Stockholm, Stockholm ....

    
Hemma i gen! Tänk att landa i Stockholm en härligt, ljummen, måndagkväll. Det är fortfarande ljust sent på kvällen och vackert, grönt, överallt. Hemma!!! Blev lite fundersam, känns också som om Beijing också är hemma. Ingen nackdel att känna sig hemma på fler än ett ställe.
Lite sömn blev det och jag var definitivt ovan vid måsars skrik. Hade glömt hur illa det kan låta. Eftersom vi bor nere vid kajeni Norra Hammarbyhamnen, så är det bara att vänja sig vid att måsar låter mycket.
Vaknade tidigt på tisdag morgon. Tycker alltid det är jobbigare att åka västerut. Men mycket praktiskt skullle uträttas så det var lika bra att börja direkt. Frukost på balkongen i den soliga morgonen kändes helt rätt. Den käre maken hade redan varit upp till ICA och handlat hem lämpliga tillbehör till en god frukost.


Frukostbordet med Hammarbyslussen i bakgrunden.


Utsikt åt andra hållet. Oh, vad jag tycker om att ha vattnet så nära inpå! Hammarby Sjöstad skymtar på andra sidan.

Efter denna högtidsstund i solen på balkongen väntade praktiska bestyr. Jag behövde ordna med mitt mobiltelefonabbonnemang. Jag har tidigare varit kund hos Telenor, men var inte säker på att jag vlle fortsätta att vara kund där. Säker var jag i alla fall på att jag ville ha kvar mitt "gamla" mobiltelefonnummer. Dags att börja en rundvandring hos olika telebutiker och skaffa mig info. Ett kontantkort var vad jag tänkt mig. Dessutom behövde jag en ny mobiltelefon.
( Den gamla har liksom gått hädan, den bara laddar ur.)
Jag fick snart klart för mig att en ny telefon med  ett kontantkort skulle bli en dyr affär. Jag gick noga igenom priserna i två olika telebutiker. Dessutom skulle jag inte ens få ha mitt gamla mobilnummer, det var upptaget. Puh!
Traskade till sist in på en Telenorbutik och frågade om kontantkort. Berättade att jag varit kund hos dem och haft ett abbonnemang som gick ut i mars. Den tålige säljaren såg nog att jag var något trött  för han knappade i mitt mobilnummer och se; de hade gjort om mitt abbonnemang till ett för  kontantkort. Mitt gamla mobilnummer var alltså upptaget av ingen annan än mig själv. Tänk så det kan bli? Nöjd blev i alla fall jag.
Kom också att tänka på att jag hade en Erikssontelefon hemma, en röd. Den fick jag på köpet förra gången ...Nåja, jag hade då förbundit mig till ett avtal med Telenor på 24 månader.....Men telefonen har jag aldrig använt.
Vad lätt det kan vara ibland att spara pengar, snarare lägga ut mindre.
Jag hade också funderingar på ett mobilt bredband, men insåg att det fick vänta ett par dagar. Man kan inte utsätta försäljare för alltför mycket på en och samma dag.

Åkte senare på eftermiddagen ner på stan för att träffa den ena dottern. Så roligt att ses igen. Dotter nummer två, tvillingsystern, hoppas jag få träffa på fredag. Jag har verkligen längtat efter båda, jättemycket.
Helen och jag begav oss med pendeltåg och buss ut till Spånga och hem till Sussie för en grillmiddag. Där fanns också "vår Christina",en mycket god vän från Beijing, men som flyttade hem i december. Jätteroligt att träffa Sussie igen ( vi firade midsommarafton hos henne i Beijing) och givetvis Christina.
En underbar grillkväll i trädgården med många, glada, skratt.

Dagens huvudsysselsättningar har varit två. Den första var ett tandläkarbesök som gick alldeles utmärkt. Inga hål!!!
Aktivitet nummer två var att träffa Karolina, också "Beijingvän", men som flyttade hem för ett och ett halvt år sedan. Karolina bor i Gamla Stan och för att inte helt trötta ut mig så tog jag tunnelbanan dit.
(Det tar annars bara cirka 40 minuter att promenera från mig på Söder och dit.)
Vi åt en härlig salladsmiddag tillsammans, på en för mig ny restaurang i Gamla Stan. Har för ögonblicket glömt restaurangens namn. Men jag får gå förbi där igen, vilket jag gärna gör och då lägga namnet på minnet. 
Restaurangen hade väldigt stora glaspartier och stundtals kändes det som om vi satt i ett hett växthus. Bestämde oss för att ta lite svalka utomhus. En promenad passade bra.
Överallt var det jättemycket folk denna onsdagskväll. Stockholm kändes verkligen kontinentalt.
Kvällen var ung och vi hade tänkt ta en kopp kaffe på någon mysig uteservering på Söder. När vi närmade oss Mosebacke föreslog jag att vi skulle gå upp dit. Karolina hade aldrig varit där och jag tyckte ng det var på tiden för henne att få möta denna bekantskap.
Otroligt mycket folk här också. Att få ett bord med tillhörande stolar verkade helt oöverkomligt. Men att hitta två lediga stolar utan bord gick lättare.
Många skratt blev det under kvällen och ett kärt återseende.


Mosebacke denna onsdagkväll.


Karolina och jag njuter (utan bord) i kvällssolen.


Utsikt ner mot Skeppsbron där Volvo Ocean Race båtarna ligger.
Stockholm nästa

    
En alldeles vanlig söndag i juni kändes det som, förutom att jag fortfarande är kvar i Beijing. Att vara kvar här ett tag och varva ner har kännts väldigt bra. Det var också en ny upplevelse att vara kvar här över midsommar. Värmen fanns, vänner, maten och myggorna likaså. 
Jag har idag fått förklaringen till att IKEA inte haft sill på flera månader. Bosse jagade sill redan i påskas och tog en cykeltur till det stora varuhuset var dag i en veckas tid. Bara för att konstatera att ingen sill fanns att tillgå. 
ABBA som levererar sillen hade fått glas i burkarna så flera sändningar återkallades. Alltid bra med förklaringar. Just denna fick jag av en restaurangägare som också får sina leveranser från Sverige tillsammans med IKEA. Även flera platser runt om i Europa har haft svårigheter med silleveranser.
Hur det är i Sverige vet jag inte...

En lat, skön, dag  hade jag framför mig. Bestämde mig för att ta bussen ner till "sidenmarknaden" för att göra ett par inköp. Inte så nödvändiga, men roliga.
Passade bra att prova det nya busskortet också. Men ett sådant kostar var sträcka ca. 50 öre, vilket är halva priset mot den krona, yuan, som det kostar vid kontant betalning. Eftersom Bosse också åkte med fick jag dra kortet två gånger och det gick utmärkt. 
Delar av eftermiddagen ägnades åt  manikyr och pedikyr. Bäst att passa på, det lär dröja länge till nästa gång.
Cyklade förbi sömmerskan för att hämta kläder jag beställt. En ändring skulle göras, så i morgon klockan 10 levereras
klänningarna till vår lägenhet. Hög servicenivå gäller.

Mat skulle vi ha även denna kväll, så vad kunde passa oss bättre än en cykeltur ner till Blue Marin för att äta deras goda oxfillé i pepparsås. Det blev en jättetrevlig avskedsmiddag till Beijing för denna gång.
 

Full fart, att cykla här, det är livet det!

I morgon kommer Beijing att bytas ut mot Sverige och främst Stockholm i några veckor; närmare bestämt sju.
 Jag kommer att träffa mina döttrar, svenska vänner och "beijingvänner" om andan faller på kanske röja i källare och förråd, möblera om, cykla, åka ut i skärgården och mycket annat som jag i skrivandets stund inte ens tänkt på. Att möta dagen utan krav och se vad den har att erbjuda, det ska jag försöka med i sommar. 
Utvärdering kommer efter hand och slutrapport i augusti. 
 

Om andan faller på och det gör den nog, så kommer jag att skriva lite nu och då under tiden jag är hemma.

"Att skriva, ett sätt att tänka"  är en devis för mig.

Varmt, varmt, varmt

    
Midsommardagen blev varm. utomhustemperaturen var uppe i +37 i skuggan på eftermiddagen. Ingen anledninga att skynda sig ut på några shopping eller cylkelturer. Tror nog jag smält bort. Men jag passar på att tanka både värme och sol för den svenska sommaren kan vara nog så oberäknelig. Så varför klaga???

Ägnade mig i stället åt att lyssna på lite svensk radio via datorn. Tänk, vad fantastiskt att det går. Ring så spelar vi avlöstes av Melodikrysset och däremellan var det Stockholmsnytt. Härligt med ett språk jag förstår till fullo.
Kämpade på en stund med min kinesiska läxa, terminens sista dubbeltimme äger rum i morgon. Läxa över sommaren blir att repetera det vi gjort under våren, Men det gör jag mer än gärna. Jag vill lära mig mer och då vill det til att ligga i. Kinesiska/ mandarin är svårt, men å andra sidan är det inte lättare för kineser att lära sig svenska. en klen tröst just för mig.

Efter att ha varit inne i svalkan med ac.n på för fullt blev det framåt kvällningen dags för en promenad. Trots att klockan visade på 18, så var det 35 grader varmt. I sakta gemak gick vi till The Village, ett stort shoppingcentrum nära oss och som stod klart lagom till OS 2008. Vi hade tänkt att äta middag här, det finns mängder av restauranger. Men vi ångrade oss och kände att vi ville ha lite marknära kontakt. Det fick bli en promenad till Pavillon. Att sitta ute i deras trädgård kändes lockande, trots risk för diverse myggbett. Men restaurangen tillhandahåller både myggspray och myggspiraler.Svalka i fontänen i The Village för de som vill.


Skymningen faller i Pavillons trädgård.

Att sitta här och njuta av god mat och dryck i den varma sommarkvällen är verkligen livskvalitet för mig. Gläds åt att ha denna restaurang bara en kort promenad hemifrån. En verklig oas i denna storstad.
 Myggsprayen hjälpte och jag fick inte ett endaste myggbett kunde jag nöjt konstatera vid hemkomsten.

Midsommar

    
Midsommar; så svenskt, så svenskt och visst firade vi en härlig midsommarafton. Värmen fanns, dock lyste solen med sin frånvaro på dagen.
Smoggen vilade tung när vi ställde cykelfärden mot IKEA mitt på dagen. Regnet hängde i luften och när några få droppar föll, så var det svarta droppar som kom ner. Mycket luftföroreningar alltså!


Tredje Ringvägen, på väg till IKEA, smogg i luften.

På IKEA var det främst sillen som hägrade. Men tyvärr, ingen sill fanns att tillgå. Det var många svenskar som var och letade i hyllorna som också blev utan denna vara.  Men gravlaxsås var det gott om och lax fanns, både gravad och rökt. Gick bra det också!
Reklam för svensk mat. Men alltså ingen sill. Det fanns ingen i påsk heller....

Hade funderingar på att hitta lite vackra ängsblommor att plocka och ta med till Sussie. Det var där vi skulle fira midsommaraftonens kväll.  Ängsblommorna lyste med sin frånvaro, men i övrigt fanns blommor i mängder på "Lilla blomstermarknaden".


Bara att välja!

Fram på kvällskvisten när vi kom ut till Sussie tittade solen fram. Sussie mötte oss med jättefina blomsterkransar i de svenska färgerna.


Visst är vi midsommarfina!

Sussies barn hade gjort trädgården midsommarfin och här fanns både blommor och ballonger i blått ocg gult. 

Menyn för aftonen var:
- mousserande vin med tilltugg
- gravlaxtoast med crème fraiche och stenbitsrom
- grillad fläskfillé med balsamicosås och potatissallad med rädisor och kapris

Vi hjälptes åt med att laga maten och stämningen var god redan från början. Många skratt blev det.
Lite extra munterhet uppstod då Sussie skulle hämta fläskfillérna som stod på köksbänken. Det fanns tre fillér från början. I formen fanns det nu bara två kvar. En var alltså spårlöst borta. Det fanns dock vissa spår på köksbänken, av ett par tassar.
Sussies ena hund, Doris, som i vanliga fall inte äter kött hade tagit sig en smakbit. Ja, inte bara en bit, utan en hel fillé hade hon slukat. Undra sen på att hon blev något illamående.


Doris till vänster och Selma till höger tittar på den lediga platsen i skålen. Två kvar....


Härligt att kunna sitta ute i den ljumma kvällen.


Och precis som i Sverige, alla myggorna är med.

Tack Sussie för en jättetrevlig midsommarafton!!!


En populär person

Sommarlov!!!!

    
Trassel med bloggverktygen i går, så det blev inget publicerat. 
Hur som helst, sommarlov är det. Jag har så smått börjat varva ner, vad nu det innebär. En sak i alla fall, det är ingen  väckarklocka som ringer på morgonen och jag har egentligen inga tider att passa. En bra början...
I måndags jobbade vi sista dagen och så på tisdag morgon var det plötsligt sommarlov.
Tur att jag hade lite att ordna med, så att det inte skulle bli för tvärt med ledigheten.
Vännen Anna, som bott hos oss ett par dagar, skulle flyga hem. Men innan det var dags att åka ut till flygplatsen skulle vi hinna med en sväng till posten för att skicka två stora lådor.
Redan när jag vaknade på morgonen var det så mörkt, så att tända alla lampor i lägenheten var nödvändigt för att få lite ledsyn. Det var helt svart ute och både åska och regn hängde i luften.
Efter frukost traskade vi i väg till posten. Bosse hade en låda på cykeln och Anna och jag bar den andra. Efter lite omfördelande i lådorna så kunde de skickas i väg.
En stund senare var det dags för Anna att ge sig i väg i taxi mot flygplatsen och då hade både regn och åska, i rikliga mängder, satt i gång.

 
Bossse stuvar in Annas packning i en redan halvfull bagagelucka. Taxichauffören medförde halva sitt bohag där.


Hej då Anna! Tack för att vi fick förmånen att lära känna dig!

Efter detta var det dags att ta sig an något som skingrade tankarna, Det fick bli min kinesiska läxa. Härligt att i ett par timmar sitta och focusera på något svårt, så att tankarna höll sig i shack. Jag lyckades bli färdig lagom till min lektion på eftermiddagen och var stolt över mig själv.
Hann också med en tur till en diversemarknad i närheten där de även har tyg och syr upp saker till hemmet. Jag beställde två köksgardinkappor av tyg som de hade och lämnade in sidentyg för att få fyra kuddfodral uppsydda. Lika bra att passa på. 
Middag på The Den och det gick att sitta ute.Regnet hängde i luften och det gjorde myggen också, men det blev en bra avslutning på dagen.
Men tomt efter Anna var det...

Så kom då onsdagen; mulet och disigt. Lite plock hemma och en ny kran till köket installerades. Den gamla läckte, så det blev fula avlagringar.


Här jobbas det "under disken".

Lunch med en väninna på en för mig ny, härlig, kinesisk, restaurang. Den var annorlunda mot de andra vi brukar gå på och maten var väldigt god. Dit kommer jag absolut att gå fler gånger.
Passade också på att gå upp till sömmerskan och lämna in tyg till klänningar. Provning i morgon, så jag hoppas de sitter bra. Ibland har de för vana att göra kläderna alltför stora, men nu blev jag rekommenderad ett nytt ställe. Hoppas på bättre tur denna gång. Ja, jag har alltid till sist blivit nöjd även tidigare. Men det har tagit sin tid med provningar, där de fått sy in och ändrat.
Passade också på att köpa ett par väskor till på vägen hem, när jag ändå var i gång.
Fortfarande mulet och grått sent på eftermiddagen, men inget regn.
Satte mig vid datorn för att blogga, men efter att ha gjort tre inlägg och alla försvann, tekninskt fel??? så gav jag upp. 
Började i stället plocka fram vad jag ska ha med hem på måndag.
Tror inte det är anledning till oro, ännu för att det inte ska få plats.

Torsdag morgon och ayi ska komma. Hade ställt klockan på ringning i går. Ayi kommer nämligen någon gång mellan halv nio och nio. Skönt att vara uppstigen då....Sen far hon runt som en tornado och fejar och putsar så hela hemmet skiner. Men det känns bäst att inte vara hemma när hon far runt.
Följaktligen blev en cykeltur det naturliga valet för Bosse och mig. Regnet hängde i luften och det var fuktigt och "smoggigt" då vi trampade i väg till Pärlmarknaden, 9 km söderut från vår lägenhet. 
Ett par plånböcker av märket Mulberry var vad jag skulle ha. Det blev ytterligare ett par småsaker som inhandlades.
Vi trampade sedan norröver igen, mot den gamla gatan Qianmen, som nu är helt nyrestaurerad och ser ut som Ankeborg. 
Jag tänkte titta in en sväng på HM. Det är trots allt midsommarafton i morgon, så lite svenskt får det allt vara även om jag inte gjorde några inköp.


På väg mot Quianmen. Observera elledningarna!


Nästan spöklikt längs den norra delen av gatan. Smoggen ligget tät  idag.
Husen här är alla nybyggda men i gammal stil. Det var längs denna gata kejsarna förr bars från Förbjudna Staden och rakt söderut till Himmelens Tempel.


HM i mycket exklusiva kvarter och med priser som i Sverige.

Fortfarande inget regn, bara en tidsfråga kändes det som. Vi cyklade vidare norrut och mot den stora shoppinggatan Wanfujing. Parkerade cyklarna och promenerade en sväng.
Hungern började göra sig påmind och vi fortsatte vår cykelfärd mot restaurang Take 5. En sen men välbehövlig lunch.
Tror inte det behövs någon middag i kväll.
Det blev en ganska rejäl tur på runt 25 km. Alltid skönt att förena shopping/nöje med motion och upplevelser.
Och att cykla här i stan är alltid fyllt av upplevelser.
I morgon är det midsommarafton, vår första i Beijing, men jag tror det blir vissa svenska inslag i firandet.

 Vad gör ni i midsommar, denna så nordiska helg?

Jag önskar er alla en jättetrevlig midsommar!!! 

"Den blomstertid nu kommer" 13 juni-09

    
Så var dagen inne; skolavslutning. Solens strålar lyste varmt redan tidigt på morgonen, himlen var klarblå, skolbarnen "examensklädda" och förväntansfulla. Detta är första året i Beijing som jag varit med om att vi kunnat ha en avslutning på skolan. I Legend Garden, där skolan tidigare fanns, var utrymmena alldeles för små får att kunna samla alla barn och föräldrar. Det var inte ens möjligt utomhus. Så två sommaravslutningar här, har vi varit på SAS Radison Hotel inne i stan. Men i år, hurra!!!!!, så kunde alla samlas i skolans stora idrottshall, som var fint dekorerad med blå-gula band och blå-gula ballonger, riktigt svenskt. 
Barn och lärare tågade in, till den också så svenska, "Gånglåt från Äppelbo". Härligt med nyckelharpa och fiol!
Idrottshallen var fylld av föräldrar och syskon och värmen steg efter hand. Luften stod still.
Alla barn framträdde med olika somriga sånger, rektor höll tal som sig bör och givetvis sjöng alla "Den blomstertid" på slutet.
Det var precis som en skolavslutning ska vara,högtidlig, vacker och lite sorglig.
För mig var det sedan dags att i klassrummet önska "mina elever" i klass 5-6 trevlig sommar och lycka till i livet. Vi ses igen...  Tack för att jag fått följa er en bit på väg, mot nya mål och utmaningar.


Sju av de tio, tre har redan gett sig i väg hem till Sverige. Vilken grupp!!!

Ett skönt andningshål blev det att sedan ta en promenad hem till vännen och kollegan Sussie, som nyligen flyttat
in i ett jättefint hus nära skolan.
Att sitta en stund i trädgården och bara filosofera var jätteskönt.

 
Sussie utanför grinden.


Tyvärr, hängmattan tog i marken. Skönt med skugga och lite svalka.

Lunch för personalen väntade senare på en härlig restaurang, the Orchard. Den ligger omgiven av vackra fruktträd i en stor park.
En känsla av  lantlig miljö infann sig.
God mat, trevlig samvaro, många skratt och rektor som avtackar personal som slutar och reser hem.


Rektor i mitten och den personal som tackades av.

Festkommittén hade tänkt ut en samarbetsövning för de som skulle sluta. Allt skulle ska samtidigt och till sång.Vid vissa kritiska moment kom sången av sig. Koncentrationen var riktad på annat håll.
Många skratt blev det i alla fall!


Visst är vi fiiina???? Riktiga charmtroll!!

Efter lunchen väntade del två i programmet  denna dag. Dags att på allvar fira vännen och kollegan Annas födelsedag.
Anna, Sussie, Bosse och jag begav oss i Sussies något ålderstigna, men trofasta jeep, upp till ett fantastiskt hotell; Commune by the Great Wall. Detta hotell, som numer ingår i Kempinskikedjan är beläget i ett privat område precis vid den Kinesiska Muren vid Badling, 60 km nordväst från Beijing.
 En eloge till Sussie som körde oss dit genom stora delar av stan. Och Beijing är STORT!!!
Visserligen hjälpte vi andra till en aning med att läsa kartan, men det var hon som körde. Jag var imponerad!
Commune by the Great Wall är ett 5* hotell som består av ett 40 tal villor. Det går utmärkt att hyra en villa för eget bruk med butler och full upppassning och villorna är stora; säkert runt 500m2 och kostar därefter.
Vi nöjde oss med ett lite enklare alternativ. Vi hade beställt två dubbelrum i en delad villa. Delad och delad; det fanns sex rum och förutom våra två var ett rum upptaget, så vi kände oss som om vi var ensamma där. 


Grattis Anna! Här mottagen vid incheckningen av hotellets tyske chef.

Bilder kan säja mer än ord så håll till godo!


Delar av vardagsrummet i vår villa.


Vy från huset. Sååå vackert!!!


Anna och Sussie har installerat sig. 


Dags för middag! Barbeque vid polen hade vi tänkt.


Vi njuter av samvaro och mat.


Våra favoriter var jätteräkorna, men man fick bara två var...Gott var det!!

Det blev en lång dags färd mot natt och vi somnade alla fyra ganska tidigt. Att få ta del av lyx och flärd var just vad vi
damer önskat oss. Vad gäller makens vidkommande så går det bra med allt. Även detta!


Utsikt från vårt sovrumsfönster, söndag morgon. Häftigt!


Frukost, här samlar vi krafter för att gå upp till Muren.


En av bambuvillorna


Ett rejält stenhus, lite funkisstil. Vackert??? Tjaa, man kan tycka olika.


Vi klättrade brant uppför och denna syn mötte oss. Muren är fantastisk!!!
Lite rast kan behövas. Klättringen upp var brant.


Hotellets villor är väl insprångda i omgivningarna.

Hotellet Commune at the Great Wall, är designade av 12 av Asiens mest kända arkitekter. Alla villor har sin egen stil och utseende och ingen villa är mindre än 500m2!
Det viktiga när dessa villor konstruerades var att de skulle smälta in väl i landskapsbilden.
De ligger utspridda över ett mycket stort område.
Vi ringde efter en bil, när vi ville åka till restaurangen och äta på kvällen. Från vår villa och dit var det nog omkring 1 km, så visst var vi lata. Men är det lyx som gäller, så är det.
Villorna är alla olika och byggda av bambu, glas, stål, sten och trä.
Vi hade en delad villa, men vill du ha en för dig själv och dina gäster gäller ett pris på mellan 10000 till 16000 sek/natt. Men då ingår butler och serveringspersonal. Det hade inte vi. Men det gick bra ändå.
Detta hotell vann ett särskilt arkitektpris i Venedig år 2002 vid "The Venice Biennale". Så  hotellet är ett exempel på ett av världens bästa koncepthotell.
Tänk att jag har bott där!!!
Vi fick förmånen att fira din dag där, Anna och vi kommer att sakna dig i höst. Mycket!!! Bara så att du vet.
Tack för att Bosse och jag fick förmånen och möjligheten att lära känna dig! Men vår vänskap kommer att bestå!

Dagen före...

    
I morgon är det skolavslutning. Alltid lika högtidligt och ibland lite vemodigt. I år blir det så; jag ska lämna den grupp jag haft sedan jag kom. Nåja, det är tre elever som jag haft sedan vårterminen 07. Övriga har kommit lite senare, men alla utom en har jag haft i två år. men jag ser det också så här; i höst får jag träffa de två som blir kvar och de andra kommer att få det bra på sina olika skolor i Sverige. Men tomt blir det.
Idag har vi alltså haft pyjamsaparty. Jodå, jag fick tag på ett par pyjamasbyxor. Inte med nallar på dock, de var slut. Men ett par med cirklar på och de fick duga.
Klassens pyjamasparty började efter genrepet för morgondagens avslutning. Viktigt att allt flyter på bra. Det är både förskolan och skolan som är med så det blir runt 125 barn i olika åldrar som ska framföra sina sånger. precis som det brukar vara på en svensk skolavslutning. Det är inte annorlunda bara för att vi är i Beijing. Jag lovar!
Pyamaspartyt bestod mest av att äta godis, dricka läsk ,se film, prata med varandra och göra lekar. Det blev en avspänd sista dag tillsammans.
Visserligen blev det ingen strykande åtgång på lunchen; stekt, benfri lax, potatis,örtsås och sallad men jag tror magarna var fyllda av annat.
Barnen hade själva bestämt vad som skulle inhandlas för de sista intjänade pengarna. Medbestämmande, eller???
Partygänget

En härlig dag, med en härlig grupp!!!

Eftermiddagen ägnade jag åt frissan. Lika bra att passa på.
en del jobb blev det framåt kvällen. En hel del kvar att författa.... men nu är allt klart, i princip. Jag skulle fästa foton och kort med verser på blå gula band. Det stod på förpackningen att de innehäll fem meter. Det gjorde detta paket inte, 3 1/2 meter var mer korrekt. Bara till att leta band i morgon bitti. Mei wenti! Inga problem!

Vi hann med middag också. Strategiskt, placerade vi oss på restaurang Oliven. Den ligger i samma hus som där vi bor.


Jag njuter i den varma aftonen.

Det var nämligen så att vi skulle få en skänk av några vänner. En vit, lång, skänk med glashyllor och belysning. Just vad vi behöver.
Tyvärr lyckades inte jag ordna transport åt skänken, utan de som gav bort den kom med sin bil, en stor van och med chaufför. Inte nog med det. En familjemedlem fick plats i bilen med skänken, de övriga tre fick åka taxi. De skulle in till stan och äta middag. Ja, så kan det också bli när man ska få något....
Den fina, vita skänken är på plats och förgyller möblemanget i vår lägenhet. Tusen tack!!!

I morgon, lördag, är det alltså skolavslutning igen.
Personalen kommer att åka iväg och äta lunch, ett skönt avbrott i det hela en avslutningsdag.

Nu är det så att vännen Anna fyller år i morgon. Hur mycket får bli en hemlighet, men det är någonting mellan 30 och 50 och det är jämt.
Bosse, Sussie och jag ska efter lunchen åka iväg till ett fantastiskt ställe, ett hotell av världsklass, för attt fira Anna.
Hotellet, ja det är snarare en mängd fristående villor, ligger vid Muren och vi ser alla fram emot att tillbringa ett dygn där.
Jag återkommer på söndag med en rapport. 

Att förbereda

    
Jag tycker nog att jag hållt på sedan maj månad med att på olika sätt förbereda ett avslut på något sätt. Ja, särskilt dramatiskt är det ju inte. Det är bara skolavslutningen som nu närmar sig med stormsteg. Mycket är klart och det som inte är det blir klart i morgon. Men färdigt, vad är det? Jag blir nog egentligen aldrig klar i den vida bemärkelsen. Det är alltid något jag själv tycker saknas. Saker som ingen annan ens skulle komma på idén att fundera på.
Hur som helst har eleverna idag plockat ihop sina saker och gått igenom många av sina arbeten som de gjort under året. Jag tror alla kände ett visst vemod. Eller som en elev som gått på skolan länge sa; " det känns konstigt det här med att lämna SSB".
 De flesta ska hem till Sverige så det var flyttlassliknande varelser som mödosamt tog sig nerför de många trapporna till skolbussen med sina många påsar och väskor.
Klassrummet kändes plötsligt väldigt tomt. Mina saker ska jag inte ta reda på förrän i augusti, då jag byter klassrum och flyttar en trappa ner.


Klassrummet där packning pågår.


På bussen med all packning.

Varmt och soligt är det idag också, nu klockan 18.30 är det +32 grader. Så mina förberedelser för morgondagen och lördagen har tagit en paus. Skönt att sitta under ac.n en stund och skriva.
Men nu är det dags.....
Klassen har bestämt att vi ska ha mysdag i morgon. Så efter klockan 10 ska vi ha pyamasparty. I detta ingår att äta godis och dricka läsk, läsa en god bok, se en rolig film tillsammans och leka lekar.
Jag tror att jag lovat att stå för någon lek och den måste planeras.....Vi ska göra av med de sista pengarna vi tjänat genom klassens reportage för P4 Junior och mysdag efter skolans generalrepetition inför fredagens avslutning känns bra både för eleverna och mig. 
Upptäckte att  jag inte har någon bra bra pyjamas så jag ska ta med Bosse som smakråd och gå till vårt snabbköp, Jinkelong, för att köpa en. Jag vill helst ha en kinesisk, en sån med nallar på.....
En matbit ska vi också ha och sen väntar lite skoljobb senare framåt kvällen.
Så trots allt, känner jag mig ändå ganska förberedd.
Resten tar jag i morgon kväll.

Vad gör ni????

Avtackning, bad och vernissage

    
Omväxling under dagen har det då varit. På morgonens skolsamling i aulan tackades alla de elever av som nu til sommaren slutar på SSB. Alla fick en tavla med sina namn skrivna på kinesiska. Samlingen var både högtidlig och lite sorglig. I min grupp blir det bara två elever kvar av de 10 som fanns vid höstterminens start. Men det blir roligt att hålla kontakten med de som flyttar hem och roligt att träffa de som bliir kvar vid skolstarten i höst, även om jag inte kommer att längre vara deras lärare. Jag ska nämligen arbeta med lite yngre elever i höst, skolår 1-3 och med extra focus på de små ettorna. Jätteroligt det också!!!

Solen och värmen har hålli i sig sedan i går och temperaturen var 33 grader, då vi  efter lunch åkte i väg med skolår 3-6  med ena skolbussen för att bada, en tur på 10 minuter.
 Idag blev det bad i Dynastypoolen som ligger nära där skolan låg tidigare. Poolen är större än den vi använder "till vardags" och det finns många roliga saker att hyra.
I samband med Lucia i december framträdde dessa elever med Luciatåg och tjänade lite pengar. En del av dessa använde vi idag.
 Väl använda pengar tyckte alla elever och även vi vuxna. Varsin valfri glass blev det också. Det går ju bra när ingen kostar mer än 5 yuan. ( lite mer i svenska pengar)


Härligt med bad denna varma dag.

Efter skoldagens slut var det möte och sedan dags för vernissage. En kollega, Kata, som är bildlärare och konstnär hade vernissage hemma hos sig. Hon har fotograferat mycket och nu var det dags att visa upp de härliga fotona.
Så i den varma eftermiddagsluften spatserade vi några kollegor hem till till henne för att få vara med om detta evenemang. Svettigt, var det minst sagt!!! Luften stod still.
Desto svalare kändes det när vi kom in i det stora, luftkonditionerade huset.


Äntligen framme! Anna på väg in.


En glad "gallerist", Kata på Gallery Katart. Vilket fyndigt namn!


Några av fototavlorna; de är monterade på en platta och monterade på en ram. Dessa är från Beijing och visar  olika brunnar.

I det stora, trevåningshuset, (förutom källardelen) fanns det 43 olika foton utplacerade på golvet, på bord och några hängde på väggarna. Det fanns stora foton och små och alla hade liknande montering i/på sina ramar. 
Det gav ett harmoniskt intryck. Fotona hade också mycket skiftande motiv och det var flera som jag skulle vilja hänga på väggarna hemma hos mig både i Stockholm och här.  
Jag kunde ju inte låta bli, utan bokade ett av motiven. Kanske blir det fler?


Vi från skolan som var på vernissage tillsammans med Kata.


Dessa motiv är från olika portar till gamla hus i Beijing. Det motiv som syns lite grann upp till vänster har jag bokat.

Tänk vad härligt att få utlopp för sin kreativitet och skapa något, säjer en som har tummen mitt i handen. Men jag tycker om att titta på och entusiasmeras över andras skapelser.

Återigen en omväxlande och givande dag!

Efter regn kommer sol..

    
Efter att det i går ösregnat och åskat, så tittade solen fram igen idag. Vad passade väl bättre än att klassen hade inplanerad simträning efter lunch med idrottsläraren. Tur eller skicklighet? Kanske både och!  
Idag är luften är varm och det är klar luft, riktigt behagligt, runt 26 grader och med en svalkande vind.
Jätteskönt att kunna gå fem minuter till en bra simhall med tillhörande utomhuspool och lättvindigt för mig att gå och hämta dem.
Det hela ligger i Capital Paradise, som är ett bostadsområde tvärs över gatan från skolan. I morgon ska vi tillsammans med skolår tre och fyra svalka oss i en annan pool, som ligger nära Legend Garden, där skolan låg tidigare.
Sol och varmt ska det bli då också.


Klubbhuset på Capital Paradise där simhallen och bassängen är inrymda.

Att få lite glass som mellanmål från skolan smakade utmärkt efter en timmes träning. Det fanns till mig också.

Glass till mellanmål serverat av skolans kock. Vilken service!!! Tack!!!

Jag jobbade sent idag med kompletteringssvenskan och promenerade sedan från Svenska Ambassaden och hem. En skön promenad längs vackert gröna alleér i det fina sommarvädret och idag var det behagligt utan att vara hett.
Alldeles lagom till och med. Jag blev inte ens svettig.
Passade också på att gå inom Ya Show för att göra ett par inköp. Behövde en sval blus och en kjol. Hittade just det jag behövde och traskade nöjd hemåt.
Kunde inte låta bli att titta in i en liten butik som har lite mer designkläder. Och vad hänger där??? Jo, ett par halvlånga byxor. Kunde i alla fall prova om de passade..... Jodå, det blev ytterligare ett inköp. Byxorna passade helt perfekt.


På väg hem, Sanlitun, bargatan. Så här lugnt kan det också vara mitt i Beijing en tidig afton.
Lugnet innan kvällslivet drar i gång.


En upplevelserik helg

    
Att hinna med, det är ofta att prioritera. Det har jag verkligen gjort denna helg; både prioriterat, hunnit med och haft tid över.
I fredags efter skolan var Bosse och jag bortbjudna till ett kinesiskt hem för första gången under vår tid i Beijing.
Nu vet jag att detta hem inte är det vanligaste..... Huset var byggt som en "courtyard", alltså i en rektangel. Man kunde starta från entrén och gå vänstervarv i huset och cirka 500m2 senare var man vid startpunkten. Detta är egentligen två enplanshus som köpts och byggts samman. Mellan huskropparna fanns en vacker innergård. Från utsidan gick det absolut inte att ana vad som döljde sig när man kom in. Så är det också med de gamla beijingfyrkanterna, anonyma från utsidan men otroligt rymliga innanför portarna.


Bosse och jag i en liten del av vardagsrummet.

Att få dricka riktigt fint och gott te och se hur det ska tillagas var i sig en upplevelse.
Middag på en japansk restaurang med både fantastiskt god sushi och tepanyaki ( kött, skaldjur och annat man så önskar) som steks av en kock på ett stekbord framför dig. Underbart gott! 
Att som avslutning bli hemkörd till dörren av familjens chaufför kändes också väldigt lyxigt. Jag passar på att njuta.

 


Lördag den 6/6 och Sveriges nationaldag. Regn ute och allmänt grådaskigt. Skönt med avkopplande manikyr och pedikyr innan det var dags för ett par eftermiddagstimmar på Svenska Ambassadens mottagning.
Regnet upphörde och vi tog en promenad upp dit.
Snittar, vin, kaffe och jordgubbstårta kändes och smakade väldigt svenskt. Här träffade vi på många vänner i minglet.
 Anställda på ambassaden utgjorde för dagen en jättefin kör och sjöng ett par svenska sommarvisor. Unisont blev det senare "Idas sommarvisa" och givetvis nationalsången. Så svenskt det bara kunde bli!Sen eftermiddag eller tidig afton, hur man nu vill, tillbringade vi i goda vänners sällskap i väntan på kvällens middag.
Även denna middag skulle vi äta tepanyaki, men på en annan restaurang än gårdagens. Mycket gott och väldigt trevligt i goda vänners sällskap.

Söndag morgon kom och upp tidigt för att hinna med de under veckan något försummade studierna i kinesiska. När Sofia kom på förmiddagen kände jag mig väl förberedd och vi tillbringade ett par timmar med att gå igenom läxor, träna nya ord och framförallt allt att försöka prata. Det är verkligen jätteroligt!

Vid lunchtid träffade jag en elev som jag hade när jag jobbade i förberedelseklassen i Upplands Väsby, Anna.  Hon är kinesiska och bodde två år i Sverige. Jag var hennes en av hennes första lärare då hon kom. Anna flyttade tillbaka till Kina under 2008 med sin pappa och har bott i södra Kina. Nu ska hon bo med sin pappa här i Beijing. Tänk vad världen kan vara liten ibland. 
Både pappa och Anna kom och det var verkligen jätteroligt att träffa båda. Anna, som nu hunnit bli 13 år, kom ihåg en hel del av sin svenska, men med pappa fick jag prova att prata kinesiska. Han talar alltså ingen svenska. När mina få  ord inte räckte till, vilket var ganska snart, så tolkade Anna. 


Så roligt att ses igen!

Vi gick och åt lunch på 4 kronors och gick sedan hem till oss och drack te.
Bosse och jag fick i present ett väldigt fint te, av blad som just slagit ut på tebusken. Detta lär vara bland de bästa sorterna som går att köpa. Som tur var hjälpte Annas pappa till med tillaga detta te enligt konstens alla regler. Han har lovat mig en kurs efter sommaren och jag kommer att vara en läraktig elev.
Anna och hennes pappa hemma hos oss.

Vi tog också en tur till tygmarknaden nere i södra delen av Beijing. jag skulle köpa tyg både att sy klänningar av och även låta sy upp kuddfodral.
 Annas pappa var lite orolig för att jag skulle få betala för mycket så han ville gärna att de följde med. Vilken omtanke!
Och några inköp blev det för min del och även för hans.
Vad säjs om sidentyg av bra kvalité för 55 yuan/ m, tyg till kuddar för 18 yuan /m samt ett två meter långt bomullstyg för 20 yuan? Bara att vara nöjd och glad!


Sidentyg till vänster, bomullstyg i mitten och tyg till kuddar till höger.

Innan vi lämnade tygmarknaden så köpte Annas pappa en låda med röda bär, yáng méi, på kinesiska. Att detta var exklusiva bär/ frukter förstod jag av priset, 100 yuan. Meningen var att Bosse och jag skulle få halva lådan.....
Som svensk började jag tycka att vi fått alltför mycket och försökte protestera. Men det var helt lönlöst i sammanhanget.
Bara att tacka och ta emot! Bären var väldigt goda och jag har då inte ätit dem tidigare. Jag ska i morgon be mina kinesiska arbetskamrater berätta mer om dessa. 


Lådan med yáng méi till höger.

Anna åker på onsdag till sin gamla skola för att slutföra sin examen( tar 10 dagar) och kommer tillbaka till Beijing först
när vi rest hem för sommaren.
Men vi kommer att ses många gånger uner nästa år. Till hösten börjar Anna också på en skola i Beijing, vilken är fortfarande oklart. Hon har gjort svåra inträdesprov till tre, så nu väntar hon med spänning. Och vi håller tummarna.

"Poolside"

    
Har idag varit med klassen vid en härlig utomhuspool.Kändes precis lagom denna fredag när termometernn visade på +38 redan när jag åkte med skolbussen i morse.
Klassen har under vårterminen gjort en del reportage för P4 Junior och tjänat lite pengar. Och idag var det dags att använda dem. En förälder i klassen och jag gav oss glada i hågen iväg med ett gäng förväntansfulla elever.
När vi kom på morgonen var det inga andra gäster där och vi kunde verkligen sprida ut oss både i den stora poolen och på sandstranden. Kan dock tänka mig att det under helger är ståplats både på stranden och i vattnet som gäller.
Från högtalarna skvalade karibisk musik och badvakterna var alla klädda i blommiga hawaiishorts med tillhörande skjorta. Allt för att den rätta känslan skulle infinna sig. Och det gjorde den, i alla fall litegrann. Till och med palmer fanns det, men inga kokosnötter.
Den huvudsakliga känslan var i alla fall att det var väldigt skönt att byta klassrummet mot denna tillvaro för en dag både för eleverna och mig. Området är stort och det finns flera pooler där olika aktiviteter kan utövas.  Vattenrutchbanor med olika längd där man åkte ner i "bildäck",  båtar att köra med i en liten kanal ( en del av en bassäng) och diverse lekredskap i olika pooler användes friskt av de ystra juniorerna.
Stämningen var verkligen på topp!

 


Vågmaskinen i gång i den största bassängen.


Badvakterna ser till några lekredskap i poolen för de mindre barnen.

Givetvis tar all badning ut sin rätt och lunchen skulle inmundigas. Till största delen beställdes spagetti med köttfärssås.
Men att använd pinnar till hala spagetti var inte helt lätt. En liten utmaning i sig själv. Jag försökte snurra spagettin på pinnarna och hålla emot med skeden.
Till sist fick jag till det.Det var en glad, trött, mycket nöjd och solbränd skara som återvände hem på eftermiddagen. Ännu en upplevelse
att glädjas åt.

Den fjärde juni och sommarfest-

    
Idag är det en minnesvärd dag här i Beijing, på många sätt och vis. Kanske ska jag undvika att gå in på några detaljer...men minnena finns kvar från det som hände för 20 år sedan.
Jag har följt svensk press de senaste dagarna och vet att det skrivits mycket om just denna dag.

På skolan hade vi sommarfest. Och sommar är det verkligen. Temperaturen uppmätte jag idag på skolan till +35 grader, utomhus. Så varmt är bara förnamnet.
Alla barn och föräldrar var inbjudna och både skolan och förskolan visade delar av årets arbeten i klassrummen. Tänk vad många olika saker vi arbetet med, hur mycket barnen lärt sig och vad roligt både barnen och vi lärare haft under tiden.


Sommarfest, vackra blommor vid entrén.

Jag tror nästan att alla barn och föräldrar på skolan kom denna afton. Stämningen var god och alla minglade runt i den stora byggnaden för att se så mycket som möjligt.


I den stora entéhallen kunde man titta på drakbåtar som skoleleverna tillverkat. Visst är de fina!


Drakbåtar fanns även att beskåda i aulan.

I går hade vi en tävling bland skolbarnen. Alla hade under förra veckan tillverkat drakbåtar och det skulle röstas fram vilken båt i varje klass man tyckte var finast. Men eleverna fick inte rösta på någon båt i den egna klassen. Alla var stolta över sina konstruktioner och alla  fick väldigt fina diplom av de kinesiska lärarna Hong och Anna. Det var också de som initierat temadagen i samband med firandet av den kinesiska Drakbåtshelgen. Här på skolan försöker vi ta tillvara både de svenska och de kinesiska helgdagarna, vilket är mycket lärorikt för oss alla.


Skolans duktiga, kinesiska, lärare Anna och Hong.

Varje onsdag under året har skolan haft "storsamlingar" vae onsdag i vår fina aula. Klasserna har turats om att stå för programmet. En gång i månade har skolan också något som kallas för "open mic". Det innebär att elever antingen enskilt eller i grupp kan framträda med något. Det kan vara sång, piano, pjäser eller annat.
 Detta är mycket populärt. Bara att träna sig i att framträda för alla på skolan är en bedrift i sig. men vilka duktiga elever vi har!!!
Aftonens framträdanden i aulan, som var fylld till bristningsgränsen av föräldrar och barn, bjöd på lite "gott och blandat" från årets samlingar och "open mic". Kerstin, skolan jätteduktiga musiklärare, höll i både trådar och program. 


Eleverna i min klass gör ett par nummer från musicalen Hair. Ren nostalgi för en gammal fröken, som var med på den tiden.


Här visar skolår 3 delar av sin "Kroppsmusical". Sååå bra!!! Hälsa och miljö har varit ett av årets teman.
Så 1 framträdde med dansen "Margarena" och där används ju också kroppen.

En lång och intensiv dag blev det, men allt kändes väldigt lyckat.
På hemvägen stannade vi till på "Sole Mio" för att äta en sen middag innan hemmets svala tillvaro
med a.c. väntade.

I morgon ska jag nog få lite svalka. Klassen, jag och en förälder ska till ett gigantiskt utomhusbad. Kanske kan jag där få doppa tårna???

Repris; "Gula Blomman"

    
Vad härligt, att en vanlig tisdag eftermiddag i vänners sällskap ge sig i väg upp mot en förhållandevis orörd del av Muren.
 Resan upp med en behaglig, luftkonditionerad bil tog lite drygt en timme. Och sen var det bara vackra omgivningar, trevligt sällskap, god mat och dryck och muren som gällde. Vi var ett gäng på runt 20 personer som tagit oss hit.
 Några skulle sova över på det lilla "vandrarhemmet" och andra åka hem sent på kvällen. Jag övernattade i april med vänner på besök och tänkte på att det var en jobbdag nästa dag. Bäst att sova hemma! Och så väldigt morgonpigg har jag aldrig varit. 
Visst hade det varit härligt att stiga upp strax efter 4 på morgonen för att se soluppgången högt uppe på Muren. Men, man får göra sina val och detta valde jag bort denna gång.
Det är många som åker hem nu i sommar och detta var lite av en avskedsfest. Det var verkligen jätteroligt att kunna vara med.

Varmt var det fortfarande när vi kom upp vid halv femtiden, runt 32 grader. Men visst ville jag som de andra upp på Muren.
Svettigt var det och orken var inte på topp. Men med många skratt under klättringen uppåt så gick det hyfsat även för en snart pensionsmässig dam som jag.


Fantastiskt!!!! Lika mäktigt var gång!


På något ställe gällde det att klättra på stege för att komma upp på Muren.

Vi satt en stund högt upp och njöt av den härliga eftermiddagen innan vi började gå stigen ner igen.
Det var inte problemfritt. Ja, stigen i sig var det inga svårigheter med. Inte alls! Men för att komma ner behövde vi passera över privat mark. Detta skulle kosta 2 yuan( lite mer i sek) och en lite äldre dam stod på pass och ville inkassera pengarna. Jag hade inga pengar med mig och inte min väninna heller.
 Vad göra? Jag försökte på mycket knagglig kinesiska få damen att förstå att våra vänner skulle komma om en stund. jag kunde till och med peka och visa var de fanns. Men ack nej! jag försökte få henne att gå med oss till "vandrarhemmet" för att få pengarna. Det gick inte heller. Då hade hon ju kunnat missa att inkassera pengar av de övriga 12.
Att ens försöka gå förbi var lönlöst. Hon medförde en vass ogräshacka och passade på att hack med den framför min skadade tå. tå.
Det var bara att ta ett djupt andetag, sätta sig på en sten och invänta de övriga. Jag visste att några hade pengar med sig.
Till sist hade vi alla betalat den lilla summan och fick passera.

Säja vad man vill, men entreprenörskapsandan är stark!

Bara att betala avgiften.

På vägen ner såg vi också mullbärsträd. Tänk, av dessa blad lever silkesmasken.Inte nog med att vi betalat en avgift för att få komma ner. Nu var det snart dags för ännu en. Denna gång var det schäferhundar som var hotbilden.
Om vi inte betalt hade vi nog fått klättra uppåt igen och gått tillbaka samma väg vi kom.
Detta alternativ kändes inte bra.
Och säkert hade nog damen också velat ha betalt igen, men det är bara små summor för oss och inget att hänga upp sig på.
Men vi började så smått bli hungriga och ville tillbaka till ruta ett så fort som möjligt.

En härlig middag med många kinesiska rätter, goda ostar som alla bidragit med, vin, hög stämning, men med inslag av  vemod förstås ( många vänner flyttar hem) avslutade en fantastiskt, trevlig eftermiddag och kväll på Gula Blomman för min del.
Att sedan få åka i en bekväm bil tillbaka till stan och ända hem kändes väldigt lyxigt.

Många tack till Tina och Katrin för att jag fick åka med er!


 Jag slutar aldrig att faschineras över detta byggnadsverk.("Gula Blomman" syns en bit upp i backen till vänster.)

Lite nostalgi, igen.....

    
Här har idag varit riktigt varmt, ja snarare hett. Inte om öronen, men väl både ute och inne. När jag mitt på dagen tittade på en termometer så visade den +36.
Jag har dock ett förhållandevis lugnt arbete, åtminstone vad gäller den kroppsliga belastningen.
Här i stan byggs det fortfarande på för fullt och byggnadsjobbarna sliter dygnet runt. Det är tur att de kan jobba på nätterna då det varit lite svalare.
Följande gäng jobbare stötte jag på idag. De jobbade i närheten av området där vi bodde då vi kom till Beijing; MOMA,
 Jag skulle inte vilja byta med dem!


De skyfflar lera och sand, ett steg uppåt hela tiden. Varmt så det förslår! Grävskopa???? Inte inom synhåll!

Ägnade mig en stund åt att titta på omgivningarna runt MOMA,  så grönt och fint. Det vattnas överallt och inte måttligt heller.Men det sker över allt i stan. Blommor och växter ser alltid så fräscha ut.


Här finns idag en härligt, grön och vacker park. För ett och ett halvt år sedan var här ett slitet hutongområde.En grävd kanal bakom husen där vi bodde i MOMA. Längre bort vid kanalen sitter många och fiskar.Och här under bron finns det en marknad som säljer allt mellan himmel och jord.


En oas i hettan, parken inne på MOMAS gård.

Visst är det skönt med lite nostalgi ibland. Det är i morgon två år sedan vi flyttade från MOMA till Estoril Court, men minnena finns kvar.
Visserligen har vi nu ingen vacker gård/park men vi har det väldigt bra i alla fall.