Sommaren är kort...

    
Upptäckte idag, vid en snabb titt i almanackan, att om en månad så är jag tillbaka i Beijing igen. Så om det inte är så varmt här hemma eller sol varje dag så gör det inte mig så mycket. Värme och sol får jag ju där under hela hösten. Så vädret tar jag inte så hårt på. Men visst är det härligt med soliga dagar.
Jag tar mest dagarna som de kommer och turistar i närområdet runt Stockholm med omnejd. Och när andan faller på besöker jag vänner som just då vill ha gäster.
Givetvis välkomnas vänner hit till Stockholms Söder och vårt hem. 
Här behöver man bara gå ut på balkongen för att se både fåglar, vatten och en och annan växt.

"Inkräktare" på balkongen. ( Jag är inte odelat positiv till måsbesöket)

Ett av de "närområden" vi besökt  är Kungariket Kungsör, på gränsen mellan Södermanland och Västmanland. Strax utanför Kungsör har vi vänner som bor fantastiskt, vackert, vid Mälaren.
Kunsör ligger vid Mälarens innersta vik och har en tidig historia. Redan år 1528 förvärvade Gustav Vasa Kungsörs gård i detta område. Där växte sedan tätorten Kungsör upp över en långsträckt åsrygg som kallas Jägaråsen. Här på Kungsörs Kungsgård vistades Gustav Vasa ofta tillsammans med sitt hov.
Även flera andra kungar har tyckt om att vistas här, Gustav II Adolf och Karl den XI var ett av dem. Även drottning Kristina vistades gärna på kungsgården i Kungsör.
Runt Kungsör finns fler gamla kyrkor, en av dem, Torpa kyrka byggdes redan på 1100 talet. Den cyklade vi förbi på den tur vi tog i dessa trakter.
Själva Kungsörs kommun uppstod 1971, då flera storkommuner slogs ihop.


Vännerna Gunilla och Johns lilla sommarhus vid Mälarens strand.

Under de två dagar vi var här, så var det helt klart skiftande väder. Men oss hindrade det inte.
Jag som inte av "naturen" är en naturmänniska ar ute i skogen och plockade svamp tillsammans med Gunilla. Ja, det var inte så att jag hittade några svampar. Jag så dem inte ens. Det hjälpte inte att Gunilla förklarade att "svampar, det är såna här små saker som ser ut som en svamp". Jag visste inte ens att det fanns något som hette sommarkantareller. Jag fick lära mig att de var mycket ljusare i färgen än de vanliga kantarellerna jag har plockat. ( När jag vid mycket enstaka tillfällen hittat några) Trevligt hade vi, trots min oförmåga att hitta svampar. Men jag försökte.... 


Gunilla med de hittade sommarkantarellerna. Det blev så det räckte som gott tillbehör till den mälargös som John senare på kvällen stekte till oss. Jättegott!!!!

När vi ändå var i trakterna så blev ett besök i Arboga också en trevlig upplevelse. Jag hade tidigare bara åkt förbi ute på E4 an och aldrig gett mig tid att närmare besöka staden. Nu blev det alltså av.


Torget i Arboga, litet och väldigt fint.

Arboga är en mycket gammal stad, från 900 talet. Namnet lär komma från ordet arbughi som betyder åkrök. Arboga ligger ju vid ån.
År 1435 hölls Arboga Möte, där viktiga frågor för Svea rike skulle beslutas. På grund av detta har man också kallat detta för Arboga riksdag. Men det var ingen egentlig riksdag för det fanns inte representanter från alla fyra stånden.
Så i Västerås 1527 ägde Sveriges första riksmöte ha ägt rum med representanter från både adel, präster, borgare och bönder.
I början av 1700 talet då pesten kom till Stockholm fick Arboga under sex månader fungera som huvudstad. Omkring 
20 000 invånare i Stockholm hade avlidit i pesten och Arboga ansågs som säkert, då staden varit stängd för alla som inte bodde där. Delar av hovet flyttade till Arboga som då fick fungera som huvudstad. Kungen själv, Karl den XII befann sig i Turkiet vid denna tid.
Givetvis har Arboga öl har en eller troligen flera historier. År 1365 var danska och norska soldater på väg genom Sverige för att besegra Albrecht av Mecklenburg och hans tyska armé. I Arboga drack soldaterna för mycket öl och kom för sent till Gataskogen i Enköping där slaget skulle äga rum och förlusten blev ett faktum.


Gammal gata i Arboga, idylliskt!


Stilla flyter Arbogaån.

Gvetvis smakade lunch och ett fantastiskt kakbord därefter utsökt. Världshuset  Kungsudden, vid Mälarens strand, bjöd både på gammal miljö, god mat och läcker kakbuffé.

Visst är Sverige fantastiskt!!En härlig kakbuffé för gottgrisar. 

 
John och Bosse tog båten hem.


Vill till att ha rätt kläder för svensk sommar.
Susanne

Tänk vad uppfriskande det kan vara med lite historia.Du kan det här med att kombinera nöje med nytta.

Tänker på dig och de dina.

Kramar

Ingrid

Håller med om att det ligger viss tjusning i att upptäcka trakter som finns nära. Annars håller du dig där borta i fjärran. Tack för senast!

Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: