Hanami; körsbärsträdens blomfest.

    
Visst blommade körsbärsträden i Peking som vanligt denna första helg i april och det var dags för årets "hanami fest" i Yuyantangparken, "Körsbärsträdsparken". 
I Japan är firandet extra stort men även kineserna firar gärna att våren anlänt och det anses den ha när de japanska körsbärsträden blommar. 
 
Körsbärsträd i full blom.
Här i parken är det många träd som bär vita blommor.

 
En före detta kinesisk kollega på Svenska Skolan, Maya,  bjuder tillsammans med sin japanske vän Taka in oss till detta Hanami Party. De har liksom en liten "tävling " sins emellan om vem av dem som kan bjuda in flest gäster och det hela är mest på skoj, för jag tror nog inte de utser någon vinnare. 
Det är väldigt trevligt att få vara med om denna fest och extra roligt att träffas, lära känna nya personer, känna gemenskap och fira vårens ankomst.
Denna körsbärsträdsblomsfest, oj det blev ett långt ord, äger rum i en jättestor park, Yuyantangparken, som ligger i västra delen av Peking .
Alltså, tänk en hel park med mängder av olika körsbärsträd i vitt och rosa som blommar och det är helt fantastiskt att se.
Mängder av människor kommer till parken för att under en helg njuta av de underbara körsbärsblommorna.

 
I vårt sällskap, ett 40 tal personer från barn till äldre beståendes av japaner, kineser och svenskar som slog oss ner under ett blommande körsbärsträd och började packa upp den medhavda matsäcken.
Till saken hör att man bjuder laget runt på lite mat eller tilltugg som är vanligt i ens eget land och det är alltid spännande att få smaka på sådant som är "nytt" för smaksinnena. 
Har man tur att få en nedfallande körsbärsblomma i sin dryck lär man bli extra lycklig, men för mig var det lycka att få vara med om detta.

Vi svenskar hade bl.a med oss pannkakor med socker, ballerinakex, Marabous kexchoklad, knäckebröd, ostar av olika slag, ( även ädelost) köttbullar, baguetter och inte att förglömma Kalles kaviar och sill. 
Kaviaren blev absolut ingen favorit vare sig hos våra japanska eller kinesiska vänner, men sillen blev en succé.

Delar av vårt svenska picknick.
 
Dagens värdpar Taka och Maya.

Några av de japanska gästerna.

Särskilt roligt var det att min dotter Helens besök inföll med vårens
och körsbärsblommornas ankomst.  
 
Överallt såg man glada människor och stundtals påminde det om svensk midsommar. 
Många flickor i olika åldrar, ja även en del män, hade  blomsterkransar i håret som var gjorda av konstgjorda körsbärsblommor.
 För egen del nöjde jag mig med att köpa ett par kvistar med just konstgjorda (mycket välgjorda i siden) körsbärsblommor att placera hemma i en vas. 

En vackert målad kattmask fick jag och klart att den måste provas.
 
 
 Inlägg 44/100 i utmaningen #Blogg100
 
 
 
eva

Det måste vara otroligt vackert på riktigt!!!

Kram

Susanne

Vilka fina bilder och vad mycket du får vara med om.

Kramar och många hälsningar!

torrebloggen

Vilken härlig och fantastisk blomfest ibland alla dessa körsbärsträd!
Förstår att det var en häftig upplevelse, helt klart ett minne för livet!
Skönt att du fått ett nytt batteri till datorn.
Grattis till alla ER som har namnsdag idag!
Soligt och fint väder idag också!
Stor kram!

Svar: Tackar för namnsdagshälsningar! Har framfört hälsningen till dotter Liv också som hälsar och tackar. Vännen Mac är nu i skick som ny och det känns väldigt bra.
Tänkte igår när jag gick genom i Kungsan och såg några vackra körsbärsblommor på alla dessa tusen körsbärsträd träd som blommade i Pekings parker och så mäktigt det var. Men blommorna var väldigt fina här också.
Underbart väder och fortsätter detta fina väder så kommer nog alla körsbärsblommor vara utslagna till nästa helg.
Stor kram!
Ditte

znogge

Vilket fantastiskt firande och vilken upplevelse att får vara med om det! Helt klart ett minne att bära med sig!

Kram och trevlig tisdag :D

Svar: Att se tusentals körsbärsträd i blom var verkligen häftigt och jag hann vara med om denna"Hanami" fyra gånger och det var lika roligt och vackert var gång. Nu tänkte jag extra på den när jag var i Kungsan och såg några körsbärsblommor. Men vackert var det också.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Preciosa

Hej!
Grattis på namnsdagen...för du har väl det i dag :-)
Fina bilder och fantastisk fest!
Och fin bild på dig :-) Ja Bosse med :-)
Kram P ♥

Svar: Tackar för namnsdagshälsning. Jodå, jag heter Liv också...Ja, denna körsbärsblomsfest var fantastisk och mäktigt med tusentals träd i blom.
Och glad blev man av att få vara med.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Vilken otroligt fest! Kul att få vara med och dessutom bjuda på lite svenska delikatesser.
Har ju sett en del reklam när det gäller Kalles, som inte gillas av japaner och amerikaner.
Grattis namnsdagen till Dig och Liv.
Hoppas mr Mac funkar som den ska nu.
Kram/A-K

Svar: Tack för namnsdagshälsning till oss. Liv hälsar och tackar. Denna körsbärsblomsfest är verkligen en upplevelse och i en park med tusentals japanska körsbärsträd som står i blom. Men som sagt kaviaren var ingen hit bland japaner eller kinerser och enligt reklamen inte heller bland amerikanare.
Vännen Mac är nu i skick som ny.
Kramar från oss.
Ditte

helen

Så himla fint minne den där festivalen :) minns fortfarande den japanska ölen

Svar: Visst är det ett fint minne. Och ölen minns jag också...Kram!
Ditte

Ami

Så vackert med alla blommorna! Och förstår att det var extra roligt att dottern kom och hälsade på!
Kram

Svar: Denna tid i Peking är så vacker och just mängden av träd gör att det blir extra vackert. Och Helen har också fina minnen från denna dag.
Kram!
Ditte

BP

WOW! Vilken fest och vilken stämning! Otroligt! Å jag som trodde att Kungsan var stor;-)

Min japanska kompis Motoko brukar berätta hur denna fest firas i Kyoto, som är körsbärsblommornas förlovade "land" i Japan.

Kul i dit fall var ju att olika nationaliteter samlades och firade gemensamt med medhavd matsäck. Å japanska matsäckar som min kompis tillagat har jag ätit ett antal gånger. Mums! Så jag förstår att Kalles inte var sådär jätte poppis;-)

Svar: Här var det både hög stämning och mycket fest och väldigt rolihgt att bli inbjuden. Japan har jag ännu inte besökt men både Tokyo och Kyoto vill jag bl.a. besöka. Pch att besöka just Kyoto i dessa tider står högt i kurs hos mig.
Och japansk mat är en favorit det också. Men Kalle fick vi behålla.
Ditte

Marja

Så maffigt med Hanam i Peking! Jag var ju alldeles lyrisk när jag fick vara i Kungsan en hel dag. :)
Visst är det konstigt att inga utlänningar gillar Kalles kaviar? Det som är så gott. :)
Kram!

Svar: Kalles kaviar lyckades vi inte "sälja in". Men sill och janssons frestelse gick bra och pepparkakor...Hanam i Peking fick vi uppleva vid ett par tillfällen och det var verkligen helt fantastiskt och det var ju så mång träd som blommade och det samtidigt.
Hittade körsbärsblommor idag på Söder på Tavastgatan men det var bara ett par träd men väldigt vackra.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Härliga bilder på körsbärsträden och kärleksfulla
bilder av er. :-) Mjau...

Stor kram och nattis ♥

Svar: Visst är det fint med dessa vackra körsbärsblommor och träden finns i sådana mängder att det nästan är overkligt. Och så vi, mitt i allt detta.
Kram!
Ditte

Biggeros

Vilken mysig tillställning!! Med så många nya bekantskaper och maträtter. Vilken atmosfär att infinna sig vid alla fina körsbärsträd:)) Vilken fin mask du fick bära. Tack för ditt medryckande inlägg. Kram på dig och ha en god kväll.

Svar: Tack! Denna fest är verkligen minnesvärd och roligt att samlas så många med lite av sitt lands mat att bjuda på. Jag hade förmånen att vara i Peking och vid ett par tillfällen få vara med om denna Hanami och extra roligt att fira med kinesiska och japanska nyfunna vänner. Önskar dig en trevlig onsdag och här njuter vi av ytterligare en solig vårdag.
Stor kram!
Ditte

Susjos

Oj,vilken upplevelse! Det ser fantastiskt ut, och kan ju inte jämföras med Kungsans blomning. Å vilken fest de har i samband med blomningen, helt magisk! Så kul att bjuda på svenska anrättningar, och konstigt att inte Kalles går hem, är den för salt måntro?
Må så gott!

Svar: Detta var mäktiga upplevelser och det fanns ju så enormt många träd som var i blom. Men här gläds vi åt de som finns i kungsan. Jag såg även ett par blommande körsbärsträd på Söder igår. Fina de också. Varför Kalles inte går hem så bra utomlands vet jag inte. Jag trodde ju att japaner och kineser skulle tycka om den, men icke. Säkert finns det många som gör det, men dem har vi inte träffat. Däremot var svensk sill och "jansson" poppis. Och pepparkakor!
Ha dte bra du också!
Och solen skiner!
Ditte

FREEDOMtravel

Fantastiskt med dessa vackra träd, och vad mysigt och trevligt folk ser ut att ha! :)

Svar: Visst är det vackert när körsbärsträden blommar och i Peking fanns det ju så många så intrycket blev så mäktigt. Och fint att träffas olika nationaliteter tillsammans och "fira".
Ditte

Bosse Lidén

Perfekt tillfälle att ställa till med fest. Det är underbart när de blommar. Häftig kattmask.
Regnkramar från Y.

Svar: Visst är det och även i Stockholm blir det en liknande fest på lördag i Kungsan för att fira körsbärsblommornas dag och det är japanska föreningen som anordnar. Passar ju perfekt! Får npg ta mig en titt här också. Soliga hälsningar från huvudstaden.
Kram!
Ditte

wiolettan

Åh, vilken fest. Där förstår jag att du trivdes. Kul med kattmasken, jag älskar katter, men du är bra så mycket snyggare på bilden tillsammans med dottern. Fin bild, verkligen.
Jaha, de tyckte inte om kaviar, jag trodde att det kanske skulle vara populärt bland kineserna, men så fel jag hade. Vilken rolig idé att "byta" mat så där, över alla gränser.
Härliga bilder och så vackra blommande träd. Detta var verkligen en blommande fest.
Ha en finfin dag i ett soligt Stockholm.
Varm kram.

Svar: Denna fest är verkligen minnsevärd. Så många människor från olika länder som samlas för att just fira att körsbärsblommorna slagit ut. Och särskit mäktigt är det med mängden körsbärsträd. Nej, kaviar var ingen framgång, däremot sill, janssons frestelse och pepparkakor. Masken fick jag och den måste ju provas.
Tack för fina ord! Här i Stockholm blir det på lördag från klockan 13 -18 en körsbärsblomsfest i Kungsan som den japanska föreningen i Stockholm anordnar och tills dess tror jag nog att fler blommor slagit ut .
Önskar dig också en fin dag och visst är det skönt med det vackra vårvädret.
Stor kram!
Ditte

Ama de casa

Du klär som katt :-)

Det är såååå vackert när körsbärsträden blommar! Det borde vara lag på att dom ska blomma mycket längre än dom gör, tycker jag ;-)

Svar: Tackar! Jag tränade mig redan där för att komma över min katträdsla. Och nu är den nästan boerta. Häst och hund har alltid gått bra, men katt har jag blivit klöst av som liten och det satt in länge. Visst är körsbärsblommorn vackra, men de kunde ju blomma längre. Absolut!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: