Jakten på grönpeppar

    
Lördagen bjöd på lika disigt och "svårt att andas väder" som gårdagen.  
Inget att göra åt utan bara försöka att inte röra sig för snabbt. Temperaturen bjöd i alla fall på +15 grader så kallt var det då inte. Men inget sandalväder idag heller. 
Men vädret ska bli bättre. USAs president Obama ska komma till Beijing på klimatkonferens mellan den 12 och 15 november och då ska det vara klar luft igen. Vilken tillfällighet!
Här är det nämligen så att myndigheterna kan påverka vädret genom att skjuta upp en sorts raketer i luften så att regnmoln sprängs, det regnar och sedan blir det sol och "bra" luft igen. Så gjordes både under OS invigningen och i samband med Kinas 60 årsjubileum den 30 oktober. Tänk vad som är möjligt när det verkligen måste vara fint väder!
För min del har jag ägnat en del av dagen åt att försöka hitta inlagd grönpeppar. Inte helt lätt skulle det visa sig.
Hade jag i stället behövt purjolök eller kinakål hade det varit betydligt enklare.

 
Mängder av purjolök. Det fanns flera lass!


Mängden kinakål gick heller inte av för hackor.


Även prydnadskål finns i riklig mängd planterad runt träd längs flera gator. Blomsäsongen är slut.

Jag har provat att få tag i min grönpeppar i flera olika västerländska butiker och tillsammans med maken nog traskat en mil för att hitta de åtråvärda kornen. Men inte ens jag med min envishet lyckades frambringa några.
Grönpeppar, torkad eller inlagd, en matsked skulle det vara och detta  till den sås jag skulle laga i kväll.
Jag insåg att det fick bli pepparsås men utan grönpeppar. Inte heller lyckades jag få tag på kalvfond; en klar bristvara här. Men sås ska det bli i alla fall. Övriga ingredienser har jag.

Vi har inte ätit middag hemma på flera dagar så idag var jag verkligen sugen på att laga en tre rätters middag. Men insåg att det skulle bli alltför mäktigt med följande meny;

Tänkt förrätt;  hackade räkor, creme fraiche, hackad gräslök plus salt och peppar blandas och läggs på tunna skivor av rågbröd. Denna rätt fick alltså utgå idag.
Varmrätt; utskuren biff med pepparsås, dock ingen grönpeppar. Vit och svartpeppar som grovhackats och tillsammans med finhackad lök frästs upp i stekpannan och blandats med lite grädde, rött vin, ett par msk. whisky och lite soya. Himmelskt gott!
Efterrätt; vaniljglass med hemlagad chokladsås. Att koka upp lite grädde, hacka och smälta 80%mörk choklad, blanda ett par msk. whisky och toppa det hela med lite hackade jordnötter. Mycket gott!
Extra tillbehör; en ljummen sallad med senapsdressing gjord på på färska sockerärtor, slantade morötter och ruccolasallad, ett gott rödvin samt svensk bakgrundsmusik med Lisa Nilsson, Mario Scocco, Eva Dahlgren, Cajsa Stina Åkerström m.fl.och givetvis Bosse.


Pepparsåsen under tillagning enligt omgjort recept utan grönpeppar.


Kinesiska frukter och grönsaker att träna på vid köksarbete.


Varmrätten serverad.


Efterrätten, kaloririk men det kan man väl unna sig någon gång. Och gott var det!

Vill sända extra tankar till mina nära och kära, både döttrar och vänner med Cajsa Stina Åkerströms och Åsa Jinders jättefina ballad  "Av längtan till dig".
Sofia

Jag lovar att ta med grönpeppar om du lagar maten när vi ses.

Oh, vad jag saknar dig. Men snart kommer du hem!

Här är det riktig höst, mörkt och dystert just som svenska höstar är.

Sänder en bamsekram till dig.

Sussie

Åh vad mysigt och gott det ser ut - tack för senast - det behövde jag! Ni kanske kan komma över och vi kan göra en liknande middag tillsammans allihop - inräknat alla mina godingar! Kram på dig!SAknar våra prat!

Åse

Åhh vad jag blir sugen när jag ser den goda maten. Här sitter jag med min torra sallad efter att, tidigare i dag, ha gjort av med mina tillåtna points.

Vin har jag inte druckit på evigheter känns det som.

Men smaklig måltid på Er! Tids nog bli det min tur att äta godsaker !!!!

Kram och trevlig helg


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: