Kalligrafi

    
Jag har utökat mitt intresse vad gäller det kinesiska språket. Så förutom att jag har hemstudier vid ett par tillfällen i veckan, så har jag idag varit på min första kalligrafilektion.
Några tecken har jag ännu inte avancerat till under mina veckliga lektioner hemma.De får ligga i framtiden. Men det kan vara lite piffigt att få viss insikt i hur dessa kinesiska tecken växt fram.
Ordet kalligrafi betyder konsten att göra vacker skrift, shu fa, på kinesiska. Om min skrift kommer att bli vacker, det tvivlar jag på. Men att få en aning om tecknens uppbyggnad tror jag blir en lagom målbeskrivning får just mig.

Bläcket i sammanhanget ör mycket viktigt och framförallt hur man blandar det med lite vatten. Det kan bli en rent meditativ övning. Lugnt och stilla ska det varsamt blandas. Pappersarkets struktur och hur det är placerat framför är också viktigt för att resultatet ska bli bra.
Penseln och hur den ska hållas rakt, tränade vi på idag. Hur man sitter på stolen och armarnas placering är också av stor betydelse för detta hantverk.
För att det färdiga resultatet ska bli bra ska man; vara avslappnad, sitta med sänkta axlar på en stol, benen ska vara delade, armbågarna ska vara utanför bordet och man ska andas lugnt.
Det är sedan, då greppet om penseln blivit det rätta, man kan få börja. Inte helt lätt med penselfattningen. Men jag har väl aldrig någonsin tidigare frivilligt använt en pensel.....Och nu tränar jag penselfattning för kalligrafi.
Nåja; man kan ändra sig. 
Penseln ska hållas rakt upp, det är endast handleden som rör sig. Man sätter ner penseln mjukt och rör den först från vänster till höger och lyfter sedan upp penseln.  Därefter ska den föras rakt ner mot kroppen, i nästa steg. 
Inser att jag behöver mycket övning. 
Fortsatt träning nästa vecka.....
                                                                                       


Penselfattning, vår lärare instruerar.

" The best beginning is the best end" fick jag lära mig idag. Visst ligger det något  det?