Kräftor med klös i annorlunda miljö

    

Jag besökte igår min lokala ICA butik och stannande till vid den fräscha, fisk och skaldjursdisken och mina ögon fastnade på kräftor. Plötsligt började jag le för mig själv och kom av mig i själva handlandet. Jag befann mig plötsligt några år tillbaka, datumet var då också den 5/9....

Så var det dags för höstens första besök på  IKEA i Peking för min del. Vi ett helt gäng från skolan som tänkte proväta deras kräftor, en liten "kräftskiva" i all enkelhet. Det var ett år sen jag åt kräftor just här och vissa traditioner är trevliga.
Det är alltid lika roligt att komma till IKEA  Man möts av syner som inte förekommer i Sverige direkt...

 Det går bra att sova i en fåtölj -
 
-  eller i en soffa i lekhörnan, när barnet tittar på tv.

PÅ IKEA varuhuset i Peking  är det många som provar sängarna och jag tror inte det skulle vara populärt hemma. Men här går det för sig. Vissa bäddar t.o.m ner sig och sover gott en stund. (Inte för att det är tillåtet att bädda ner sig och sova, men många kineser kan sova när, var, och hur som helst och tar chansen tills de väcks av personal eller anhöriga.) Även fåtöljer används för sömn och vila.

För vår del var det  alltså kräftor som gällde och inte "sängprovning". Vi var ett tiotal arbetskamrater som i någorlunda samlad skara anlände till IKEA.
Vi gick direkt till "kräftavdelningen "i  den jättestora restaurangen för att inspektera utbudet.

 Kinesiska kräftor och en svensk dalahäst, bra samverkan här.

De röda skaldjuren var väl isade och tillhörde inte de mest minimalistiska i sitt slag och klorna var stora. Till saken hör att jag valde noga.  Priset var överkomligt, 1,50 yuan, (lite mindre i sek) så jag inhandlade 30 st som skulle delas på två, därtill bröd och dryck av Mariestadstyp i burk. (??)
Hattar fick vi förra året, men tydligen var de nu slut och kanske var kräftsäsongen är på upphällningen. Vi lyckades Inte heller få tag på den brända, destillerade, dryck, som hemma brukar serveras som tillbehör. Dock ett viktigt sådant! Men en tanke slog oss. Matbutiken på nedre våningen borde kunna hjälpa oss och ett par "löpare" tog sig ner och ordnade med denna viktiga detalj. (Här, som i många länder utomlands säljs brända destillerade, svenska drycker på IKEAs matavdelning) Dryckerna anlände i småflaskor och festen började.    Givetvis sjöng vi svenska s-visor och stämningen vara god. Övriga gäster, som inte var av svenskt ursprung  tittade på oss med STORA ÖGON. Kanske sjöng vi väl högt. Här möttes det svenska och det kinesiska och det blev ett väldigt bra möte.

God stämning! (Jag i grönt närmast och kollegan Elisabeth bredvid)
Och resten av kollegorna...
 
Inge Hultström

Hej på er " Kineser "Det är alltid trevligt att läsa vad ni är med om. Ditte, du skriver så medryckande så det känns som om kräftorna snart kommer i munnen på en själv. Ha det så gott och hälsa. Ser fram emot att ta del av er fortsatta vistelse i detta folkrika land.

Vänligen

Inge

Ama de casa

Haha! Vilket härligt minne! :-)

Svar: Absolut! Men vi drack nog annat...
Ditte

Veiken

Vilka minnen! Jag hade inte en aning om att IKEA säljer alkoholdrycker någonstans i världen! Det är fina minnen. Tänk så mycket folk går miste om, när dom väljer bort att resa! Kramar

Svar: Visst är det så att resa ger så mycket. Jodå, IKEA kan sälja det mesta...Men kanske ör det bar i vissa "utvalda" länder det säljs starkare drycker....Och kina minnen finns "en masse". Kram!
Ditte

TantGlad

Härliga minnen.
Peking låter trevligt. Riktigt trevligt. Gillar att kunna ta mig en liten "lur" då andan faller på. Kineserna verkar kunna konsten att slappna av när och vart som helst.
Man blir ju faktiskt lite trött inne på en Ikea haha.
Kräftor är gott.
Mysig bild med trevligt sällskap ser jag.

Ha det jättegott och STOR KRAM från mig.

Svar: Ja, minnnena från Peking håller i sig och är en del av mig som jag är tacksam för. Vad gäller kineser så arbetar de flesta väldigt hårt och har lärt sig att koppla av när tillfälle ges. Och ett besök på IKEA inbjöd ju till detta. Sångarna var dessutom bäddade.
Visst kan en bli trött på IKEA här hemma också men ofta kommer en inte på tanken att bädda ner sig.
Trevlig kväll och jag önskar dig en bra vecka.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja det var en fest som hette duga :) Kräftor är väl inte min favvo men utomlands kan man äta allt i ren nostalgi :-) Surströmming däremot ...Wow!!
Kram P ♥

Svar: Surströmming äter jag dock INTE. Luketn tilltalar mig inte. Men jag har varit med när andra ätit och då slagit runt på de andra tillbehören. Vad gäller kräftor, så är det mest att sörpla i sig salt vatten, så de äter jag mest för sakens skull. Hummer är däremot lite lön för mödan...Men vi hade jättetrevligt!
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

En kulturlektion for kineserna! :)
Vilken fest!

Svar: Ja, det var det! Och för oss också, bl.a. med de sovande kineserna i stolar och sängar.Jag lärde mig så mycket under åren i Kina och kunskap är aldrig tung att bära.
Ditte

Znogge

Vilken härlig kräftskiva! Säga vad man vill men IKEA är bra på mycket ;-)

Kram

Svar: Ja, denna kräftfest var speciell så mycket som annat vi upplevde i Peking. Lätt att skratta och minnas...Visst är iKEA bra på mycket! Kanske svenska IKEA varuhus skulle ta efter detta med kräftor och tillbehör.
Kram i sena kvällen.
Ditte

Ami

Haha! Kan tänka mig att de tittade storögt på er :)
Men ni såg ut att ha det väldigt trevligt där ni satt allihop. Och efter maten var det ju bara för er att ta en tupplur i någon av alla sängar :D
Kram

Svar: Ja, vi var till allmänt beskådande. Kräftor äts i Kina och hela årte om, men inte som vi gör...Någon tupplur efter maten blev det inte. Snarare taxi hem. (IKEA ligger en bit utanför stan och vi hade inga cyklar med)Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ...ja det var ju skoj att läsa o se :) ja kan tänka mig att dem tittade på er hi hi men vad gör det när ni ser ut att ha det super trevligt & gott kan jag tro. Skoj med sådana minnen :) och att du delar med dig av dom till oss :) kram å ha en fin dag

Svar: God morgon! Ja, trevligt hade vi verkligen. Och lite annorlunda på IKEA i Peking än här. Kram från ett soligt Stockholm.
Ditte

Fia

Kräftskiva i Peking! Ja du har verkligen många fina kinaminnen, tack för att du delar ytterligare ett! Det pratas om surströmming i kommentarerna och jag håller med den som säger WOW, så gott!!!
Kram
Fia

Svar: Många upplevelser blev det under kinatiden! Vad gäller surströmming så har jag ännu inte förstått mig på detta. Men det är ju inte försent ännu. Vad gäller kräftor så är det mycket slit för det lilla en får i sig. Hummer är bättre i mitt tycke . Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hola!
Så trevligt det såg ut med kräftfest i Kina. Gillar kräftor, dock inte surströmming som P nämnde. Brukar ta med dillkronor och koka en kräftlag och hälla över det på frysta räkor som får stå och dra över natten. Gott det också.
Om 3 v åker jag.
Kram/A-K

Svar: Ett roligt minne med kräftfesten på IKEA i Peking. Och nubbarna kunde köpas i butiken och intas i restauarangen. Hade inte fungerat på så många ställen. Jag äter inte kräftor så ofta men visst blir de bättre om lagen kokas om och med dillkronor. Vi har inte bokat ännu, men siktar på i slutet av september eller början av oktober.
Vi ses och hörs!
Kram!
Ditte

Decdia

Haha, vilket underbart minne! Och vilken pr ni gjorde för Sverige! :)

Svar: Visst gjorde vi! Och jag ler än idag åt detta och troligen mina tidigare arbetskamrater också.
Ditte

Anette

IKEA har nästan allt här i Asien.
Kul minne.

Svar: Visst är det så! Helt perfekt! Och jag hade förmånen att äta kräftor med tillbehör några gånger under åren i Peking och säkert går det lika bra i Bangkok. Det har jag ännu inte provat....
Ditte

Sanna | Beauty & Design

Haha vad annorlunda! För mig är ju inte insjökräftor (de röda) riktiga kräftor. Har ätit sådana en gång och kommer förmodligen aldrig göra det igen ;P Det blir ju så när en är van och uppväxt med havskräftor från västkusten. Absolut inte för att jag är pretentiös eller för att jag är för fin för dem, bara att det liksom inte går för sig för mig. Dessvärre är jag inte hundra på att det kommer bli kräftor i höst, känns inte som att färskheten håller i sig på västkustens fantastiska kräftor på vägen upp hit. Jag är rätt kräsen med mina kräftor faktiskt... Finns det någon restaurang i Stockholm där jag kan få riktiga kräftor, som är färska och fräscha? Musslor kommer jag nog inte äta här uppe mer, har dessvärre inte varit på något ställe hittills som har haft fräscha musslor, och det kan ju rentav vara farligt att äta musslor som är inte är bra. Om du har något tips till oss, så tar vi tacksamt emot det :)

Svar: Håller helt med dig att havskräftor elle hummer smakar mig mycket bättre. I STockholm finns det en restaurang på Dalagatan som heter Musslan och har haft bra musslor och skaldjur. (Men sötvatten kräftor betalar jag inte för att äta på restaurang) I Peking var dte annorlunda och en rolig grej.
I Stockholm finns också Sturehof som är bra på skaldjur. Och du har Östermalms och Hötorgshallens restauranger. Men göteborg är nog i en klass för sig vad gäller skaldjur.
Ditte

Timeoftiger

Fantastisk tanke att även Peking har en Ikea! (Och ännu mera fantastiskt att snart har Umeå det också...)

Svar: Ja, nu är det dags för Umeå. Blir bra! Och IKEA i Peking var verkligen speciellt på många sätt.
Ditte

Tove Olberg

Du har en skattkista att ösa ur med upplevelser du Ditte!!!
Kräftskiva på Ikea Peking ... skål för fuktad strupe och därtill sång till kräftans gång!
Kram!!

Svar: Jag har en del att ösa ur och ibland är det lätt hänt att tänka sig tillbaka trots att morgondagen väntar och med en ny sida. Har funderat på ditt flaskträd och kanske kommer något liknande upp här hemma. Jag har ju "tekniska kontoret" nära tll hands.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: