Lite höst och lite friskvård

    
Insåg idag att det nog är höst här också. Luften kändes plötsligt kylig, trots 14 grader i luften. Jag så många lövträd som hade gula och rödaktiga löv. Även jag måste inse att en ny årstid nu är här.
Kunde inte låta bli att köpa med mig lite, vackra höstblommor hem från lilla blomstermarknaden. Bara ett besök där kan få upp humöret. Det finns så mycket vackra blommor. Bara att köpa och frossa! Kostnaden är ringa!
Denna bukett tillsammans med besök hos frissan för klippning, vinprovning tillsammans med vänner och god middag blev dagen lyx. Plus att jag sov länge. Ingen klocka som ringde. Det var ju fredag, ledig lyxdag.


Dagens bukett för endast 40 sek.

Min käre make har haft ont i en axel ett tag, så vi( jag) hade bestämt att detta skulle åtgärdas. Lika bra att göra det på en gång.
Nu skulle det prövas något kinesiskt.
Efter att ha blivit undersökt så påbörjades själva behandlingen. Idag blev det "koppning" och värme på den onda axeln med kinesiska örter.


Sugkoppar som satts fast med hjälp av vacuum på axeln och ryggen över de onda punkterna, akupunkturpunkterna. De röda "rivmärkena" är från en delbehandling där man genom skrapning ser de onda områdena.
Även blod sugs ut i sugkopparna.


Armen ingår också i "koppningen" och även här sugs blod ut. Om området bara är lite inflammerat, blir blodmängden mindre och imman inne i sugkoppen inte så påfallande som den är på detta foto.


Värmebehandling med kinesisk örtstav under 30 minuter.

Nu återstår det att se om denna behandling hjälper. Vi lever på hoppet och är smärtan mindre så blir det ytterligare besök i veckan.

För min del räckte det idag med att sköta dokumentationen och att ha initierat besöket.Spännande utflykt

    
Idag var det utflykt med klass 1-3 som gällde. Det skulle bli en tur till China Science And Technology Museum inne i stan och beläget bredvid OS arenorna "Fågelboet och Vattenkuben".
Bara namnet låter spännande.
Men redan på vägen till skolan började spänningen. Ja, om vi skulle komma dit i tid, lite försenade eller mycket försenade.
Tur att livet och tillvaron här inte är helt förutsägbar.
Motorvägen var nämligen avstängd. Det händer så ibland om det kommer statsbesök eller andra viktiga personer. Jag vet att U.S.A.s president är i antågande hit till Beijing, men trodde inte han skulle komma idag.( Det gjorde han inte heller)
 Att vägen var avstängd var kanske bara en övning, vad vet jag. Stängd var den i alla fall och det var bara för vår skolbuss att ställa in sig i kön och vänta. Ingen idé att hetsa upp sig.
För min del började jag med min kinesiska läxa. Har lektion på eftermiddagen.
Efter 15 minuters väntan släpptes trafiken på och vi kunde åka. Vi kom i tid till skolan!


Avstängd motorväg. Idag var det dimmigt på morgonen...

Sedan var det bara att se till att få med barn och matsäck på nästa buss, för en transport tillbaka till stan och museét. En tur som bara tog 45 minuter, trafiken flöt på och vi åkte inte motorvägen.
Min kollega Lena, hennes son på besök, en förälder och jag hade nöjet av att få tillbringa dagen på detta fantastiska museum.
För att riktigt orka med det hela så började vi nalla av matsäcken redan då vi kom. Alltid bra att ha batterierna laddade.


Alla våra elever uppradade. De har orange västar (med skolans telefonnummer på) för att lätt kunna kännas igen
bland alla andra.


En liten del av museéts utsida.

Vi började med att se en tre dimensionell film om dinosaurier. Passade utmärkt eftersom vi jobbar med det nu.
Alla fick tre dimensionella glasögon att ta på och de förstärkte verkligen effekterna.
Som tema detta läsår på skolan har vi Världsutställningen i Shanghai. Här på museét bjöds det förutom dinosaurier på de mest fantastiska möjligheter att få prova och utforska många tekniska uppfinningar.
Man kan kanske jämföra detta museum med Teknorama och Tom Tit´s i Södertälje. De museérna är miniatyrer jämfört med China Science and Technology Museum med sina 43 000m2.
Museét invigdes  den 16 september i år och är mycket populärt.

 
Kinesiska skolbarn i mängder var här idag. Gula kepsar är deras kännetecken.


Fler än vi ville se på skelett av dinosaurier.


Mer att titta på. Intresset bland våra elever var väldans stort. Vi gör nog ytterligare ett besök här till våren.

För egen del tror jag att jag skulle kunna vara här i flera dagar innan jag hunnit gå igenom och prova allt.
Trötta, mycket nöjda och nyfikna på att lära oss mer återvände vi till skolan på efetrmiddagen.
För egen del blev det till att byta buss och på nytt åka in till stan. Inga köer och ingen avstängd motorväg. Skönt!!Rapport från en "vanlig" onsdag

    
Oktober närmar sig sitt slut och det gör väl denna månad överallt. för första gången tänkte jag i morse när kah steg på bussen 07.30 att det kändes lite som höst. Inte för att det var kallt, +13 grader då. Men molnen var låga och solen inte direkt framträdande.
Fick extra sällskap på skolbussen av våra svenska grannar här. Jättetrevligt att de är här på höstlov. Jag saknar dem! Så detta är lite extra denna onsdag!
Barnen gick på vår skola förra läsåret och idag var ett av de tre barnen med för att besöka sin gamla klass. Även föräldrarna kom med. Tyvärr så blev de yngsta flickorna sjuka just innan resan hit och hämtar krafter hos släktingar i Sverige.

Jag mötte "mina ettor" på morgonen och det är alltid lika roligt. 
Arbetade med barn som behöver det lilla extra, samt skrev tillsammans med Anna, skolans allt i allo, klart den information som ska in på hemsidan angående svenskämnet och kompletteringssvenskan.
Ja, visst blev det en kopp kaffe vid 10 tiden.

Det var inte utan att jag var lite småhungrig vid lunchtid. Alla elever på skolan, ja vi är inte så många, omkring 75stycken, äter lunch runt 11.30.

Idag var 1-3orna först. Det vankades hamburgare, nyttiga sådana. Rivna morötter fanns med i färsen. Tillbehören var också nyttiga, mycket grönsaker att komplettera med. 


Skolans kock som också serverar oss. Stekta tomater är ett av tillbehören.

  
Vackert dukade bord, detta är något jag saknat i skolmatsalarna hemma.


Frukt serveras alltid efter maten.


Matsalen där bara klass 1-3 kommit. Vi var först idag.

Barnen har lunch+ rast till klockan 12.30.
Solen hade börjat bryta sig igenom molntäcket och leken är i full gång.
Idag hade jag ingen rastvakt på lunchen så jag ägnade den till att prata lite med mina kollegor och ta en kopp kaffe. Lite jobb i klassrummet hanns också med. 

Lektioner med "mina ettor" efter lunch. Det är helt fantastikt att följa deras läsutveckling. Jag ler både utom och inombords av förnöjsamhet.
Dags för rast igen 13.40 och nu är jag rastvakt. Solen skiner, det är +19 och jag njuter av att vara ute.
Här leker alla barn tillsammans och det är mycket sällan någon osämja att reda ut.

 
En del av skolgården, den är inte stor. Här ska det spelas fotboll.


Baksidan med andra typer av lekar.

Onsdagar är mina långa dagar. När skoldagen slutar för barnen, både i skolan och förskolan, 14.40, så tar jag en kort paus. 
Därefter planering för kompletteringssvenskan som börjar 16.30. I år har jag en elevgrupp som består av 10 barn mellan 6 och 10 år. De går alla i internationella skolor men har helt eller delvis svensk anknytning.
Här är min uppgift att bevara och berika och utveckla deras kunskaper i svenska,( både skriftligt, muntligt och läsmässigt) ta upp och prata om svenska seder, svensk kultur, svensk historia och geografi. 
Vi har 90 minuter till vårt förfogande var vecka och dessa elever har innan vår lektion haft långa och intensiva dagar i sina skolor. ( Även skolår 1 har skoldagar från 8.30- ca. 15.30. Ingen fritidsverksamhet här och stora grupper på ca 25 elever) 
Det är verkligen intressant att se hur fort barn glömmer sin svenska, även om man gått i intenationell (engelsktalande skola) bara i ett par år. Det tar ju lång tid att lära sig behärska svenska också, vilket de inte alltid hunnit med. 
Några av dessa elever har gått i skola i Sverige och andra har aldrig gjort det.
Det är verkligen en utmaning att hitta arbetsuppgifter som kan göras gemensamt samt att var och en också får träna det de behöver.
Men jag har ju alltid gillat utmaningar.......

Att då lektionen är slut klockan 18 hitta en taxi är inte det enklaste. Vi är några som brukar åka hem tillsammans denna tid.
Så även idag.
Ingen taxi i närheten. Vi måste ta taxi. Det går inte att åka kommunalt.
Taxibilarna är oftast gul-blå, gul-bruna, gul-gröna och i vissa fall svarta. Men de lyste alla med sin frånvaro.
Vi gick ut till stora vägen och jag viftade in en bil. Jag trodde det var en taxi. Det var en svart bil som bromsade in. Aha, en "svarttaxi". Det var det ju i och för sig. Jag sa att vi måste ha kvitto och då pekade han på sin taxameter. Lättade hoppade vi in. 
Skönt att vara på väg hem.
Kö på motorvägen. Det stod still. Ingen av oss orkade ens tänka tanken på att tillbringa de närmaste timmarna i en taxi. Men vilket val hade vi?
Vi behövde inte välja. Taxichauffören ringde en vän som hade förslag på en längre väg, ingen motorväg, men heller inte helt stopp.
Chauffören försökte förklara och när han gjorde det andra gången så förstod jag. Hurra!!!!
Resan hem tog omkring en timme och det kändes skönt att sätta nyckeln i dörren klockan 19.45. Då hade jag handlat lite matsäcksmat inför morgondagens utflykt.
Då blir det ett besök med klassen på Natur och Vetenskapsmuseét som ligger vid Fågelboet och Olympia området.

Lite datorjobb och planering, sedan känns det behagligt att dra sig tillbaka med en god bok.  

Tsingtao=Qingdao

    
Hur kan det då komma sig att det finns två namn på staden och det berömda, kinesiska ölet? Den korta versionen av svaret är att Tsingtao kommer från det äldre, kinesiska, transkriberingssystemet innan det fanns pinyin. 
Pinyin betyder ungefär stava ljud och är en form av standardiserad kinesiska, mandarin; förenklad sådan,med hjälp av det latinska alfabetet och kom till 1958. Stort tack för det, för hur skulle jag annars ha klarat mig....
Ett tydligt exempel på pinyin är också Peking och Beijing, det senare på pinyin. Men i vissa samman hang som Pekings universitet och som flygplatsbenämning lever Peking kvar.

Vår andra dag i Qingdao (Tsingtao) ägnades åt bl.a. besök på ölmuseét och OS seglingshamnen blev närmare undersökt. 

Jag insåg att dagen skulle bli lång så att ladda med en rejäl frukost var dagens första programpunkt.
Vid en snabb överblick insåg jag att det nog inte skulle behövas så mycket mer mat denna dag. Utbudet var enormt! Vad säjs om minst 25 sorters bröd? Alla prydligt uppmärkta.Dt tog tid att bara skaffa sig en överblick över alla tänkbara och icke ens tänkbara alternativ för olika frukostalternativ. Men att träna på att sig prioritera är också viktigt. 

Fullmatade som de mest välmatade krabbor begav vi oss efter denna frukost mot ett av dagens utflyktsmål; bryggeriet.


Bryggeriet grundades 1903 av tyska bosättare och började brygga öl enligt tysk tradition.

Tsingtaobryggeriet är Kinas näst älsta brygggeri.Bryggeriet i Harbin som brygger Harbinöl kom till år 1900 och är Kinas äldsta.
Japanerna tog över bryggeriet i Qingdao under första världskriget men när det var slut fortsatte kineserna att brygga öl här. 
Varje år hålls också en gigantisk ölfestival i staden, helt enligt tysk sed. 
Vi fick en mycket, raskt guidad tur på engelska genom museét på 1h, men hann ändå få en uppfattning om hur det går till att brygga öl här idag mot hur det gick till förr.
Det mesta är nu datoriserat och det är enorma mängder öl som produceras både för inhemskt bruk och för export.


Provsmakning.


Symbolen över ölmärket är hämtad från en paviljong nere vid vattnet. Symbolen är ett landmärke för staden Qingdao.

Etfeter besöket på ölmuseét/bryggeriet så var det dags att dagtid närmare titta på OS hamnen för seglingarna 2008.
Nu finns här båtuthyrning och en stor gästhamn inom området. Men jag kan inte påstå att den var full av båtar.  Det gick också bra att hyra små optimistjollar om man så önskade. Det gjorde vi inte.
Fortfarande vajar alla länders flaggor för vinden i OS området. Den svenska flaggan skymtas i bakre raden.

Trots en mycket rejäl frukost så blev vi hungriga framemot kvällen. Ja, vi hade fått i oss lite italienskt till lunch, men mycket lite.
Eftersom vi nu var i en före detta tysk besittning så bestämde vi oss för tysk mat på kvällen. Nåja, vienerschnitzel och fläskfillé spett var en kontrast till alla skaldjur.
På denna restaurang träffade vi också fyra av de kanske tio europeér vi stött på under vår vistelse i stan. Av dessa var två svenskar och en dansk; ja ibland är världen liten. ( De jobbade här och hade varit i Qingdao i 10 år)
Många skratt blev det under kvällen och stämningen var hög.

Tänk vad fort en helg går! Det är likadant som med arbetsveckorna. Så på söndagen var det dags att ta tåget mot Beijing. Jag hade i beijing lyckats få köpa sittbiljetter till andra klass på detta snabbtåg. Väl på tåget försökte jag köpa upp oss till första klass. Jag vandrade genom hela tåget och pratade med fyra olika konduktörer. Men att köpa upp sig gick inte trots min envishet.
I och för sig gjorde det inte så mycket för våra fåtöljer var mycket bekväma. Men tåget var helt proppfullt och ljudnivån därefter. Jag var glad över att jag kunde ha på min Ipod med höd volym.
Tåget susade fram i hög hastighet och uppmätte som mest 248km/h, inte dåligt. Men det krängde inte alls som de svenska X 2000 tågen, så illamåendet klarade jag mig utan.


Det moderna snabbtåget som körde 88 mil på 5h och 30 minuter och stannade vid fyra stationer under resans gång. Mycket bekvämt och bra!

Summering; en mycket lyckad och minnesvärd weekendresa på alla tänkbara sätt. Vad mycket man kan hinna bara på en helg!

Qingdao; en lagom helgutflykt

    
I fredags morse, den 23/10 styrde vi färden åt sydost och kuststaden Qingdao. Det var en flygtur på omkring en timma.
Det visade sig vara en alldelses perfekt helgutflykt och sol och värme fick vi njuta av förutom alla trevligheter. 
Ja, det är från Qingdao ölet Tsingtao kommer.
Att det stavas olika ska jag skriva mer om i morgon då jag också ska presentera detta gamla bryggeri samt "arenan" för OS seglingarna 2008. 
Qingdao visade sig från sin bästa sida med både sol och värme.


Lite disigt var det allt men en bra bit över 20 grader.

Vi bodde helt perfekt vid strandpromenaden och efter att ha checkat in så begav vi oss genast ut på promenad längs den vackra strandpromenaden. Man kunde säkert gå ett par mil längs med havet och minst en mil traskade vi för att komma in till de gamla tyska kvarteren.
Qingdao grundades för ca. 6000 år sedan av Dongyifolket. År 1897 fick Qingdynastin lämna från sig Qingdao till Tyskland som i sin tur anlade en örlogsbas här. Basen attackerades 1914 av Storbritannien. Strax därefter ockuperades staden av Japan med brittisk hjälp.
Qingdao kom återigen att höra till republiken Kina år 1922, men under andra världskriget kom staden på nytt att ockuperas av Japan.

I Qingdao finns det otroligt mycket fisk, räkor och övriga skaldjur. Lukten av torkade räkor och torkad fisk är påträngande överallt.
Staden är mycket "kinesisk" och det är få som förstår eller talar engelska. (Utom på de stora hotellen förstås.) 
Menyer på engelska var det tunnsått med, men just detta gör det hela lite mer spännande och inte så förutsägbart. 
Tempot var mycket lugnare här än i Beijing. ( Men det är ju en ganska lite stad med ca. 8 milj. invånare.) Det förekom titt som tätt att både taxibilar och privatbilar stannade vid övergångsställen för att släppa över oss.
Folk tog det lugnt, strosade längs stranden, satt och tittade ut över havet. Vi var nog unika, vi fyra västerlänningar i denna stad, turister är inte så vanliga.
Följ med på vår promenad!


Torkade räkor och fisk fanns det gott om överallt till försäljning.


Syjunta på trottoarkanten


Cykel med barnsadel, inte senaste modellen och rejält fastlåst.


I de gamla, tyska kvarteren. Många fasader är verkligen tyskinspirerade.


Från OS seglingsområdet


Vackert med alla ljus på kvällen.

Någon stegräknare hade vi inte med, men många steg blev det.
Lunch inmundigades på en kinesisk restaurang utan engelsk meny och där jag lyckades beställa några rätter till oss på kinesiska; räkor, grönskaker och kyckling. Jag var lite stolt....
Vi fick dessutom ungefär det vi tänkt oss förutom den friterade kycklingen. Den innehöll ben och var i små delar. För min del tyckte jag det till utseendet påminde om gråsparvar men de övriga i sällskapet, Bosse +hans syster och svåger sa att det smakade kyckling. Jag avstod ifrån att ens prova.
Middagen åt vi för säkerhets skull på en italiensk restaurang med engelsk meny. Men även här fanns skaldjur för de som så önskade.
En alltigenom lyckad dag med många, nya, upplevelser

Efter alla steg så kändes det härligt att komma hem till hotellet för att ägna sig åt lite kroppsvård. Det blev en lång dags färd mot natt och välbehövlig vila för vi visste att även lördagen skulle ha mycket att erbjuda.

 
Bara att koppla av och njuta.Torsdag igen.....

    

 Min arbetsvecka är slut och i morgon åker Bosse, jag och våra gäster till Qingdao, en kuststad som ligger 88 mil sydost om Beijing. Vi flyger dit tidigt i morgon och tar tåget tillbaka på söndag eftermiddag.
Jag ser fram emot att andas havsluft, äta hummer, krabba och räkor som är nyfångade, koppla av och bara ha det bra. Men det har jag ju även här i Beijing förstås.... 
Vi ska bo precis vid havet och den hamn där OS seglingarna ägde rum 2008. Jag har beställt rum med balkong och panoramautsikt över havet .Det är bara att hoppas på att vi får det också. Känns extra lyxigt!

För att känna att det är lite semester på gång hade jag beställt bord på Tairyo, en tepanyakirestaurang helt nära där vi bor. Här sitter man vid långbord, det finns en stor stekhäll i mitten och en egen kock tillagar de rätter man beställer. Utbudet av maträtter är enormt! Allt är så gott! För 168 sek kan man beställa allt tänkbart i matväg och dryck ingår. 
I kväll var vi bara fyra personer och fick plats vid ett bord tillsammans med åtta andra. Ljudnivån vid bordet var hög redan då vi kom strax efter klockan 18 och vi kunde absolut inte prata med varandra. Att höra vad någon sa var omöjligt.
Jag frågade om vi kunde byta bord och det gick bra. Vi fick ett fint fönsterbord för fyra, men nackdelen var att vi då inte helt såg hur maten tillagades. Vi tog det och njöt i stället av att se delar av ett upplyst Beijing. Dessutom såg våra gäster på ett par meters avstånd hur maten tillagades och vi kunde prata med varandra, en klar fördel tyckte vi. Maten serverades till vårt bord på tallrikar av personalen i stället för att kocken lägger  upp på vars och ens mat  tallrikar vid stekbordet.
Det var precis lika gott och trevligt som vanligt, men inte så osigt eller hett som när vi sitter vid långborden. Nu har jag återigen provat något nytt....


Undrar om inte detta är någons favoritkock???? Här är det pilgrimsmusslor på gång.

Följande rätter beställde vi i kväll;och jag har säkert glömt några.... 
*sushi av olika slag
* norsk lax
* pilgrimsmusslor i skal och utan
* jätteräkor
* stora räkor i senapssås
*räkor som stekts med vitlök
* lammkotletter
* tunn biff med sparris
* oxfillé med lök
* glass med flamberad banan 

Kvällen var fortfarande ljummen vid 21 tiden och vi satte oss efter middagen på en uteservering för att filosofera,  20 grader varmt och det är den 22 oktober.

Att aftonen blev sen gjorde mindre. Packning och lite planering inför resan i morgon var inga betungande arbetsuppgifter direkt.

Nu vilar mitt bloggande till söndag kväll, om det inte finns en dator på hotellrummmet. Då kanske det blir några rader. Men min egen dator stannar hemma.


Belåtna och nöjda med tillvaron.

Hundar vid bordet

    
Redan sedan länge visste jag att det mesta är möjligt här i stan. Det finns få begränsningar, vad det än vara månne.
Kvällens middag med våra gäster, Maggi och Bertrand, intog vi på en närliggande kinesisk restaurang som vi döpt till "Gula Duken". Den har ett helt annat namn egentligen.
Men det finns blekgula dukar på borden så därför kallar vi den så. Maten är billig och väldigt god så detta är ett bra val en helt vanlig måndagskväll som denna.Vi har beställt vår mat beståendes av diverse rätter och hinner lagom börja äta då vi
plötsligt ser vi att en hund gör entré i lokalen. Den kommer in i sällskap med matte och husse. Det är en ullig valp, som är jättesöt.
Givetvis är han/hon inte förvisad till en diskret plats under bordet. Nej då,verkligen inte.


Hunden lyftes upp och placeras på en stol bredvid sin matte.

Jag kan än idag minnas när min väninna Ninni och jag vid ett par tillfällen hade med hennes hund Sigge, en liten yorkshirterrier, i en väska in på ett par restauranger. Vi hoppades att han skulle vara tyst och inte gnälla eller skälla. I Sverige brukar inte hundar få gå på restaurang.
 Det hela gick bra vad jag minns, men jag tror någon allergisk person började hosta. Sigge låg i alla fall tyst och fint i väskan under bordet.
Men någon egen stol vid bordet var det då absolut inte tal om för Sigges del.
Annat är det här!


Någon egen tallrik för hundens del blev det inte, men jag tyckte mig se att den fick någon liten smakbit då och då.
( Fick detta foto av Bertrand som har bättre zoom än jag)

Jag kan inte säja annat än att vi ägnade hunden lika stor uppmärksamhet som vi gjorde till vår mat.
Det var i alla fall första gången jag sett en hund sitta med till bords på en restaurang och stundtals lägga huvudet på sned och ta upp tassarna på bordet för att liksom delta i måltiden.


Plötsligt händer det bara

    
Idag kändes det som om det var höst här i Beijing också. Tänk att det kan komma så plötsligt!
Redan på morgonen anade jag att det var så. Temperaturen visade endast +13 och det blåste oroväckande mycket. 
Vi stod utanför vårt hus för att välkomna höstens första gäster, Maggie och Bertrand, Bosses syster och man. Blåsten tilltog och grenar föll ner från träden och sand yrde periodvis förbi oss.
Inte blev det bättre fram på eftermiddagen heller, trots att väderprognosen lovat strålande sol och +20 grader. Men även här kan den ju vara svårbedömd.
När vi så småningom, efter en sen lunch, gick ut för att se vad som hänt i omgivningarna de senaste 18 månaderna( det var då våra gäster senast var här) så blåste vi fram eller så fick vi krypa ihop för att kunna förflytta oss över huvud taget.
Vi hoppades att slippa bli träffade av nerfallande föremål.


Träd som blåst omkull


En gatlykta som blåst ner och förstört bakfönstret på en bil. 

Eftersom vi var klädda för varmare väder så styrde vi kosan så småningom mot "The Village". Antog att det var mer lä inne bland husen.
Där hamnade vi på en utställning, inomhus och helt blåsfritt, som handlade om bomull.
Vi hann inte mer än in så blev vi filmade av ett team som noga följde våra steg hela tiden. Riktigt roligt!
Många härliga bomullsprodukter fanns att se och känna på. 
Särskilt förtjustblev jag i en underbart, mjuk morgonrock. Tyvärr, var den inte till salu idag. Synd!


Med bomull och glass i min hand.... 

Vi hade ju sett att det fanns en kö till något. Till vad visste vi inte. Raskt ställde vi in oss. Såg att det behövdes någon kupong. Det hade vi inte. Jag gick iväg till entrén och skrev på några kort med våra emailadresser. Ja, jag kunde bara Bosses och min. Maggies och Bertrands emailadresse fick jag uppfinna.....
Kom tillbaka till kön, men visste fortfarande inte varför vi köade. Trodde det var för att få smakprov på ny glass. Försökte gå fram och titta, men blev vänligt tillsagd på kinesiska att gå till min plats.
Upptäckte en kö bredvid vår. Ställde in oss där och "mei wenti", inga problem. Detta var glasskön och vi fick våra glassar. Den första långa kön var till sockervaddsutdelningen och det var vi INTE intresserade av.
Många skratt blev det under tiden vi köade.


Maggie, Bosse och Bertrand med och i färd med att få sin glass.

På vägen ut var det en frågesport och man kunde vinna små bokmärken av bomull. Tyvärr kunde vi inte delta eftersom alla frågorna var utformade på kinesiska.Och hitintills kan jag kanske 12 tecken, i bästa fall. Men arrangörerna tyckte nog synd om oss, så trots att vi inte deltog fick vi pris.

Vi hann hem och värma oss innan vi styrde kosan mot kvällens middag på Purple Haze, restaurangen som är vårt andra vardagsrum.
Idag provade vi för ovanlighetens skull en ny rätt; räkor i curry och kokosmjölk. (De vanliga rätterna som vi gillar beställde vi också förstås)
Jag kunde inte annat än skratta då en av killarna som serverar frågade om jag fått fel dryck. Jag drack nämligen öl idag! Och inte en D.M.! Tänk vilken koll de har! Helt underbart!!!!


Härliga räkor med curry och kokossås. Mycket gott!

I morgon hoppas jag att det återigen ska vara varmt och soligt och att hösten ska kännas fjärran. Den kanske bara spelade oss ett spratt så här den 18/10?????

Fredagens lyx....

    
Fredag igen, min "lyxdag". Sovmorgon,  frukost i ensamt majestät vid datorn, hann läsa  mail och svara på några av dem och ögnade igenom de nyheter som fanns på hemmaplan. (Sverige) Kunde också konstatera att vädret här bjöd på sol och +20 i motsats till Stockholm som hade rusk och endast någon plusgrad.   

I god tid var jag dessutom färdigklädd och klar för att promenera bort till en väninna för att vi tillsammans skulle åka ut till "förorten" på långlunch.
Idag gällde inte taxi, utan chaufför. Vilken härlig känsla!! ( Vi har ingen!!!!)

Lunchen skulle vara knytkalas och alla medförde en rätt lagom för 4-5 personer. Så mycket gott!! Det blev både förrätter, varmrätter, efterrätter och kakor.
Ett smakprov! Eller snarare tittprov!


Olika pajer, lax, pastasallad med kyckling, tunnbrödsrullar fyllda med skagenröra, romröra, rullar av parmaskinka fyllda med marnerade tomater och färskost, kycklinggryta.....


Ett underbart salladsfat


Nygjorda dumplings av värdinnans "ayi"; väldigt goda.

Sammanfattningsvis; en jättetrevlig "långlunch", väldigt god mat och dryck, glada skratt och trevligt sällskap. Mycket prat blev det; det var ju 16 damer som åt lunch tillsammans..... Jättehärligt!!!
Jag är sååå glad över mina lyxiga fredagar och njuter av att ha det bra.
Jag sänder en extra tanke och tack till dagens värdinna, Lisa.

Jakten på "Män som hatar kvinnor"

    
Jakten har börjat! Alltså att här i Beijing få tag på den svenska filmen, "Män som hatar kvinnor".
Innan jakten i diverse videobutiker på allvar började så behövdes det middag.
Aftonen var ljum, fjärran från is och snö. Men för säkerhets skull, tog jag för första gången sedan i april på mig ett par långa jeans. Ja, det var inte kallt. Men det kanske skulle kännas en aning kyligt senare på kvällen, att sitta utomhus och och äta middag. (Termometern visade +23 klockan 18.30. Inte illa!) 
Kineserna är nu väl påpälsade, det är i alla fall i mitten av oktober. Damerna har rejäla stövlar på fötterna och männen lite tjockare jackor. Så att jag fortfarande envisas med att gå i sandaler väcker uppmärksamhet.
Men man kan se olika på det här med värme, kyla och årstider. Tur är väl det!


Jeans men fortfarande sandaler.

Min förkylning är absolut på bättringsvägen och det var härligt att känna vad maten smakade. Vi satt länge till bords utomhus och njöt av den fortfarande ljumma kvällen.

Men efter mat och avkoppling så började vi jakten på filmen. För säkerhets skull hade jag namnet nerskrivet på kinesiska.
Vi letade samtidigt efter filmen "Flickan som lekte med elden". Det var lika bra att leta efter båda filmerna samtidigt.


Filmnamnen på kinesiska.

Videobutiken bakom Yashow brukar var välsorterad, men de hade inte filmen just idag. Här vet jag i alla fall att den funnits. Det fanns nog hundratals andra filmer att välja på, minst.


Nej, här fanns inte det vi ville ha.

Vi vandrade vidare och faktiskt efter bara fjärde butiken, en liten videobutik på en bakgata, fick vi napp. Nåja, inte direkt. Vi visade lappen med titlarna på kinesiska och de plockade då fram filmen. Men sa att allt var på ryska.


Den eftersökta filmen.

Skam den som ger sig så lätt. Jag såg genast att texten på fodralets utsida var på franska. Ingen ryska! När jag tog ut filmen så fanns det svensk text på själva dvd skivan. Ja, ja!
Jag bad att de skulle spela en snutt av filmen och vad framkommer; jo det var svenskt tal och engelsk text.
Antagligen kan man få fler varianter på språk. Men det var just då inte intressant.
Alltså; en mycket internationell film!!!!!!
Härmed slutade jakten för idag. Känns bra att vara envis. Åtminstonee ibland!
Vi ska nu slå oss ner i soffan och se vad som bjuds och hoppas på att filmen håller måttet. Vi håller också tummarna för att själva filmen ska kunna ses i sin helhet, vilket inte här är helt självklart. Men vad begär man för 10 sek?

Fredag morgon; filmen gick utmärkt att se och alla talade svenska. Men den s.k. engelska textningen gav upphov till många skratt. Vart fjärde ord i den översatta texten( som skulle vara engelska)  var på svenska, dock utan å,ä eller ö.
Det såg väldigt lustigt ut och svenskan har nog fått ytterligare nya ord att föra in i akademins ordlista.

Filmen var väl värd att leta efter och se.
Jag ser fram emot jakten på del 2, "Flickan som lekte med elden". Hoppas att jag ska hitta den också

Lite ryskt idag...

    
Även här i stan får man vara internationell. Just nu är Rysslands president på besök och då fick det bli lite ryskt.
(Min förkylning är på bättringsvägen och idag var det jobb som vanligt.)
Delar av stan ner mot "Torget", Himmelska Fridens Torg var avstängt och det fick bli andra cykelvägar. Men Bosse lyckades få en skymt av den ryska flaggan (till vänster på bilden) tillsammans med den kinesiska, vid ingången till den Förbjudna Staden.


Mycket människor ute som alltid i detta område.

Tänk, den 13 oktober och det är +23 grader och knappast inte ett moln på himmlen. Fantastiskt! Jag hörde att det kommit lite snö i Stockholm och då känns det här vädrte om möjligt ännu bättre.
Det ska bli sol och varmt hela veckan!!!!


Dagens moln.

Att fortfarande njuta av att gå i mina eccosandaler och titta på julstjärnorna  som är planterade i rabatterna  ger inte ett intyck av en annalkande höst.


Min skadade tå är bara inslagen då jag är ute. I övrigt är den nästan pigg. Återkommer med bilder på den.

För att återgå till det ryska; vi tog fram på kvällskvisten en promenad ner mot Ritanparken och de ryska området där. Där finns fler ryssar än kineser och många ryska affärer. Ja, det är nog kinesiska affärer men som vänder sig enbart till den ryska kundkretsen.
Lite middag skulle vi ha, så helt naturligt blev det en rysk restaurang.


Härligt att kunna sitta ute i mitten av oktober. Om maten var så rysk vet jag inte, men rustik var den.


Skymningen har sänkt sig och klockan är då strax efter 18. Detta är ju ett tecken på höst; att det blir mörkt tidigare...

Nu vet jag inte om det är dags att prova lite ryskt te med pirog och kanske en rysk rot för att pigga på min förkylning. Mest effektfullt tror jag det skulle vara med champagne ( dock inte rysk) och lite, svart, rysk kaviar med citron på ett grovt, mörkt, bröd.
Hjälper inte det ryska, får jag ta till de kinesiska medikamenterna som jag vet har effekt.
De är av det mer traditionella slaget som inkokta päron med ingefära eller att hålla sig väldigt varm eller tigerbalsam över lungorna, plus ett antal tabletter. ( Jag blir svettig bara jag tänker på det, jag som alltid är varm)

Bosse kom nu med lite hederligt svenskt IKEA godis. ( bilar, Polly och lite sega gubbar) Det om inte annat ska nog göra susen för att förkylningen diskret ska dra sig tillbaka.
Sen kan jag ju fortsätta med att vila mig i form. Jag har några goda böcker på gång....

P.S. "Kinesen" av Henning Mankell tyckte jag var jättebra. Spännande, inte så förutsägbar, lite Kina och Beijing och ett språk som tilltalade mig mycket. 

Förlylt var det här!!!

    
Lördag morgon och en tydlig förkylning på gång. Ingen långpromenad och ingen härlig cykeltur!!! Pust!
Ja, det kan finnas andra saker som är värre, jag vet.
Bestämde mig för att ta dagen lite "off".
Jag pluggade kinesiska, skrev mail till vänner och läste. I och för sig mycket behagligt, men viss huvudvärk gjorde sig då och Då påmind.
Bestämde mig i alla fall fram på kvällskvisten att jag var i hyfsat skick för att åtminstone äta middag på lokal.
Min äkta hälft var någor tveksam till detta, men är man envis så är man.
Hur som helst traskade vi ut och inmundigade en mycket god middag på en turkisk restaurang som är ganska nyöppnad; Mum`s kitchen.
God mat och perfekt service var det och mitt humör blev genast bättre.
När vi nu ändå var ute så tog vi en sväng förbi Sanlitun. Jag blir glad av alla häftiga belysningar som finns.Vi stannade till på Nali Patio, en innergård i strax väster om Sanlitun, där det finns flera uteserveringar. Kanske var detta sista kvällen då man kunde sitta ute och njuta utan att frysa. Antog att jag i varje fall inte skulle må sämre av en visit här.På vägen hem någon timme senare passerade vi genom "The Village", ett stort shoppingcentrum i närheten.
Här har det varit en belgisk fotoutställning och i anslutning till den så fanns ett "öltält". Jag tog täten och vi stegade in. Här serverades belgisk öl. På franska lyckades jag utan vidare förstå att ölen var gratis om man registrerade sig. Sagt och gjort!
Jag är ingen ölälskare, men att prova lite belgiskt öl gick alldelses utmärkt. Och dessutom helt gratis!
Det blev en tidig kväll, men förkylningen och jag ville krypa till sängs. 

Söndag morgon; förkylningen något sämre. Trist! 
Var uppe tidigt för att plugga på min kinesiska läxa. Det är så roligt och jag vill lära mig mer. Men i morse kändes det som om huvudet var fyllt av bomull.
Lektionen gick utmärkt och som vanligt blev det många skratt. Jag kämpar också på med lite tecken!

En tur till Yashow blev det också,men jag kom hem tomhänt. Fanns absolut INGET som jag ville ha. Det var också en skön känsla.
I övrigt hade jag bestämt mig för att vila mig i form.
Alltså lite bakning först, mjuk pepparkaka.
Detta recept fick jag av min väninna Kina Helen; tusen tack. Det fungerade utmärkt. Möjligen hade kakan blivit fluffigare och något mindre seg med bikarbonaten. Men den hittade jag inte så den fick uteslutas...( Nu har bikarbonaten kommit till rätta)
Jag pytsade också i ett par msk lingonsylt...
Detta behövs!

3 dl filmjölk
3 dl socker; detta röres ihop.
3 tsk pepparkakskryddor röres i
4 dl vetemjöl tillsätts
1 1/2 tsk bikarbonat  
5 msk smält smör röres i till sist.

200 grader i ca. 45 min.


Tack Helen för bakformen! Kakan för gräddning.


Pepparkakan efter gräddning! En aning platt!

Middag hemma skulle det också bli. Bäst för hälsan!
Jag gillar ju att laga mat. Och jag är säker på att en god, egenhändigt lagad middag är bra för välbefinnandet.
Hade bestämt mig för att göra en pastarätt med stora räkor och grönsaker.
Tänk att kunna köpa stora räkor för 30kr/kg!!!
Bosse tog hand om skalningen av dem!

 
Räkor på tining och i väntan på att bli skalade.


Pasta, grönsaker+ räkor i sås och just uppfrästa vitöksräkor till garnering.


En mycket god middag, perfekt med ett svalt, vitt, vin därtill.


Köket till Bosses förfogande....Jag lagar maten!

Om någon vill prova så är receptet ungefär;

1 aubergine
1 squash
10 champinjoner
1 purjolök
3 vitlöksklyftor, skivade

*detta fräses i en stor stekpanna
* häll i 3 msk chilisås
* häll i ca 2 dl vatten och låt puttra
* fräs hastigt de skalade, stora, räkorna i lite vitlök i en stekpanna  

Koka pastan och låt den rinna av. Häll tillbaka i kastrullen med lite av kokvattnet kvar.

*häll i lite grädde / creme fraishe ca. 2 dl i pannan med grönsakerna ( späd ev. med vatten om såsen blir för tjock)
*krydda med vitpeppar, chilipepper och paprikapulver
* när pastan är klar, blanda i de flesta räkorna i såsen med grönskerna
* dekorera med några fina nyuppfrästa räkor

Servera gärna med en tomat och löksallad.

Ett gott vitt vin, om man så önskar, smakar mycket bra därtill.

Ja visst är det förkylt, men jag vilar mig i form. Jag gör det jag tycker om!

Vad har ni ätit i helgen? Recept och idéer mottages tacksamt. 

Dagens lyx

    
Så var det då fredag igen! Min egen "lyxdag". Denna dag disponerar jag helt efter eget huvud och gör bara saker som jag vill och som ska ha "det lilla extra".

Jag sov länge. ( Hade tyvärr glömt att avställa mobil och väckarklocka så båda lät klockan 06.40. Jag bara stängde av och sov vidare...)

Jag åt en mycket god frukost tillsammans med min make och ingen brådska alls, sååå skönt.
Efter att ha velat omkring, läst nyheterna på datorn och pluggat lite kinesiska så blev det dags för en tur ut i det vackra vädret.
Tänk, det är den 9/10 och det är +20 grader! Första etappen på dagens promenad blev till en liten resebyrå i närheten av oss.
Vi får nästa vecka besök, Bosses syster och man kommer och vi ska under tiden de är här åka till hamn och ölstanden Qingdao. ( Ölet stavas Tsingtao)
För att uppleva lite mer än bara staden och moln( flyget) så skulle vi åka tåg ena vägen.
Tycker att jag efter resan till Tibet och Lhasa i våras är rutinerad tågåkare, den resan tog 48 h, men mer rutin och erfarenhet skadar aldrig.
Vi ville helst åka tåg tillbaka till Beijing från Qingdao, den 25/10. Det passade oss bäst.
När jag först försökte göra den beställningen på mycket knagglig kinesiska så gick det inte att köpa dessa tågbiljetter. Jag fick till svar att dessa måste köpas i Qingdao. Här på resebyrån kunde endast biljetter köpas från Beijing och till Quingdao. Pust!
Klart att det måste gå att köpa de biljetter vi ville ha. Frågan var bara hur.....
Jag gjorde ett nytt försök; kanske hade jag uttalat något ord fel? Men se, nu gick det bra! Först skulle det bara vara ett tåg som var möjligt. Ett som ankom sent till Beijing. Men jag hade tittat efter på internet vilka tåg som fanns och föreslog ett annat. Och se! Det gick bra. Visserligen fick vi biljetter till andra klass, men de kan vi nog ändra när vi påbörjar resan.
Så nu har jag i alla fall våra tågbiljetter! Återstår flygbiljetter och hotell, men det verkar absolut gå lättare.Dagen fortsatte med en friskvårdspromenad på 15 km. Ofta cyklar jag, men just idag blev det bra med att njuta av vädret till fots. Ibland är det då lättare att vara "här och nu". Det går ju inte så fort och överallt finns så mycket att titta på; många affärer att gå in i och mycket atmosfär att insupa. Bosse och jag gick gator och in i hutonger där vi tidigare inte varit. Jättespännande att se var vi skulle hamna.


Här finns en skomakare till vänster ( damen) och en cykelreparatör med mängder av tillbehör.

Nötter, alldeles nyrostade och av olika sorter, hittade vi i ett litet stånd. Det var bara att välja.

 
Apparaterna som rostar kan skymtas i bakgrunden.

Väl hemma efter denna långa och härliga promenad kändes det som om en fotmassage med tillhörande pedikyr var helt perfekt. Lika bra att även händerna fick sig en genomgång.
När jag väl satt försjunken i min stol med en god drink i min hand och lät mig bli ompysslad, så var det som om tiden stannade upp. En härlig känsla!

Och så dagens verkliga lyx! Må vara en materiell sådan. Men vad gör väl det? Jag behövde ju en ny bil; eller???
Måste se att den var intakt!

 
En Audi R8 cabriolet med över 500 hästkrafter under motorhuven. Den har ännu inte börjat att säljas i Sverige. De är ju lite sena med det senaste....
Häftigt att vara först med en sådan bil.
Och det är inte av inkomsterna man blir rik, utan på utgifterna.
Vem vill följa med på premiärturen?


Viss känsla av höst

    
Idag, torsdag den 8/10, så är det en viss höstkänsla i luften. I morse när jag gick ut till skolbussen 07.26 så var det lite smått kyligt, 17 grader, helt ok. för att vara en vecka in i oktober. Men jag hörde att Stockholm hade +6, så dagens väder här får anses som förhållandevis varmt.
Jag hade kortärmad blus, ecco sandaler med öppna tår och halvlånga byxor. Alldeles lagom, jag gillar ju inte att vara för varmt klädd. En härlig känsla av svenskt sommarklädd en bit in i oktober infann sig.
( bryr mig inte om en bild på "dagens outfit") 

Även nu i kväll, vid 20 tiden, visar termometern +18.
Men det börjar mörkna tidigare, en markering mot hösten alltså och vi kommer att laga mer mat hemma.
Eftersom vårt kök är litet och inte har a.c. så har det under de heta månaderna, från juni och till september, inte varit så stimulerande att laga mat där. Alldeles för hett! 
Vi har heller ingen balkong att sitta ute och äta på, så vi i stor utsträckning har vi nyttjat stadens stora utbud av utomhusrestauranger. 
Och nu så här in i oktober har jag åter igen lust att laga mat och äta hemma. Omväxling förnöjer!

Så fram på kvällskvisten blev det först en inköpsrunda till vår lokala, kinesiska, ICA butik; Jinkelong.
Vi behövde mjöl för Bosse har börjat baka bullar och kommer att dra i gång bakning av matbröd inom en snar framtid.
Det var inte lätt att hitta rätt bland minst 20 olika sorters mjöl avsedda för olika ändamål. Alltså ej endast bakning!
Med ett bröd i ena handen och en mjölpaåse i den andra, stegade jag fram till en kinesiska expedit och frågade om jag var på rätt väg. Det var jag och vi får väl så småningom se hur resultatet av brödbaket blir.
Återkommer!

Jag skulle även ha shampo och hudkräm. Brukar annars ha med dessa produkter från Sverige.
Mycket att välja på. Tur att jag tidigare gått runt med Sofia, min kinesiska lärare, så att jag på ett ungefär visste vad jag skulle ha.
Inte kul att få duschkräm som shampo eller "whitening cream". En bristvara hos mig att inte kunna mer än 10 kinesiska tecken, ett tydligt förbättringsområde.  
Många kinesiska damer/flickor vill nämligen ABSOLUT INTE bli bruna och använder gärna en kräm för att vara vita som mjöl i ansiktet. Det vill inte jag!
Fick nog tag på rätt kräm också, även om det här inte gick att hitta de märken jag brukar köpa hemma eller på olika flygplatser runt om i världen.

 
Ansiktskrämer och hudkrämer av märket Nivea. Mycket att välja på!


L´Oreal och deras shampon. Jag tog ett sådant. Kände igen märket.

Att det idag känns lite som om Gubben Höst är på ingång märktes också bland diverse husbelysningar. Kanske är julen närmare än vad jag tänkt.

Middag hemma skulle det ju bli. Bosse förbarmade sig över potatisen. Det blev skivor som ugnsbakades.
Själv var jag glad över att få tillreda den oxfillé jag inköpt hos den "franske slaktaren", samt steka färska sockerärtor och aubergine i skivor med en doft av vitlök.
En tomatsallad med färsk rödlök passade bra därtill. Såsen till köttet blev av blue cheese typ och gjord av osten Sainte Agur också inköpt hos den 2franske slaktaren". Och han heter inte von LIDEL....( svensk tv reklam) 
Ett gott franskt vin blev pricken över detta.....


I vårt lilla kök, bland grytorna. Vi har gasspis, helt perfekt och en elugn som fungerar utmärkt.


En härlig måltid en torsdagskväll. (Såsen är under tillagning)

Aftonen i övrigt bjöd på tennis, China Open och svensken Robin Söderling som spelar mot en spanjor.
Det ser bra ut!

Morgondagen bjuder på ledighet för min del och givetvis lite lyx. Får se vad det blir!

"Baglady"

    
Idag gör jag vekligen skäl för namnet "baglady".Har ägnat senare delen av eftermiddagen och tidig kväll åt just "bags".  Väskor har egentligen i alla tider varit lockande.
Under vissa perioder i livet har jag bara använt ett par som jag alternerat med och under andra perioder, som nu, så njuter jag av att köpa nya och att använda dem.
Redan i början av 1970 talet då jag var strax över 20, jobbade som gymnastikdirektör och bodde i Upplands Väsby, 25 km norr om Stockholm, så samlade jag på handväskor. 
Jag minns tydligt vid en av mina flyttar inom kommunen att en god vän plocksde ut handväskor från lägenheten och in i flyttbilen och räknade till 18 stycken. 
Den mängden har jag ännu inte kommit upp i riktigt. Men det dröjer nog inte så länge.....
Men att unna sig det "lilla extra" känns här både överkomligt och väldigt roligt. 

Tillsammans med vänner besökte jag ett speciellt ställe/affär. In i en liten, trång, gränd; vidare mellan människor och diverse ambulerande små gatukök och upp i en mörk trappuppgång ställdes kosan.


In i gränden och förbi alla gatukök gick vi.

Här uppe var för väskentusiaster rena paradiset.
Jag började med att gå några varv runt i lokalen för att skapa mig en uppfattning om sortimentet. Det var inte lätt! Men på tredje varvet började jag få klart för mig vilka märken som fanns och ungefär vad jag ville ha. 
Bestämde mig dock raskt för att begränsa mina inköp till två väskor och en plånbok denna afton. 
Hit kommer jag att återvända, det vet jag bestämt. 
Bara att få titta på och prova väskor utan att någon absolut vill sälja något till mig var så behagligt. 
Det var svårt att välja, men efter moget övervägande bestämde jag mig denna gång. 
Det är också skönt att ha smakråd med sig. 
Många skratt blev det och glädjen hos oss alla var stor, både över inköp och stämningen i sig.

Mina val för idag; en väska och plånbok åt det mer klassiska hållet, Chanel och en väska av ett nyare märke, Miu Miu.
Båda väskorna var utrustade med fack på utsidan. Detta var ett av mina krav. Jag måste utan att behöva tömma hela väskans innehåll hitta både telefon och nycklar.

Kändes bra med några andra märken än Mulberry....( som jag annars också gillar)


Lite klassisk stil med "silverdetaljer".Och här är det "gulddetaljer" som gäller.

Man skulle kunna tro att jag gillar svarta väskor. (Jag köpte ju en svart i helgen också)
Och det gör jag också!

Får se om det blir någon variation nästa gång, eller kanske ett annat märke.

Kvällen avslutade vi "bagladies" på en jättemysig, kinesisk restaurang med mycket god mat och även där blev skratten många.
Denna replik tycker jag är helt underbar; " det känns nästan som om man var utomlands".
Och visst gör det???

Att samla ihop sig

    
Jag tycker oftast jag är samlad och fokuserad på det jag ska göra. Men under lov så tillåter jag mig att flyta ut lite både här och där.
Under helgen har det känts som om jag både flutit ut och samlat mig inför kommande veckor då jobb väntar. Tycker jag har förenat det hela på ett bra sätt;
* vilat och sovit ut
* träffat vänner
* ätit gott
* motionerat( cyklat)
* pluggat kinesiska och förberett min inlämningsuppgift till Umeå Universitet som ska vara inne i morgon kväll
* läst
*slappat
*shoppat
* förberett veckan i skolan
* träffat lärarstudenter som ska vara hos oss i tre veckor

Kan bara helt lugnt konstatera att både lovet och helgen varit jättebra. Men å andra sidan blir inte tillvaron bättre än vad man själv gör den till.


Fredagens tepanyaki på Tairyo, särskild hälsning och tankar till Iris och Anna, plus alla andra som varit
där och ätit med oss.

Aftonen fortsatte så småningom "på lokal" och timmen blev ganska så sen innan vi var hemma. Men man är ju gammal men pigg!

Lördagen bjöd på en vacker fullmåne och det var här också Månfestival.
Denna dag är en stor helg i Kina och en verklig familjehögtid. Man ska äta månkakor eller åtminstone något som är runt ( äpple, apelsin eller annnat) med sina nära och kära. Detta är viktigt!


En vacker fullmåne!

Min käre make och jag åt middag på en kinesisk restaurang, är det kinesisk helg så är det. Vi satt utomhus i skenet av röda lyktor och njöt av tillvaron. ( Maten på denna restaurang har varit bättre, men den ordinarie kocken kanske var ledig...)
Senare mötte vi upp vänner på Pavillion och däribland Sussi som varit i Penang på semester och Lotta, vår vän som flyttade hem i somras och som vi saknar jättemycket.


Sussi, redo för att krama Lotta! Kärt återseende!


Visst är tillvaron behaglig?

Söndagens cykeltur togs till och runt sjöarna. Vi var absolut inte de enda som sökte oss dit denna vackra oktobereftermiddag. Vad sägs om klarblå himmel, +24 , frisk luft och detta den 4/10. Helt underbart!


Att cykla här idag innebar att koncentrationen, bromsarna och ringklockan var på topp. Men "mei wenti"; inga problem....

Till middag fick det bli lite extra; den belgiska restaurang Morell´s och deras helt ljuvliga chateaubriand. Den bara smälter i munnen! Så gott!


Chateaubriand, stuvade morötter, ugnsrostade grönsaker, frites, bernaisesås och bluecheesesås.....

Och till efterrätt;Tror jag får minska kaloriintaget till nästa vecka eller öka förbränningen. Det går bra vilket som!
Jag njuter av livet och tillvaron och det ska jag fortsätta med.
Kvällens nästa programpunkt är också mycket njutbar, filmen Mamma Mia. Lite svenskt får det också lov att vara.
( Men det är kinesisk text, bra med extra träning)


Njuter av tillvaron och sänder tankar till mina nära och kära....Dagen efter.....

    

Dagen efter den stora födelsedagen, Folkrepubliken Kinas 60 års dag, strålande sol, klarblå himmel och 25 grader.
Mycket njutbart!
Maken och jag beslöt, som vi så ofta gör, att förena nytta med nöje. Nyttan var att kroppen skulle få röra sig och en cykeltur passade utmärkt. Nöjena var flera, men ett av dem att besöka en park, Long Tan parken, 10 km söderut och där jag inte varit. Bosse var där i våras med gäster, John och Gunilla och kunde galant visa de bästa cykelvägarna dit. idag fanns inga avspärrningar så på 45 minuter var vi där. Cykeldatorn visade på 15 km/h så tiden stämde ganska bra.Parken kom till 1952 och namnet Longtan, Draksjöparken, har den fått av att det flyter ett vattendrag i närheteh som heter Drakån/floden. 
I parken finns också mängder av drakar i olika former och material.
Longtanparken har en yta av ca. 50 ha och av dessa utgör 20 ha vatten. Båtar till uthyrning finns på ett par ställen och många fria ytor att slå sig ner i gräset, på bänkar eller vid picnic bord fanns.  
Flera fina byggnader, små tempel och paviljonger fanns att beskåda och besöka om man så ville.

När nu Folkrepubliken Kina fyllt 60 år och jag också, vi är liksom båda "födda" 1949, så kändes det på vägen hem lagom med en tur förbi Pärlmarknaden för att inhandla en lite present till mig själv. Jag minns inte om jag gjorde det då jag fyllde, men för att vara på den säkra sidan så beslöt jag mig för att köpa en ny handväska.  Vi var ju i alla fall i krokarna så någon omväg blev det inte.
Det fick bli en ny modell av Mulberry och visst är den snygg. Det ska ju vara stora väskor nu. Jag är i alla fall jättenöjd.


På vägen hem ville vi givetvis se om det gick att cykla på Chang ´an gatan, Beijings stora paradgata. Och se, idag var det precis som vanligt, förutom trafiken som var mindre än den brukar vara på fredagarna.


Beijings paradgata, Chang ´an Avenyn.

Någon lunch hade vi inte hunnit med så när vi passerade ett av våra favoritställen, Take 5, så kändes det väldigt lagom med en matbit av det lättare slaget.
I kväll ska det nämligen ätas tepanyaki så klokt är att ha sparat plats i magen.  (Det är många rätter av kött, fisk, skaldjur och grönsaker och efterrätter som lagas av egen kock vid ett halvmåneformat bord där gästerna sitter)


På väg hem efter att ha njutit av frisk luft, motion och sol i fem timmar.
För mig gick det som en dans att trampa de sista 4 km hem, men för andra var det tyngre....

Folkrepubliken Kina 60 år.

    
Kinas nationaldag, den 1/10! Undrade spänt hur vädret skulle bli. Det har varit mulet, dimmigt och dålig luft i flera dagar.
Lite regn kom i ottan och sedan var saken klar. Solen sken från en blå himmel, luften var klar och det var 25 grader varmt.
Här är allt möjligt, även att ordna fint väder. Så tidigt i morse skickades flygplan upp för att spränga dimmolnen. Och se, det blev sol! (Detta, att på konstgjord väg få till sol använde man sig av även under OS 2008 de dagar man ville ha vackert väder.)

Att "live" se den stora paraden som skulle äga rum på morgonen på den långa gatan, Chang ´an, som leder fram till Himmelska Fridens Torg skulle inte ens vara möjligt, det visste vi. 
Detta område var helt avspärrat och endast avsett för de tusentals inbjudna, både kineser från olika delar av landet och utländska  gäster. För säkerhets skull hade man spärrat av angränsande områden i en radie av 3 km från Torget.
Bekvämt och på första parkett i sofforna kunde föreställningen börja klockan 10.
Men strax innan dess tog jag mig en tur ut på vår gata för att se hur det såg ut. Folktomt!


Vårt hus och entré är fint dekorerat inför dagen.

På tv visades först när presidenten Hu Jintao i bil färdades ner för Chang ´an för att inspektera alla militärförband.
Man räknade med att utav de ca 200 000 som deltog i paraden så var det minst 5000 soldater.
Militärer och poliser av alla tänkbara sorter gick i absolut takt, (de såg dessutom ut att ha samma längd) pansarvagnar i olika modeller från den tid då seklet var ungt och fram till idag rullade förbi, flygplan i mängder som startat från olika flygplatser kom i diverse formationer.
Det var verkligen en mycket "kraftfull" militärparad som inledde festligheterna.


President Hu Jintao inspekterar sina trupper.

Militärparaden avlöstes av tusentals människor från olika delar av Kina och från många minoritetsgrupper som i olika formationer visade på ett Kina i ständig utveckling.
Industriutveckling, ekonomisk utveckling, ( Kina är världens tredje ekonomiska stormakt efter USA och japan)
energiutveckling, ( där man också visade på vindkraftverk) utveckling av landsbygden, ekologiskt tänkande, ( att satsa mer på miljön) framtiden, skola och utbildning, demokratiseringsprocess samt vetenskap och teknologisk utveckling.
I framtiden vill Kina att det ska stå Made by China. ( inte made in China)

Hela evenemanget idag och i kväll är regisserat av Zhang Yimon, samme man som också var ansvarig för OS invigningen 2008. Tanken är att dagens och aftonens evenemang med tillhörande fyrverkerier ska vara ännu mer uppseendeväckande än just OS invigningen. Att Kina fyller 60 år är mycket stort enligt den kinesiska kalendern.


En av formationerna, det döljer sig människor under de röda "bollarna".

Plötsligt när vi som bäst tittade på utsändningen i tv kändes det som om marken och vårt hus rörde sig.
Raskt tog jag mig via trapporna ut på gatan.
Och vad fann jag? Jo en massa tanks på väg från paraden. De passerade på gatan utanför vårt hus. Det var nog ett 40 tal tanks allt som allt.


Tanks som passerar, dessa av modell Ä och militärer som ser till att ingen går över gatan.
Visst tog vi senare en cykeltur ner mot Torget för att se hur långt vi kunde komma innan vi skulle stoppas. Det var ganska så öde på gatorna där vi cyklade och många var avstängda för bilar. Idag fick vi till och med cykla på gågatan Wanfujing. Det har aldrig varit tillåtet förr. 
Alla affärer och restauranger var här stängda, till och med Mc Donald´s.


Shoppinggatan Wanfujing är öde. Det är en gågata men ett par cyklar förutom våra fanns till städes.


Chang ´an Avenyn, gatan som om man tar till vänster här, leder till Himmelska Fridens Torg.
Närmare än så här kom jag inte. Förberedelser inför kvällen månne?

Vi försökte på olika sätt snirkla oss närmare Torget, men tyvärr. Inte ens min envishet passerade.
På hemvägen passade vi på att äta middag på en av de få restauranger som var öppna.
Jag var bara glad över att så många kineser kunde få en dag ledigt. Till och med Silkmarket och Yashow var stängda idag. Jättebra!
Mat fick vi alltså, men det var ingen höjdare. Snarare det sämsta jag ätit här sedan januari 07. Det var en amerikansk- mexikansk restaurang och hur man kan misslyckas med allt går inte att begripa.
Ölen var avslagen, Bosses hamburgare ( fanns inte mycket annat att välja på) en trist historia och min mexikanska burrito var en smärre katastrof. Jag kände mig illamående bara jag såg på kycklingköttet den skulle innehålla. Undrar vad det var? 
Men man kan inte lyckas jämt.... I morgon blir det tepaniaki med kollegor och deras släktingar,hurra!!!!

Väl hemma var det dags för den andra akten av firandet på tv. Nu var det olika uppträdaden från Kinas många etniska grupper. Här finns 56 sådana.
Det var helt fantastiskt att se och jag kan inte förstå ens hur det är möjligt för de som är på "innerplan" att med hjälp av solfjädrar och annat få till alla formationer och färger. Detta var ett av de moment jag faschinerades av även på OS invigningen.
Tyvärr kan inte ett foto från vår tv göra det hela rättvisa, men tänk på OS invigningen i kvadrat så kommer man  ganska nära.


Det blå, vit, röda som syns är människor som bildar formationer på Himmelska Fridens Torg.


Här formationer i gult, vitt och blått. Det är sångtexter som syns längst ner.

Det har varit en mäktig upplevelse att ha haft förmånen att få följa firandet här, om än inte på första parkett.
Jag har ju firat många nationaldagar i Norge, 17 maj och då har det också firats ordentligt. 
Men i sanningens namn måste jag säja att den svenska nationaldagen tyvärr ännu så länge ter sig något blek i mina ögon. Men det kan vara ett utvecklingsprojekt att få fart på det svenska firandet. Är det inte månne något jubileum snart???
Nu ska jag vifta lite till med min kinesiska flagga och ta en promenad och se vad som är på gång.

Vad har ni på gång?