Pingsthelg här också.

    

För att vara riktigt ärlig så är det lätt att glömma bort de svenska helgdagarna här. Jag vet att helgdagarna finns och jag ser när de lyser rött mot mig i almanackan. I går var det i alla fall pingstafton!

Snart reser vär vän Lotta till Sverige och i går var vi ett gäng som gärna ville umgås och äta en god middag tillsammans med henne.
Kvällen var ljuvligt, varm och restaurang Face blev målet för aftonens middag. Ett vackert dukat bord väntade på vårt sällskap och att sitta utomhus i den ljumma kvällen på restaurangens courtyard blev ytterligare ett minne att lägga i bagaget.
Vi hade valt den indiska delen av restaurangen och både mat och drycker smakade väldans bra.

Sussie och Lotta

Efter middagen ställde vi kosan mot Jazz Ya i Sanlitun för att smälta maten. När vi klev ur taxin på vägen dit så var det några "inkastare" på en bar som ropade efter mig. Inte enbart för de ville att vi alla skulle komma till just deras ställe, utan de hade sett mig i den korta intervju som CCTV News gjorde när vi var i Tibet under majlovet. " I saw you on the news from Lhasa".
Ibland känns inte Beijing som en så stor stad, trots sina 14-17 miljoner invånare.

Givetvis blev det senare på kvällen också en tur in på SWING Bar.


Jag, Lotta och Sussie; de andra har paus i dansandet.

Pingstdagen kom och med den ett vackert fång med rosor, strålande sol och +31 grader utomhus.
Jag hade glömt bort att det var mors dag idag i Sverige och de kära döttrarna hade ordnat med blommorna.
Mången tack!!! Solen och värmen ordnade någon annan.
Efter en sen frukost gav vi oss iväg på en lång cykeltur. Vi passerade "den underjordiska marknaden", en marknad med mycket kläder till mycket låga priser. Och visst blev det några inköp!
 Purpurbambuparken, Zizhuyuan,som ligger nära Beijing Zoo blev nästa anhalt. Bambun och alla övriga träd och buskar i den 48 hektar stora parken gav behaglig svalka. 
Delar av denna park kan ses om man åker båt från stan ut till Sommarpalatset.

 
Lungt och rofyllt.

Att cykla i Beijing är ofta omväxlande och väldigt roligt. Bosse har skaffat sig en cykeldator (tack John) så nu vet han alltid exakt hur långt vi cyklat och vilken hatstighet vi haft. Måste medge att jag i dagens hetta inte haft ambitionen annat än att komma framåt.
Men det har blivit lite mer ordning i leden nu bland både cyklister och elmopedister vid de stora gatukorsningarna. Förr körde man lite mer på känn, oavsett vilken färg trafiklysena visade. Detta ville man komma till rätta med. Så nu har många trafikcykelvakter posterats vid de stora korsningar och det hela ser riktigt ordningssamt ut när alla står och väntar på att få trampa i väg.


Trafikvakt som ser till att det går rätt till vid trafikljusen.

Att cykla på den breda cykelbanan vid Himmelska Fridens Torg och Förbjudna Staden känns alltid mäktigt. Konstigt nog är just den här sträckan inte så belamrad med cyklister som många andra gator kan vara. Men bilarna är desto fler, det är fyra filer i var riktning för dem.

 
Den breda cykelbanan mot Förbjudna Staden och Himmelska Fridens Torg.

Lite drygt tre mil blev dagens cykeletapp totalt. Ganska varma och svettiga stannad vi till för att äta söndagens middag på restaurang Bleu Marine, en dansk-fransk restaurang med svenska inslag. Observera älgen!
En perfekt grillad oxfillé med pepparsås och nygjorda, knapriga, pommes frites var just vad jag längtade efter.
Att sitta ute och avnjuta denna måltid blev en helt perfekt avrundning på pingsthelgen.