Kinafestival

    
Lyssnade på Radio Stockholm och hörde att det var en Kinafestival i Sigtuna i dagarna fyra. Drog mig till minnes att den varit även andra år, men jag har aldrig masat mig dit tidigare
Halvmulet och ett bra utflyktsväder avgjorde saken.
Någon dag vid havet med solning och eventuellt bad var bara att glömma; idag också. Nåja, man får aldrig roligare än vad man gör sig.
Alltså blev hotell konferensanläggningen Sigtunahöjden dagens huvudsakliga programpunkt.
Med bil var sträckan från stan och de fyra milen till Sigtuna snart avklarade och lite Kina väntade oss.
Eftersom jag inte varit alltför flitig med mina mandarinstudier i sommar, förutom ett par privatlektioner, så kunde det kännas uppfriskande att få höra språket talas. Det fick jag också. Jag fick även tillfälle till att säja några meningar....de blev förstådda.
Och visst kändes det som en lite del av Kina flyttat hit, en mycket liten del.
Delar av Kinas fantastiska och långa historia kunde man läsa om på Kinesiska Muren som var avbildad på en lång, lång plansch.
Ett smakprov gavs på den ädla konsten, Pekingopera, för en fullsatt salong ( kanske runt 60 personer) jaag avstod.
Att prova på kalligrafi och pappersklippning gick också bra under kinesisk, sakkunnig, ledning.Flera kinesiska affärer i Stockholm och från andra platser sålde och visade kinesiskt hantverk. Nyskrivna böcker presenterades, fotoutställningar med motiv från olika delar av Kina kunde också beskådas. Sidentyger, kuddar och morgonrockar kändes bekanta.
Ett rum innehöll mycket information om den kommande världsutställningen i Shaghai under 2010 och där visades även ett bildspel om förberedelserna som pågår där för fullt.


Den svensk-kinesiska firman, Chang och Biörk, hade även de ett rum där smakprov från deras sortiment  fanns att beskåda.

Kinesisk mat, lagade av kinesiska kockar, fanns att tillgå om magen började få hungerskänslor, liksom kinesiskt öl och te.

Under de dagar som festivalen pågår finns det föredrag/workshops av olika slag som man kan lyssna på; Cecilia Lindqvist talade om kinesisk mat, därutöver fanns yoga, thai chi, feng shui samt kinesisk, traditionell, medicin.
För de hågade gick det även bra att ta en lite nybörjarkurs i mandarin på 45 minuter....

Vi lät oss inspireras av grönsakskonst. Bara att se till att ha en mycket vass kniv, så ska det nog gå galant. Bosse ska få prova i veckan.


Skapandeprocessen....


Delar av det färdiga resultatet


Jag passade också på att tala med Mats Liljefors som äger och förestår Sigtunahöjden. Han är själv väldigt intresserad av Kina och kinesisk kultur och vill gärna tillsamman med sina samarbetspartners öka intresset och kunskapen hos svenskar i gemene man om detta gigantiska Mittens Rike.

Vi hade en härlig dag och avslutade den med riktigt svenska frasvåfflor med jordgubbssylt och grädde, därtill en kopp  svenskt bryggkaffe nere vid Mälarens strand.


 
Iris

Härligt med Kina här hemma! Jag tittade på programmet Världens största kinarestaurang

i SVT2 idag och började längta efter kinamat.

Sigtuna nästa! Kram till er båda!

Katarina

Vilket bra tips, ska absolut ta en tur till Sigtuna och Kinafestivalen.

Börjar du längta tillbaka?

Kramar

Birgitta

hej!

stort tack för hälsningen i Sigtuna. jättesynd att vi inte hann ses.

När kommer du till Peking?

Kram från 4A


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: