Tibet del 2; Lhasa med omnejd

    

Fylld av upplevelser blir det till att summera ännu en fantastisk dag.
Idag blev det en tur utanför Lhasa. Vårt mål var Gandenklostret, beläget 4500m över havet. Men redan resan dit bjöd på naturupplevelser av stora mått.
Gandenklostret ligger 60 km öster om Lhasa och vi följde Lhasafloden under delar av bilresan. Floden är lång och rinner så småningom ihop med Bramaputrafloden i Indien.

Underbar morgon med frukost på hotellets takterrass som bjuder på en fantastisk härlig utsikt.
 
 Lhasafloden, ett fint stopp på vår tur upp mot klostret. Magiskt vackert!
 
 Små byar passerades där livet gick sin gilla gång

De sista två milen till Gandenklostret innebar en rejäl stigning, vi skall alltså uppför 1000m, till 4500 m höjd. Sedan 2005 finns det en asfalterad och MYCKET KURVIG väg upp och innan dess fanns en grusväg, från 1956 och tidigare än så var det upptrampade stigar som gällde.

 Kurvig väg. Jo, det sitter små färgglada pappersark i buskarna som vallfärdande besökare har satt dit.

På vägen upp såg vi mängder av jakar och dessa finns huvudsakligen här. Jakarna är väldigt betydelsefulla då de ger ull, mjölk, smör och ost och jakkött förkommer på alla menyer och är mört. (Jag har provat, men bara lite.) 
Jakarna används också som dragdjur och som pack och fraktdjur. De är väldigt tåliga och starka och klarar utmärkt att klättra i bergen som finns över allt.  
Runt hornen har de band som kan vara i olika färger och färgerna visar vem som äger dem. Jakarna är som "våra kor" och få är vilda.

Här kommer vi!
 
Så är vi då nästan uppe på 4500m och Gandenklostret och byn visar sig i all sin prakt.
 
Ganden betyder Paradis på tibetanska. (Det tibetanska språket härstammar från sanskrit och har likheter med detta.)
Klostret grundades år 1409 av Tsongkaba, även grundare av "the yellow hats", den gula sekten och var den person som moderniserade buddhismen.  Det finns fortfarande kvar "red hats", den mer ålderdomliga buddhismen, men de har idag färre anhängare och färre kloster. Dessa olka riktningar inom budismen har fått sina namn efter färgen på munkarnas huvudbonader.
I Tibet finns numer sex levande kloster för den "gula sekten" och bara ett för den röda.
Från början fanns i Gandenklostret över 3000 munkar, men för närvarande lever och verkar här runt 300. 

Vi besökte olika delar av klostert och var också men under bönen som munkarna förrättade både tillsammans i stora salar, där de också sover och mer enskilt.

 Munkar i bön.

Munkarna läser sina mantra, verser, utantill och i korus. Det finns en munk som läser före och hans röst hörs genom en något raspig högtalare.  Det är mörkt inne i templet och det är svårt att se. Böckerna eller snarare bladen är till mest som stöd för minnet och dessa böner tar flera timmar att genomföra.

 
Vi har besökt många mindre bönerum i klostert och sett många olika Buddhor som kan förekomma i över 1000 olika skepnader, men några av dem är särskilt viktiga i den tibetanska budhismen;
den Närvarande Buddha, Shakyamoni; Visdomens Buddha och den Barmhärtige Buddah.
Vår kunnige guide gick igenom och förklade de Buddhor som var mest förekommande, men det var ändå  svårt att hålla isär dem.
Att Buddhorna och klostren är betydelsefulla i Tibet förstår man för överallt ser man människor som kommer  i ströms till klostren och templen för att offra och ofta är det jaksmör, jakost eller en liten slant som ges.  

Klostren har många boendes och en del bor där för hela livet och andra under perioder av sitt liv och givetvis behövs vatten, både varmt och kallt. På flera hustak finns dessa anordningar för att med hjälp av solen koka vatten ( då kan det sedan ocksp drickas) och det tar ca. 20 minuter att få 5-6 l vatten att koka.

Miljövänligt sätt att få vatten att koka, men det förutsätter sol.
 
Efter att noggrannt gått igenom klostret var det så dags för en liten lunchpaus. Bosse och jag åt medhavd frukt för att samla krafter till att vandra runt klostret och Anna provade dumplings med jakfyllning. Jodå, vi provade också.
Dagens lunchrestaurang och här finns också möjligheter att övernatta om man så vill.
Många tibetaner gjorde det.

Så var det då dags för vår vandring runt Gandenklostret. Detta är vad många pilgrimer och besökare gör och vandringen tar omkring en och en halv timma. Vi som inte är tränade för denna höga höjd behövde längre tid. Vi måste ju stanna och hämta luft. Men vår guide sa att han får göra likadant när han kommer till låglandet. Kanske var det bara för att uppmuntra oss? Men luften här uppe är tunn och det känns när man går uppför.

 Vandringen runt klostret har börjat och överallt hänger "böneflaggor".

Dessa flaggor kan man se på många ställen och ju högre upp på berget de är placerade, ju bättre är det. Just att komma nära himmlen är viktigt.
Den blå färgen står för himmel, den vita för molnen, den röda för elden, den gula för jorden och den gröna för vatten.

 På väg, många tibetaner gör denna "chora" vandring runt klostret flera gånger. De brukar då lägga en sten i en hög för varje varv de går. Det ligger alltså mängder av stenhögar längs den smala stigen.
Men vi tog bara ett varv...
 
 Här vandrar gammal som ung och är man riktigt liten kan man bli buren ibland.
 
 Bosse och jag har lånat Annas svenska flagga.

Inser verkligen att detta inlägg blev lååångt, men det är jättesvårt att gallra bland alla bilder och att skriva kortfattat.
Jag skriver givetvis för min egen skull och är samtidigt glad om andra tar del av det.

(Är någon intresserad av att läsa mer om vår Tibetresa så finns Tibet som en egen rubrik  bland kategorier på bloggen)

Iris

Underbart ser ni ut att ha det därborta!

Jag ska hålla koll på CCTV i kväll!

Kram! Saknar er!

Iris

DU VAR MED I NYHETERNA! TOURIST FROM SWEDEN!

Iris

Såg och hörde dig!

Vad kul att se både dig

och Bosse i Tibet!Kram

Ditte

Iris!

Vad roligt att du såg inslaget! Vi satte precis på tvn och då kom det. Ja, mycket annat också förstås.

Vi saknar dig också!

Kramar!

Eva

Men va´ bra!

Då har vi ju varit i tv samma vecka, du och jag, fast i olika länder och olika program :-)

Kan man se det hemifrån Sverige tror du? När du kommer till Beijing igen får du berätta hur man i så fall gör. Och så ska jag berätta var du kan se mig!

Ni verkar ha haft en lika otrolig dag idag!

Kram

Eva

Kerstin

Ditte!

Fantastisk resa! Underbara bilder! Härligt att kunna ta del av allt här hemma vid datorn - även om jag önskar att jag själv vore i Tibet!

Kram!

Kerstin

Gerd

Vi följer er på era spännande resor varje gång ni är ute.

Lika spännande och roligt att läsa och få ta del av era foto

Gerd o Roland Lundh

Ditte

Tack för alla fina och uppmuntrande kommentarer!

Marja

Tack för ännu ett intressant reportage och väl valda och fina bilder! Måste gå in och läsa mera. :) Kram:)

Svar: Tack! Roligt att du ville fälja med på resan...Kram!
Ditte

Ami

Jätteroligt att få följa med på er resa! Men vilken otroligt kurvig väg....Ser ju nästan ut som man skulle ta "ett steg fram och två steg bakåt" :)
Ha en fin eftermiddag!
Kram

Svar: Kul at du följde med. Och jag är glad för att jag inte jkörde där i kurvorna. Men vi hade en jättebra chaufför och det var inte många fordon på vägen. En del jakar som förirrade sig bara. Önskar er också en trevlig eftermiddag och kväll.
Kram!
Ditte

Gittan

Så härligt att få följa med på dina resor, och det är ju så att man måste våga ta steget ibland för att upptäcka saker. Så mycket ni varit med om. Stor Kram.

Svar: Ja, det gäller att våga ge sig iväg och roligt att du följde med. När vi ändå bodde i Peking så försökte vi se och uppleva så mycket vi kunde både inom Kina och i närläggande länder. Bäst att passa på...Kram!
Ditte

Annika

Vilken fantastisk resa. Skall fortsätta den under kategorier.
Kram

Svar: Ja, Tibetresan var speciell och det på så många sätt. Det är ju inte direkt någon massturism dit heller. Kram!
Ditte

Znogge

Du har inte skrivit ett ord för mycket eller visat för många bilder heller! Tvärtom så är det läsning helt i min smak :-)

Kram

Svar: Tack! Just Tibetresan var så speciell. VI reste på egen hand och hade möjlighet att bestämma upplägget och vad vi ville se och göra. Och tänk att allt fungerade helt perfekt! Det räknade vi bara med...Tågresan dit var också en fantastisk upplevelse och bidrog givetvis till upplevelsen. Kram!
Ditte

Ama de casa

Återigen - vilken otroligt fantastisk resa!

Måste nog ut och röra på mig snart igen... ;-)

Svar: Ja, kan förstå att det rycker i din resetarm. Att resa är ju också ett sätt att leva....Och resan var speciell och på många plan.
Ditte

Arvid och Lydia

Häftigt att ta del av er resa. Underbara bilder och intressant att läsa. :-)

Ha en trevlig kväll !
Kram

Svar: Tack! Ja, för oss väldigt annorlunda, givande och spännande, Verkligen en annan del av världen som vi fått möta.Kram"
Ditte

Timeoftiger

Vattnet kokar visst på lägre temperatur på högre höjd? Härligt med din Tibetresa. Hittade du Shangri La? Har förstått att det är en saga (?) om paradiset på jorden...

Svar: Shangri-La, är nog mer ett tillstånd i kroppen, men i Södra Kina sägs platsen finnas, på gränsen till Tibet. En plats som jag skall besöka så småningom och hoppas hitta även det inre känslanav "shangri-la".
Ditte

Preciosa

Gracias Ditte!
Fantastiskt att få se och läsa!
Kram P ♥

Svar: Tack, trevligt att du följde med. Kram!
Ditte

Gunnar

Vilken underbar resa! Jag skulle verkligen inte ha något emot att besöka Tibet. Det verkar vara en magisk plats.

Svar: Tibet så annorlunda och väldigt vackert och det finns så mycket att se, lära sig och uppleva. En resa helt utöver det "vanliga" och att på många sätt förflytta sig långt bakåt i tiden.
Ditte

Eva`s blogg

Låter helt fantastiskt hela saken med dina resor är så inspirerande, på många sätt & att våga besöka mindre kända resmål är ju häftigt så med din erfarenhet kan du en dag berätta för dina barnbarn som säkert kommer att sitta med stort lönnar öra o ögon stora som tefat en härligt berest mormor ...önskar dig en skön dag stor kram

Svar: Ibland är "friskt vågat, hälften vunnet" något att satsa på. Så var det ju när vi hamnade i Kina , Peking, 2007. Och roligt har vi haft på resorna och upplevt mycket.
Önskar dih också en fin dag.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

lyhörda öron skulle det vara ju :)

Ann-Kristin

Hejsan!
Nu har jag läst igenom 2 dagar! Otroligt vilka resor Du och Bosse har gjort!
Väldigt trevligt att få följa med och läsa om era fantaskiga resor.
I em ska jag och barnbarnen dansa ut julen i Odd Fellowhuset.
H
Hälsa Bosse och kramar till Er båda/A-K

Svar: Ja, då har du varit med oss på diverse äventyr. Det har ju blivit en del resor genom åren.Bara trevligt att du ville följa med.
Här har julen plockats undan idag, men ingen dans blev det. Du och barnbarnen får ta en dans för oss också. Kanske blir det en godispåse också?
Motion får du ju också!
Bosse hälsar!
Kram!
Ditte

Sus

Vilka otroligt vackra bilder <3

Svar: Tack! Ja, Tibet är otroligt vackert och en fantastisk resa att göra.
Ditte

Ghugge

Härligt att få hänga med..! Mycket modigt gjort! Resor, upplevelser, korta eller långa kan man aldrig få nog av. Kram från Ghugge.

Svar: Tack för att du ville följa med. Både upplevelser, resor; korta som långa ger så mycket. Kram till dig!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: