innerplan" att med hjälp av solfjädrar och annat få till alla formationer och färger. Detta var ett av de moment jag faschinerades av även på OS invigningen.
Tyvärr kan inte ett foto från vår tv göra det hela rättvisa, men tänk på OS invigningen i kvadrat så kommer man  ganska nära.


Det blå, vit, röda som syns är människor som bildar formationer på Himmelska Fridens Torg.


Här formationer i gult, vitt och blått. Det är sångtexter som syns längst ner.

Det har varit en mäktig upplevelse att ha haft förmånen att få följa firandet här, om än inte på första parkett.
Jag har ju firat många nationaldagar i Norge, 17 maj och då har det också firats ordentligt. 
Men i sanningens namn måste jag säja att den svenska nationaldagen tyvärr ännu så länge ter sig något blek i mina ögon. Men det kan vara ett utvecklingsprojekt att få fart på det svenska firandet. Är det inte månne något jubileum snart???
Nu ska jag vifta lite till med min kinesiska flagga och ta en promenad och se vad som är på gång.

Vad har ni på gång?

Ingrid

Vilken dag!Vilka upplevelser!

Jag är tacksam för att du inte propsade på att vara på Himmelska Fridens Torg just idag. Vet att det kan vara tufft där ibland...

Vet ju att du kan vara envis.

Många kramar

Kerstin

Så kul att få vara på plats vid ett sådant evenemang! Det har ju stått ganska mycket i våra tidningar om denna 60-årsdag. I dag skrev Torbjörn Pettersson en mycket intressant artikel i DN om en kvinna som var på dagen lika gammal som Fölkrepubliken. Läs den om du kan!

Kram från Kerstin

Iris

Men vad tomt det är på stan!

Det måste ha varit en annorlunda upplevelse med

dagens cykeltur!

Hoppas ni får min favoritkock imorgon!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: