En upplevelserik helg

    
Att hinna med, det är ofta att prioritera. Det har jag verkligen gjort denna helg; både prioriterat, hunnit med och haft tid över.
I fredags efter skolan var Bosse och jag bortbjudna till ett kinesiskt hem för första gången under vår tid i Beijing.
Nu vet jag att detta hem inte är det vanligaste..... Huset var byggt som en "courtyard", alltså i en rektangel. Man kunde starta från entrén och gå vänstervarv i huset och cirka 500m2 senare var man vid startpunkten. Detta är egentligen två enplanshus som köpts och byggts samman. Mellan huskropparna fanns en vacker innergård. Från utsidan gick det absolut inte att ana vad som döljde sig när man kom in. Så är det också med de gamla beijingfyrkanterna, anonyma från utsidan men otroligt rymliga innanför portarna.


Bosse och jag i en liten del av vardagsrummet.

Att få dricka riktigt fint och gott te och se hur det ska tillagas var i sig en upplevelse.
Middag på en japansk restaurang med både fantastiskt god sushi och tepanyaki ( kött, skaldjur och annat man så önskar) som steks av en kock på ett stekbord framför dig. Underbart gott! 
Att som avslutning bli hemkörd till dörren av familjens chaufför kändes också väldigt lyxigt. Jag passar på att njuta.

 


Lördag den 6/6 och Sveriges nationaldag. Regn ute och allmänt grådaskigt. Skönt med avkopplande manikyr och pedikyr innan det var dags för ett par eftermiddagstimmar på Svenska Ambassadens mottagning.
Regnet upphörde och vi tog en promenad upp dit.
Snittar, vin, kaffe och jordgubbstårta kändes och smakade väldigt svenskt. Här träffade vi på många vänner i minglet.
 Anställda på ambassaden utgjorde för dagen en jättefin kör och sjöng ett par svenska sommarvisor. Unisont blev det senare "Idas sommarvisa" och givetvis nationalsången. Så svenskt det bara kunde bli!Sen eftermiddag eller tidig afton, hur man nu vill, tillbringade vi i goda vänners sällskap i väntan på kvällens middag.
Även denna middag skulle vi äta tepanyaki, men på en annan restaurang än gårdagens. Mycket gott och väldigt trevligt i goda vänners sällskap.

Söndag morgon kom och upp tidigt för att hinna med de under veckan något försummade studierna i kinesiska. När Sofia kom på förmiddagen kände jag mig väl förberedd och vi tillbringade ett par timmar med att gå igenom läxor, träna nya ord och framförallt allt att försöka prata. Det är verkligen jätteroligt!

Vid lunchtid träffade jag en elev som jag hade när jag jobbade i förberedelseklassen i Upplands Väsby, Anna.  Hon är kinesiska och bodde två år i Sverige. Jag var hennes en av hennes första lärare då hon kom. Anna flyttade tillbaka till Kina under 2008 med sin pappa och har bott i södra Kina. Nu ska hon bo med sin pappa här i Beijing. Tänk vad världen kan vara liten ibland. 
Både pappa och Anna kom och det var verkligen jätteroligt att träffa båda. Anna, som nu hunnit bli 13 år, kom ihåg en hel del av sin svenska, men med pappa fick jag prova att prata kinesiska. Han talar alltså ingen svenska. När mina få  ord inte räckte till, vilket var ganska snart, så tolkade Anna. 


Så roligt att ses igen!

Vi gick och åt lunch på 4 kronors och gick sedan hem till oss och drack te.
Bosse och jag fick i present ett väldigt fint te, av blad som just slagit ut på tebusken. Detta lär vara bland de bästa sorterna som går att köpa. Som tur var hjälpte Annas pappa till med tillaga detta te enligt konstens alla regler. Han har lovat mig en kurs efter sommaren och jag kommer att vara en läraktig elev.
Anna och hennes pappa hemma hos oss.

Vi tog också en tur till tygmarknaden nere i södra delen av Beijing. jag skulle köpa tyg både att sy klänningar av och även låta sy upp kuddfodral.
 Annas pappa var lite orolig för att jag skulle få betala för mycket så han ville gärna att de följde med. Vilken omtanke!
Och några inköp blev det för min del och även för hans.
Vad säjs om sidentyg av bra kvalité för 55 yuan/ m, tyg till kuddar för 18 yuan /m samt ett två meter långt bomullstyg för 20 yuan? Bara att vara nöjd och glad!


Sidentyg till vänster, bomullstyg i mitten och tyg till kuddar till höger.

Innan vi lämnade tygmarknaden så köpte Annas pappa en låda med röda bär, yáng méi, på kinesiska. Att detta var exklusiva bär/ frukter förstod jag av priset, 100 yuan. Meningen var att Bosse och jag skulle få halva lådan.....
Som svensk började jag tycka att vi fått alltför mycket och försökte protestera. Men det var helt lönlöst i sammanhanget.
Bara att tacka och ta emot! Bären var väldigt goda och jag har då inte ätit dem tidigare. Jag ska i morgon be mina kinesiska arbetskamrater berätta mer om dessa. 


Lådan med yáng méi till höger.

Anna åker på onsdag till sin gamla skola för att slutföra sin examen( tar 10 dagar) och kommer tillbaka till Beijing först
när vi rest hem för sommaren.
Men vi kommer att ses många gånger uner nästa år. Till hösten börjar Anna också på en skola i Beijing, vilken är fortfarande oklart. Hon har gjort svåra inträdesprov till tre, så nu väntar hon med spänning. Och vi håller tummarna.
Ann

Vilken tur att du är vältränad och orkar hålla i gång.

Håller med om att helgen var intensiv och innehållsrik.

Kramar från ett kyligt Stockholm.

HH

ÅHHH vad roligt att få se bild på Anna. Vad stor hon har blivit! Det var jättekul att dessutom få prata med er alla på telefon. Det är inte varje vecka som man får två samtal från Beijing. Nu håller jag också tummarna för Annas skolprov, jag har aldrig under min lärarkarriär sett någon räkna matematik så fort som hon. / Helene, även hon Annas " fröken" i Sverige

Susanne

Vilka fina tyger! Passar dig precis!

Min helg har inte varit lika fartfylld som din. Börja nu och trappa ner så man kan hänga med i tempot.

Kramar

Kerstin

Även en tredje Anna-fröken hör av sig! Jättekul att du träffat henne!! Krama henne från mig när ni ses igen!

Vart tog hennes "syster" Hanna vägen? Är hon kvar i Sverige?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: