Restaurangprovning

    

Var i kväll för andra gången på en Sichuanrestaurang i närheten av oss. Den mat som kommer från Sichuanprovinsen som är Kinas största provins, är känd för att vara smakrik och starkt kryddad. Mycket vitlök, ingefära, nejlikor och rödpeppar används vid tillagningen.
 Av många kineser anses maten just härifrån vara den godaste och mest varierande.
I många rätter så ingår en sås/buljong och denna görs med kyckling, anka och magert fläsk som bas.
Just kyckling, magert fläskkött och insjöfisk hör förutom grönsaker till de vanligaste ingredienserna i "Sichuanköket".
I stället för ris är det på Sichuanrestauranger vanligt  att nudlar eller olika sorters bönor serveras till maträtterna.
Många av "Sichuankökets"  mer smakrika rätter serveras givetvis på vanliga, kinarestauranger också. men till saken hör att den kinamat man får och äter hemma inte har några som helst likheter med den mat som serveras här i landet. Kan vara bra att veta!
Men visst kan det även hemma finnas ett och annat undantag vad gäller kinesiska restauranger, där det serveras mer autentisk, kinesisk, mat. Men de är minsann inte många.


Restaurang Meizo Dongpo, Sichuanrestaurang. Adressen är; 7 Chunxiu Lu, en gata som går mellan Gongti Beilu och Dongzhimen, nära Worker´s Stadium.


Vackert porslin

Vi var tre personer och beställde in fem olika rätteroch alla maträtterna kostade runt 20 yuan styck, lite mer i sek.
Denna afton åt vi följande grönsaksrätter; wokad kål med vitlök och ingefära, grillade bambuskott,( ny rätt för oss alla tre) och en grtya på aubergine och lök, som bars in på ett het järntallrik. Allt jättegott! Kanske en aning för fett bara.
Ett par kötträtter blev det också; strimlat fläskkött med grönsaker och vitlök, samt en gryta gjord på biff i just den mustiga buljong/sås jag beskrivit tidigare och som är typisk för Sichuanmaten.


Lite av aftonens middag, auberginegryta, biff i sås med grönsaker och grillade bambuskott.

Hela middagen med dryck kostade totalt 44 yuan per person. Vi blev rejält mätta och det blev mat över!

I Beijing lär det enligt uppgift finnas mellan 50 och 60 000 restauranger, så jag återkommer med fler mat och restaurangprovningar.

Här i stan finns det givetvis mat från många, olika, kinesiska provinser och de har alla sina specialiteter. Så restaurangprovningar ska jag ägna mig åt under våren. Då kan jag liksom äta mig genom delar av Kina.
Det blir som en resa i sig.