Dagens gapskratt och skratt.

    
Denna söndag har varit en både trevlig, rolig och omväxlande dag.
Jag börjar från slutet. Fram på eftermiddagen gav Lena och jag oss iväg i taxi till iKEA. Visst hade vi kunnnat cykla, men vi visste liksom inte riktigt i förväg vad som skulle inhandlas. Så att ta sig hem på cykel med moppar, kvastar, hinkar, blommor, mattor och kuddar kändes lite övermäktigt.
(Cyklingen hade var och en klarat av tidigare på dagen.)
Hur som helst inskafffade vi var sin vagn att lägga sakerna i. Lena flyttade i går, ( samma hus men en trappa ner till en lite större lägenhet) så hon var i större behov än jag vad gällde inköp.
Vi hoppade över ovanvåningen, några möbler skulle vi inte ha.
Raskt, nåja det var söndag, så ensamma på IKEA var vi inte. Vilket vi också visste innan vi åkte dit.
Vi plockade i ganska rask takt på oss det vi skulle ha. Men så skulle vi in bland krokar och hängare och parkerade därför våra kundvagnar i den lite bredare gången, intill var sin pelare. 
Några krokar blev det inte, de var slut för tillfället.
 När vi sedan gick för att hämta våra vagnar såg jag en kinesisk dam i grön och rödblommig blus stå vid Lenas vagn. 
 Jag tyckte mig känna igen delar av innehållet i den och visste att det var Lenas. Men vad gjorde damen med Lenas vagn?
Lena saknade lite saker när vi stirrade ner i vagnen och blev osäker på om det var hennes vagn.
Damen är raskt försvunnen och när vi tittar oss omkring ser vi delar av innehållet ligga på en utställningshylla.....och resten befann sig i den gula IKEA kassen på en annan hylla. 
Men vagnen var borta. Damen likaså.
Hon hade helt sonika tagit Lenas vagn, plockat ur innehållet i den och lagt i sitt eget.
Jag passerade henne strax efteråt och talade på svenska om för henne att så kan man inte göra. Men det hjälpte föga.


Dessa saker låg på en varuhylla. Men Lena var vid gott mod.

Sen skulle jag hämta min vagn. Jag visste var jag ställt den och gick dit. Men inte fanns det någon vagn.
Började ana ugglor i mossen.... 
Mycket riktigt på en annan varuhylla fanns min gula IKEA kasse med innehåll. Shoppingvagnar var alltså hårdvaluta. bra att veta till en annan gång. 
Då brast jag ut i ett hjärtligt gapskratt. Det var så komiskt. 
Det var många som skrattade med mig. Tror de flesta förstod vad som hänt.....
Det blev ett besök på livsmedelsavdelningen innan vi i den tidiga kvällen hoppade in i en taxi för att åka hem igen.
Bröd, salta sillar,(godis) dajm och kaviar var det jag tyckte mig behöva.

I övrigt började dagen tidigt. Jag var uppe redan före klockan 8 och detta på en söndag.Jag var tvungen att göra resten av min kinesiska läxa. Alltså skriva färdigt min lilla uppsats. Inte med kinesiska karaktärer utan på pinyin. Och det var svårt nog. 
Klar blev jag med uppgiften till klockan 9.30, då det var dags för lektion med Sofia. Även vi fick oss några glada skratt till livs.
I fortsätttningen blir det lektion i mitt tycke en drägligare tid, nämligen 10.30.

En cykeltur kändes alldeles lagom efter att ha ansträngt hjärnan, sol och lagom varmt, +24 riktigt skönt.
Även när jag cyklade fann jag situationer som gav upphov till munterhet och skratt. 

En lunch blev det så småningom, om än lite sent, på restaurang Oliven i vårt hus. Omega 3 ska vara bra så jag slog till med en laxbagel med tomat och avocado samt ett glas vitt vin. Det är nog också nyttigt men för vad kommer jag i skrivandets stund inte på. 


Laxbagel så gott och nyttigt!!!

När jag skulle försöka skära i denna laxskapelse så gick jag på en nit. Det gick inte alls hus jag än försökte.
När jag närmare undersökte saken upptäckte jag att bageln var hårdrostad. Och en bagel är vanligtvis kompakt
av natuern och rosta den blir inte riktigt bra. Jag åt upp den för hand och fnittrade för mig själv.
Jag hade som lunchlektyr med mig en bok av Cecilia Hagen, mest avsedd för kvinnor över eller runt de 60, 
"Kulla Gulla stretar vidare". Boken fick mig också att i omgångar brista ut i skrattparoxysmer.
Så nog blev det en munter lunch alltid.

I morgon är det måndag och då börjar en ny, rolig, arbetsvecka Skratten kommer att fortsätta....

PS Många har undrat över min tå och den gör inte i sig själv ont längre. Jag är dock mycket försiktig för jag vill inte att någon ska trampa på mig. Tån är snart i skick som ny. Det är bara nageln som tar lite tid på sig.    
  

Ledig fredag i Beijing

    
Jag ska ju i år vara ledig på fredagarna och har nog inte tänkt att planera dem alltför detaljrikt. Ja, vissa saker kommer att vara fasta, som att plugga kinesiska ett par timmar och att "göra något" som jag inte gör de vanliga arbetsdagarna. Det får gärna vara lite mer lyxiga saker. Lyx i den bemärkelsen att jag gör något bara för min egen del. Vad vet jag inte än, men det ger sig efter hand.
I varje fall blev denna första lediga fredag lite av en inkörsport.
Jag jobbade lite hemifrån med sådant som "måste" bli klart och i övrigt hände inte så mycket. Dagen liksom bara försvann. Det går bra att vila sig i form också.
Jag kämpade på ett tag med att försöka, med tonvikt på FÖRSÖKA, att installera några av de program som jag måste ha till distanskursen i kinesiska vid Umeå Universitet. Inte helt enkelt kan jag säja. Får fortsätta en annan dag, måste träna tålamodet först. 

Eftermiddagen kom och lite "after work" och middag på The Saddle med kollegorna kändes väldigt lagom och var mycket trevligt. 


Lena, Kerstin, Mårten Thérese och jag själv, Sussie anslöt senare.


Kycklingspett, grönsaksspett, grillad zucchini och potatismos smakade väldigt gott.

Funderade en smula på enkelheten här. Även hemma bor jag väldigt centralt på Söder, men här i Beijing, denna gigantiska stad känns det mesta så nära. Jag vet inte om det är så, eller om det är är min känsla av det som tydligt gör sig påmind.
Det är så skönt att ha nära till allt. Det är bara att promenera några minuter eller hoppa upp på cykeln och trampa iväg så har man det mesta inom räckhåll.

Passade på att ta några foton på hemvägen från The Saddle Det är så fint upplyst överallt, människor är glada och ett härligt folkliv över allt. Jag njuter.


En ny designstol på vägen hem kanske?Innergården vid Nali Patio, det nya, lilla, shoppingcentrat i Sanlitun.
Här finns många trevliga uteserveringar i mysig miljö.


The Village, det nya, stora, shoppingcentrat i Sanlitun. Många restauranger, barer, affärer, utomhusaktiviteter och mycket folk i omlopp.
Det är verkligen levande i motsats till de stora och på kvällarna ofta tomma shoppingcentra som finns hemma.


Lyxen denna fredag var framförallt att disponera min egen tid-  Det kunde jag konstatera då min dag var slut.Ta sig vatten över huvudet...

    
Ja, ett uttryck som kanske kan stämma in just idag.
Jag hade lovat att ta med en "gammal elev" på 13 år till skolan idag.Hon gick i språkklassen i Väsby när jag jobbade där.
Anna stannade kanske två år i Sverige och flytttade sedan tillbaka till Kina. Hon bodde då hos släktingar i södra Kina och gick klart skolår 6 där. Jag träffade även Anna och hennes pappa i juni innan vi åkte hem och bestämde redan då att Anna skulle få följa med till Svenska Skolan.
Idag var det så dags för detta. Jag blev upphämtad med bil utanför vårt hus och Annas pappa hade köpt en alldeles ny bil som vi åkte i.Detta för att kunna köra Anna till skolan.... 
Meningen var att Anna skullle vara med mig hela dagen i skolan för att träna sin svenska. Pappa skulle titta på skolan och sedan åka hem igen, för honom kunde jag inte sysselsätta en hel dag.


Ny bil, pappa och Anna på gatan utanför skolan.

Efter rundvandring på skolan så var det dags för pappa att åka och jag tror Anna kände sig lite vilsen, så hon valde att åka hem igen tillsammans med pappa. Hon sa att "nästa gång stannar jag längre" och  i morgon börjar Anna i sin kinesiska skola här i Beijing.

När jag kom hem tog jag itu med min registrering till den kinesiska kursen på Umeå Universitet. Det var ett omfattande arbete vid datorn och förhoppningsvis är jag nu registrerad. Det återstår att se. Förutom att registrera mig, så skulle jag logga in på den kinesiska kursens sida för att hämta information.
Fick läsa att det var mängder av saker som nu ska laddas ner till min stackars dator. Det ska vara speciella ljudfiler, språkstöd , program för att skriva tecken och en hel del annat gott och blandat.
Det är ju inte så att jag ska läsa någon datautbildning.....
Ett tag var jag benägen att helt skippa det hela och läsa mer kinesiska här i Beijing med min lärare Sofia.  Det verkar enklare och roligare. Känns liksom mer på riktigt än att göra det via internet och distans. 
 Men nu har jag anmält mig till Umeå Universitet, blivit antagen och ska om jag får ordning på apparaturen börja distansutbildningen den 8/9. Det blir nog bra och blir det inte det så måste jag inte fortsätta för prestigens skull.
Böckerna är inte heller alltför upphetsande i mitt tycke.Tyckte de kändes väldigt kompakta och innehållsmässigt är de mycket gedigna.

 
Lärobok/textbok samt övningsbok


Mycket tecken ser det ut att vara och jag som bara kan läsa ett par stycken. nu ska de skrivas också....

Så kanske har jag tagit mig vatten över huvudet. Man räknar med att på nybörjarnivå få lägga ner 10 timmar i veckan. Jag kan, om jag har tur, klara mig med en arbetsinsats på 7 timmar i början. Jag kan ju lite kinesiska, med tonvikt på lite, vad gäller uttal, ord och toner.
Jag vill ju också väldigt gärna fortsätta de timmarna jag har med min privatlärare Sofia. De timmarna är värda sin vikt i guld för mig.
Men som jag brukar säja; blir det för mycket så behöver jag inte fortsätta. Jag gör det endast för min egen skull.
Och nivån sätter jag själv!!!!
Återkommer om studierna, de på "högre nivå," när jag väl börjat och fått allt det tekniska ordnat.
Mina studier med Sofia började jag idag. Jättekul!!!!

Sol i hjärtat och på himlen

    
Morgonen var då för grå. Det kändes som om molnen låg strax ovanför hustaket. Fukten hängde i luften utan att riktigt orka med att falla ner. 
Någon gång på eftermiddagen sprack det upp och solen visade sig. Värmen och fukten kvarstod, men det var sol i alla fall.
När jag kom hem med skolbussen vid halv fem var det en fortsatt blå himmel som mötte mig.
Kvällen fortsatte i det soligas tecken. Jag skulle träffa en "gammal Beijingvän", Sofia, som förra sommaren flyttade hem till Sverige. Ja, gammal är att ta i vad gäller åldern. Sofia är några år äldre än mina döttrar....
Vi bestämde oss för att slå oss ner på tapasstället Olas, som ligger alldeles bredvid Yashow. Jag hade aldrig varit där men de hade väldigt god mat och Sofia och jag blev sittandes länge och filosoferade över livets möjligheter och vad man gör av dem.
Det var så roligt att träffas och jag var glad att Sofia hann träffa mig under sitt korta besök här i stan.
Med lätta fötter, inklusive den nu riktigt pigga tån, promenerade jag hemåt i den ljumma kvällen. Fortfarande, klockan halv tio var det +30.

 


Följande skylt passerade jag på vägen hem och kunde inte låta bli att dra på smilbanden.
Men jag kunde bara konstatera att  vid min ålder så behöver jag min sömn för att vara lycklig. Undantag finns!Det var också fotbollskväll på Worker´s Stadium i kväll, en av OS arenorna som ligger mitt emot vårt hus. Beijing spelade mot Chengdu ( där pandorna lever i bambuskogarna)
Det är alltid mycket folk och väldigt många envisas med att ta med sina bilar. Givetvis skulle man helst vilja parkera dem inne på stadion. Tror dock inte att det är tillåtet, så bilägarna/förarna ställer sig då nästgårds. Alltså på gatan utanför stadion. när platserna där tar slut och det gör de, parkerar man på trottoaren. Mei wenti; inga problem , på kinesiska.
Jag har ändå aldrig förstått hur bilarna kommer ut. Man får nog faktiskt vänta på sin tur att få ner och ut sin bil.
Nästa gång det är något evenemang på stadion ska jag sätta mig på muren längs gatan och se hur det hela går till.
Tålamod, är nog vad som gäller.
Och givetvis ett soligt leende. Det hade jag när jag passerade.


Fotboll på gång


Spännande lösning vad gäller parkering på trottoaren

En ny roll

    
Ja, det är inte så att jag personligen blivit uppsökt av någon Dramatenchef eller tillfrågad om någon filmroll. Nejdå, långt därifrån. Men jag har just börjat arbeta med de nya eleverna i skolår 1. Det är min nya roll, lärarroll. Den behöver jag inte spela eller öva in. Jag tror den sitter i ryggmärgen.
Det är en fantastisk känsla att få vara med från början då en elev börjar sin första termin i klass 1.
Redan idag, på barnen tredje skoldag fick jag höra en så underbar kommentar då jag lyssnade på en elev som skulle ta sig igenom alfabetet och sedan försöka få ihop bokstäver till ord. Han lyckades ljuda ihop sina första ord och utbrister; "Ditte du har lärt mig att läsa., nu kan jag hjälpa de andra. Det här var riktigt lätt! Vad stolt min mamma ska bli."
Visst är det härligt!!!
 I morgon ska jag prova lite sång när jag möter klassen innan vi fortsätter med bokstäverna och läsningen och kära Kerstin och Helene "gamla kollegor" det blir God Morgon och andra sånger vi sjungit med förberedelseklassen. Det känns så skönt att veta att ni finns med som sångstöd och moraliskt stöd i bakgrunden, om än på avstånd. Tack för det!

Att gå och bada med eleverna i klass 1-3 tillsammans med Mårten, idrottslärare och lärare i 4-6an, var ingen ny roll för mig, gammal idrottslärare som jag är. Nytt var däremot att jag inte ledde simundervisningen utan var lite mer hjälpreda. Tror jag klarade den rollen bra. Jag lär mig.....


På väg till badet i Capital Paradise ( bostadsområde) som ligger 400 m från skolan.


Inomhusbassängen
 

Vattenvaneövningar på gång i utomhuspoolen. Här måste ALLA ha badmössa! 
Själv är jag badvakt på kanten.

Här är vädret grått, fuktigt och trist och jag tycker att Beijing sedan jag kom tillbaka efter sommaruppehållet har antagit en ny roll, rollen som Gubben Grå.
Jag minns förra hösten då det var idel sol till långt in i november. Men så var det OS- år också. Undrar om det vackra vädret hade med det att göra?
Inombords är det i alla fall soligt, väldigt soligt och tur är väl det.
(Ja, det kan finnas något litet dimmoln emellanåt. Bosse är kvar hemma i Stockholm och kommer i mitten av september.)

En annan ny roll för mig nu när maken är kvar hemma är att hinna med "marktjänsten." Det ska tvättas, strykas, diskas och handlas; saker som alls inte är betungand på något sätt, men de måste utföras. Jag har nog blivit bortskämd av maken som sköter detta. 
Städningen funderar jag inte på alls. Vår duktiga ayi kommer var torsdag och då blir hemmet genomgånget i minsta vrå.
Och jag tycker det är såååå skönt!!!!

( Vill bara tillägga för alla som undrar om min tå, den vänstra denna gången, att den läker bra och kommer snart vara i skick som ny.) 

Hurra, hurra! Idag gick det att ladda upp bilder. Det tog ca, 1 minut för varje bild och inget av det jag skrivit har heller försvunnit eller publicerats så där utan vidare.

"Diversesöndag"

    
Vet inte om jag nu uppfunnit ett nytt ord, men det har varit en söndag fyllt av just diverse olika saker. Förmiddagen ägnade jag några timmar till skoljobb. Det var riktigt hett ute, +33, så jag kände inte för några direkta utomhusaktiviteter. Trots allt blev det en cykeltur på över en mil, i långsam takt. Viktigt att ligga i träning så jag orkar vänta på blogg.se.
 Det blev ett besök på Yashow, det första sedan jag kom hit.
Inhandlade lite tunnare blusar för värmen lär bestå. Köpte dessutom en tunn, somrig, klänning i en mindre butik. Behövde en sådan också....
Gjorde slag i saken och lämnade in smycken på lagning och rengöring på Fine Jewellers och sedan var det dags för en sen lunch. Det var så hett ute att det var alldeles lagom med att steka en omelett hemma och sitta i närheten av ac.n för att få lite svalka.

Senare på eftermiddagen skulle jag och några kollegor på vernissage i ett område som varit fabriker men som nu håller på att byggas om till ett konstnärsområde, inte 798 distriktet, utan norr därom.Några konstnärer hade tillsammans, men ändå var för sig arbetat med en utställning med namn FEELING.
Jag tog en taxi dit tillsammans med Tessan. Lena och Mårten cyklade. Inte lätt att hitta för dem, men med gemensamma krafter så lyckades de till sist. Bra gjort!
Utställningen var spännande och annorlunda. Idag går det inte att ladda upp en enda bild. Knappt det går att skriva. Att spara något är inte att tänka på, så ni kära läsare får stå ut med halvfärdiga utkast som publiceras. Alltså, utanför min kontroll.

 Aftonen avslutade vi i i "vernissagegänget" på Purple Haze Bistro med god mat och en läskande mojito. Det är ju ändå söndag! Det blev en tidig kväll och för mig väntade lite skoljobb hemma. Ger upp skrivandet för i kväll. Jag kan inte fresta tålamodet alltför hårt.
lyckades idag, den 24/8 att publicera gårdagens foton. Alltid något


Mojito; det gick att ladda upp en bild!! Hurra! Hurra!


Det  "nya" konstnärsområdet norr om 798. Det är under uppbyggnad....


En av konstnärerna var Michael Johansson. Här förevisar och förklarar han sin tänkta virtuella stad, Abadyl. För alla som vill veta mer, gå in på sidan www.abadyl.com; eller www.abadyl.com/Abadyl_visa_applikation.pdf
Det hela är svårt att förklara, men spännande och annorlunda.


Kunde inte på hemvägen från Purple Haze Bistero låta bli att titta extra på denna skylt. Jag förstår den inte riktigt.
Gör någon det så förklara!

Svårt med blogg just nu

    
Det här med att skriva blogg är då inte som vanligt! Här publiceras ofärdiga inlägg utanför min kontroll. Känns klart frustrerande...men jag tränar tålamodet.Bilderna kommer helst inte alls med. Men jag kan inte påverka det hela. Inte kan jag spara inläggen heller, utan de bara publiceras. Det finns inte längre någon ruta däe man kan spara. Ja, ja så om mycket ser annorlunda ut, så kan jag meddela att det är det också. Men helt utanför min kontroll! Jag hoppas i alla fall på att ha tålamod att fortsätta att skriva. Jag tränar som sagt.
Första skolveckan med eleveerna blev kort, torsdag och fredag. Det kändes bra att både för dem och mig att börja lite försiktigt. Väldigt roligt var det i alla fall att möta de nya eleverna.
 Alla arbetsveckor har ju ett slut och det blev after work på Sole Mio. Det kändes helt rätt denna första intensiva arbetsvecka. Det blev en lång sittning med mycket att prata om.
Kvällen avslutades så småningom för min del hemma hos Thérese, som bor i huset där Sole Mio ligger.
 För det yngre gardet blev det senare biljard på lokal.
(Detta inlägg är inte färdigt, men jag kan inte spara det, publiceing direkt....)


En trevlig eftermiddag på Sole Mio, men vi är få i år. Många hälsningar till ALLA som brukat vara med på fredagarnas "after work".

Förutom många försök att komma åt blogg.se idag så har jag ägnat delar av dagen till skoljobb. Det var halvmulet på förmiddagen så det kändes bara bra att tillbringa tid med böcker av olika slag för att lägga upp och planera veckan för min nya elevgrupp. Samtidigt gick många tankar till de elever jag lämnat i våras och som nu flyttat hem. 

Hade bestämt mig för att besöka frissan idag och det är så härligt att bara ringa klockan 12 och säja att man vill ha en tid klockan 13. Dessutom går det bra. Jag behövde verkligen få mitt hår i ordning, nåja, så gott det går med ett tunnt och mjukt hår som mitt. I varje fall var jag nöjd efter besöket.
Tog då en promenad till Lilla Blomstermarknaden för att köpa lite blommor och krukväxter. Det är så fantastiskt att kunna frossa i bland alla blommor och köpa det man vill utan att ens behöva tänka på kostnaden.
Jag älskar ju orkidéer och har många hemma , planterade i krukor. 
Nåja, de är och har varit utackorderade ett tag och är så fortfarande. Men så småningom ska de hem igen.
Passade idag på att köpa olika sortes orkidéer som snitt blommor. De lär stå i ett par veckor. Vi får väl se, det är varmt även inne, runt 27 grader, om inte luftkonditioneringen är på. Men  idag var de vackra. Gladiolus tycker jag också om och när de inte kostar mer än 2 kr/st så köpte jag ett helt gäng.
Lite gröna krukväxter tyckte jag mig också behöva så tre stycken blev det denna gång. För hela härligheten betalade jag runt 100 kr.
(Foto får komma när anslutningarna så tillåter, tålamodet är inte tränat i att det får ta mer än 20 minuter att ladda upp en bild och sedan få se att det står anslutningsproblem och ingen bild finns till städes)
Jag ger upp för idag! Tur, för här kom bilden,efter 16 minuter.

Dagens blomsterinköp.
  

Skolstart!!

    

Höll på att låta bli att skriva idag. Internet är så segt och långsamt att man ledigt hinner gå och göra annat medans man väntar. Har jag tur lyckas jag få med en bild. Antingen försvinner de eller tar 20-30 minuter att ladda upp, så jag tränar nu ständigt mitt tålamod.
Det har varit mulet, hett och grått hela veckan, men idag vid uppropet och terminens första skoldag sken solen. Varmt, snarare hett, var det idag också. jag tror termometern visade på +32 grader.

Här i landet har man kanske i motsats till hemma vidtagit åtgärder för att förhindra spridning av "svininfluensan". Skolornas chefer är ansvariga för att se till att  tempen tas Vår skola har termometrar som mäter temperaturen i pannan på alla som passerar in. Har någon elev eller vuxen mer än 37.7 ( minns inte riktigt...) så får man inte komma in i skolan och är någon i familjen sjuk ska man stanna hemma ett visst antal dagar . Mycket tydliga regler för vad som gäller är utsända av myndigheterna.Detta gäller ALLA Skolor!  Handsprit ska också användas när vi går på skolbussen och vid ankomst till skolan.
Personalen tar tempen i örat redan på bussen för att man ska veta att man är helt frisk innan dagens arbete.
Vad och hur gör man hemma i Sverige? Vilken beredskap har era kommuner?
Här känns det som om det hela har ordnats mycket bra.
Redan när man kommer till Beijings flygplats får alla passera en feberkamera. Har man feber, så tas det prover.
Hur gggör man på svenska flygplatser och färjeterminaler????
För egen del är jag inte ett dugg orolig över någon svininfluensa och jag tycker det känns väldigt bra med all information, kunnighet och försök till förebyggande av det hela som jag upplever finns här.


På vuxna tas tempen i örat. Här i skolbussen. Jag var frisk, 37.2!!! 

Det var väldigt roligt att möta de nya elever som jag ska jobba med i år. Jag kommer att tillsammans med en kollega, Lena, arbeta med eleverna i en klass 1-3.  Jag har huvudansvaret för skolår 1 där det nu går 8 elever och det känns väldigt roligt och spännande. Tänk att få följa läs, skriv och matteutvecklingen hos ett barn som är 7 år. Jätteroligt!!
Roligt blir det också att följa de andra eleverna i skolår 2 och 3 och följa allt de lär sig detta år.
Idag var eleverna/ barnen på skolan från 8.30 till 11.30 men i morgon blir det hel dag för alla; 8.30 -14.40.
Så våra skolbarn har betydligt fler skoltimmar än vad eleverna har hemma. Och här finns inget fritids utan barnen går hem efter skolan.

Efter denna skolvecka med mycket bärande och kroppsligt arbete var det helt ljuvligt att unna sig en timmes kinesisk massage på "Bodhi", som ligger i huset där vi bor. Ren och skär avkoppling från kropp till tå. Jag tror till och med att jag somnade till i några minuter. Från måndag till torsdag är det "happy hour" om man kommer före klockan 17 och priset för 60 minuter är då endast 95 yuan, ca 110 sek. Vilken härlig vardagslyx! Jag är dessutom övertygad om att det är nyttigt för både kropp och själ att få alla muskler genomgågna och masserade.
 En behaglig trötthet fanns kvar i kroppen och efter en salladsmiddag på restaurang Oliven tillsammans med Lena, som också blev knådad, var det skönt att slänga sig ner i soffan och planera inför den första hela skoldagen för de elever jag ska möta i morgon. Spännande  och väldigt roligt!

Vill också väldigt gärna önska alla mina "gamla" elever från SSB lycka till i Sverige på sina nya skolor  och kom ihåg; jag glömmer er aldrig.


 

Dags igen

    
I morgon börjar en ny skoltermin för mig. Det är inte bara terminen som är ny, jag ska också möta en ny klass,
 jättespännande och väldigt roligt.
Denna gång blir det en 1-3a där jag och en kollega, Lena, ska dela på lärarskapet. Jag kommer att ha huvudansvaret för de yngsta, alltså skolår ett, vilken möjlighet.
Klassrummen är nu färdiga efter några dagars stökande och iordningsställande för att möta eleverna på höstterminens första dag, en viktig dag i nybörjarnas liv. Vem minns inte sin första, riktiga skoldag?
Blommor vid skolstarten tycker jag alltid måste finnas, så på eftermiddagen gick Lena och jag i hettan och fukten för att inhandla några värmetåliga blommor som dessutom klarar av solens brännande strålar.
Utbudet av blommor och växter var stort och det var svårt att välja. Men efter moget övervägande kunde vi bestämma oss.
Delar av sortimentet. Det fanns fyra liknande blomförsäljare inom en sträcka av 150 meter. De flesta blommor var för utomhusbruk och urvalet var stort.

l
Vackra blommor i mängder

Bommorna vi fastnade för var några oranga skapelser som såg ut att uppfylla våra krav både vad gällde att var dekorativa samt ha värme och solbeständiga egenskaper.De var billiga och kostade mindre än 4 kr styck. Jag köpte också ytterkrukor till mina( 3 kr/st) och fick blommorna planterade i dessa. (Bild kommer i morgon. Även idag tar det 20 minuter för att ladda en bild. Jag tränar på att vara tålmodig.)
Ska i nästa vecka ta mig ytterligare en tur hit för att köpa hem blommor till lägenheten.


Tålamod, tålamod och ta ett djupt andetag

    
Idag har jag vid flera tillfällen, precis som Pippi Långstrump, talat till och med mig själv. Jag tycker att jag får ganska bra svar då. Vad har då mitt tålamod prövats med idag? Ja, bara för att ta ett par exempel; skulle jag ta alla så blev det en lång historia och jag ska försöka skriva mer kortfattat.
 Vet inte om jag kan, men det är absolut ett utvecklingsområde att jobba på.
Hur har då tålamodet prövats????
Jo!
1. Att lägga upp en bild på bloggen från igår tog 18 minuter och det tog fem minuter att ens kunna logga in på bloggen.
2. Hotmailen tar evinnerlig tid att komma in på.
3. Skyp fungerar mindre bra,ljudet försvinner av och till och samtalet bryts ibland.
4. Internet är segt över lag. Jag har förstått att det handlar om någon kabel långt under havet som inte är i fullgott skick

Det får räcka för idag....Lite gnäll kan vara konstruktivt också.

Mat skulle jag ha idag också. Insåg fram på kvällskvisten att jag var ganska så hungrig. Det blev ju en lång och händelserik arbetsdag.
Kollegan/vännen Lena ringde och vi sammanstrålade på restaurang "Sole Mio". Kändes helt rätt dennna kväll.Det blev en bruscetta, pasta med grönsaker och därtill ett glas rött vin. Mycket gott!
Iris, många tankar gick till dig! Bara så du vet! Saknar dig jättemycket!
Personalen frågade också efter Anna och hälsade så mycket, vilket härmed framförs.
 Jag förklarade att hon tills vidare var kvar i Sverige.
 ( Bilden tog 20 min att ladda, så det blir inte många med denna hastighet/långsamhet. Tålamodsprövande, absolut.)För att lätta upp det hela lite mer innan jag styrde kosan hemåt, gick jag förbi blomsteraffären på granngatan, Chunxiu Lu. Köpte hem några vackra blommor att vila ögonen på.Blev väldigt glad när jag klarade av att handla på kinesiska. Tålamod även där. Men jag tar mig....
 Vår gamla blomsteraffär i närheten av Sole Mio och bredvid "Fyra kronors" har blivit någon form av massage, mannikyr och pedikyrställe i rött, med något lättklädda damer.... 
Trist och även en sån sak kräver tålamod för att förstå. 
Jag får nog fortsätta ett tag till att träna; på tålamodet alltså...


Vackra blommor!.


 

Segt, hett och fuktigt

    
Något jetlagad var jag förvisso vid gårdagens sänggående. Men att jag bara skulle kunna sova ett par timmar hade jag inte tänkt mig. Så när klockan ringde 06.30 i morse kände jag det närmast som en lättnad.
Mulet, jättevarmt och fuktigt var det utomhus.
Mycket trafik var det också denna måndagmorgon. Resan ut till skolan med "ny chaufför" tog längre tid än vanligt.
Jag tror vi allihop var sega denna morgon. Inte blev vi piggare av att det var otroligt hett i alla klassrum. Här kan man tala om svett som rann uppåt. Ac.n är på gång, men ännu inte installerad.
Så i hettan har vi flyttat material och möbler. Tror nog jag blivit ett par kilo lättare under dagens arbetspass. Här behövdes idag inget extra Friskis och Svettis pass.....
Och på grund av värmen fick vi avsluta dagen tidigare. Vi jobbar gärna längre en svalare dag.
Väl hemma blev det en kall dusch och på med all ac.
När jag sedan skulle sätta mig en stund vid datorn så var den också seg. Allt tog väldigt lång tid och att logga in på Hotmail lät sig inte göras. Men jag hörde att det gick bra hemma i Stockholm. Men där är det ju inte lika varmt eller vad det nu berodde på.
Funderade lite över de små nybörjarna jag ska arbeta med detta läsår och plockade fram en hel del roliga saker att jobba med, tror jag. Vi får väl se vad de tycker. Jag har i alla fall roligt under tiden.
Kände också en stor saknad över "mina" stora elever som nästan alla flyttat hem.  Det finns så många, härliga, minnen från dem som jag kan plocka fram. Och snart får jag ännu fler till samlingen från de nya, småkottarna. Jätteroligt!

Apropå segt; utanför restaurang "Gula duken" eller för några "Hoppande fisken", där jag skulle äta middag i kväll med kolllegorna Mårten och Lena såg jag en massa nudlar på trottoaren. De väntade nog på att torka....


Nudlar på tork!

Några nudlar beställde inte vi, däremot brocolli, stekta gröna, bönor med chili, aubergine+potatis och paprika som stekts tillsammans och kyckling gong bao. ( kycklingbitar med jordnötter, purjolök, chili och god sås)
Passerade  ett snabbmatställe på vägen till restaurangen,  ett "gatukök" jag inte sett tidigare.  Men här är det inte korv med bröd som gäller. Snarare en typ av pannkaka/ bröd med olika fyllningar.Det ska jag prova en annan kväll.
Datorn är nu sååå seg att det inte ens går att lägga upp bilder.Högst frustrerande! Får prova med det i morgon i stället.
Jag ger upp! 

Tisdag kväll här i Beijing; att ladda upp två bilder tog datorn 20 minuter....????? Pust!!! Och varmt är det också...

Välbefinnande har präglat dagen.

    
Nja, en viss överdrift kanske. Men efter att sent i går kväll laddat upp med kuddar i sängen för att foten/tån skulle få ett högt läge i vila, så sov jag riktigt gott. Vaknade en sväng vid 07.30, men tyckte absolut att det var onödigt att stiga upp.
Somnade om i x antal timmar. Blev glad över att foten också uppskattat vilan, den totala svullnaden var mindre. Frukost eller snarare lunch fick det bli hemma på medhavda godsaker.
Strosade lungt runt i lägenheten och började leta efter saker och jag hittade det mesta.
Läste lite svenska tidningar och satt vid datorn en stund.Pratade med Bosse som är kvar hemma på Skype och tiden bara försvann liksom.
Det enda som stod på dagens agenda var manikyr och pedikyr, fniss. Två skadade tår plus en svullen fot som skulle bli fina. Undrade om det månne var överkurs för de som skulle utföra jobbet.


Pedikyren är klar. Valde för säkerhets skull även ett mörkt nagellack. Den nyligen, skadade, tån är till vänster och läker bra. Ingen nagel är ännu i sikte. Men den behöver nog tid på sig.

När jag nu ändå var på gång så fick det bli en helbehandlingsmanikyr med inpackningar, massage och annat. Väldigt skönt!
De föreslog även en sådan för fötterna, plus fotmassage. Skönt i vanliga fall, men idag avstod jag.....


Händerna får sin vård.

Vi var fyra kollegor/ vänner som var här tillsammans. Jättetrevligt! Och visst blir man hungrig av att bli ompysslad?
I varje fall blev vi det. Gemensam middag på restaurant Element Fresh`s uteterrass en varm och behaglig augustikväll.
God mat, ett glas vin och trevligt sällskap känns som en bra början på ett nytt läsår.
I morgon kommer skolbussen som vanligt 07. 40.Tessan, Elisabeth, Lena och jag samlade runt bordet. 

Beijing, Beijing!

    
Packat och klart! Tyckte inte att det var så mycket som skulle med.  Men lite tungt blev det! Fick biltransport av Bosse ut till Arlanda och blev där mött av Liv, så det gick absolut ingen nöd på mig.  Dessuton var väskorna försedda med hjul, bara att rulla på. Byte i Köpenhamn till ett helt fullsatt plan mot Beijing. Det var bara att "knö in sig " på anvisad fönsterplats. Insåg att det skulle bli svårigheter för mig att hålla blodcirkulationen i gång i den fot, med tillhörande stortå, som blev lite tilltufsad för ett par veckor sedan. Att byta till en gångplats var inte ens att tänka på.
Tur att stödstrumporna var med! Ja visst ja! Till det högra benet gick det smärtfritt att få på en strumpa. Men se det vänstra, med "tån", inte ens att tänka på. Vad göra???? Sax för att klippa upp hål för tån? Nej, sådana verktyg får inte komma med i handbagaget. Kniv, lika dant. Då kvarstod en rejäl käke. Jag bet upp ett hål och kunde så småningom trä in tån med tillhörande fot i stödstrumpan.
Ja, vad gör man inte?
Några timmars sömn blev det men att hålla tån i trim lät sig inte göras. Hela foten domnade liksom bort på den höga höjden och fylldes med vätska. Detta trots stödstrumpa med hål.

Beijing mötte mig med värme,snarare hetta. Det var 36 grader då vi landade mitt på dagen. Fuktigt dessutom.
Taxi hem till Estoril Court och på med ac.n. Lägenheten var av ayi helt nystädad och det var bara att börja packa upp och installera sig.
Vänsterfoten envisades med att vara svullen även efter att jag motionerat den till vår västerländska butik, April Gormet, som flyttat tvärs över gatan från där den låg tidigare. Nu till stora och rymliga lokaler. Hur fint som helst!
Tittade upp mot Annas hus och lägenhet. Stor saknad!!!! Pust!!!


"Just Make" huset där Anna bodde i ett par omgångar.


Generösa öppettider


Stor sorteringEfter att ha traskat runt inne i affären några varv för att titta på utbudet av varor, så blev det lite handlat också. En ren fröjd att hitta varorna som alla var prydligt sorterade och uppställda. 
Det fanns även en fin delikatessdisk med färdiga rätter, så jag kan tänka mig att det kommer att handlas hem middagsmat härifrån till oss. 
Efter uppackning och allmänt "fnulande" så skulle det bli middag på vår thailändska favoritkrog, Purple Haze, tillsammans med de svenska Beijingvännerna som också nyligen kommit. 
Kunde på vägen dit konstatera att det var popkonsert på Worker´s Stadium, den stora arénan mitt emot vårt hus. En välkänd kinesisk artist skulle uppträda och mängden människor var stor. De som inte fått tag på en biljett kunde säkert lyssna på konserten från trottoarkanten, helt gratis.


Fotbollsarenan, Worker´s Stadium, där det spelades OS fotboll för ett år sedan.


Lyssnarplatser

Att kliva in på Purple Haze var som att komma "lite hem". Stora famnen väntade och det var så härligt att känna sig välkommen tillbaka hit och till Beijing. 
Genast frågade personalen efter Bosse. Jag blev så glad av att jag på kinesiska (mandarin) kunde säja att han kommer i september.
Men saknad var han.
Jovisst, ville jag ha en "Dirty Mojito"! Här koms det ihåg. Undrar vad som skulle hända om jag valde något annat? Kanske en rent hypotetisk fråga??? 
God mat blev det, en aning stark dock. Undrar om vi legat av oss i sommar eller om restaurangen bytt kock. Det får jag ta reda på. Inte alltför svårt då jag känner de trevliga  ägarna Wen och Tobias. 

Några av oss skulle fortsätta ut i den heta augustikvällen men foten/tån var alltför svullen för att jag skulle kunna gå längre än de 300 metrarna hem. 
Foten ska få ligga högt i natt, något åt "Prinsessan på ärten" hållet och i morgon ska det bli både manikyr och pedikyr som ska stå på programmet.
Vågar inte ens tänka på vad som ska säjas om tån. Jag har ju sedan 2003 även en skadad högertå. Det har tagit tid att förklara det....och nu en vänstertå som inte är intakt....
Kanske kan man få rabatt om bara åtta tår behöver vårdas??? 

För min del har det varit "lång dags färd mot natt". Vi ligger sex timmar före Sverige och jag är ju faktiskt ingen ungdom längre, behöver min skönhtssömn. Här är klockan nu snart 23. Kanske kan jag ögna lite i DN innan John Blund dimper ner.  
Ha de´, som norrmännen säjer 

Så var det då dax!

    
"Underbart är kort", heter det. Ja denna sommar hemma har varit omväxlande precis som vädret, händelserik som tillvaro i Beijing, fylld av härliga möten med familj, släkt och vänner. Just nu tar den svenskaa sommaren slut för min del, men jag kommer att möta både sol och värme, på alla plan i Beijing.
Om några timmar sitter jag på SAS planet till Köpenhamn för att sedan flyga tillbaka mot Stockholm för vidare färd österut mot Beijing dit jag kommer i morgon mitt på dagen, kinesisk tid. Kinatiden ligger nu 6 timmar före Sverige och lite sightseeing blir det alltså på vägen. på vägen alltså. (Det går sedan i våras inga direktflighter till Beijing med SAS)

Har sedan i tisdags börjat lite smått med skolan. Svenska Utlandsskolors Förening ordnade seminarier och föreläsningar i Stockholm och det var ett trevligt och mycket givande sätt att tillsammans med kollegor på detta sätt inleda läsårets jobb.

Fritiden har ägnats åt middagar och samvaro med mina nära och kära.


Födelsedagsmiddag på restaurang "Landet" med vännen Eva.

Idag träffade jag på min kinesiska fröken Sofia från Beijing. Hon har varit i Sverige ett par veckor på besök. Det blev ett kärt återseende och lite kinesiska blev det. Hon får bli min fråmsta coach då distansstudierna vid Umeå universitet börjar om ett par veckor. Jag ska jobba med både Sofia och universitetet så att det börjar hända lite på "mandarinfronten".


Sofia på vår balkong.

Till alla vänner och och alla andra som jag vet följer min blogg så säjer jag hej då från Stockholm.
Nu väntar Beijing!

Tidsoptimist i trevlig samvaro med vänner.

    
Jag har påbörjat nedräkningen inför jobbstart. Det är enkelt, jag börjar i morgon. Men det blir lite av mjukstart, halvdag. Det har jag läst ska vara bra och i detta fall så litar jag på det. Det känns så i alla fall.
Helgens och dagens program har därför varit väl avvägt och omväxlande.
Lördagen bjöd på strålande solsken och det var härligt att sitta på balkongen och titta på alla hemvändande båtar som skulle slussa. Min onda tå är fortfarande "konvalecent" och kan inte gå så långt. Men att sitta är inga problem, annat än att det dunkar i tån och det lär det fortsätta med i minst en månad eller tills såret på tån är läkt.


Utsikt från vår balkong.

Kvällen var vikt för middag och trevlig samvaro med vänner i Sollentuna, Inger och Göran. Vänner som funnits med länge, sedan döttrarna varit små.
 Det skulle bli en försenad födelsedagsmiddag för mig.
Härligt att kunna sitta ute i en trädgård i den ljumma kvällen och njuta av otroligt god, grillad, biff med hasselbackspotatis, rödlöksmarmelad, kantarellsås, sallad och ett mycket gott rött vin därtill.
Perfekt mogna ostar med kex serverades som mellanrätt och till sist dessert som bestod av glass, färska hallon och blåbär. En espresso blev en perfekt avrundning. 


Jag får paket av Inger och Göran.


Ett vackert fat gjort av konstnären Lena Linderholm, Vaxholm och Provence. 

Även söndagen blev en dag då det gick utmärkt att förena mat och trevlig samvaro. Denna dag i Uppsala, där min dotter Liv bor tillsammans med sin pojkvän Johan. 
Familjelunch på den grekiska restaurangen Tsatziki, precis vid Svartån. Lagom svalka i skuggan på restaurangens terrass ut mot Svartån och många goda, grekiska rätter gjorde att jag nästan kände mig förflyttad till sydligare trakter och någon grekisk ö.  
Alla samlade; ja vi är inte så många, Johan, Liv, Helen, Bosse och jag smakar på många grekiska smårätter. Gott, gott!!

Så blev det då måndag, vännerna Gunilla och John från Västerås på besök. Så roligt att se dem. Vänner som jag haft i snart 30 år. 
Lunch på vår balkong, ( inte efterfest denna dag) sedan båttur över till Hammarby Sjöstad och en promenad där. Alltid roligt visa vänner något de inte har sett.

 
Söder skymtas och Sofia kyrka skymtar i bakgrunden.

Gunilla och John konstaterar att det är perfekt att ha båtplats utanför huset.


Båten Lotten går hela tiden mellan Sjöstaden och Södermalm.

Att äta chokladmoussetårta på balkongen passade utmärkt efter utflykten. Det är nog det enda i bakverk jag gjort denna sommar. Ja, maken stod för vispandet av grädden. Ett hantverk, i och för sig.
Så enkel att göra att jag kommer att ta receptet med mig. Det finns i huvudet, än så länge. Prova gärna!!!  

- 200g mandelmassa rives, blandas med 2 ägg och 2 msk kakao, in i ugnen 175 grader i en rund form med bakplåtspapper och  i ca. 15-18 min, låt kallna
- 3dl vispgrädde, 1/2 dl strösocker, 1/2 dl kakao, 1 ägg vispas ihop till ett fast skum och rör sedan ev i en msk konjak

Bred moussen över bottnen i formen och frys tårtan ett par timmar eller längre. Dekorera med bär eller physalis eller servera med lättsötad sås på mixade hallon. 


Gott, gott!!!!

Fortsättningen på veckan kommer att utnyttjas till maximal samvaro med mina nära och kära. Planering är A  och O. Tror jag är bra på det!

Student, ja visst!!!!

    
Efter visst och kanske moget övervägande har jag bestämt mig. Jag ska läsa kinesiska vid Umeå Universitet på distans i höst. Redan i mars skickade jag in en ansökan. Men någonstans på vägen mellan Beijing och Umeå hade den försvunnit. Detta upptäckte jag när jag gick in för att se om jag var antagen i slutet av juli. Skyndade mig att maila in en ny ansökan.
 Fick svar ganska omgående att jag var placerad i kö samt att jag var behörig sökande. Kunde då utläsa på min ansökan att Umeå universitet/antagningsenheten hade letat reda på alla univeriitetspoäng jag hade och tyckte att de räckte för behörighet. Härligt med teknik ibland.
För säkerhets skull letade jag i rask takt fram gamla gymnasiebetyg från 1968, betyg från Gymnastik och Idrottshögskolan från 1970, samt betyg från Lärarhögskolan i Stockholm och skickade allt till antagningsenheten. 
Kan ju vara bra, om jag som pensionär eller så, vill fortsätta som "student". Det finns mycket spännande att läsa.
  
Ja, några heltidsstudier kan inte komma på fråga, men att satsa några timmar i veckan ska jag unna mig och förhoppningsvis klara av. Som extra stöttning och för att det är så roligt ska jag fortsätta träna kinesiska med min "privatlärare" Sofia ett par timmar i veckan. 
Jag inser förstås att jag inte kommer att kunna lära mig mandarin men mitt mål är att kunna uttrycka mig i enkla, vardagliga, situationer och förstå lite av vad som säjs och ha roligt under tiden. En ambition för mig som mer än väl räcker till. Ett och annat tecken ska jag också lära mig..........
Ska nu försöka hitta vilken litteratur jag ska ta med mig från Sverige. Bäst att vara beredd och förberedd.
Kår och studentlivet får jag förstås skippa, men jag tror inte jag kommer att sakna det alltför mycket. Roligt kommer jag att ha ändå!
Kanske blir jag den älsta student som blivit antagna denna tremin. Jag höjer i alla fall medelåldern väsentligt!
Passar på att tacka mina "kinavänner" och vänner här hemma som uppmuntrat mig till studier i kinesiska. 
Mången tack! 
Lite kinabilder för att komma i rätt stämning.Åland nästa

    

Sommar igen, känns det som. Här i famlijen fattar vi ibland snabba beslut ibland. Beslöt oss för att  ta en tur över till Åland och Mariehamn för att hälsa på släktingar.
Med tanke på att jag börjat lite nedräkning inför avresan till Beijing samt konstaterat att jobbet börjar i Stockholm nästa vecka med ett par studiedagar får takten ökas på. ( Bra med lite mjukstart och roligt att träffa beijingkollegorna igen) 
Alltså tog vi oss ner till Birka Paradise för att i den vackra måndagkvällen bege oss ut genom Stockholms fina skärgård och fortsätta ut över Ålands hav.
Måste nog tillstå att jag gillar den karga, bohusländska skärgården lite mer, om man nu måste jämföra. Men det är ju inte alls nödvändigt. Stockholms skärgård finns här och nu och det är den jag har i min närhet. Härligt!!!


Birka Paradise, snart klar för avgång.

Eftersom jag har ett mindre problem( möjlighet???) med min tå, så skulle vi ta bussen ner till båtterminalen. Vi var ute i god tid, men det var inte bussen. Den vi planerat att åka med kom inte alls. Ivrigt och ständigt tittandes på klockan hoppades vi att nästa buss med avgångstid 17.22 skulle infinna sig. Inte då! 
Med tanke på att båten skulle gå klockan 18.00 så var det en aning bråttom. Vad göra??? Taxi, men det fanns ingen inom synhåll. Föreslog att vi skulle gå upp till Ringvägen och ta buss nummer 3 direkt till Slussen och kajen. I vanliga fall med alla tår intakta så tar det kanske fem minuter att gå upp. Men med en stortå som inte är i skick som ny, så tog det den dubbla tiden. Och då skyndade jag på stegen.....
Hur som helst så kom bussen och Bosse hastade iväg vid Slussen för att checka in oss. Själv anlände jag åtta minuter före avgång.
Bara att slå sig ner på akterdäck och njuta av en underbar tur genom Stockholms skärgård.


Fortfarande lummig innerskärgård.


Skymningen och aftonrodnaden  lägger sig innan vi kommer ut på Ålands hav.

För mig var det bara att vila, umgås med Bosses mamma, syster och svåger, läsa och äta god mat.
Läshörna på gräsmattan.

Ett kort besök blev det och redan på onsdagen styrde vi (båten) kosan hemåt mot Stockholm. Strålande sol, så även denna dag. 
Återigen att sitta på akterdäck och bara njuta av tillvaron och utsikten som bjöds.

 
Mariehamn i bakgrunden.


Snart öppet hav.
Furusund, bara tre timmar till Stockholm genom innerskärgården. Ja visst, Evert Taube här på ostkusten också "Jag minns en stund i Furusund"...........

Själv gläds jag åt att få ha upplevt en vacker del av västkusten med Orust, Mållösund och Käringön tillsammans med Anna,  Jag gläds också över att vi själva bor så att vi har närheten till vatten(20 m) på vår Stockholmsö, Södermalm.
Att det sedan blivit några turer på Ålands hav och ut i Stockholms skärgård känns som en extra bonus.

Anna och Orust!!!!

    
Ja, så blev det av!!! Hurra!!
Har verkligen längtat efter att få träffa Anna och se Orust. Förra sommaren fick vi inte ihop det, men i år lyckades vi bättre.
Vi lämnade Stockholm i solsken fredag morgon och  västra Sverige mötte oss med regn och kraftig blåst. Regnet avtog efter hand, men det gjorde däremot inte blåsten. Uddevallabron var under vissa tider på dagen avstängd för all trafik.
Vi hade tryckt ut en vägbeskrivning till Kungsviken på Orust med hjälp av ENIRO. Till vissa utflykter vi gjort tidigare har vi försökt med HITTA. Men det är just vad vi inte gjort. Hittat rätt alltså. ENIRO var till stor hjälp tills vi nästan var på Orust. Då var förslaget från deras sida att vi skulle fortsätta och ta ett par färjor. Eftersom vi visste att det fanns en bro över, så ringde vi Anna, som lotsade oss rätt.
Det blev ett kärt återseende med Anna hemma hos hennes föräldrar i Kungsviken. De bodde så vackert, högt upp, med många uteplatser och havet kunde skymtas mellan träden.


Bosse och Anna strålar i kapp.

Vi installerade oss i ett eget litet hus på tomten och var sedan redo för att börja utforska Orust med Anna som guide. Eftersom Anna bott och gått i skolan här så fick vi verkligen en "herrskapsguidning", säkert den bästa som går att få. Mången tack!!! 


"Vårt" lilla, fina, hus. 

Mollösund, ett gammalt fiskeläge, stod på programmet. Turen dit gick bland Bohusländska små samhällen och den vackra, karga naturen gjorde sig ständigt påmind. Jag njöt av var minut.


Visst blåser det på oss!


Hamnen i Mållösund. Många båtar vid kaj, denna blåsiga dag.

En god middag hemma hos Annas föräldrar i Kungsviken, medan skymningen la sig, blev ett fint avslut på dagen/kvällen. Vi hoppades på fint väder och mindre blåst inför lördagens fortsatta upptäcktsfärder på och omkring Orust.
Och javisst! Lördagen mötte oss med ett strålande solsken. Käringön stod idag på programmet. Kom genast att tänka på både Evert Taube ( som vistats mycket i dessa trakter) och Harrrrrry Brandelius. Nu skulle jag få besöka en plats/ö, där jag aldrig tidigare varit. Helt fantastiskt!


Båt från Hälleviksstrand till Käringön.


På väg....

 


Själva "käringen"


Visst skulle vi ha lunch....vad kunde passa bättre än Petersons krog och


 en helt underbar fisk och skaldjurssoppa.

Lördagen bjöd på  jazzkväll i Rasseys lada i Kungsviken. Namnet kommer från en av de män som grundade varvet Hallberg-Rassey och som tillika byggde dessa vackra segelbåtar.
 Härlig jazz spelades av  "Carlings",  alla från samma familj. Det blev verkligen en musikupplevelse utöver det vanliga, just i en lada vid hamnen i Kungsviken. Vilken lycka att få vara där!
God mat och dryck hade förberetts till oss av Annas mamma Britta och svägerskan Ina.
Lite smolk i bägaren blev det något senare på kvällen. Mitt mörkerseende är int alltid det bästa.....Så efter efter kvällens tvagning, på väg till makens och mitt lilla hus, så ser jag inte riktigt var jag trampar. Jag finner mig plötsligt framstupa och känner en smärta i min högra tå. Ja, det var den vänstra förra gången 2003....
NUpptäcker att nageln på stortån står rakt upp. Ont gör det och tack och lov finns både Anna, Britta, Bosse och svägerskan Ina i närheten. Jag bara stönar, det gör ont. 
Tack och lov för Britta, hon är sjuksköterska med mycket rutin. Efter visst övervägande inser vi att det får räcka med förband och ett läkarbesök kommande dag. 


Den skadade tån, bilden är tagen av Anna.

Britta lägger ett väldigt fint förband, där nageln får sticka ut lite. Med mycket stöd av alla omkring så känns smärtan mindre och en rejäl värktablett gör att sömnen så småningom tar överhand.

 

Men jag lovar, tån och nageln ordnar till sig.
Besöket hos familjen Gustafsson i Kungsviken blev en upplevelse utöver det vanliga; på alla sätt och vis.


Anna, Britta och jag.


Kungsviken, sen lördag kväll.