Kina; bland sockertoppar, floder och byar

    
KIna är ju stort,som en hel kontinent i sig och de olika delarna av landet erbjuder olika naturtyper.
Ett besök i södra Kina, i lantliga omgivningar, i Yangshou området, stod på vår önskelista. Sagt och gjort, ett oktoberlov, gav vi oss iväg söderut med flyg till staden Guillin och sedan taxi 6 mil till vårt mycket lantliga logi, världshuset Outside Inn. (Kinas nationaldag firas den 1/10 och då är skolorna lediga i en vecka, därför passade tidpunkten bra och en fördel var också att det sommarvärme. )
 
Värdshuset "Outside Inn" med sina 25 rum.
Badrum med dusch och toa fanns liksom myggnät över sängarna,
men i övrigt enkelt, men väldigt trevligt. En trevlig restaurang med härlig kinesisk mat fanns också.

Världshuset besod av flera byggnader som tidigare innehållit både kadugård och hönshus, men nu renovetar.
Husen är byggda av adobe, ett tusenårigt material som är en sorts tegel, där lera och halm torkats på ett speciellt sätt. Materialet är hållbart och har bra isoleringsförmåga; håller värmen ute under de varma månaderna och står emot kylan under den kalla årstiden.
 
Vi vaknade tidigt varje morgon av en tupp, som inte förstått att sova också kan vara vilsamt. Även traktens övriga djur som fåglar, ankor och höns var extremt morgonpigga. Lika bra att sätta fart  till frukostbordet.
Beslöt att  under "förmiddagspasset" fördjupa oss i närområdet och vi bokade en lokal guide som kom efter frukost och förde oss tålmodigt  till fots, genom det vackra,gröna landskapet under det att han förklarade alla grödor ingående för oss. På kinesiska.
 
På väg...

Vi såg odlingar av chilipeppar, kassava, qumquat,(som små citroner) bomull, tobak och mängder av olika sorters bönor förstås. Jag hade ingen aning om att det fanns så många olika sorter. Den tålmodige guiden försökte träna in alla dessa nya ord med mig på kinesiska. Måste nog repetera.
Vi passerade gamla byar där det verkade som om tiden stått still i några hundra år. Endast mobiltelefonerna och tvapparaterna påminde om 2000 talet.

Promenad genom byn Jiuxian. Här går livet sin gilla gång...
 
Nästa by...

På vägen hem passerade vi givetvis många risfält. En hel del risplantor kommer att skördas inom 60 dagar, men vi såg allt från nysatta plantor till de som snart var klara för skörd.

Landligt, tyst och vackert.
 
Sen var det då Sockertoppsbergen. Vi hade sett dem många gånger på bild. De pryder nämligen baksidan på
20 yuansedlarna. (Ca 20 svenska kronor) Visserligen kan man tycka att det flesta bergen här ser ut som sockerttoppar med dessa är alltså förebilden till de som finns på sedeln.
Bergen ser man perfekt från en båttur på floden Li och man känner sig som i Shangri La, ett tillstånd av lycka.
 
 
 
 
 
 
Pydd

Hej från ett höstmysigt väsby.

Läser om era utflykter och drömmer mig bort lite jag också. Klappa mamma mu från mej.Kram Pydd

Anonym

Vackert och lugnt och att bli väckt av tuppen!Det ska du och Bosse njuta av!

Kram

Iris

znogge

Ytterligare en spännande resa som vi får följa med på via bloggen. Kan tänka mig att det var en stor och intressant upplevelse på många vis. Fantastiska bilder dessutom. Åh, så härligt det är att resa!

Kram

Svar: Att resa är så härligt och till södra Kina åker jag gärna igen. Väldigt vackert och nära naturen som kontrast till mång,mång miljonerstäderna. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Tack att jag fick följa med på ännu en av era fina resor. Otroligt så mycket ni har sett 😃
Kram/A-K

Svar: Roligt att ha dig med! Ja, en hel del har vi sett och upplevt under årens lopp. Kramar!
Ditte

Veiken

Underbart. Jag har visserligen varit i Kina, men det var nog den turistiska delen vi gjorde. Tack för den andra delen! Kram

Svar: Ja, vi hade ju en del tid att se oss om och det blev många avstickare till mindre turistiska delar. Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilken härlig reseskildring - igen :-)

Svar: Tack! Ja, Kina är ett spännande och intressant land att resa och bo i. Så skiftande i alla avseenden.
Ditte

Preciosa

¡Gracias Chica! Muy interesante :)
Un abrazo muy fuerte/ P ♥

Svar: Muchas gracias! Abrazo muy fuerte a tu.
Ditte

torrebloggen

Vilka underbara bilder, speciellt bilden på Sockertoppsbergen var fantastiskt vacker!
Kram!

Svar: Tack! Ja, det var en häftig upplevelse att besöka det här området och det var så vackert på alla sätt. Kram!
Ditte

Marja

Verkligen intressant och bilden på Sockertoppsbergen är en fullträff. Den måste ju vara en av dina bästa bilder vad gäller ljus och stämning. Den skulle bli en vacker tavla.
Ni är så fina på den sista bilden <3 Kram! :)

Svar: Tack! Skall kanske fundera på att göra en tavla av den. Tycker mycket om den och det var så vackert här . Kram!
Ditte

null

Väldigt intressant.Kina är väl fortfarande ett land med stora sociala klyftor men sakta och säkert lyfter det från utbredd fattigdom och till och med förödande svält till ett välmående land.Det visar hur betydelsefull ett lands förda politik är.Där har Sverige mycket,för att inte säga allt,att lära.

Svar: KIna är ju ett gigantiskt land och naturen och kulturen variera med områden. Kontrasterna mellan fattigdom och rikedom är enorma och sociala skyddsnät finns inte alls som i Europa. Men jag är tacksam över att ha haft möjligheten att bo i Peking några år och rest en del i landet och lärt mig ofantligt mycket. En kunskap som består och som kan tas med vidare i livet.
Ditte

Ami

Så roligt att få följa med på er resa!
Och otroligt att du kan kinesiska.....För mig verkar det helt obegripligt att lära sig :)
Kram

Svar: Ja, att resa är ju något vi hillar och tiden i Kina var speciell och vi ville ju gärna se oss omkring, vilket vi gjorde. Nej, jag kan inte kinesiska, men klarade mig hjälpligt när vi bodde där. Svårt är det, men ett häftigt språk och några tecken lärda jag mig aldrig.
Kram!
Ditte

Rolf

Hoppas att få se fler intressanta inlägg från Kina. För några månader sedan meddelades det att Kina gått om USA i rikedom. Det kan kanske diskuteras och bero på hur man räknar men om det verkligen är så är det otroligt med tanke på
att välståndet är koncentrerar till några få regioner. Kina intresserar mig mycket. Skulle vara trevligt att någon gång besöka.
Det var jag som skrev också fg. kommentar.

Svar: Tack för fina ord! Jag har tidigare skrivit ganska många inlägg om Peking och resor i Kina, så tittar du under kategorin "Kina" "Tibet" och "resor i KIna", kanske har Peking en egen kategori... så hittar du ganska mycket. Jag rekommenderar verkligen en resa till KIna och att också ta sig runt i landet. Det finns en organisation som heter "Chinese Cultural Centre" och du kan gå in på deras hemsida och få veta väldigt mycket och de ordnar jättebra resor inom KIna. Bra om man har begränsad til och ibland är det svårt, en utmaning, att själv ordna med tågbiljetter t.ex..Lycka till!
Ditte

Eva`s blogg

Hej Ditte...det är ju just detta som är roligt med att resa att uppleva ikke turist stråken så tycker jag o även i Grekland som när vi är hos svärmor så blir det genuint och det låter du oss uppleva genom ord & bild sen får vi alla olika känslor ...kan känna tystnaden där tack ännu en gång :) stor kram

Svar: Jag håller helt med dig för att resa till platser inte alla andra hittat till är en speciell känsla och det gäller nog oavsett land. Minna alla våra öluffningar i Grekland och där vi gått i land på öar som inte alls är besökta av utländska turister utan öar där grekerna själva gärna vistas. Skulle gärna än en gång göra en båtluff i Grekland utan att ha ett bestämt mål. Vi gjorde det då ocg då när döttrarna var små och det var så härligt.
Önskar dig en skön dag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: