Jag har gått här förr....

    
Ligger en dag efter i skriveriet. Men det jämnar nog ut sig. Passade igår, söndag, på att vandra i våra gamla hemtrakter. Vi gör det lite nu och då. Det är så mycket som hänt uppe vid "MOMA" sedan vi bodde där från januari till juni 2007.
Alla de gamla husen och småbutikerna är borta. De försvann redan i våras. På dess plats finns idag en park med träd och små stenlagda gångar.


MOMA; jag tar fotot från den nya, lilla parken.


Ompysslade, inlindade och uppstagade träd.

Träden måste ha varit en av en snabbväxande art. De är höga men ganska taniga. I somras var de i allla fall gröna och fina.
Nästan överallt här ser man träd som är inslagna i rep. Det är ett himla jobb att få dit repen och i vår ska de bort igen.
Men det är klart, många människor får jobb.

En av anledningarna att vi flyttade från MOMA var att det då kändes lite långt bort. Ja, så långt var det nu inte, ca 15 minuter att gå från vår nuvarande bostad... ..Men det var också svårt att säja adressen dit på kinesiska.Jag fick aldrig riktigt till ett bra uttal. Annat är det idag. nu får jag ju privatlektioner i språket vid ett par tillfällen i veckan. 
Sen var det  också svårt för många taxichaufförer att hitta dit för på flera gator i närheten fick bilar inte köra  vissa tider på dygnet. Det var inte heller så att det alltid hjälpte med en skriven adresslapp på kinesiska.
Men idag finns det från flera gator stora skyltar med pilar på som visar vägen.

En av våra gamla smågator finns i alla fall kvar. Där har nog tiden stått stilla i säkert 100 år. Skomakaren, skräddaren, fiskhandlaren,frukt och grönsakshandlarna, diversebutikerna och flera "hålet i väggen" matställen finns kvar.De små bostäderna som fortfarande värms upp med kol och där man lagar maten ute på gatan eller inne på gården. Toa eller dusch finns inte i husen utan de finns som mer "offentliga" inrättningar. Rinnande vatten finns bara inomhus i ett fåtal hus här.  Detta mitt i det så moderna Beijing!
Viss uppfräschning av gatan och dess hus skedde inför OS i augusti, men det mesta är sig helt likt.

 
Inte mycket folk i rörelse. Många har tagit lite längre nyårsledighet.

En härligt, nostalgisk promenad blev det. Och dessutom åt jag årets första mjukglass.

Anonym

Tänk att du bott så länge i Beijing att du kan göra nostalgitur i gamla hemtrakter!! Två år går väldigt fort!!

Kramis!

Anonym

Kerstin skrev anonymt!

Susanne

Vad tiden går fort.

Lyckliga Svenska Skolan som får ta del av dig.

Ha en bra dag!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: