Vilken härlig dag!

    
Tidigt lördag morgon, redan klockan 8, står vi mittemot vårt hus och är fulla av förväntningar. Vi väntar på en buss. Solen skiner från en klarblå himmel och luften känns lätt att andas. Det är 5 plusgrader och ska bli ännu varmare under dagen. En helt fantastisk skiddag med andra ord.
För andra gången denna vecka så ska jag åka skidor i Nanshan. Som sagt förväntansfull!
God matsäck är packad i vår fina picknickryggsäck och allt är som gjort för en härlig skiddag. Den äkta hälften ska medfölja och bättra på den vietnamesiska solbrännan.
Bussen som skulle komma och hämta upp oss, ett gäng skidhågade entusiaster från skolan, visade sig dröja. När det gått en halvtimme efter utsatt tid så blev det viss oro i ledet. Några mobilsamtal och vi fick veta att bussen var på g.
Ytterligare en halvtimme förflöt och fortfarande ingen buss. Nya samtal och ny väntan. Nu började jag förlora en stor del av mitt från början strålande skidåkarhumör. Ganska rutinerad som jag är, både i och i samband med liftköer, insåg jag att all försening skulle innebära mindre skidåkning och mer stillastående i liftköer. Mina kollegor var alls inte lika oroade över detta.
För ett tag glömde jag faktiskt bort att jag är i Kina. Efter ännu fler mobilsamtal och efterlysning av bussen, så dök den då upp. Så 09.15 var vi på väg för att hämta upp ytterligare skidentusiaster.
Och Nanshan nådde vi runt klockan 11. Himmelen var fortfarande blå och det var varmt och skönt. Efter en stund fick vi våra liftkort och utrustning. Att hyra utrustning och köpa liftkort för en dag kostar ca. 200sek. Mycket prisvärt!


Lite för korta skidor och stavar, men annars ok. 

Ja, inte helt. Pjäxorna fick bytas men sen var det backarna som gällde. Här i Nanshan är det ju konstsnö och det innebär också att snön under dagen blir lite "moddig". Just idag var det dessutom många plusgrader. Härlig skidåkning blev det, även om det var långa liftköer och det gick väldigt snabbt att ta sig ner. Mycket njutbart!


Så härligt!


Lotta, Sussie och jag njuter av solen.

Några åk hanns med på timmarna före lunchuppehållet. Visserligen hade vi vår goda matsäck, men några goda grillspett måste absolut till för att förgylla det hela.Vad säjs om grillspett för 3kr/st?


Grillspett på gång.

Även efter lunchen hanns det med en del skidåkning. Visserligen stod jag i liftköer mer än vad jag hann åka. Men det är roligt att även många kineser nu har börjat prova denna ädla sport.
De är ganska så "nya inom området" så det här med att stanna och svänga i backarna är inte alltid en förutsättning för att våga sig upp och ner i pisterna. Bäst att själv ha järnkoll på läget och absolut inte ta något för givet . Men allla har hjärtans roligt.
Jag grunnade ett tag både i backarna och i liftköerna över en viss sorts klädsel. Tyckte att det var ett mönster som verkade väldans modernt, grå och vitrutig jacka och lite gråaktiga täckbyxor,liknande mönster på båda.Efter ett tag kom jag på att även klädseln går att hyra här uppe. Vilken bra idé! Kanske något för den svenska marknaden att ta efter? Här kan man alltså bara få för sig att man vill åka skidor helt plötsligt och köra hit upp.
En resa från Beijing med bil på under två timmar och sedan hyra allt som behövs för en skiddag. Väldigt bra tycker jag. För hur ofta används kanske skidplagg i vardagen hemma i stan?

Liftköer och framförallt trängseln där är alltid ett kapitel för sig, vare sig man är i Sverige, Alperna eller här. Jag är förvånad ändå att köandet här i Nanshan idag var så väldiciplinerat. Vad gäller bussar, tunnelbana, båtuthyrningar eller annat så är det inte vanligt med någon direkt kökultur. Men visst förekommer det!


Jag håller min plats i kön.

I backarna idag så sände jag många tankar till mina kära döttrar. Jag minns så väl alla våra skidresor från det ni var små, både hemma i Sverige och ute i Europa.  Tänk alla upplevelser, alla skratt, allt konkande, alla erfarenheter.
Jag hade önskat att ni var med idag. Men jag körde ett par rejäla åk för er också. "Hon har ännu inte tacklat av" vad gäller skidåkningen.


Skidåkning, det är beroendeframkallande tror jag.

Tack alla som var med  för en alltigenom lyckad och trevlig dag och ett särsklt tack till David som tog initiativet till dagens skidresa.