Snö,lite oväntat

    
Jag som nu hade spetsat in mig på vårens ankomst. Men, ack nej då! Idag var det helt vitt ute; åtminstone på morgonen och en bit in på eftermiddagen. Snö och halt på vägarna till skolan. Men jag tycker nog att man rättar farten efter väglaget och det känns bra. Här har man ju inga vinterdäck till sina bilar eller annan utrustning förknippad med ett vinterväglag.
Jag är imponerad över hur smidigt det ändå gick att ta sig från min bostad inne i stan och ut till skolan som ligger runt två mil härifrån. I vanliga fall, utan snö, tar det ca. 43 minuter med bussen att ta sig till skolan och i morse tog resan 10 minuter längre tid. Antar att det i Stockholm handlat om betydligt mer än så...
  Så här såg det ut längs vägen vi körde och bilderna är tagna genom bussfönstret.


Här skottas det. Brist på människor som skottar och saltar är det inte.


Den lokale slaktaren i aktion på snöklädd trottoar.


Cykelbanan på gatan Dongzhimen, där Svenska Ambassaden ligger. Vi hämtar skolbarn där med bussen var morgon.


Snöklädd väg strax före klockan 8 på morgonen. Observera bilarnas lysen, mycket ovanligt vid denna tid i "vanliga" fall.


Framme vid skolan och bussen har parkerat.  Bostadsområdet skymtar rakt fram och skolan ligger in till höger, väl skyddad av lejon.

Snön denna dag var helt oväntad. Visserligen kom det snö i går också men den var nästan borta på kvällen, så när jag tittade ut genom fönstret i morse blev jag förvånad över att det snöat ännu mer.
Jag vet att det för ett 10 tal år sedan var vanligt med snö i Beijing vintertid, men precis som i Sverige har den allt mer ofta lyst med sin frånvaro om vintrarna.
Min fundering över dagens och gårdagens snöfall här, var om man inte på något sätt, rent mekaniskt, framkallat snöfallet.
 I samband med OS i augusti 2008 läste jag i tidningar här  att man sa att det på mekanisk väg kunde framkallas regn vissa dagar för att  under vissa tävlingsdagar  slippa  regn. Men vad vet jag? Teknikens under?
Hur som helst har luften här varit väldigt torr och kanske ville man fukta ner den lite.......
Skämt eller allvar, jag vet inte.
Snön innebar i alla fall på skolan, som på många andra, att det var "snöbollskrig" som gällde på rasterna, givetvis hårt övervakade av rastvaktande lärare som hade bråda tider. Långa stunder hade alla jättekul, men krig är hårt.....Och vissa snöbollar blev  väl hårda, precis som överallt på andra skolgårdar med snö.....
Jag kan inte ens minnas alla gånger jag rett ut osämja hemma på skolgårdar där snön varit en stor orsak till oegentligheter. Tyvärr, så har de äldre barnen ofta glömt hur det kändes när de var små och fick hårda snöbollar på sig.  Stundtals hade alla ändå roligt tillsammans, allt från 6 åringar och upp till 13 åringarna.
Men jag hoppas att den tillfälliga vintern med snö nu är slut för i år och att våren kanske kan göra sig påmind igen.