Pingsthelg här också.

    

För att vara riktigt ärlig så är det lätt att glömma bort de svenska helgdagarna här. Jag vet att helgdagarna finns och jag ser när de lyser rött mot mig i almanackan. I går var det i alla fall pingstafton!

Snart reser vär vän Lotta till Sverige och i går var vi ett gäng som gärna ville umgås och äta en god middag tillsammans med henne.
Kvällen var ljuvligt, varm och restaurang Face blev målet för aftonens middag. Ett vackert dukat bord väntade på vårt sällskap och att sitta utomhus i den ljumma kvällen på restaurangens courtyard blev ytterligare ett minne att lägga i bagaget.
Vi hade valt den indiska delen av restaurangen och både mat och drycker smakade väldans bra.

Sussie och Lotta

Efter middagen ställde vi kosan mot Jazz Ya i Sanlitun för att smälta maten. När vi klev ur taxin på vägen dit så var det några "inkastare" på en bar som ropade efter mig. Inte enbart för de ville att vi alla skulle komma till just deras ställe, utan de hade sett mig i den korta intervju som CCTV News gjorde när vi var i Tibet under majlovet. " I saw you on the news from Lhasa".
Ibland känns inte Beijing som en så stor stad, trots sina 14-17 miljoner invånare.

Givetvis blev det senare på kvällen också en tur in på SWING Bar.


Jag, Lotta och Sussie; de andra har paus i dansandet.

Pingstdagen kom och med den ett vackert fång med rosor, strålande sol och +31 grader utomhus.
Jag hade glömt bort att det var mors dag idag i Sverige och de kära döttrarna hade ordnat med blommorna.
Mången tack!!! Solen och värmen ordnade någon annan.
Efter en sen frukost gav vi oss iväg på en lång cykeltur. Vi passerade "den underjordiska marknaden", en marknad med mycket kläder till mycket låga priser. Och visst blev det några inköp!
 Purpurbambuparken, Zizhuyuan,som ligger nära Beijing Zoo blev nästa anhalt. Bambun och alla övriga träd och buskar i den 48 hektar stora parken gav behaglig svalka. 
Delar av denna park kan ses om man åker båt från stan ut till Sommarpalatset.

 
Lungt och rofyllt.

Att cykla i Beijing är ofta omväxlande och väldigt roligt. Bosse har skaffat sig en cykeldator (tack John) så nu vet han alltid exakt hur långt vi cyklat och vilken hatstighet vi haft. Måste medge att jag i dagens hetta inte haft ambitionen annat än att komma framåt.
Men det har blivit lite mer ordning i leden nu bland både cyklister och elmopedister vid de stora gatukorsningarna. Förr körde man lite mer på känn, oavsett vilken färg trafiklysena visade. Detta ville man komma till rätta med. Så nu har många trafikcykelvakter posterats vid de stora korsningar och det hela ser riktigt ordningssamt ut när alla står och väntar på att få trampa i väg.


Trafikvakt som ser till att det går rätt till vid trafikljusen.

Att cykla på den breda cykelbanan vid Himmelska Fridens Torg och Förbjudna Staden känns alltid mäktigt. Konstigt nog är just den här sträckan inte så belamrad med cyklister som många andra gator kan vara. Men bilarna är desto fler, det är fyra filer i var riktning för dem.

 
Den breda cykelbanan mot Förbjudna Staden och Himmelska Fridens Torg.

Lite drygt tre mil blev dagens cykeletapp totalt. Ganska varma och svettiga stannad vi till för att äta söndagens middag på restaurang Bleu Marine, en dansk-fransk restaurang med svenska inslag. Observera älgen!
En perfekt grillad oxfillé med pepparsås och nygjorda, knapriga, pommes frites var just vad jag längtade efter.
Att sitta ute och avnjuta denna måltid blev en helt perfekt avrundning på pingsthelgen.Hemvändande saker

    
Trots att vi blir kvar här i ännu ett år, så är det i alla fall dags att börja fundera över saker som kan undvaras. Har ägnat denna lördag åt att gå igenom och rensa lite. Det går bra att skicka hem varor via post. Det tar ett tag, men det är ingen brådska med tjocka vinterkläder.
Vi använde idag en särskilt inköpat vaccumpåse för att få till ett platt paket, men det går lika bra att använda sig av vanliga, svarta sopsäckar.
En dammsugare behövs för att suga ur luften.
.

Skobrist!

    
Upptäckte i morse till min förfäran att jag hade brist på skor. Inte generellt sett, men tunna, öppna och luftiga sommarskor som känns behagliga för fötterna när termometern passerar 30 grader.
Mina älsklingssandaler, som är inköpta här och som också passar bra för min sedan 2003 sargade tå, gick nämligen itu.
Sulan under sprack tvärs tvärs över.
Så till skolan idag fick jag ta en täckt, svart modell, som också är förhållandevis tunn, men inga lufthål för några tår finns.
Jag har dem även i vitt. Här får man oftast rabatt om man köper två par.....


Lite kraftiga för dagens temperatur.

Så på eftermiddagen traskade jag iväg till det närbelägna marknadsvaruhuset Ya Shows skoavdelning. Jag har ett litet stånd där jag brukar handla och hittade också de skor jag ville ha. Varför byta modell om tån och jag är nöjda?
Jag hade tänkt mig ett par svarta, men det blev ytterligare två par. Ett par bruna av liknande modell som de svarta och ett par vita skor av annan modell. Tänkte både på, passformen, hållbarheten ( den är inte alltid så stor) och priset givetvis när jag slog till. Tre par skor för 130 yuan, lite mer i svenska pengar, kan aldrig vara fel. 
Får se vilka jag väljer i kväll???

 
De svarta och bruna är mina favoriter. Ska nu pröva de vita som omväxling ibland. Alla tillhör de märket "Tods".

Drakbåtar och utekväll.

    
I morgon och på fredag är det kinesisk helgdag. Det är Drakbåtshelg! Detta har vi på skolan också givetvis uppmärksammat.
Idag har vi ägnat en stor del av dagen till att göra drakbåtar. Alstren är inte alls färdigskapade, så bilder får vänta. I klassen har det målats, klippts och konstruerats hela dagen i princip. Vi tyckte alla att det var skönt att få ägna åt oss lite hantverk i hettan och att inte behöva vara så akademiska.
Värmen kvarstår, det har varit + 35 ute och över 30 i klassrummet idag. Luften står liksom still och ingen aircondition vill riktigt fungera och trots alla öppna fönster för att få lite genomdrag i klassrummet, så kan man lugnt påstå att svetten rinner uppåt.
Nästa onsdag ska det vara utställning i aulan av alla båtar och det ska röstas fram de båtar som eleverna tycker är finast. Återkommer med bilder då.

Jobbade sent, det är utvecklingssamtal på gång. Delade taxi med Anna hem och vi var både varma, trötta och hungriga när vi framåt åtta tiden slog oss ner på restaurang Sole Mios uteservering. Nu känns värmen behaglig med bara 28 grader.
En pizza och ett glas svalt, vitt vin och trevlig samvaro fick runda av denna onsdag kväll.
Det blev en lång, dags färd mot kväll......


Anna, Bosse och jag njuter av samvaron och svalkande dryck i den varma kvällen.
 

Inte ett ledigt bord på gatans uteserveringar. Enkelt och okomplicerat att umgås.

Den 25 maj 2009

    

Den 25 maj 2009 upplevde jag en helt fantastisk afton. Föräldrarna i "min klass" hade bjudit in sina barn och syskon till en härlig grillmiddag på restaurang Pavillion i Beijing och alla kom.
 Kvällen var varm, +30 grader klockan 19 på kvällen, stämningen mycket god och maten likaså.
Jag har under mina snart 40 år i detta jobb aldrig varit med om maken!
Till och med jag blev stundtals mållös. Vilka föräldrar och vilka elever!
Barnen hade diktat en sång om mig som de framförde. Märkligt vad mycket de ser och hör!
Föräldrar höll roliga tal och jag tackade för att jag fått förmånen att under en begränsad tid få skolansvaret för dessa fantastiska barn, numer ungdomar
Jag har sett dem växa och få kraft att flyga.

Jag vet bara att saknaden efter dem kommer att bli stor. Men jag vet också att de kommer att lyckas med vad de än bestämmer sig för i livet. " Jag vet också, som Lisa Nilsson sjöng, att "Det blir ett långsamt farväl".
Eller som det franska uttrycket "que dire adieu, c`est mourir un peu". Att säja adjö är att dö en smula....men därför säjer jag aldrig det. Jag föredrar att säja " vi ses igen".
Tack alla underbara barn och föräldrar!!!!!
Mycket god mat bjöds det på.


Gilla Läget; lite av mitt motto.

När jag och Bosse kom till Beijing i januari 2007 så bad jag om ett råd av en mycket rutinerad kinabo. Det mottot har
följt mig och det är att "gilla läget".
Den veckan jag började jobba på SSB i januari så upptäckte jag till min fasa att det i klassrummet ( på gamla skolan) fanns mycket gott om kackerlackor i olika modeller. Dessa är inte mina favorithusdjur direkt. Några av barnen som varit med tidigare visste att det var särskilt gott om dem i skåpet under diskbänken.
När jag rättade böcker på måndagarna satt det ofta "husdjur" bland sidorna.
Vid en förfrågan av rektor om jag också hade kackerlackor i klassrummet  fick jag ärligt svara jakande. Hon undrade då varför jag inte sagt nåhot. Mitt svar blev "att man ska gilla läget". Men vid dessa "husdjurs" förekomst, så tyckte hon absolut att detta motto inte skulle gälla. Visst finns det undantag!!! Ocj jag gillar inte kackerlackor, hur mycket jag än har försökt....


Är det så här jag är???? Ja, okay då!I "gamla kvarter"

    
En halvmulen söndag. Solen tog nog ut sig i går och lät bli att komma fram i helfigur. Fortfarande är det väldigt varmt.
Jag ställde mig just frågan om jag i någon annan stad än Beijing skulle gett mig ut på en cykeltur på över 3 mil i 35 graders värme. Troligen inte!
Efter en härlig och upplyftande kinesisk lektion på morgonen och lite skoljobb, så väntade våra cyklar på att få komma ut och röra på sig. Någon snabbkörning tillät inte min kropp i hettan, men en tur upp till "Fågelboet" och olympiaområdet blev en bra början.


Ett ansträngt leende i hettan.

Ett besök inne på arenan. Här  har jag inte varit sedan i augusti 2008.

Orsaken till att olympiaområdet blev ett av dagens cykelmål var att jag tänkt köpa en liten, röd ryggsäck. Detta lät sig inte göras utanför "Fågelboet", utan vi betalade entré, 50 yuan var, för att få komma in och leta efter ryggsäcken.
Men något inköp blev det inte. Den lilla ryggsäcken jag ville ha fanns inte längre....Synd!

Runt hela OS området är det fortfarande väldigt vackert. Där finns mängder av blommor som alla är individuellt planterade för hand och som är en fröjd för vilket öga som helst.Från OS området cyklade vi ner mot Trum och Klocktornen och sjöarna. 
Plötsligt så gjorde sig hungerkänslorna påminda och vi kom på att det var många timmar sedan vi ätit frukost. Till lunch blev det bara vatten!
Givetvis blev det en sväng inom ett av våra gamla favoritställen, innergården till hotell Lu Song Yuan och deras restaurang.
Härligt att sitta helt avskärmade från alla ljud en storstad omger sig med och bara lyssna till tystnaden. Ja, ett och annat fågelkvitter hördes från träden och det kändes nästan magiskt.


En fantastisk miljö!

Med mat i magen bar det sedan av mot hemmets vrå och en uppfriskande dusch var behövlig för att kunna ta sig an nästa punkt på dagens agenda, nämligen att boka flygbiljetter tillbaka hit i höst.
Det gick bra och priset blev en positiv och angenäm överraskning.

EU Extravaganza

    
En underbar lördag, sol och varmt, +32, när vi mitt på dagen beger oss ut med cyklarna. Dagens egentliga utflyktsmål är Chaoyangparken. I helgen är det en EU mässa där. Men dessförinnan tar vi en tur bort till diverseaffären i nedervåningen vid Mc Donald´s. Jag gör äntligen slag i saken och lämnar in överkastet i gästrummet för fållning. Jag har hitintills haft det ofållat och med trådar hängandes både här och där. Gjorde ett tappert försök att lägga upp fållarna med tape. Men bra blev det inte. Att för en ringa penning, 10 yuan, få det hela ordnat så borde jag gjort detta för flera månader sedan.
Men nu är det gjort i alla fall.

Vidare sedan mot Chaoyangparken och utställningen EU Extravaganza. Det hela kunde påminna om de forna Vattenfestivalerna i Stockholm. Men här på ett mycket större område och på alla sätt bättre organiserat och inte alls trångt och väldigt trevligt!.


Svenska ambassaden gjorde reklam för Sverige. Broschyrerna hade en strykande åtgång.

Det fanns också en "matgata" där det gick bra att köpa smakprotioner av både mat och dryck från många EU länder.
Sverige hade ABSOLUT VODKA som sin grej. Så vidare svenskt är ju inte det märket längre. Synd! Men bra för fransmännen som köpt det.


Måste ju vara lite svensk i alla fall. Bartendrarna var fransmän......De fick ligga i. Här var det kö hela tiden.


Bartender som ansvarade ABSOLUT VODKA tar en välbehövlig siesta.


Delar av "matgatan".

Givetvis var svensk musik också representerad i form av modern jazz. Inte min favortimusik, men vi lyssnade en liten stund. Vi hörde i övrigt både belgiska och franska visor och folkmusik från flera gamla öststater.
Väldigt roligt att höra vad de olika länderna bjöd på i musikväg också.


Det svenska inslaget; Susanna Lindeborg´s Mwendo Dawa Jazz Band.

Varmt var det förvisso....


Skuggan kändes behaglig.


Det gick också bra att köpa sig ett tält för ca. 300-400 RMB. Inte aktuellt just för oss. Att tälta är inte det jag gör....


Vatten ger också svalka. Såg dock inga vuxna bland dessa små båtar, men det finns en stor sjö i parken där man kan hyra eldrivna båtar. Detta har vi provat några gånger och kan varmt, (ja, idag var det varmt) rekommenderas.

Visst provade vi också mat, köttbullar från Finland och restaurang Take Five, samt korv, bröd, surkål och öl från Tjeckien.


Finska köttbullar med lök, samt tjeckiskt öl var gott, väldigt gott.

En lördag i Europeiskt tecken blev det. Och en mycket trevlig sådan!

Utbytta möbler

    
Vi har just nu förhandlat om vårt kontrakt till lägenheten. Det blir ett år till här i Beijing. Jag kunde kanske tänka mig att byta lägenhet, men bättre läge kan vi bara inte få. Visst, en mer modern lägenhet kunde man ju önska och givetvis med balkong, men då får vi bo vad vi tycker är "lite off". Vi har trots allt vår bostad hemma i Stockholm och trivs jättebra i vårt hus och lägenhet här. Vi  har det vi vill och lite till. Ja, förutom utsikten då.....
Hur som helst, så yppade jag till vår hyresvärd att våra stolar till matbordet inte längre var så hållbara. Det knakade och gnisslade när vi satt i dem. Ja, i bra skick var de inte ens när vi flyttade in för snart två år sedan.
Vidare tog jag upp att tv.n inte heller var av senaste modell, liksom att köksfläkten inte var funktionsduglig. Den blåser nämligen inåt.
Det dröjde inte mer än 10 minuter förrän det ringde på dörren och vi hade nytt matbord med tillhörande stolar. Riktigt rejäla doningar!
Det tidigare möblemanget var vitt med stänk av guld. Det lyste i alla fall upp den något mörka lägenheten. Men de nya möblerna är mörkbruna!  De övriga möblerna i lägenhetens vardagsrum ärvita  och med inslag av guldstänk.Går bara inte att beskrivas, måste ses.
Nu finns det inte bara en blandning av sött och salt, utan en blandning av brunt och vitt. Undrar vad designmagasinen skulle råda oss att göra?


Nya matmöbler! Rejäla doningar! I brunt!

Sedan var det vår tv. Jag hade tänkt mig en nätt, platt sak, inte något annat. Vår gamla tv, med en rejäl skärm, minst 30 tum, inspekterades och den hade aldrig haft en så bra bild som just när vi skulle visa upp den. Oavsett detta, så kom det in en annan tv i lägenheten, men med mindre skärm. Skärmen var inte ens platt! Gissa om den äkta maken hade synpunkter?????
Som jag brukar säja; det är bara att gilla läget.
Men eftersom jag är en envis typ, så är det vi fått i möbelväg inte något statiskt. Saker och ting kan ändras väldigt snabbt. Envishet är både min bästa och sämsta egenskap.
Ska bli spännande att se hur lösningen med köksfläkten blir. ......
Vi är beredda på det mesta!

Något som dock inte byts ut lika snabbt är fredagarnas "after work" med gänget.


En uteservering och +30 grader, ( alla kom inte med på bild) visst är det härligt....

 God middag med med glass och chokladsås som avrundning, att delas med maken, blir en bra avslutning på arbetsveckan.


Röd dag????

    
Att det var "en röd dag" hemma, Kristi himmelsfärds dagen, blev jag varse sent på eftermiddagen.
Dotter Helen ringde och då var klockan i Sverige bara runt 09.30. Jag undrade om hon var sjuk. Nej då, jag är bara hemma.....Hemma? Frisk? Denna tid? Jag förstod absolut ingenting. Långhelg? Fortfarande var jag inte med på noterna.
Men efter ytterligare en stund "ramlade poletten ner". Visst ja!

Själv har en mamma i klassen och jag varit en bit utanför Beijing med eleverna och ägnat oss åt allehanda fysiska aktiviteter under ett dygn, på en kinesisk "camp". Här talades lite, eller mycket lite engelska. Tursamt nog så har jag en elev som är helt tvåspråkig i kinesiska och svenska och han tolkade åt oss på ett utomordentligt sätt.

Under hela gårdagen med + 36 graders värme prövade vi olika fysiska aktiviteter. Mängder av vatten gick åt, skratten var många och stämningen hög. Även jag provade flera av aktiviteterna med stor behållning.


När vi på morgonen kom till "campen" blev vi mottagna av Shirley, vår ledare och följeslagare under 24 timmar. Hon till och med sov i ett rum nära våra för att hela tiden finnas till hands.
Det var ett digert och mycket omväxlande program. Inte många lediga minuter, men det var inte gruppen intresserade av heller, så det var tur. Vilket gäng att åka med!!! Beundransvärt på alla sätt och vis!
Bäst att påpeka att det var helt valfritt att göra övningarna eller att avstå. 


Härlig utsikt!!!


Och så här kom vi ner, 300m utför....Härligt! Givetvis åkte jag också. Tyvärr inget bildbevis, men jag var först ner och tog fotona.


Uppför igen! Klättrandes i nät denna gång. Bra arm och benträning!


Många balans och koordinationsövningar på och över vatten.


Lunchdags!

Efter lunch var det meningen att vi alla skulle vila lite på våra rum. nåja, vila blev det inte. Barnen satte i gång att spela fotboll! Ångan var ändå uppe!

Lite återhämtning blev det i alla fall. Nu var det dags för diverse pyssel.
Vi gjorde batiktryck, gipsfigurer, stearinformationer, drejade och tillverkade trä och flisfigurer. Här används då alla sinnen!


Mina alster! ( Grodan i högra hörnet blev sedan grön , vit och röd)


Visst blev figurerna fina? ( Min är den som står trea framifrån till vänster, en uggla. Tänk att jag gjorde något???)

Mer fysiska aktiviteter skulle det bjudas på.


Klättervägg! Ja, det är en av eleverna högt däruppe, givetvis med säkerhetslina. Denna aktivitet var absolut inget för mig. Men jag bidrog med uppmuntrande tillrop. Och alla eleverna prövade på! ( Det var ABSOLUT VALFRITT!!!)

Middagen var ganska kvickt avverkad. Menyn var mycket kinesisk och det gick inte åt så mycket mat.
Antalet kalorier som intogs under aftonen i form av chips,glass, läsk och en och annan godi, motsvarade långt mer än dagsbehovet, så orolig var jag inte, för att någon skulle ha brist på just kalorier.....

Kvällen blev så lugn och jag och mamma Anna kunde redan vid 22 tiden dra oss tillbaka. Då var det bara att få bukt med den ärtpåseliknande kudden. Inte lätt! Kudden är verkligen fylls med ärtor!
Och sen var det toaletten som läckte vatten så att det svämmade över. Men med gemensamma krafter lyckades vi täta ett hål med plast och aluminiumfolie (kvar från mina mackor) samt stänga av en kran med en skiftnyckel så att vattnet slutade rinna helt.
Nöjda med våra insatser somnade vi till surret av ett par myggor.

Dagens hemresa tog en extratur till Black Dragon Pool, ca. en timmes körning från vår "camp". Viktigt även med naturstudier. Eftersom regnet närmade sig fick det bli en kortvariant. Men vackert var det!
Är inte helt säker på att denna hurtiga grupp ungdomar hann med att se det vackra. De hade en annan takt än jag och Anna.


Måste stanna och njuta av tillvaron!


Värmen fortsätter

    
Ja, inte för att man ska klaga på värmen, men det är lite väl mycket med +36 grader i skuggan utomhus. Jag befinner mig inte på en strand direkt och kan svalka mig i havet. Duschen är det närmaste vatten jag kommit idag.

Ska i morgon och torsdag byta ett hett klassrum mot en lägerskolevistelse med klassen ute på landet. Vi ska en bit upp i bergen utanför Beijing och ägna oss åt allehanda aktiviteter. Det ser vi alla fram emot. Kanske är det lite svalare där?
Tur att vi i år i alla fall inte ska göra någon milsvandring på muren som vi gjorde förra året i maj. Det tror jag inte vi hade mått så bra av!

Ska nu dra mig tillbaka och läsa lite om Tibet och dess historia och samla ihop lite tankar därifrån innan ögonlocken faller ihop. Kanske kom jag att tänka på att det var svalt där uppe på "världens tak".


Het måndag

    
Ja, idag har det varit hett, Inte om öronen direkt men i luften och i klassrummet.
Som mest såg jag att utomhustemperaturen var +34, inomhus i klassrummet, var det då inte mycket svalare.
Att då vara en inspirerande, entusiastisk, positiv och kreativ lärare kan ställa även en erfaren sådan på svåra prov.
Men med korta, effektiva, arbetspass (nåja..) glada tillrop och ett och annat skratt så passerade dagen med en viss mängd arbete utfört av de tappra eleverna. Jag är glad över att vi  i princip är färdiga med vårens pensum och det som kommer nu är liksom "grädde på moset". Men visst ska vi ha sådant också. Absolut!

Jag kunde under delar av dagen inte låta bli att drömma mig tillbaka till Koh Samui där vi var i mars. Tillbaka till de fina stränderna, baden och det klara havet . Men att dagdrömma är ju tillåtet ,eller hur?
Svalkande hav, känns nästan som en illusion just idag.

Efter att ha intagit en verkligt god måltid på en uteservering, i goda vänners sällskap denna varma majafton, så är jag helt nöjd med det också.
Men ibland så måste tankarna på att  befinna sig på  en strand någonstans få göra sig påminda.
Kanske känns storstadshettan då mindre besvärande?
I morgon visar väderprognosen en högre dagstemperatur än idag. Men då är jag ju beredd!


Festligt värre....

    
Här har det varit mycket att stå i under helgen, både nyttigheter, arbete  och fest.


Lite "after work" på fredag eftermiddag. Trevligt som vanligt att ses på Sole Mio.

Denna fredag den 15 maj blev väldigt speciell. Vår vän och kollega Kristina, som flyttade hem till Trollhättan i december,
kom på ett sex dagar långt besök. Så jätteroligt! Jag har verkligen saknat henne och alla glada skratt både på och utanför jobbet.
Här går djungeltelegrafen snabbt och framåt aftonen satte Bosse och jag oss i en taxi för att möta Kristina och Harm, hennes själs älskade och Emma, Kristinas dotter hemma hos vår gemensamma vän Lotta.
Självklart kom även Sussie och Anna för att fira detta glädjande besök.
Stämningen var hög från början och högre skulle den bli allt eftersom kvällen gick.
Dans till Lena Philipssons musik och diverse annat gjorde oss alla hungriga.
Mat beställdes hem av värdinnan Lotta från en vietnamesisk restaurang. Ljuvligt gott!


Välkommen Kristina! Stora famnen!


Sussie, Emma, Lotta och Kristina . Glädjen går inte att ta miste på!


Harm, Kristina, Anna, jag själv och Emma.

Tusen tack Lotta för en underbart rolig kväll hos dig!
Kvällen fortsatte på Swing Bar. Emma skulle fylla 23 år, så i tid till tolvslaget var alla samlade där och orkestern spelade och vi sjöng för Emma.
Mycket dans blev det givetvis här också. En alldeles underbart, rolig kväll! Jag är glad över att jag har viss grundkondition
och orkar hänga med i svängarna.

Även lördagen skulle bjuda på fest, nämligen SWEAS vårfest. Särskilt roligt att Kristina, Harm och Emma skulle komma med hit. Inser verkligen hur mycket jag saknar dem! 
Jag ägnade lördagen åt både nytta och nöje. Inte helt lätt att bena ut vad som är det ena respektive det andra....
Kinesiska studier blev det på förmiddagen. Motvilligt måste jag erkänna att jag inte riktigt var i toppform när vi började lektionen. Aningen trött det var vad jag var. Men efter bara en liten stund var jag helt inne i lektionen. Jag tycker verkligen att det är roligt. Att det sedann känns bra att kunna göra sig en aning förstådd på kinesiska gör inte det hela mindre bra.

Återhämtning, en kort promenad,sen lunch och fortsatt återhämtning vid manikyren gjorde att jag blev redo även för aftonens fest. Det var grillbuffé i trädgården på restaurang Pavillion med över 100 gäster. Det hela var mycket gott
och väldans trevligt. 


God mat var det!


Dans blev det även här. Men kanske tyckte grannarna att musiken spelades för högt och klagade, för det hela avtog fortare än vad jag tänkt mig. Jag hade redan påbörjat dansträningen under fredagkvällen och var i god form men den håller väl i sig får jag hoppas.
Även detta en mycket trevlig kväll!

Söndagen har gått i den flitiga myrans tecken. Ja, inte helt!
En hel, del jobb fram till efter lunch. Men man ska inte skjuta upp saker. Jag håller på och hårdtränar. Det är verkligen ett uppnåendemål.
En cykeltur upp till sjöarna i det härliga och varma vädret kändes alldeles lagom. Sol och termometern visade +31!
Det var mycket människor ute och alla ville njuta av den vackra dagen. 
Själv satte vi oss för att njuta på en uteservering. Inte dumt att ha första parkett!


Absolut njutbart!

Fortsatt cykeltur genom hutongerna till Pass By Bar för en tidig middag på deras takterrass. Insåg att vi glömt lunchen.
Passade också på att köpa mig en sommarklänning i butiken tvärs över gatan från Pass By Bar. Den bara hängde där i fönstret och ropade på mig. Visst är det då svårt att låta bli?


Ibland kör det ihop sig och man får leda cykeln, för säkerhets skull om inte annat.

Jag är förvånad över allt som kan hinnas med på en helg och att det finns tid och kraft över. 
I morgon börjar en ny vecka med oanade möjligheter. Jag tänker ta vara på dem!


Olika roller

    

Tänk så det kan bli!
Ena dagens afton sitter jag med goda vänner och kollegor på Purple Haze bistros uteservering. Kvällen är ljum, den thailändska maten jättegod, stämningen hög och många skratt blir det. Här är jag i min vanliga roll; Ditte.


Tessan, Tove, jag, Bosse, Mårten och Anna förbereder matens ankomst.

Idag blev jag tillfrågad om en annan roll. Det är förskolans dag och detta firas givetvis även på SSB. Ett av inslagen var en liten dramatisering, en av mina favoritsagor, Bockarna Bruse, skulle framföras. 
Den läste min mamma för mig för sådär en 58 år sedan och den läste även jag för mina döttrar. Minns ni????
Jag skulle i alla fall få spela mellanbocken Bruse.
Vidtalade mina elever att komma som publik, behövde lite stöttning i sammanhanget.


Jag som mellanbocken Bruse och Tessan som lilla bocken Bruse, samlar oss för vårt framträdande.


Här är föreställningen i gång, jag trippar över bron och där kommer trollet.
Förskolebarnen tittar spänt på vad som ska hända....


Här kommer alla tre bockarna Bruse, med Tove, stora bocken Bruse, i spetsen.

Så visst finns det olika roller att spela....

Nu lyssnar jag på P4 Extra med Lotta Bromé som spelar mycket schlager. Det är ju schlagerfestival på lördag!
Har nyss hört det svenska bidraget.
Måste tillstå att jag är förtjust i låten, bara att önska  Malena lycka till.
Inser att jag här i Beijing missar viss svensk kultur. Men å andra sidan får jag så mycket annat.
Nöjer mig nu med "Angel´s Eyes" med ABBA som spelas i radion och Björn Skiffs "Härligt, härligt  men farligt, farligt"

Tack Lotta för inspiration!
 

En helt vanlig tisdag i maj

    
Vaknade av att solen sken in genom en glipa i gardinen. Jag nästan, men bara nästan, studsade upp ur sängen.
Sol och +23 grader redan före sju på morgonen.
Kokade te, nja snarare satte på tevatten i vattenvärmaren, bredde ett par härliga smörgåsar av grovt bröd med goda pålägg och satte mig framför datorn en kort stund.
Ska jag hinna sitta där längre, så måste jag masa mig ur sängen betydligt tidigare. Och det gör jag inte!!!
Jag blir hämtad med skolbussen utanför porten 07.30 och brukar vanligtvis anlända till skolan 45 minuter senare.
Hinner fundera lite och prata med kolleggorna innan dagens första lektion.

Under resan ut till förorten, där skolan ligger, hann jag tänka på hur grönt och blomsterprytt det ändå är här i Beijing. Denna stad, med sina mellan 14 och 17 miljoner invånare, lite beroende på var man drar stadsgränsen....
Det spelar ingen roll om det är längs gator inne i stan eller längs motorvägen, det gröna och blomsterprydda kantar vägarna.
Vore absolut något för Trafikkontoret eller Vägverket där hemma att ta fasta på.
Passade på att ta lite foton, så det blir lättare att förstå vad jag menar.


Lite, lugn, rusningstrafik i närheten av vårt hus.


Delar av Svenska Ambassaden skymtar bakom staketet.


Inte alls trångt!


Ingen som tar ett morgondopp idag!


Jag blir lika glad var morgon i denna rondell. Så fina blommor! Så grönt!


Skolan välkomnar oss!

På förmiddagen var det vanliga lektioner och efter lunch var det orientering. Det förekommer inte var tisdag!
Här skulle alla skolans elever orientera efter karta i närområdet bland villorna och dessutom finna kontroller. Här var det blandade åldersgrupper från 6 åringarna och upp till 12 åringarna. Alla hjälps åt!
Någon skog finns inte att tillgå i anslutning till skolan. Däremot finns det gott om mindre gator och många stora hus, Men att nå målen i orientering går bra ändå.
Givetvis var det uppvärmning innan själva orienteringen. Det gällde att bli varm inombords! Yttretemperaturen var över +30 grader.


Här värms musklerna upp till musik.

Orienteringen gick strålande och alla grupper hittade alla kontroller och kom även i mål. Härligt!

Jag åkte hem efter dagens sista lektion och jobbade hemma ett par timmar.
Sedan dags för kinesiska, som vanligt jätteroligt.
Lite mer jobb och sedan lite tv titt på datorn.
Min vän Eva V var med i ett frågeprogram, "Vem vet mest" som sändes på SVT den 27/4 och givetvis ville jag titta.
Jättekul!

Middag ute i kväll. Ja, det blev "4 kronors". God mat och mycket prisvärt! Vad säjs om 30 kronor för middag för två?Kvällen var ljum och maken och jag gick vidare till restaurang "Sole Mio" och satte oss på uteserveringen. Detta är lite som Medborgarplatsen. Dock i mycket liten skala, men det passerar människor hela tiden och det kommer alltid förbi någon eller några vi känner.
Givetvis blev det så i kväll också.
Så efter en skön afton utomhus var det dags för lite skrivande här på bloggen innan natten kommer och John Blund påminner om att det nog kan vara sängdags.
Natti, natti!

Lördag med skiftande innehåll

    
Lördag och en dag att spendera som jag vill.
Satte i alla fall klockan på 9 för att hinna upp och förbereda min kinesiska läxa. Jag hann nästan klart tills att det ringde på dörren och Sofia, min kinesiska lärare, glatt studsade in. Jag gillar verkligen mina lektioner, även om koncentrationen måste vara på topp hela tiden. Med uppmuntrande tillrop och många skratt går lektionerna lätt och jag njuter av att få lära mig lite kinesiska.

Nästa programpunkt på dagens agenda var lunch på "Oliven" tillsammans med maken, Anna och Iris. Härligt att sitta ute och njuta av sol,( delvis) värme och god mat.

Hann med lite jobb därefter och kände mig nöjd.
Vidare mot Pärlmarknaen, Anna och Iris letade väskor. Jag var mest med för att titta....
Här letas det väskor. Iris är på g...

Visst blev det inköp av väskor, men jag avstod. Tyckte mig inte behöva några denna dag.

Taxi hem och en stund på restaurang "Sole Mios" uteservering.
 Det varma vädret från i går ändrade sig helt plötsligt och lite kyliga vindar drog in över borden. Temperaturen var nere på +22, riktigt kyligt mot gårdagens +32. Men det är nog bra med variation.

Bosse och jag hade bestämt oss för att äta middag hemma. Det sker inte alltför ofta denna årstid. Nåja, inte annars heller.
Inköp av jättefin fläskfillé hos den franske slaktaren,( inget att skära bort och inget vatten i den) bara att helsteka, till detta klyftpotatis och en sås gjord på ädelost, tomatsallad och ett gott glas rött vin därtill förgyllde dagen ytterligare.

I morgon är en ny dag. Får se vad den har att erbjuda och vad jag kan tillföra.Vänner på snabb visit

    

Under majledigheten var Bosse och jag på vift i Tibet och trakterna runt Lhasa tillsammans med Anna.
Under den tiden hade vi sverigebesök; Helene, Monica och Josefin.
Vi sågs några timmar och visst  "underbart är kort".
Åtminstone Helene och Monica är numer vana Beijingbesökare. Det var fjärde gången de var här, så de fann sig väl till rätta utan oss.  För 16 åriga Josefin var det första besöket här, men jag är övertygad om att hon, liksom mor och mormor fått blodad tand och gärna kommer tillbaka. Välkomna!

Även om vi bara hann ses några få timmar  i den sena kvällen så blev jag rejält uppvaktad. Det var ju ett tag sedan jag fyllde år, men att bli firad av goda vänner, nyss hemkommen från Tibet ,var en härlig upplevelse. Mången tack!

" Kära 60 åring!
På din födelsedag ville vi ge Dig något unikt.
Något som bara finns i ett exemplar och som inte finns att köpa någon annanstans.
Inte ens på Yashow, trots många kopior av alla slag.
Så därför fick vi pyssla lite.
Du vet med papper, lim och sax och HOKUS POKUS!
GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!
Kram Helene, Monica och Josefin"

Jag fick en hel bok med alla inlägg jag gjort på bloggen till och med februari 09. Helt fantastiskt! Vilket jobb de lagt ner!!!
Jag blev rörd intill tårar. En helt underbar present!!! Tusen tack, kära vänner!!!


Vi hann i alla fall äta frukost tillsammans jag, Helene och Monica.


Välkommen tillbaka Josefin!


Tillbaka i Beijing

    


Det kommer att bli många upplevelser att bearbeta från Lhasa och Tibet under de närmaste dagarna.
Jag är så innerligt glad för att Anna kom på  på tanken att åka nu under majlovet och att Bosse också ville göra denna resa. Tänk ibland så fort det kan gå att bestämma sig!!!
 En familj jag känner och som under jullovet gjorde denna resa delade frikostigt med sig  av kontakter och tips.  Allt var till stor nytta för oss!
Tänk att detta blev möjligt, att få en glimt av "Världens Tak".

Nu stundar mer jordnära uppgifter som jobb, nytt visum och annat smått och gott. Men omväxling förnöjer!

Lhasa till Beijing

    
Sista morgonen här i Lhasa. Strålande sol idag också. Frukost på takterrassen med den nu vanliga utsikten över Pottala
Palatset.Det kommer att bli många intryck att samla ihop härifrån Lhasa och Tibet under den närmaste tiden. Men det känns skönt för egen del att jag hunnit skriva under tiden jag varit här.
Vi har haft en jätteduktig och kunnig guide och en chaufför som med varsam körning lotsat oss i sin rejäla jeep, genom både staden och dess omgivningar. Givetvis betyder sådant mycket för helhetsupplevelsen, framförallt då tiden är begränsad till fyra dagar.


Vår guide, Lundhup till vänster och chauffören till höger.

Vi har nu några timmar på oss att göra de sista inköpen, härlig shopping, och att ännu en gång ta varvet, choran, tillsammans med tibetanerna runt Jakhongtemplet.
Planet mot Beijing lyfter i eftermiddag och efter en kort mellanlandning i Chengdu, pandornas hemtrakter, så landar vi i Beijing 21.30.

I morgon väntar nya äventyr. Men av en annan sort!


Anna, Bosse och jag äter sista middagen i Lhasa för denna gång.

Tid till förfogande

    
Har under morgonen och förmiddagen försökt att samla ihop alla intryck. Kom en bit på väg, men sen fick det bli en paus.
Vi åt alla en sen frukost uppe på taket till vårt hotell. (Det finns frukostservering där.) Anna vandrade sedan mot Pottala Palatset för att fotografera och Bosse och jag tog oss ett varv runt Jokhangtemplet och marknadsgatorna däromkring.
Så behagligt att få flanera i sakta mak, stanna och titta, prova och prata utan att någon hela tiden vill sälja saker.
Området heter Barkhor Street och det är mest lokalbefolkningen som handlar här. Givetvis kommer många tibetaner till Jokhangtemplet och många religiösa symboler finns att köpa i marknadsstånden.
Det finns också många mindre butiker i området men även där är det lättsamt att titta in.
Här kommer lite gatuglimtar.


Kvinnor säljer olika kryddor som mynta, som också kan bli te.


Jag köper tyg med tibetanskt mönster till en stor bordsduk.

Dags för lunch. Inte särskilt hungrig men den höga luften tar på. Bosse och jag har klarat oss bra tycker jag. Men en extra paus skadar inte.
Vi sammanstrålade med Anna uppe på takserveringen till den indiska restaurangen Mandala. Inte för att maten är den bästa, men helt ok. Och väldigt gott att sitta ute och blicka ner över Jokhangtemplet och kommersen.


Jokhangtemplet i bakgrunden.

Efter lunch lite vila och bloggande innan eftermiddagens begivenheter började. Visst, vi hann med ett glas vin uppe på vår takterrass och kunde under tiden blicka ut över Pottala Palatset.
Anna och jag drog åter iväg ut och för min del blev det ytterligare ett  högervarv runt Jokhangtemplet. Helst skulle vi haft en "bönesnurra" i handen och snurrat den som tibetanerna åt höger. Men det fick gå utan snurra. Har övervägt att köpa en liten bara.


Jokhangtemplet/klostret med munkar i förgrunden.

Vi vandrar i långsamt mak....


Försäljning av jaksmör . Observera vågen till vänster!
Här säljs livsmedel, mest torkade, av allehanda slag.


Barnen kommer från skolan och klockan är 18.15, långa skoldagar.

Tredje dagen i Lhasa; kloster och mattor

    

Söndag den 3/5-2009

Ännu en morgon med hög, klar luft och strålande sol. Det fick bli lite sovmorgon, vi blev inte hämtade förrän klockan 10.
Dagens första programpunkt var ett besök i Paponka klostret, 10 km utanför Lhasa.
Detta kloster byggdes på 600 talet och även här, precis som i de andra klostern vi besökt, lever många munkar.


Delar av Paponkaklostret.

Paponka betyder på tibetanska granit och det är vad berggrunden här består av. Vår guide berättade att alla höga berg runt om Lhasa består av granit.
Det var just här i klostret som det tibetanska språket kom till med sitt ursprung från sanskrit.
På 600 talet skickade en tibetansk kung ut två av sina premiärministrar. En reste till Kina och en reste till Indien. Båda medförde dessutom fruar tll kungen från dessa länder. (Dessutom skaffade han sig också en tibetansk hustru.)
Den premiärminister som varit i Indien, tillbringade vid återkomsten tre år tillsammans med kungen här i klostret och förutom att meditera och be, så skapade de det tibetanska språket tillsammans. I Tibet fanns det religiösa kungar även på 700 och 800 talet, men på 900 talet kom en kung som var emot buddhismen. Det säjs att han blev dödad...
De flesta Dalai Lamor som funnits har tillbringat tid här i Papongaklostret för djup meditation.

Runt klostret, som ligger uppe på en höjd, så finns 108 olika gravtorn och uppe på berget finns det även här många böneflaggor. Ju, högre upp de är placerade desto bättre.


Några av de vita gravtornen runt klostret.


Ett av många altare med offergåvor och lotusblomman( syns svagt och är upplyst)

Lotusblomman är väldigt symbolisk. och förekommer på många ställen i de buddhistiska templen. Det berättas att  den tibetanska, röda sektens grundare, Master Phemasabawa, föddes ur en lotusblomma. Ordet phemasambawa betyder lotusblomma på sanskrit.

En annan viktig symbol som finns i kloster, tempel och som mönster på tyg är detta.


Symbolerna står för långt liv och stor lycka, två viktiga inslag i den tibetanska buddhismen.


Buddhas tron, utformad som en lotusblomma.

Även draken är viktig som symbol. Den står för hopp och lycka. Ofta finns den tillsammans med två hjortar och lotusblomman på olika målningar och träsniderier. Hjortarna står för visdom och metod. Lotusblomman symboliserar Buddhas tron.


Två pojkar som hälsar på sin storebror som är munk.

Rik på kunskap lämnade vi så klostret för mer världsliga ting. Ett besök i en mattfabrik.
I denna fabrik arbetade endast ett tiotal personer med att knyta mattor. De använde ull både från får och jakarna. Fårullen ger lite mjukare mattor och de av jakull känns strävare.


Här knyts det mattor.


Barnen är med sina föräldrar. Vilka charmtroll!

Jag var verkligen sugen på att köpa en tibetansk matta, men de är ganska tjocka.
Jag fick lugnt  inse att det inte kunde bli någon matta till vår hall hemma i Stockholm. Då skulle dörrarna behövas sågas av för att de skulle kunna gå att öppna. Trist men sant! Jag fick nöja mig med att titta på de vackra mattorna och njuta av det.
Anna köpte i alla fall en matta som var så vacker.