Majgull Axelsson, min svenska favoritförfattare.....

    

Är just hemkommen från Svenska Ambassaden där jag och många med mig, med idel öra, lyssnat till författaren Majgull Axelsson. Hon är på besök i Beijing och det blev tillfälle för henne att här berätta om sitt författarskap och några av sina böcker.
Från början är Majgull Axelsson journalist och har arbetat som sådan inom flera områden och även varit informationssekreterare på Utrikesdepartementet.
Några av Majgull Axelssons böcker är skrivna med tydlig verklighetsanknytning och andra med mer eller mindre verklighetsanknytning. 
"Som journalist arbetar man med yttre sanningar men som författare arbetar man även med de inre sanningarna"; (Majgull Axelsson)

Böcker som presenterades i kväll var:

Rosario är död; en av de starkaste böcker jag läst. 
Boken är verklighetsbaserad och utspelar sig på Filippinerna bland gatubarn och där "sexturisterna" inte är sena med att utnyttja barnens situation. Huvudpersonen i boken, Rosario; dör mycket ung efter att ha utsatts för svåra sexuella övergrepp. Detta är en bok jag rekommenderar alla som har barn själva, jobbar med barn, eller som turistar i Asien eller i andra delar av världen där sexturismen blomstrar, bör läsa. Boken blandar fakta och fiction och man känner sig hela tiden närvarande. Det går inte att blunda! Boken kom ut redan 1989.

På Filippinerna träffade Majgull Axelsson på regissören Vilgot Sjöman och de spenderade mycket tid tillsammans bland gatubarnen och "sexköpare". " Han fick dessa män att tala och uppmuntrade mig också att skriva boken". 

Långt borta från Nifelhem; blev Majgull Axelssons skönlitterära debutbok och kom ut 1994. Även i denna bok 
utspelar sig en del av handlingen på Filippinerna, i ett vulkandrabbat område.  Huvudpersonen är en kvinna, Cecilia Lind, som är diplomat. Hon hamnar i ett mentalt kristillstånd efter upplevelserna i det vulkandrabbade området. Dessa känslor försöker hon med all kraft  kontrollera.
Nifelhem är köldens och dimmornas rike i den gamla asatron.
En bok som också tar upp kontrasterna rik-fattig, köld-värme. 
Jag har för länge sedan läst boken men kommer att läsa om den nu igen. jag hade nämligen turen att få författarinnnans egna exemplar.
En spännande och mycket välskriven bok, väl värd att läsa. Man kan se att det i boken förekommer händelser som kan vara hämtade från en "diplomatvardag". 
Aprilhäxan; kom ut 1997 och tilldelades då Augustpriset som bästa, svenska roman. Boken berättar om handikappade människor och deras utsatthet i "det svenska folkhemmet". Boken är översatt till 23 olika språk, däribland koreanska. 
Även den en mycket läsvärd bok.

Den jag aldrig var; handlar om skuld och förlåtelse. Huvudpersonen är två personer, Mary och Marie. Hennes man Sverker hittas i Baltikum på en gata, utkastad från ett fönster. I lägenheten där han kastats ut bor en 16 årig prostituerad flicka. MajGull Axelsson berättade att boken handlar om skuld och förlåtelse och om man kan älska och hata en man samtidigt.
Jag har ännu inte läst boken men ska göra det så fort jag kommer över den.
Boken kom ut 2004.

Is och vatten och vatten och is; kom ut 2008. Här handlar det om att försvara sig. Majgull Axelsson var själv med tre veckor på en expedition med isbrytaren Njord upp till Grönlands södra kust. Isbergen runt om och all natur var mäktig.
Den första vecka på båten tillbringade Majgull Axelsson i ryggläge, tittandes i taket i sin hytt. Illamåendet blev lindrigare då.
Men det gick bra att tänka och stommen till denna bok kom till.
Boken handlar om enäggstvillingarna Inez och Elsie och deras uppväxt och vuxna liv.En av dem blir gravid som mycket ung och föder ett oönskat barn, Björn, som senare tas om hand av tvillingsystern. Björn får senare en syster Susanne och hon kommer långt senare att ha en viktig roll i boken.
En bok om systerskap och mödraskap och att fösöka förstå vad moderskapet är. 

Läs gärna böckerna, njut av språket och av läsupplevelsen.Många tack till Majgull Axelsson för en väldigt givande författarkväll.

Katarina

Jag är också en stor beundrare av Majgull Axelsson.

Har läst flera av böckerna du tog upp och håller med om att hennes böcker ger stor läsupplevelse.

Kul att du fick höra henne berätta.

Kramar till andra advent


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: