Kontaktannonser

    
Alla sätt är ju bra, förutom de som är mindre bra.... Men vem bestämmer det? Och det här med att träffa någon? För inte alltför länge, ja alltså så där en 30 år sedan kunde man i olika tidningar se kontaktannonser av skilda slag.
Säkert ett bra sätt för att få  nya vänner, någon att resa med eller kanske en ny livspartner. 
Kntaktannonserna  i tidningarna byttes så småningom ut mot olika "dejtingsidor" på intenet och i stället för en liten pappersannons i en tidning blev det en annons/presentation på en internetsida.
Utvecklingen gick raskt framåt i takt med datorernas användning.  Och idag har jag förstått att många hittar varandra och får kontakt via internet som är en utveckling i verklig positiv riktining.
Fortfarande träffas ju många hos vänner, kanske på en parkbänk, på ett bibliotek, på teatern,  på sin arbetsplats eller under en resa och många gånger kan det också vara en slump.
Idag, när jag rensade en massa foton från datorn, kom jag att minnas en alternativ form av kontaktannonser.
Tror dock inte just detta alternativ skulle vara så gångbart i västerlandet.
Men varför inte?
En vacker vårdag för ett par år sdan promenerade vi i Peking iTulpanparken, "Zongshanparken" och en stor folksamling syntes nere vid den konstgjorda sjön. Antagligen många som vill hyra en liten eldriven båt att puttra runt i, var min första tanke. En konstgjord kanal leder genom parken och går sedan vidare genom den Förbjudna Staden. Men det var inte alls någon kö till båtuthyrningen.
 
Den konstgjorda kanalen som leder runt den Förbjudna Staden.

Många människor nere vid sjön...

Givetvis blev jag nyfiken och gick runt i folksamlingen. Vad var nu detta? Det dröjde ett tag innan jag förstod.
Jo, det var föräldrar till unga män och kvinnor i lämplig giftasålder, runt 25, som sökte lämpliga kontakter/ partner för sina vuxna barn. Det var som mängder av olika kontaktannonser med bilder och beskrivningar om ålder , utbildning, familjaförhållanden, intressen och annat.
Många människor här har ju inte datorer hemma på ett lika självklart sätt som hos oss, så att söka kontakt på det här sättet kan ju motsvaras av vilken "kontaktsite" som helst.
Men åtminstone en stor skillnad är det; det är föräldrarna som letar partner till sina giftasvuxna telningar.

Papper som beskriver döttrarna och sönerna.

Här beskrivs egenskaper, ålder, utbildning, födelseår och månad. Stjärnorna/stjärntecknen måste också stämma överens, det är viktigt och i många fall fanns foton av de giftasvuxna till beskådning.

En mamma visar foton på sin dotter.

Vi vandrade runt ett bra tag och vid närmare eftertanke så är ju denna idé lika god som någon annan.
Och som jag förstod var är det här bara en första kontakt.
Ett sätt för ungdomar, med hjälp och engagemang av föräldrar/släktingar att kanske hitta någon att dela sitt liv med. Om tycke uppstår förstås.
Tänk så mycket man kan lära sig och få vara med om.

Vackra japanska körsbärsträd i blom.
 

(Inlägg nr 8 i #blogg100)


Agneta Lindström

Hej Ditte!

&0-årig lärarinna från Göteborg önskar att gratulera gammal kollega från Bollsatanäs.

Jag har nu läst din blogg från start. Vilken resa jag har fått vara med om!!!

Stor kram från Agneta 60+

Ditte

Hej Agneta!

Mången tack för hälsning och kommentar.

Jag minns fortfarande ditt smittsammam "goa" skratt och tänker också ibland tillbaka på alla fina barnkläder du generöst delade med dig av.

Tänk, vad åren går fort!

Ann

Ja, som du skriver "alla sätt är bra utom de mindre bra".

Hur som helst rolig och intressant läsning.

Lite Mötesplatsen live, kanske?

Kramar från en ogift.

PS Kanske kan man själv söka lyckan där utan föräldrar.

Ami

Haha! Ganska praktiskt! Men jag vet inte om Max skulle uppskatta om vi la oss i hans förhållande :)
Ja, tänk så olika vi ser på saker och ting :)
Kram

Svar: Jag tror inte detta är så vanligt bland de som studerar eller har många sociala kontaktytor. Men ändå ett sätt att kanske få kontakt . Inget för mig, men kontakter kan nog skapas så här. Intressant att se var det. Kram!
Ditte

Freedomtravel

Lite annorlunda helt klart. Med mitt västerländska synsätt på kärlek vill jag ju inte ha det så... men det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att det är dåligt...

Svar: Nej, inte jag heller . Men det var en intressant företeelse att se.
Ditte

Ghugge

Jamen visst, kanske tryggt att ha föräldrarna med från början!? Bara dom inte bestämmer vem telningen skall gifta sig med utan att beslutet ligger hos den unge mannen eller kvinnan.
Fina bilder och sådan bra text!! Japanskt körsbärsträd, oj, oj så fint! Varma kramar.

Svar: Tack! Jag tror inte föräldrarna bestämmer, utan de är nog ute mer för att rekognosera och se om en ev träff kan ske. Men därifrån är det långt till att gå vidare. Jag är så förtjust i körsbärsblommorna och väntar på att mina kvistar skall slå ut. Just nu är det knoppar. Kram!
Ditte

Veiken

Alla sätt är bra, utom de dåliga. Huvudsaken är att man finner varandra! Vilket speciellt sätt att ta kontakt för sitt vuxna barn! Kramar

Svar: Visst är detta speciellt! Men jag vet inte om kontakterna, om de blev, ledde vidare . Trevligt i alla fall om man träffar någon att dela sitt liv med. Kram!
Ditte

gittan

Kul att läsa och att vara med om kan jag tro. Ja alla sätt är ju bra, jag hade nyss en kund som berättade att hennes syster träffat en karl, och gissa vart...i tvättstugan. Hon kallade på vaktmästaren, var fel på maskinen....så kan det gå. Kram.

Svar: Ja, härligt när möten sker och tycke uppstår på platser där man kanske inte anat det. Kram!
Ditte

Znogge

Det finns många sätt att finna varandra på! Tänk förr i tiden när man gifte sig för att släkternas ägor låg intill varandra. Smidigt och bra på ett sätt men kanske var ungdomarna inte alltid lika roade. I dag träffar många varandra via nätet så har det skett stora förändringar när det gäller kontaktvägarna.

Kram

Svar: Absolut! Tiden har tack och lov i många avseenden fört oss framåt och kontakterna mellan oss människor sker idag på många olika sätt och där föräldrar inte direkt är inblandade. Och inte heller i Kina bestämmer föräldrarna om giftemål . Snarare är nog detta ett sätt att utvidga reviret. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Det här var fint att läsa om, vilka varianter det finns för att söka tvåsamt liv. På något sätt en smula rörande också. Kontaktannonser och nätdejting har många sidor. Hörde ne snutt på radion om en undersökning som någon gjort om hur formuleringen ändrats de sista åren på vad som söktes, kvinnligt som manligt.
Om jag själv testat? Jo, minsann båda delarna. Det läggs till det som kallas livsserfarenhet :-) Inget beständigt dock.
Det vackra körbärsblomträdet symboliserar på något sätt kärleken. Fina funderingar att dela med dig!
kram

Svar: Jag tycker också att körsbärsblommorna symboliserar kärleken.Och att hitta tvåsamheten kan vara en lång resa och man kan säkert göra den på många sätt. Förr var det ju annonser/notiser i tidningarna som senare utvecklades och byttes mot internetsidor av allehanda slag.
Att sedan få livserfarenhet, och det på olika sätt, ger en annan dimension åt tillvaron.
Kram!
Ditte

Iris

Körsbärsträden från Japan till Kina - vilken gåva! Men du, just ikväll tittar jag på programmet i svt 1 med GW. Han pratade om Ingentingskogen i Solna??? Du som kan Stockholm, var ligger den? Kram till dig och min GT-kompis :) från ett REGNIGT Torre2

Svar: Tittade också på GW. Ingentingskogen i Solna låg ca 2 km snett upp till vänster från Karlberg och ovanför Pampas Marina. Sedan 1960 talet finns här stora hus längs Ingentingsgatan. Området syns också från Essingeleden om man kommer söderiffrån. Du vet väl att det efter regn kommer sol. Kram till dig från oss båda.
Ditte

Comsi ComsaVem vet, detta kanske var ett bra sätt att få sina vuxna barn bortgifta. :-) Perfekt vid körsbärsträden som symboliserar kärlek. :-)

Kramis

Svar: Nja, ett försök kanske. Men mest tror jag det handlar om att skapa kontakter och sedan se vad de leder till. Men kanske tycke kan uppstå. Och visst passar detta bra i körsbärsblommmornas tid.
Kram!
Ditte

Marja

Så vackert med vita körsbärsblommor!
Jag skulle inte gå ut på en dejtingsajt för att hitta någon. Vet inte riktigt varför... kanske är jag bekväm. Jag minns att min väninna och jag läste kontaktannonserna i Dagens Nyheter och pratade om hur olika personer 'marknadsför' sig själv. Det finns, som sagt, många sätt att träffa någon och alla sätt har väl både för- och nackdelar. :)
Kram! :)

Svar: Dessa körsbärsblommor tycker jag så mycket om. Väntar på att mina kvistar här hemma skall slå ut. Nu är de på gång.Intressant med kontaktannonser och den utveckling av detta som kommit. Och visst kan det öppna möjligheter att träffa någon, chansen i kön på ICA eller till bankomaten kanske är inte så stor. Roligt om man träffar någon och tycke uppstår, hur det nu än sker.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Hmm... Jag är nog rätt glad trots allt att jag fick välja helt själv, utan inblandning från föräldrarna... :-)

Svar: Avslut! Jag också! Men jag tror att dessa annonser mer är att skapa en första kontakt sedan väljer de nog själva.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: