Lussebullar och "1000 åriga" ägg.

    
Idag var bakning en av programpunkterna. Givetvis ville vi ha lussebullar till första advent. Både bosse och jag kom i håg förra årets lussebak. Då tog mjölet slut mitt uppe i bakningen och degen blev allt annat än smidig. Den satt som klistrad på fingrarna då vi skulle forma till lussekatterna. Alla "katter" och bullar fick ett mycket personligt utseende och allt smakade mycket bra.
I dag köpte jag för säkerhets skull extra mjöl till bakningen och degen blev helt perfekt.
Saffran hade vi kvar sen förra året!




"Bosse Bagare" i full aktion. Verkligt smidig deg!


Det färdiga resultatet. Jättegoda lussebullar/katter!

På eftermiddagen provsmakade vi både lussebullarna, pepparkakor(köpta) och glögg. Likaså tog jag fram hushållets adventsljusstakar för säkerhets skull.
Jag vill gärna att alla lampor ska lysa i kväll....
Har erfarenhet av att det ofta är någon liten lampa som går i strejk när den ska tändas och som måste bytas eller fixas till. Jag gillar att vara förberedd!

Mellan varven hann jag med att träna på min kinesiska läxa och just nu handlar det mycket om mat. (Lektion idag i stället för i morgon.) 
Jag provade något  som var en absolut nyhet för mig; 1000 åriga kinesiska ankägg, pìdàn.
Sofia, min lärare, hade med sig denna kinesiska delikatess.


"1000 åriga ägg"

Nåja, äggen är inte 1000 år gamla. Ibland kallas de också "100 års ägg". 
Hur som helst, så är dessa ankägg konserverade. De har tillbringat lång tid, flera månader, i en blandning av lera, aska, salt, lime och ris. 
Gulan blir mörkgrå och vitan blir mörkbrun och intar en geléliknande konsistens. 
När äggen delas så luktar de förfärligt av ammoniak och sulfat. Men jag provade i alla fall några små, mycket små bitar och kunde svälja dem. De smakade inte så illa som de luktade. 
men å andra sidan luktar vissa ostar riktigt illa, men smaken är mycket bra......Bara en jämförelse! 
Vi delade ett ägg och de övriga skickade jag med Sofia. Jag tror inte att åtgången här skulle blivit så stor.
Men nästan över allt på kinesiska restauranger kan man beställa in denna rätt; 1000 åriga ägg.
Jag gör det nog inte!


Jag provsmakar, men visst är jag lite skeptisk.
Katarina

Fina lussekatter! Önskar er en trevlig första advent.

Modigt att du vågade prova de gamla äggen. Hoppas det inte blir komplikationer.

Kramar


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: