Grått och gott

    
Måndag igen! Ny arbetsvecka och nya upplevelser!
Men det är fortfarande väldigt grått och idag väldigt dålig luft. Fastän temperaturen var runt +4 och det var snöblandat regn i luften så blixtrade och åskade det en del på förmiddagen.
Varje morgon på skolan finns en rapport som skolans vaktmästare hämtar från myndigheterna om luftens kvalité. Idag var värdena med luftföroreningar så höga att barnen INTE FICK GÅ UT PÅ RAST. Även i fredags var barnen inomhus på alla raster. Men då jobbade inte jag. 
Det är inte alls så att vi på skolan bestämmer vad som gäller, utan det sker betydligt mer "centralt". För olika uppmätta värden finns det instruktioner om vad som är tillåtet vad gäller utomhusvistelse och ansträngande aktiviteter utomhus. Undrar om man hemma ens kommit på tanken att mäta föroreningarna i luften för att skolor och förskolor ska iakttaga fösiktighet.  

I varje fall är det inte helt enkelt att hålla barn med mycket spring i benen inne och i någorlunda stillhet en hel dag. Men det finns inget alternativ!
Kanske blir luftvärdena bättre i morgon. Hoppas kan man alltid!
Jag har inte tidigare under mina tre år här varit med om så dålig luft som idag och jag känner inte av den särskilt mycket.Det sticker lite i ögonen, men det är allt. 
Men i nästa vecka när Obama kommer blir det nog bättre....


Efter en lång arbetsdag, var hemma vid 18.30 och köer på motorvägen hem, så kändes det ljuvligt att bli mött av att maken var i bakartagen.
Han har verkligen blivit duktig på att baka matbröd. Och det har inte varit under min ledning.

Detta recept fick vi av Bosses syster Maggie och det går att variera beroende på vilka mjölsorter som används.
(Maggie var med vid första baktillfället!)

Prova med detta!

*1kg mjöl och däri blandar vi vår torrjäst, 1 paket. Annan jäst har jag inte hittat här( olika sorters mjöl kan blandas beroende på hur grovt bröd man önskar) Idag hade Bosse vetemjöl och fullkornsmjöl.
Mjölet här är jättebra precis som mycket annat!

* 1 liter fingervarmt vatten

* 1 msk salt.

* allt blandas och knådas ett tag, låt jäsa ca. 30 minuter i bunken under bakduk

* gör bullar, brödkakor eller rutbröd

* låt jäsa 30 min på en plåt också under bakduk

* gräddas i ugn 225 grader ca. 15-20 min eller tills bröden ser ut att vara färdiga.


Här jäste degen ordentligt. Men har man nu, när värmen är påslagen i lägenheten, en rumstemperatur på +27 så frodas även  degar.


Här har brödet jäst färdigt på plåten och är på väg till ugnen.


Det färdiga resultatet. Jag lovar, det var jättegott!

Vi/jag tar gärna emot lätta matbrödsrecept. Ombyte kan förnöja!
Katarina

Vad gott det såg ut! Jag ska prova receptet.

Vilken fart det blev på jäsningen,är det kinesisk torrjäst månne?

Här hemma är det också grått, grått och mer grått.

Kram

jennie

Hej!

det ska jag oxå testa jag som älskar att baka.

Skickar här ett på tekakor!

50g jäst,5dlvarm mjölk,50g smör lite halvvarmt,1/2dl socker,1tsk salt 1ägg,ca15dl mjöl.Blanda jästen i fingervarmt mjölk därefter smör och så imed resten.Jäs 30min gör runda mjölade tekakor jäs 20min sen ugn 225 ca 7min LYCKA TILL!!

Ditte

Tack Jennie för brödrecept!( Kommer tyvärr inte in på din blogg, får läsa hemma i jul)

Kanske fler som läser kan skicka något brödrecept.

Som sagt ombyte förnöjer, även på brödsidan.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: