Is och snöfestival i Harbin, norra Kina.

    

När jag som hastigast för någon vecka sedan mötte Lena i Wales  på Stockholm Central så pratade vi förstås om bloggandet i sig, så mycket det tillför och de nya vänner man får i "Blogglandia". För egen del började jag blogga i september 2007, när vi hade bott i Peking i sex månader, och mest i form av en dagbok och för att hålla kontakten med vänner, nära och kära både i Sverige och i andra delar av världen. Jag vet ju att mina läsare utökats under åren och har förstått att flera önskar att jag på nytt skall publicera en del av de upplevelser, möten och resor, både inom och utom Kina som jag haft förmånen att få vara med om under våra år där. Och här kommer den första, en rapport från en helg på isfestivalen i Harbin, norra Kina, i februari 2009, en av flera resor som goda vännen Anna, Bosse och jag gjort tillsammans.

En fullmatad helg i Harbin, en och en halv timmes flygresa norrut från Beijing och 50 mil från ryska gränsen. Två intensiva dagar, fyllda av fantastiska upplevelser, många skratt, sevärdheter, mycket is och kyla  tillsammans med två engelsktalande kinesiska guider från China Culture Center som tog hand om vår grupp.

Avresa från Peking en tidig morgon och en av våra fantastiska guider.

Redan före klockan 9 på morgonen satt vi i bussen från flygplatsen i Harbin på väg till ett "snöland". Alla bytte om på flygplatsen för att vara rustade för att under dagen vistas utomhus i den -18 gradiga kylan.
Vi vaggade alla fram lik pingviner i våra tjocka dunjackor och "snowboots".
"Snölandet" hade detta år Finland som tema och det märktes på många ställen i parken. Helt fantastiska snöskulpturer som var gjorda av konstsnö.

 Muminfamiljen tillverkad av snö.
 Mumintrollen och jag.
 Jultomten säjs komma från Finland. Här i egen hög person.

Det blåste kallt och alla klädlager till trots, så gick det inte att utestänga kyla och blåst. Så ingen i gruppen misstyckte att äta lunch inomhus efter denna inledning på dagen.
God lunch med många rätter serverades på en bra kinesisk restaurang och kroppen hann tina upp lite grann.

Nästa aktivitet var ett besök hos de sibiriska tigrarna. Jag hade ingen aning om att de var såååå stora.

 Här utfordras de med en levande höna.
Vi blev körda runt med en buss i parken och det fanns mängder av tigrar. De hade stora ytor att röra sig på. Men det är ju inte ett naturligt liv. De är utrotningshotade och det finns inte många kvar. Det fanns en tanke att tigrarna skulle kunna släppas ut i det fria. Men ett problem är att de behöver så stora jaktmarker för att jaga sina byten. (Här i djurparken äter de runt 8 kg kött per dag.)
Sen var det dags för lite värme innan aftonens aktiviteter tog vid. Hotellet nästa! Bosse och jag fick ett jättefint rum fyra trappor upp i tornbyggnaden. Ja, det var faktiskt två rum förutom hall och badrum. Inte illa! 
 Våra rum fyra trappor upp i tornet, där det lyser.

Dagens näst sista programpunkt var givetvis själva Isfestivalen. Helt fantastisk!!! Så vackert! Bara tanken på att allt är gjort av is och i mer eller mindre naturlig storlek är svindlande.
Utställningen invigs var år den 5 januari och pågår till slutet av februari. Sedan börjar dagarna att bli lite, men bara lite, varmare och då smälter isen snabbt.
Utställningsområdet ligger vid flodbanken så vattnet efter isskulpturerna rinner direkt ner i floden. Förhoppningsvis ingen översvämning.

Otroligt vackert och med många världskända byggnadsverk.
 
 
 Även toabesök kan behövas, mycket att klä av sig.....

Avslutningen på denna dag gick i ryskt tecken och på en rysk restaurang. Passade utmärkt eftersom Harbin är en stad med starka, ryska influenser. Det var gott och väldigt trevligt.
Alla intryck och upplevelser under dagen tog ut sin rätt och det var tre mycket nöjda, men ganska så trötta och avslagna turister, som drack ett glas vin tillsammans, innan ett tidigt sänggående. Nya äventyr och upplevelser väntade.


Har redigerat inlägget som ursprungligen publicerades  den 17/2-2009.

Iris

Åh Ditte! Detta hade jag viljat uppleva!

Men....

Det måste ha varit en upplevelse som fanns på listan över saker som bara MÅSTE ses innan man flyttar hem från Kina!

Anna Frieberg

Vad häftigt! Det här hade jag med velat se.

Anonym

Jag ser att det inte är bara jag som hade velat åka dit.. matt sitter oxå här o tittar!! Vi ses om exakt 2 veckor, då blir det middag i ritanpark !!

kra kramemma

Ditte

Testing! Ville bara prova och se om det fungerar nu att kommentera.

Znogge

Vilken upplevelse! Hur mycket spännande finns det inte att uppleva och att se? Så roligt att du vill dela med dig för vem vet var man hamnar...

Kram

Svar: Nej, man ver aldrig var man hamnar. Och att vi hamnade i Peking var en himla tur och åren där blev så lyckade. Mycket hann vi också se under skolloven. Kram!
Ditte

Ami

Nu gick det att kommentera. Innan fick jag inte fram kommentarerna över huvud taget....Ja, ibland lever datorn sitt eget liv :)
Men vilka spännande platser ni har besökt. Så roligt att vi också får vara med om det här på bloggen :)
Önskar er en fin kväll!
Kram

Svar: Jag hade missat att kryssa i rutan att man fick kommentera men upptäckte det efter att Ama upptäckt det. Harbin var spännande och lite extra roligt med Mumin och Finlandstema. Vi passade ju på under åren i Peking att resa en del inom Kina och det var verkligen häftigt . Önskar er en fin kväll. Kram!
Ditte

TantGlad

Fantastiskt spännande inlägg. Så mycket du har fått se, och vilka spännande upplevelser. Så mäktigt att se.
Mumindalen, tigrarna woow vilka stora djur . Tyckte synd om hönan, men sånt är ju livet. Den enes död, den andres......

Spännande bilder du visar och tack för dem. Det är bara en sak. Som jag fattar har du upplevt en massa saker och sevärdheter som jag blir jättenyfiken på, och vill se mer av. Ett till nostalgi inlägg får du gärna gjöra.
Visst får man många bloggvänner här i blogglandia. Det är nästan så man tycker man känner varandra fast man bara träffts här. Några bloggvänner har jag faktiskt träffat på riktigt och det är kul.
Nä oj....nu vart det en låååååång kommentar hos mig idag. Hoppas att du stått ut med den haha.
Nu ska du ha en STOR KRAM från mig. Mys och ha en fortsatt fin söndagskväll.
Kramkram.

Svar: Tack för din härliga kommentar! Och det kommer några till nostalgiinlägg från platser och miljöer som kanske är mer ovanliga. Visst är det fint med alla bloggvänner och roligt att läsa alla sorters inlägg. Önskar dig också en fin söndagskväll. Stor kram från mig till dig.
Ditte

Timeoftiger

Så otroligt att de hade Finlandstema! Och fina tigrar... Vad du har fått vara med om mycket.

Svar: Många resor och upplevelser har det blivit under åren. Här i Harbin var det särskilt roligt för oss också med Finland som tema. Minnesvärt, verkligen .
Ditte

Veiken

Jag sitter här bakom min dator och njuter medan håren reser sig på armarna! Fantastiskt vad man kan göra av snö och is! Tänk så mycket man inte vet och inte har sett! Tack för att Blogglandia finns! Tusen tack till dig som visar detta! Kramar

Svar: Vad trevligt att du tyckte om inlägget! Visst är det fantastiskt vad som kan åstadkomnas av snö och is och i Harbin blir det nya skulpturer varje år. Och just i Kina har vi upplevt mycket. Kram från mig.
Ditte

Marja

Tack för ett härligt reportage! Så exotiskt med Muminfamiljen i Kina och de där isskapelserna är de pampigaste jag sett. :)
Kram! :)

Svar: Det var mäktigt alltsammans och just Mumin och tema Finland kändes nästan exotiskt just här. Och väldigt roligt! Kram!
Ditte

Leffe

Härliga bilder, kul att få ta del av den resan. Mumin verkar vara populär där borta.

Svar: En spännande resa var det och extra roligt att träffa på Muminfamiljen. Roligt också för oss med tema Finland.
Ditte

Gittan

Visst är det härligt här i blogglandia mycket nya vänner får man och så härligt att läsa om olika saker. Och visst är det så att man kan ju välja vilka bloggar som är intressanta som din till exempel, alltid kul att läsa. och så mycket spännande du varit med om.
Stor kram.

Svar: Tack för trevliga ord! Och jag tittar med stor glädje in hos dig. En del resor och upplevelser har det blivit under åren och vissa minns man bättre. Önskar dig en trevlig dag från Ålands hav. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Tack för att du bjuder med oss i ditt resande vilket i detta fallet inte är en resa som är såå vanlig kanske men dock intressant o mumintrollen såå söta o en goding som står sidan om och tittar ;) ja att man skulle hinna med en bråkdel av världen är ju att drömma om men du har ett stort res bagage alla fall stor kram å njut av dagen

Svar: Roligt att du följde med och trots kylan var detta en minnesvärd resa på många sätt. Och Mumin och tema Finland passade extra bra. Önskar dig en bra dag! Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vilket intressant inlägg! Så roligt att få se detta "gamla" för oss "nya" hos dej! Och dessutom Mumin trollen! Ha det bra!

Svar: Tack! Och denna resa var speciell ur fler perspektiv och roligt att träffa på Muminfamiljen där i norra Kina, nära ryska gränsen . Ha det gott du också!
Ditte

Iris

Härliga minnen! Får jag låna bilderna om Mumin? Skulle så gärna vilja visa dem för mina elever då vi hade Tove som tema under HT. Många kramar från oss till er

Svar: Visst! Och tänk när vi var uppe och klättrade i byarna...Härliga minnen! Vad roligt om du vill låna Mumin. Jag blir bara glad. Kramar från oss båda till er båda.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: