Tibet; Från Peking till Lhasa med tåg

    
Att resa och uppleva saker har varit en viktig del av mitt liv och är det fortfarande, men de mer äventyrliga resorna var det ett tag sedan jag gjorde.
Jag har gjort en del resor under årens lopp och besökt alla världsdelar och över 50 länder dock i olika omfattning, och där Asien väger över tillsammans med Europa. Sedan kommer i ordningen Amerika och Oceanien och norra Afrika. Att Asien överväger beror på dels att vi bodde nästan fyra år i Peking, KIna och då passade på att resa när tillfälle gavs och med en kort flygtid på ca 4-5 timmar var man i t.ex. i Vietnam, Thailand, Filippinerna, Indonesien Kambodja. eller malaysia och Hong Kong lång ett par timmar bort. 
Även inom kIna blev resorna många och minnesvärda.  
Men mitt livs mest spektakulära,  minnesrika och upplevelserika resa var den med tåg från Peking till Lahsa i Tibet. Och i resväg är detta den tredje bästa resa jag gjort, om jag bortser från den resa som 1981 gick till Sri Lanka och  jag blev mamma till mina älskade döttrar och den jordenruntresa Bosse och kag gjorde i smaband med att vi gifte oss på Fidji då  nästan alla världsdelar besöktes. (Afrika undantaget.)
 
Delar av detta inlägg finns publicerat i maj 2009.

Den 28 april  2009, (länge sedan nu) på kvällen var vi tre förväntansfulla personer vännen Anna, Bosse och jag, som 21.00 steg på nattåget för färd mot Lhasa i Tibet. Eftersom vi handlat med en massa mat för resan såg vi närmast ut som ett resande teatersällskap som klev på tåget. Och vi var beredda på den 48 timmar långa resan. 
Vi hade som tur var bokat en "softsleeper", en kupé för fyra med bekväma, bäddade sängar och kunde sprida ut packningen. 
Och vid tågets avgång 21.30, var det bara vi i kupén och givetvis hoppades vi på att det så skulle förbli.
Men någon gång efter midnatt fick vi sällskap i en av de övre sängarna. Bara att yrvaket stuva om lite.
Natten förflöt lugnt och stilla och vi sov ganska bra. Vår nattlige kamrat flyttade på morgonen och sen hade vi kupén åter för oss själva.. 
Frukost med medhavd skaffning. Ett stort tack till vännerna Gunilla, John och Eva som nyligen besökt oss i Beijing och haft med sig både bröd och diverse mjukostaar i olika smaker, som nu verkligen förgyllde tillvaron.
Vackra vyer passerades och omväxlande med att titta ut på landskapet läste vi, löste korsord, pratade och vilade. En och annan promenad blev det i korridoren också.
Det är inte som på svenska sovtåg att det finns toa och tvättho i varje kupé. utan här är det gemensamma utrymmen som gäller.
Medhavda nudlar av olika smak till lunch båda dagarna och den andra tågdagens afton gick vi till restaurangvagnen och åt kinesisk mat.
Att vi hade med mat berodde på att den stundtals tar slut och det är väldans glest mellan tågstationerna och möjlighet att bunkra.
Bossse förbereder frukost i kupén.
Och varmt vatten till soppa, nudlar, kaffe eller te fanns ständigt att tillgå.
 
Det gemensamma tvättutrymmet. Helt ok.
 
Berg och raka asfalterade vägar. Och vi är i Tibet

Ett spännande landskap med stäppmark och berg sett genom tågfönstret. 
 
Andra dagen på tåget, valbotgsmässoafton, var en naturupplevelse utöver det vanliga, milt sagt.
Vi kom också upp på de högsta höjderna, över 5000 meter och redan på morgonen fick vi syrgasslangar att koppla in vid bäddens huvudända för säkerhets skull. Här uppe har luften lågt syreinnehåll och det kan bli svårt att andas p.g.a. det lägre lufttryckt.  
Ingen av oss behövde egentligen använda syrgasslangarna men vi provade för att veta hur det fungerade.
 
Lättare att andas? Nu vet jag hur man använder syrgasen.
 
Efter denna högsta höjd på resan, så började tåget att sakteliga ta sig neråt. Landskapet var fortfarande svindlande vackert. Men inte det eklaste att fotografera genom ett tågfönster.
 

Snöklädda toppar.
 
Vilda betande jakar.
 
Tåget skulle anlända till Lhasa den 30/4 klockan 20.00 så två timmar före dess gick vi mot restaurangvagnen för att få något i våra magar men den var stängd! Jag lyckades på kinesiska fråga konduktören när vi skulle vara i Lhasa och han svarade med ett leende, 18,37.Bråttom blev det. 
Allt skulle packas ner och vi skulle bli färdiga för att för första och kanske sista gången komma in i Lhasa.
Hela resan hade varit en upplevelse från början till slut.
 
En av anledningarna till att vi  valde att ta tåget upp till Lhasa var att vi då hann vänja oss vid de höga höjderna redan på vägen dit och risken för att drabbas av "höjdsjuka" blev mindre.
Riskfaktorn är inte höjden i sig utan hur fort man kommer dit. 
Däremot flög vi tillbaka till Peking.
 
 
Tågsträckan mellan Beijing till Lahsa invigdes så sent som 2006  och det är tydligt att den fått enorm betydelse för all transport av människor och gods.  Tidigare var det landsvägar som gällde.
Under hela resan förvånades vi över alla vägar som byggs och byggts, alla nya broar som är under byggnad.
Landskapet var väldigt glest befolkat och man kan ju fråga sig vad människor kan arbeta med förutom att konstruera nya kommunikationsvägar.
En del odlingar fanns på sina ställen, likså  boskapsskötsel för det var gott om jakar men de klarar sig i stort själva men de ska mjlökas, slaktas och tas om hand på olika sätt. Jakarna är de viktigaste husdjuren på denna höga höjd och allt tas till vara på dem. 
 
Framme i Lhasa, en stad på 3500 meters höjd och vars namn betyder "gudarnas plats".
Vår guide och chaufför önskar oss; Anna, Bosse (fotograf) och mig välkomna med vita sjalar.
Sjalarnas symboliska betydelse är att önska lycka och välgång.
Och en väldigt lyckad resa blev det!
Helt fantastisk!
 
Inlägg 53/100 i utmaningen #Blogg100
Ingrid

Du är helt fantastisk! Världen är till för att upplevas, som du brukar säja.

Härligt att läsa om dina upplevelser.

Skriv så snart du kan!

Kramar

Iris

Vad fantastiskt! Vilka bilder och framförallt vilka upplevelser ni får!Kram till er alla tre och njut av Lhasa!

Gunilla o John

Vår hemresa gick bra helt utan förseningar. Vi har följt er med kinesisk tid på klockan för att kunna räkna ut när ni skulle anlända till Tibet. Härligt att följa er resa. Njut av allt. Många hälsningar till er alla.Stort TACK för vår fanatastiska vistelse hos er i Beijing.

Gunilla o John

Ditte

Allt vi upplever i Lhasa med omnejd är så omtumlande att det knappast går att smälta den ena dagens upplevelser förrän nästa dags sätter in.

Vilken resa! Bara sååå fantastiskt!

Ulla

Tack för ett intressant inlägg med fina bilder och bra information.

Svar: Vad trevligt att du uppskattade inlägget.
Ditte

Znogge

Vilka alldeles fantastiska resor som du har gjort! Spännande att få ta del av dem :D

Kram

Svar: Många resor och upplevelser har dte blivit genom åren och jag hoppas på några till. Den här resan var väldigt annorlunda och gav oss så mycket på många olika sätt.
Ditte

Susjos

Oj, så många resor du har gjort, och så många länder du har besökt, fantastiskt!!!!
Tack för de spännande bilderna från er tågresa. det såg väldigt fräscht ut allting!

Svar: Tågresan var häftig och intressant att färdas på denna höga höjd. Vistelsen blev verkligen något utöver det vanliga och vi hade fantastiskt fina upplevelser av något väldigt annorlunda och i ett land som inte så många besökt. Men man fick tänka på att röra sig långsamt för att inte bli anfådd.
Ditte

BP

WOW! Tror att Freedomtravel kommer att nappa direkt;-)

Fantastiska bilder från länder jag inte varit i - och nu inte behöver åka till heller, då jag sett dina suveräna bilder:-)

Svar: Tackar! Träffade just "Freedoms" i kväll på ett event.Tibetresan och upplevelserna där är helt oförglömliga och det var en resa "once in a lifetime" och vi tog chansen när den kom.
Ditte

torrebloggen

Vilken fantastisk resa! Tack för att jag fick följa med på resan.
Tack för ett intressant inlägg och fina bilder!
Kram!

Svar: Resan till Lhasa var verkligen speciell och tillhör en av de bästa resor jag gjort. Jag är så glad över att det blev möjligt för oss att åka och att vi tog chansen när den kom. Vad trevligt att du var med via text och bilder.
Stor kram!
Ditte

Marja

Vilken fantastisk resa! Det är något visst med att åka tåg. Jag har alltid drömt om att åka Transsibiriska järnvägen i flera veckor... och jag åkte faktiskt från Helsingfors till Moskva en gång. :)
Kram! :)

Svar: Det var en fantastisk resa och väldigt minnesvärd . Och Tibet i sig var en speciell upplevelse. Transsibiriska har vi pratat om men inte kommit längre än så. Du har i alla fall åkt från Helsingfors till Moskva. I tidiga tonåren åkte jag tåg genom Europa några gånger och det var också speciellt. Men ingen komfort för det räckte inte reskassan till. Kram!
Ditte

Anonym

Wow, vilken fantastisk resa. Den skulle jag också vilja göra.
Du har rest och sett så otroligt mycket. Vilket liv du levt och lever. Underbart 😊

Svar: Jag tror absolut ni skulle uppskatta denna resa. Den var/är minnesvärd på alla sätt och Tibet är ju en upplevelse i sig. Vi passade på , som ni gör, att resa i Asien när vi var på plats och under några år hinner man en del. Och visst är det roligt och givande att resa.
Ditte

Ama de casa

Oj vilken otroligt spännande och intressant resa! :-)

Svar: Ja, bland de mer upplevelserika och speciella resor vi gjort . Och Tibet i sig är väldigt minnesvärt.
Ditte

Ami

Jag förstår att detta måste ha varit en fantastisk upplevelse!
Tack för att vi fick följa med på ett litet hörn :)
Kram och trevlig fredag

Svar: Det var en fantastisk resa dit och en upplevelse att ha besökt Tibet. Och trevligt att ni hängde med. Kram och trevlig fredag.
Ditte

Ann-Kristin

Otroligt! Vilka fina resor och upplevelser Du och Bosse gjort.
Det har varit full upp under veckan. I kväll är vi 9 st som ska gå till Delicado. Lite Caba här först.
I morgon ut och äta med andra vänner.
Fullt upp för mig och sambon alltså.
Snart syns vi, väntar så på er ankomst.
Kram/A-K

Svar: Ja, många resor har det blivit under årens lopp...Och många speciella!Förstår att det är fullt upp nu.
Vad trevligt med Delicado, blir säkert en rolig kväll. Och imorgon nya äventyr och sedan är vi på väg...
Bäst jag vilar nu då.
Vi ses !
Kram!
Ditte

Decdia

Wow vad du har upplevt saker! Underbart att du skriver om det, så lätt att glömma annars plus att vi får vara med på resan.

Svar: Det har blivit en del upplevelser och många resor under årens lopp och jag hoppas på fler. Men just Tibet blir det nog inte igen...
Ditte

Timeoftiger

Riktigt intressant! Som du vet så drömmer jag om denna resa.

Svar: Jag vet det! Och en dag så blir den av.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: