Vandra vidare...

    
Idag har jag då vandrat. Fredag, min "lyxdag," har jag tillbringat vandrandes mellan olika platser. Inte direkt vad jag tänkt mig, men det blir det inte alltid.
På förmiddagen vandrade jag upp till Svenska Ambassaden för att hämta ut mitt nya pass. Ville så gärna ha ett pass som är utfärdat i Beijing. Nåja, det var inte bara det som påverkade det hela. Mitt pass går ut i vår och ska man resa inom Asien och stora delar av världen så krävs det att man har ett pass som är giltigt minst sex månader från inresan i ett land. Nu kan jag vara på säkra sidan vad gäller det.
På vägen passerade jag ett centrum i närheten , The Village och där har julskyltningen påbörjats.


Rosett som ska på plats!

Optimist som jag är, så trodde jag att det skulle gå bra att resa med mitt nya pass och ha kvar viseringen till Kina i det gamla. Detta har gått bra tidigare, men inte med de nya passen.
Gick upp till ett visakontor där jag fick mitt visum i maj och frågade hur jag skulle göra och vad det kostade. (Det finns fler visakontor, men de har hand om olika ärenden.)
Fick svar på min fråga och gick därifrån. Jag saknade minst ett dokument.
På eftermiddagen skulle en kollega till mig utföra samma procedur och vi beslöt att träffas på Svenska Ambassaden tillsammans men en "allt i allo" på skolan som skulle hjälpa oss. Han kan det här med visum!
Vi fick våra papper med stämplar på och åkte till det STORA VISAKONTORET. 
Vi fick kölappar och så småningom blev det vår tur. men se, då saknades ett papper. Ett dokument som ingen sagt att vi behövde. Bara att gilla läget. 
Det gick inte bättre i en annan lucka. 
Så det hela slutade med att vi fick ta våra dokument och gå. 
På måndag ska ytterligare intyg hämtas på ambassaden och sedan gäller det "lilla visakontoret".
Och förhoppningsvis kan jag då få mitt gamla visum överflyttat till det nya passet. 

Dessa moment tog timmar att utföra och så min kollega, Lena och jag bestämde oss för att möta våra övriga arbetskamrater för att bara pusta. Mycket trevligt! Lena kom också på att lite guacamole med mjukt tortillabröd skulle smaka bra och jag upptäckte också att det var en god idé. 
Inte helt lätt att ta guacamolen utan sked, men man får vara uppfinningsrik. En drinkpinne i form av en palm gick bra att använda. 

 

Jag vandrade vidare hemåt och passerade på nytt "The Village". Det är verkligen ett stort och mycket levande shoppingcentrum, men också så mycket mer.
Här pågar ofta olika kulturevenemang, det finns mängder av restauranger, man kan bara sitta ner och titta på folk eller shoppa om man så önskar. Det finns få begränsningar här.
"The Village" är dessutom mycket smakfullt designat, i mitt tycke.


Liten del av torget i "The Village" med isbana i mitten.

 
Isshow med barn var rolig att se.

Så småningom kom jag hem, men bara för att byta kläder. Det var dags för middag.
Efter lite övervägande bestämde vi oss för något tryggt och invant. Det blev middag på "Take 5", en restaurang med finsk ägare och som man lätt når med buss 120. En resa på cirka 10 minuter från oss. 
Vi gillar att åka buss och gör det ofta. Idag kunde vi på buss tvn, liksom på tvappareten hemma se vår svenska statsminister
i full aktion. Han presenterade för fullt EU:s nya ansikten i världen. Fram till årsskiftet så är Sverige ordförandeland.
Det har nog även här i Asien/Kina satt Sverige lite på kartan.....

Med tanke på svininfluensan så följde jag för en kort stund rekommendationerna att ha näsa och mun täckta i större folksamlingar.  Detta var första gången och jag vet inte om det blir fler. Det blev varmt, fuktigt och svårt att andas.
Dessutom är jag inte alls rädd för svininfluensan. Det finns så mycket annat att vara rädd för...

 

Det blev en mycket trevlig och god middag tillsammans med maken.
Skönt att slå sig ner och ha vandrat färdigt för dagen.
Det blev buss hem också!
Iris

Take 5! Favorit för en medborgare i Norden!

Ja, jag räknar ju mig som finländare när Finland vinner ishockeymatchen och svensk när Sverige vinner. "Jag vinner alltid när någon av motståndarna heter Finland eller Sverige!" Kram!

Åse

Det gäller tydligen att ha tålamod med den kinesiska pappershanteringen. Men det har du väl lärt dig under din tid i landet. Varför ska allt vara så krångligt!?

Nu närmar sig julen med stormsteg. Är det något som firas stort i Kina? Med tanke på stora rosetter på fasaderna så tror jag det firas ordentligt.

Ska insupa julen på Harrods på onsdag!

Kram från Åse

Katarina

Tur du är utrustad med tålamod. Tror du tränat under tiden du varit i Beijing. Det verkar så.

I alla fall så har du distans till det hela.

Julstämningen verkar infinna sig även hos dig på olika sätt.

Många kramar till dig.
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: