Blå pallar bland tulpaner

    

Plötsligt kommer de på rad. Det ser ut som ett lämmeltåg av blå, små, plastpallar som går över grusgångarna i Jingshanparken. Det är en hel , eller kanske flera skolklasser som kommer traskandes med de blå pallarna i händerna.
Jag fnittrar lite inombords när jag tänker på om denna syn ens varit möjlig hemma i Stockholm. Skolelever mellan 8 och 14 år som går på ett mycket prydligt led, bärandes på varsin liten, blå plastpall. Några vuxna fanns också med i ledet.
Jag stannade upp för att se vad som skulle hända. Barnen/ungdomarna spred ut sig inom ett tydligt avgränsat område, satte ner sina plastpallar och satte sig till rätta. Nu började även jag förstå. Det var ingen musikskola det var fråga om.
Nej, här skulle det skissas och målas tulpaner. Pennor, både i blyerts och färg vässades, papper och underlägg plockades fram och skissandet började. På ett vitt A4 ark skulle en till två tulpaner ritas av så exakt som möjligt och sedan färgläggas med just den eller de valda tulpanernas färger. (Tulpanerna skulle i storlek fylla arket på höjden.)Några elever som gärna på engelska ville förklara och visa vad de skulle göra.

Vare sig intresset, glädjen eller engagemanget från elevernas sida gick att ta miste på. Detta var alltså ingen konstskola,
utan eleverna kom från en högst vanlig skola, inte långt från området där vi bor. De hade på frivillig basis extra lektioner i bild denna lördag.
Kunde bara inte låta bli att återigen sända tankar till våra svenska elever. Önskar så att någon hemma kunde prova att ta med en grupp ut, det behöver inte vara en lördag, åka buss med pallarna och materialet, bära detta en bra bit, lugnt och stilla sätta sig ner och koncentrerat och ivrigt börja med uppgiften. Glädjen hos eleverna var inte heller att ta miste på.
Det är klart, det vet jag också, att man gör liknande saker hemma i skolorna. Men en skillnad tror jag är att  de kinesiska eleverna inte tycker att saker och ting är "jobbiga."  Men det kanske bara är en fråga om attityd?????

Eftersom dagen var mulen så var nog tulpanerna en lättare bilduppgift att utföra än att måla av den Förbjudna Staden. I klart väder ger utsikten från berget i Jingshanparken en överskådlig bild av denna och även över stora delar av Beijing.
Men tulpanerna, i sina vackra färger, syntes klart i varje fall.

 
Mulen utsikt över Förbjudna Staden.