Funderingar i skuggan

    

Har efter en god lunch, beståendes av vietnamesiska vårrullar fyllda med skaldjur och dryck, dragit mig tilbaka från stranden. Tror att mitt skinn behöver vila lite.


Lunch på stranden vid vårt hotell. ( Bilden tagen i motljus)

Jag kan inte låta bli att tänka på alla de leenden och den vänlighet som ständigt möter mig över allt här, trots alla hemskheter som drabbat Vietnam. Ett land som slagits for sin självstandighet under så lång tid.
Jag minns från min skoltid och barndom inte mycket annat än att Vietnam alltid fått kämpa mot  starkare makter; i första hand Frankrike och USA. Alla demonstrationer i Stockholm och ropen som skallade USA ut ur Vietnam. Många svenska politiker bl.a. Olof Palme och Anna Lind har gått i täten för dessa demonstrationståg. Ja, inte bara i Stockholm förstås, men det är därifrån jag minns det  hela så tydligt. FNL rörelsen, (Nationella befrielseorganisationen) amerikanska soldater som desertarade och hoppades slippa Vietnamkriget.... Dessa minnen blir här och nu så framträdande. Fantastiskt att ett land kan ha sådan kämparglöd! Sen alla motsättningar som varit inom landet... Men i korthet;
Redan före Jesu födelse var Vietnam ockupperat, då av kineser. Sedan har det ju fortsatt i olika omgångar. Kungar regerade Vietnam från år 968 och fram till 1945.  Den Socialistiska Republiken Vietnam grundades efter revolutionen 1945 då president Ho Che Minh deklarerade oberoende. 
Även fransmännen har varit här och härjat.  Vietnam slogs mot dem och deras kolonialisering av landet  från mitten av 1800 talet till 1945 och vidare från 1946 till 1954. Slaget vid Dien Bien Puh 1954 innebar att fransmännen släppte greppet. De förlorade. 
Men då var det dags för USAs intågande. Så från 1954 till 1975  försökte Vietnam vinna kriget mot USA  och lyckades till sist. Så den 30 april 1975  under Ho Che Minh´s ledning blev Vietnam äntligen fria.
Landet har sedan dess arbetat för att försöka komma i kapp.  Mycket har hänt och vagen att gå är lång. Det är bara att önska lycka till! För egen del kommer jag att repetera delar av Vietnams historia. Man/jag glömmer lätt. Det var ju så länge sedan...
Hit kommer vi garna tillbaka för att se och lära oss mer.

Något nytt lärde jag mig idag.
På en av  daens njutbara  promenader längs stranden såg jag en rund, flätad, liten, jolle. Dessa små båtar används för att paddla ut till de större fiskebåtarna som ligger längre ut från land. Endast en person får plats att sitta i jollen.  
Först funderade jag på formen, en rund jolle.
Detta hade jag inte sett tidigare. Undrade över hur den användes.  Men när jag strax efteråt såg den paddlas, snarare vickas fram, så förstod jag precis varför den var just rund. Jollen liksom studsade åvanpå vattnet. Kanske något för oss därhemma att ta efter? 


Visst äe det en smart konstruktion? Det finns paddel och ankare till.

Susanne

Kul att du skriver ofta!

Ha det fortsatt bra!

Kramar

Anonym

Sa underbart med Vietnamn!! sol o varme !! man behover det vid denna tiden pa aret !!

Jag har nu planer att koma till beijing den 4-8 mars kort men min enda chans att komma innan ni kankse flyttar hemma hela bunten! Men vi far se matt ska oxa bara fa ok ifran sin chef!! HARLIGT!!!! Kram pa er halsa bosse emma

Ditte

Vad roligt Emma!

Hoppas verkligen att ni kan komma!

Kramar från oss båda.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: